Rozporządzenie 364/2014 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fenpyroksymatu, flubendiamidu, izopyrazamu, krezoksymu metylu, spirotetramatu i tiakloprydu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2014.112.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 15 kwietnia 2014 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 364/2014
z dnia 4 kwietnia 2014 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fenpyroksymatu, flubendiamidu, izopyrazamu, krezoksymu metylu, spirotetramatu i tiakloprydu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) krezoksymu metylu i tiakloprydu zostały określone w załączniku II i w części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP fenpyroksymatu, flubendiamidu, izopyrazamu i spirotetramatu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środka ochrony roślin zawierającego substancję czynną fenpyroksymat na powierzchni jeżyn, malin, papryki i fasoli (w strąkach) i zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek w sprawie zmiany obowiązujących NDP.

(3) Wniosek w tej samej sprawie dotyczący flubendiamidu złożono w odniesieniu do truskawek. Wniosek w tej samej sprawie dotyczący izopyrazamu złożono w odniesieniu do warzyw korzeniowych i bulwiastych (z wyjątkiem buraka cukrowego, ziemniaków i tropikalnych warzyw korzeniowych i bulwiastych), papryki i dyniowatych. Wniosek w tej samej sprawie dotyczący krezoksymu metylu złożono w odniesieniu do głogu. Wniosek w tej samej sprawie dotyczący spirotetramatu złożono w odniesieniu do truskawek, bananów, oliwek stołowych i szalotki. Wniosek w tej samej sprawie dotyczący tiakloprydu złożono w odniesieniu do szpinaku i podobnych (liście).

(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący stosowania spirotet-ramatu na powierzchni ananasów. Wnioskodawca twierdzi, że dozwolone stosowanie tej substancji w przypadku tych upraw w Stanach Zjednoczonych skutkuje pozostałościami przekraczającymi NDP dozwolone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw.

(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania oceniające przekazano Komisji.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej "Urzędem") dokonał oceny wniosków i sprawozdań oceniających, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w odpowiednich przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7) W swojej uzasadnionej opinii Urząd stwierdził, że w odniesieniu do stosowania krezoksymu metylu na powierzchni głogu przedłożone dane są wystarczające dla określenia nowego NDP na podstawie stosowania na wolnym powietrzu w północnej części UE. W odniesieniu do stosowania tiakloprydu na powierzchni szpinaku i podobnych (liście) przedłożone dane są wystarczające dla określenia nowego NDP na podstawie stosowania na wolnym powietrzu w północnej części UE wyłącznie dla liści szpinaku i boćwiny.

(8) W odniesieniu do pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych uprawianych roślin i produktów, nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).

(9) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 4 kwietnia 2014 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II kolumna dotycząca tiakloprydu otrzymuje brzmienie:
"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Tiaklopryd (F)
(1)(2)(3)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE ORZECHY
0110000(i) Owoce cytrusowe0,02 (*)
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce)
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna, ręka Buddy (Citrus medica var. sarcodactylis))
0110040Limy (limonki)
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce tangor (Citrus reticulata x sinensis))
0110990Pozostałe
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych0,02 (*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe (Filbert)
0120070Orzechy makadamia
0120080Orzeszki pekan
0120090Orzeszki sosnowe
0120100Pistacje
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000(iii) Owoce ziarnkowe0,3
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)
0130030Pigwy
0130040Nieszpułka zwyczajna(**)
0130050Nieśplik japoński(**)
0130990Pozostałe
0140000(iv) Owoce pestkowe
0140010Morele0,3
0140020Wiśnie i czereśnie (Czereśnia, wiśnia pospolita)0,3
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)0,3
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus))0,1
0140990Pozostałe0,02 (*)
0150000(v) Jagody i drobne owoce
0151000a) Winogrona stołowe i do produkcji wina0,02 (*)
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) Truskawki
0153000c) Owoce leśne
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus)1
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x Rubus idaeus))3
0153990Pozostałe
0154000d) Inne drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)
0154020Żurawiny (Borówki brusznice/borówki czerwone (V. vitis-idaea))
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes)
0154050Róża dzika(**)
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")(**)
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))(**)
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)(**)
0154990Pozostałe
0160000(vi) Owoce różne
0161000a) Z jadalną skórką
0161010Daktyle0,02 (*)
0161020Figi0,4
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))0,02 (*)
0161050Karambola (Bilimbi)(**)
0161060Kaki (szaron, persymon)(**)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jedno-kwiatowego/grumichama (Eugenia uniflora))(**)
0161990Pozostałe0,02 (*)
0162000b) Z niejadalną skórką, małe0,02 (*)
0162010Kiwi
0162020Liczi (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan, longan, mangostan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny)
0162030Owoce męczennicy
0162040Owoc opuncji (cactus fruit)(**)
0162050Caimito(**)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, kazimira jadalna (Casimiroa edulis) Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campe-chiana) i Calocarpum sapota)(**)
0162990Pozostałe
0163000c) Z niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,02 (*)
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)0,02 (*)
0163030Mango0,02 (*)
0163040Papaja0,5
0163050Granaty0,02 (*)
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea)(**)
0163070Guajawa (Pitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus))(**)
0163080Ananasy0,02 (*)
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)(**)
0163100Durian (rościan)(**)
0163110Flaszowiec miękkociernisty(**)
0163990Pozostałe0,02 (*)
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) Ziemniaki0,02 (*)
0212000b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,02 (*)
0212010Maniok (Dasheen, eddoe/Japanese taro, tannia)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata(**)
0212990Pozostałe
0213000c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,05
0213020Marchew0,05
0213030Seler korzeniowy0,1
0213040Chrzan pospolity (Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)0,05
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) (Czyściec bulwiasty)0,02 (*)
0213060Pasternak0,05
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń0,05
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))0,02 (*)
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty/skolimus hiszpański, łopian większy)0,05
0213100Brukiew0,02 (*)
0213110Rzepa0,02 (*)
0213990Pozostałe0,02 (*)
0220000(ii) Warzywa cebulowe
0220010Czosnek0,02 (*)
0220020Cebula (Pozostałe cebule, cebula srebrzysta)0,02 (*)
0220030Szalotka0,02 (*)
0220040Dymka i cebula siedmiolatka (Pozostałe cebule szczypiorowe i podobne odmiany)0,1
0220990Pozostałe0,02 (*)
0230000(iii) Warzywa owocowe
0231000a) Rośliny psiankowate
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp./ miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense), pomidor drzewiasty)0,5
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))1
0231030Bakłażan (oberżyna) (Psianka melonowa (pepino), antroewa/bakłażan biały (S. macrocarpon))0,5
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,02 (*)
0231990Pozostałe0,02 (*)
0232000b) Dyniowate - z jadalną skórką0,3
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie (Kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria siceraria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi)
0232990Pozostałe
0233000c) Dyniowate - z niejadalną skórką
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))0,2
0233020Dynie (Dynia olbrzymia (późna odmiana))0,02 (*)
0233030Arbuzy0,2
0233990Pozostałe0,02 (*)
0234000d) Kukurydza cukrowa (Kukurydza miniaturowa)0,1
0239000e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,02 (*)
0240000(iv) Warzywa kapustne
0241000a) Kapustne kwitnące0,1
0241010Brokuły (Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński)
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000b) Kapustne głowiaste
0242010Brukselka0,05
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)0,2
0242990Pozostałe0,02 (*)
0243000c) Kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska/tai goo choi, kapusta choi sum, kapusta pekińska/petsai)
0243020Kale (Borecole/jarmuż średniowysoki kędzierzawy, kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990Pozostałe
0244000d) Kalarepa0,05
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))2
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia, endywia kędzierzawa, cykoria sałatowa (C. endivia var. crispum/C. intybus var. foliosum), zielone części mniszka lekarskiego)2
0251040Rzeżucha (Kiełki fasoli mung, kiełki lucerny)
0251050Gorycznik wiosenny(**)
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd (Diplotaxis spp.))3
0251070Gorczyca sarepska(**)
0251080Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka), liście kalarepy)2
0251990Pozostałe
0252000b) Szpinak i podobne (liście)
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii (pak-khom, tampara), liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Ces-trum latifolium), zatrwian)0,15
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda))(**)
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)0,15
0252990Pozostałe0,02 (*)
0253000c) Liście winorośli (Basella alba, liście bananowca, Acacia pennata)(**)
0254000d) Rukiew wodna (Wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna)0,02 (*)
0255000e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,02 (*)
0256000f) Zioła
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych), mikołajek (Eryngium foetidum))
0256040Pietruszka - nać (Liście pietruszki korzeniowej)
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis)(**)
0256060Rozmaryn(**)
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)(**)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry)(**)
0256090Liście laurowe (laurel) (Palczatka cytrynowa)(**)
0256100Estragon (Hizop)(**)
0256990Pozostałe
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi)1
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata))0,02 (*)
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny/groszek cukrowy)0,2
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)0,2
0260050Soczewica0,02 (*)
0260990Pozostałe0,02 (*)
0270000(vii) Warzywa łodygowe (świeże)
0270010Szparagi0,02 (*)
0270020Karczochy (Łodygi Borago officinalis)0,02 (*)
0270030Seler0,5
0270040Koper włoski0,5
0270050Karczochy kuliste (Kwiat bananowca)0,02 (*)
0270060Por0,1
0270070Rabarbar0,02 (*)
0270080Pędy bambusa(**)
0270090Rdzenie palmowe(**)
0270990Pozostałe0,02 (*)
0280000(viii) Grzyby0,02 (*)
0280010Grzyby uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak shiitake, grzybnia (części wegetatywne))
0280020Grzyby dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990Pozostałe
0290000(ix) Wodorosty morskie(**)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,1
0300010Fasola (Bób, fasola zwykła, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasola polna, fasolnik chiński (Vigna unguiculata))
0300020Soczewica
0300030Groch (Ciecierzyca, groch polny, groszek siewny)
0300040Łubin
0300990Pozostałe
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000(i) Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,05 (*)
0401020Orzeszki ziemne0,05 (*)
0401030Mak0,3
0401040Ziarna sezamu0,05 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,05 (*)
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)0,3
0401070Ziarna soi0,05 (*)
0401080Nasiona gorczycy0,2
0401090Nasiona bawełny0,15
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)0,05 (*)
0401110Krokosz balwierski(**)
0401120Ogórecznik (Żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), nawrot polny (Buglossoides arvensis))(**)
0401130Lnicznik właściwy(**)
0401140Konopie0,05 (*)
0401150Rącznik pospolity(**)
0401990Pozostałe0,05 (*)
0402000(ii) Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)(**)
0402030Olejowiec gwinejski(**)
0402040Drzewo kapokowe(**)
0402990Pozostałe0,05 (*)
05000005. ZBOŻA
0500010Jęczmień
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)0,05
0500030Kukurydza0,05
0500040Proso zwyczajne (Włośnica ber, miłka abisyńska, manneczka łękowata/korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa)0,05
0500050Owies zwyczajny
0500060Ryż (Zizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica))0,05
0500070Żyto0,05
0500080Sorgo0,05
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)0,1
0500990Pozostałe (Ziarno mozgi kanaryjskiej/siemię kanarkowe (Phalaris canariensis))0,05
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO
0610000(i) Herbata10
0620000(ii) Ziarna kawy(**)
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)(**)
0631000a) Kwiaty(**)
0631010Kwiaty rumianku(**)
0631020Kwiat malwy sudańskiej(**)
0631030Płatki róży(**)
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra))(**)
0631050Lipa drobnoziarnista(**)
0631990Pozostałe(**)
0632000b) Liście(**)
0632010Liście truskawki(**)
0632020Liście rooibos (Liście miłorzębu)(**)
0632030Ostrokrzew paragwajski(**)
0632990Pozostałe(**)
0633000c) Korzenie(**)
0633010Korzeń waleriany(**)
0633020Korzeń żeńszenia(**)
0633990Pozostałe(**)
0639000d) Pozostałe napary ziołowe(**)
0640000(iv) Ziarna kakaowe (fermentowane lub suszone)(**)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)(**)
07000007. CHMIEL (suszony)0,1
08000008. PRZYPRAWY(**)
0810000(i) Nasiona(**)
0810010Anyż(**)
0810020Czarnuszka siewna(**)
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Nasiona lubczyku ogrodowego)(**)
0810040Kolendra(**)
0810050Kmin rzymski(**)
0810060Koper ogrodowy(**)
0810070Koper włoski(**)
0810080Kozieradka pospolita(**)
0810090Gałka muszkatołowa(**)
0810990Pozostałe(**)
0820000(ii) Owoce i jagody(**)
0820010Ziele angielskie(**)
0820020Pieprz syczuański (żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoński)(**)
0820030Kminek(**)
0820040Kardamon malabarski(**)
0820050Jagody jałowca(**)
0820060Pieprz, czarny, zielony i biały (Pieprz długi, pieprz różowy)(**)
0820070Wanilia płaskolistna(**)
0820080Tamarynd(**)
0820990Pozostałe(**)
0830000(iii) Kora(**)
0830010Cynamon (Kasja)(**)
0830990Pozostałe(**)
0840000(iv) Korzenie lub kłącza(**)
0840010Lukrecja(**)
0840020Imbir(**)
0840030Kurkuma(**)
0840040Chrzan pospolity(**)
0840990Pozostałe(**)
0850000(v) Pąki(**)
0850010Goździki(**)
0850020Kapary(**)
0850990Pozostałe(**)
0860000(vi) Słupki kwiatowe(**)
0860010Szafran(**)
0860990Pozostałe(**)
0870000(vii) Osnówka nasienia(**)
0870010Kwiat muszkatołowy(**)
0870990Pozostałe(**)
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE(**)
0900010Burak cukrowy (korzeń)(**)
0900020Trzcina cukrowa(**)
0900030Cykoria podróżnik korzenie(**)
0900990Pozostałe(**)
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000(i) Tkanka
1011000a) Świnie
1011010Mięśnie0,05
1011020Tłuszcz0,05
1011030Wątroba0,3
1011040Nerka0,3
1011050Podroby jadalne0,01 (*)
1011990Pozostałe0,01 (*)
1012000b) Bydło
1012010Mięśnie0,05
1012020Tłuszcz0,05
1012030Wątroba0,3
1012040Nerka0,3
1012050Podroby jadalne0,01 (*)
1012990Pozostałe0,01 (*)
1013000c) Owce
1013010Mięśnie0,05
1013020Tłuszcz0,05
1013030Wątroba0,3
1013040Nerka0,3
1013050Podroby jadalne0,01 (*)
1013990Pozostałe0,01 (*)
1014000d) Kozy
1014010Mięśnie0,05
1014020Tłuszcz0,05
1014030Wątroba0,3
1014040Nerka0,3
1014050Podroby jadalne0,01 (*)
1014990Pozostałe0,01 (*)
1015000e) Konie, osły, muły lub osłomuły(**)
1015010Mięśnie(**)
1015020Tłuszcz(**)
1015030Wątroba(**)
1015040Nerka(**)
1015050Podroby jadalne(**)
1015990Pozostałe(**)
1016000f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010Mięśnie0,05
1016020Tłuszcz0,05
1016030Wątroba0,3
1016040Nerka0,3
1016050Podroby jadalne0,01 (*)
1016990Pozostałe0,01 (*)
1017000g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur, zwierzyna płowa)(**)
1017010Mięśnie(**)
1017020Tłuszcz(**)
1017030Wątroba(**)
1017040Nerka(**)
1017050Podroby jadalne(**)
1017990Pozostałe(**)
1020000(ii) Mleko0,03
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie0,01 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki(**)
1030030Gęsi(**)
1030040Przepiórki(**)
1030990Pozostałe(**)
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrze)(**)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)(**)
1060000(vi) Ślimaki(**)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych (Zwierzęta łowne)(**)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = rozpuszczalny w tłuszczach"

2) w załączniku III wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A kolumny dotyczące fenpyroksymatu, flubendiamidu, izopyrazamu i spirotetramatu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Fenpyroksymat (F)Flubendiamid (F)IzopyrazamSpirotetramat i jego cztery metabolity: BYI08330 - enol, BYI08330 - ketohydroksy, BYI08330 - monohydroksy i BYI08330 enol-glukozyd wyrażone jako spirotetramat (R)
(1)(2)(3)(4)(5)(6)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE ORZECHY
0110000(i) Owoce cytrusowe0,50,01 (*)0,01 (*)1
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce)
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna, ręka Buddy (Citrus medica var. sarcodactylis))
0110040Limy (limonki)
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce tangor (Citrus reticulata x sinensis))
0110990Pozostałe
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych0,05 (*)0,10,01 (*)0,5
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe (Filbert)
0120070Orzechy makadamia
0120080Orzeszki pekan
0120090Orzeszki sosnowe
0120100Pistacje
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000(iii) Owoce ziarnkowe0,80,71
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)0,3
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)0,3
0130030Pigwy0,5
0130040Nieszpułka zwyczajna0,5
0130050Nieśplik japoński0,5
0130990Pozostałe0,5
0140000(iv) Owoce pestkowe
0140010Morele0,30,80,01 (*)
0140020Wiśnie i czereśnie (Czereśnia, wiśnia pospolita)0,520,01 (*)
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)0,30,81,5
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus))0,30,01 (*)0,01 (*)
0140990Pozostałe0,10,01 (*)0,01 (*)
0150000(v) Jagody i drobne owoce0,01 (*)
0151000a) Winogrona stołowe i do produkcji wina2
0151010Winogrona stołowe0,3
0151020Winogrona do produkcji wina2
0152000b) Truskawki10,20,4
0153000c) Owoce leśne0,01 (*)0,1 (*)
0153010Jeżyny1,5
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus)1
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x Rubus idaeus))1,5
0153990Pozostałe1
0154000d) Inne drobne owoce i jagody0,01 (*)0,1 (*)
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)0,5
0154020Żurawiny (Borówki brusznice/ borówki czerwone (V. vitis-idaea))0,5
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)1
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes)0,5
0154050Róża dzika0,5
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")0,5
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))0,5
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)0,5
0154990Pozostałe0,5
0160000(vi) Owoce różne0,05 (*)0,01 (*)
0161000a) Z jadalną skórką0,01 (*)
0161010Daktyle0,1 (*)
0161020Figi0,1 (*)
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))0,1 (*)
0161050Karambola (Bilimbi)0,1 (*)
0161060Kaki (szaron, persymon)0,1 (*)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego/ grumichama (Eugenia uniflora))0,1 (*)
0161990Pozostałe0,1 (*)
0162000b) Z niejadalną skórką, małe0,01 (*)
0162010Kiwi0,3
0162020Liczi (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan, longan, mangostan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny)15
0162030Owoce męczennicy0,1 (*)
0162040Owoc opuncji (cactus fruit)0,1 (*)
0162050Caimito0,1 (*)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, kazi-mira jadalna (Casimiroa edulis) Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campechiana) i Calo-carpum sapota)0,1 (*)
0162990Pozostałe0,1 (*)
0163000c) Z niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,01 (*)0,7
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)0,050,6
0163030Mango0,01 (*)0,3
0163040Papaja0,01 (*)0,4
0163050Granaty0,01 (*)0,1 (*)
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea)0,01 (*)0,1 (*)
0163070Guajawa (Pitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus))0,01 (*)0,1 (*)
0163080Ananasy0,01 (*)0,3
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)0,01 (*)0,1 (*)
0163100Durian (rościan)0,01 (*)0,1 (*)
0163110Flaszowiec miękkociernisty0,01 (*)0,1 (*)
0163990Pozostałe0,01 (*)0,1 (*)
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)
0211000a) Ziemniaki0,05 (*)0,01 (*)0,8
0212000b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,05 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0212010Maniok (Dasheen, eddoe/Japanese taro, tannia)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,20,1 (*)
0213010Buraki0,05 (*)
0213020Marchew0,05 (*)
0213030Seler korzeniowy0,1
0213040Chrzan pospolity (Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)0,05 (*)
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) (Czyściec bulwiasty)0,05 (*)
0213060Pasternak0,05 (*)
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń0,05 (*)
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))0,05 (*)
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty/skolimus hiszpański, łopian większy)0,05 (*)
0213100Brukiew0,05 (*)
0213110Rzepa0,05 (*)
0213990Pozostałe0,05 (*)
0220000(ii) Warzywa cebulowe0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0220010Czosnek0,1 (*)
0220020Cebula (Pozostałe cebule, cebula srebrzysta)0,4
0220030Szalotka0,4
0220040Dymka i cebula siedmiolatka (Pozostałe cebule szczypiorowe i podobne odmiany)0,1 (*)
0220990Pozostałe0,1 (*)
0230000(iii) Warzywa owocowe
0231000a) Rośliny psiankowate
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp./miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense), pomidor drzewiasty)0,20,20,01 (*)2
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))0,30,20,092
0231030Bakłażan (oberżyna) (Psianka melonowa (pepino), antroewa/ bakłażan biały (S. macrocar-pon))0,20,20,01 (*)2
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,20,01 (*)0,01 (*)1
0231990Pozostałe0,20,01 (*)0,01 (*)1
0232000b) Dyniowate - z jadalną skórką0,10,150,060,2
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie (Kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria siceraria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi)
0232990Pozostałe
0233000c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,05 (*)0,060,070,2
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020 0233030Dynie (Dynia olbrzymia (późna odmiana))

Arbuzy

0233990Pozostałe
0234000d) Kukurydza cukrowa (Kukurydza miniaturowa)0,05 (*)0,020,01 (*)0,1 (*)
0239000e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0240000(iv) Warzywa kapustne0,05 (*)0,01 (*)
0241000a) Kapustne kwitnące0,01 (*)1
0241010Brokuły (Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński)
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000b) Kapustne głowiaste
0242010Brukselka0,01 (*)0,3
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)4
0242990Pozostałe0,01 (*)0,1 (*)
0243000c) Kapustne liściowe0,01 (*)7
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska/tai goo choi, kapusta choi sum, kapusta pekińska/petsai)
0243020Kale (Borecole/jarmuż średniowysoki kędzierzawy, kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990Pozostałe
0244000d) Kalarepa0,01 (*)2
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła0,05 (*)0,01 (*)
0251000a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne7
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)0,01 (*)
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))7
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia, endywia kędzierzawa, cykoria sałatowa (C. endivia var. crispum/C. intybus var. foliosum), zielone części mniszka lekarskiego)0,01 (*)
0251040Rzeżucha (Kiełki fasoli mung, kiełki lucerny)0,01 (*)
0251050Gorycznik wiosenny0,01 (*)
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd (Diplotaxis spp.))0,01 (*)
0251070Gorczyca sarepska0,01 (*)
0251080Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka), liście kalarepy)0,01 (*)
0251990Pozostałe0,01 (*)
0252000b) Szpinak i podobne (liście)
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii (pak-khom, tampara), liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Cestrum latifolium), zatrwian)10
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda))0,01 (*)
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)0,01 (*)
0252990Pozostałe0,01 (*)
0253000c) Liście winorośli (Basella alba, liście bananowca, Acacia pennata)0,01 (*)0,1 (*)
0254000d) Rukiew wodna (Wilec wodny/ szpinak wodny/kangkung (Ipo-moea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna)0,01 (*)7
0255000e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,01 (*)0,1 (*)
0256000f) Zioła0,01 (*)4
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych), mikołajek (Eryngium foetidum))
0256040Pietruszka - nać (Liście pietruszki korzeniowej)
0256050Szałwia (Cząber górski,

cząber ogrodowy, liście Borago

officinalis)

0256060Rozmaryn
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry)
0256090Liście laurowe (laurel) (Palczatka cytrynowa)
0256100Estragon (Hizop)
0256990Pozostałe
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)0,01 (*)1,5
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi)0,70,5
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata))0,05 (*)0,5
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny/groszek cukrowy)0,05 (*)1,5
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)0,05 (*)0,01 (*)
0260050Soczewica0,05 (*)0,01 (*)
0260990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)
0270000(vii) Warzywa łodygowe (świeże)0,05 (*)0,01 (*)
0270010Szparagi0,01 (*)0,1 (*)
0270020Karczochy (Łodygi Borago officinalis)0,01 (*)0,1 (*)
0270030Seler5
0270040Koper włoski0,01 (*)0,1 (*)
0270050Karczochy kuliste (Kwiat bananowca)0,01 (*)0,1 (*)
0270060Por0,01 (*)0,1 (*)
0270070Rabarbar0,01 (*)0,1 (*)
0270080Pędy bambusa0,01 (*)0,1 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)0,1 (*)
0270990Pozostałe0,01 (*)0,1 (*)
0280000(viii) Grzyby0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0280010Grzyby uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak shiitake, grzybnia (części wegetatywne))
0280020Grzyby dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990Pozostałe
0290000(ix) Wodorosty morskie0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,05 (*)10,01 (*)2
0300010Fasola (Bób, fasola zwykła, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasola polna, fasolnik chiński (Vigna unguiculata))
0300020Soczewica
0300030Groch (Ciecierzyca, groch polny, groszek siewny)
0300040Łubin
0300990Pozostałe
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000(i) Nasiona oleiste0,3
0401010Siemię lniane0,01 (*)0,40,1 (*)
0401020Orzeszki ziemne0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0401030Mak0,01 (*)0,40,1 (*)
0401040Ziarna sezamu0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)0,01 (*)0,40,1 (*)
0401070Ziarna soi0,01 (*)0,01 (*)4
0401080Nasiona gorczycy0,01 (*)0,40,1 (*)
0401090Nasiona bawełny1,50,01 (*)0,4
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0401110Krokosz balwierski0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0401120Ogórecznik (Żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), nawrot polny (Buglossoides arvensis))0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0401130Lnicznik właściwy0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0401140Konopie0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0401150Rącznik pospolity0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0401990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0402000(ii) Owoce oleiste0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)
0402030Olejowiec gwinejski
0402040Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe
05000005. ZBOŻA0,05 (*)0,1 (*)
0500010Jęczmień0,01 (*)0,6
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)0,01 (*)0,01 (*)
0500030Kukurydza0,020,01 (*)
0500040Proso zwyczajne (Włośnica ber, miłka abisyńska, manneczka łękowata/korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa)0,01 (*)0,01 (*)
0500050Owies zwyczajny0,01 (*)0,6
0500060Ryż (Zizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica))0,20,01 (*)
0500070Żyto0,01 (*)0,2
0500080Sorgo0,01 (*)0,01 (*)
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)0,01 (*)0,2
0500990Pozostałe (Ziarno mozgi kanaryjskiej/ siemię kanarkowe (Phalaris canariensis))0,01 (*)0,01 (*)
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,10,02 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0610000(i) Herbata
0620000(ii) Ziarna kawy
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)
0631000a) Kwiaty
0631010Kwiaty rumianku
0631020Kwiat malwy sudańskiej
0631030Płatki róży
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra))
0631050Lipa drobnoziarnista
0631990Pozostałe
0632000b) Liście
0632010Liście truskawki
0632020Liście rooibos (Liście miłorzębu)
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) Korzenie
0633010Korzeń waleriany
0633020Korzeń żeńszenia
0633990Pozostałe
0639000d) Pozostałe napary ziołowe
0640000(iv) Ziarna kakaowe (fermentowane lub suszone)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)
07000007. CHMIEL (suszony)100,02 (*)0,01 (*)15
08000008. PRZYPRAWY0,1
0810000(i) Nasiona0,02 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0810010Anyż
0810020Czarnuszka siewna
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Nasiona lubczyku ogrodowego)
0810040Kolendra
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000(ii) Owoce i jagody0,02 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0820010Ziele angielskie
0820020Pieprz syczuański (żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoński)
0820030Kminek
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Pieprz, czarny, zielony i biały (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070Wanilia płaskolistna
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000(iii) Kora0,02 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0830010Cynamon (Kasja)
0830990Pozostałe
0840000(iv) Korzenie lub kłącza
0840010Lukrecja(+)0,02 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0840020Imbir0,02 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0840030Kurkuma0,02 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0840040Chrzan pospolity(+)(+)(+)
0840990Pozostałe0,02 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0850000(v) Pąki0,02 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000(vi) Słupki kwiatowe0,02 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000(vii) Osnówka nasienia0,02 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
0900010Burak cukrowy (korzeń)
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik korzenie
0900990Pozostałe
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000(i) Tkanka0,01 (*)
1011000a) Świnie0,01 (*)
1011010Mięśnie20,05
1011020Tłuszcz20,01 (*)
1011030Wątroba10,7
1011040Nerka10,7
1011050Podroby jadalne10,7
1011990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)
1012000b) Bydło
1012010Mięśnie0,01 (*)20,05
1012020Tłuszcz0,0220,01 (*)
1012030Wątroba0,01 (*)10,7
1012040Nerka0,01 (*)10,7
1012050Podroby jadalne0,01 (*)10,7
1012990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1013000c) Owce0,01 (*)
1013010Mięśnie20,05
1013020Tłuszcz20,01 (*)
1013030Wątroba10,7
1013040Nerka10,7
1013050Podroby jadalne10,7
1013990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)
1014000d) Kozy0,01 (*)
1014010Mięśnie20,05
1014020Tłuszcz20,01 (*)
1014030Wątroba10,7
1014040Nerka10,7
1014050Podroby jadalne10,7
1014990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)
1015000e) Konie, osły, muły lub osłomuły0,01 (*)
1015010Mięśnie20,05
1015020Tłuszcz20,01 (*)
1015030Wątroba10,7
1015040Nerka10,7
1015050Podroby jadalne10,7
1015990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)
1016000f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1016010Mięśnie
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe
1017000g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur, zwierzyna płowa)0,01 (*)
1017010Mięśnie20,05
1017020Tłuszcz20,01 (*)
1017030Wątroba10,7
1017040Nerka10,7
1017050Podroby jadalne10,7
1017990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)
1020000(ii) Mleko0,01 (*)0,10,01 (*)0,005 (*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrze)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1060000(vi) Ślimaki0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych (Zwierzęta łowne)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = rozpuszczalny w tłuszczach

Fenpyroksymat (F)

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

Flubendiamid (F)

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

Izopyrazam

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

Spirotetramat i jego cztery metabolity: BYI08330-enol, BYI08330-ketohydroksy, BYI08330-monohydroksy i BYI08330 enol-glukozyd wyrażone jako spirotetramat (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Spirotetramat - Kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: Spirotetramat i jego metabolit BYI08330-enol wyrażone jako spirotetramat

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity"

b) w części B kolumny dotyczące krezoksymu metylu i tiakloprydu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Krezoksym metylu (F) (R)Tiaklopryd (F)
(1)(2)(3)(4)
0130040Nieszpułka zwyczajna0,20,3
0130050Nieśplik japoński0,20,3
0154050Róża dzika0,05 (*)1
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")0,05 (*)1
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))0,91
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)0,05 (*)1
0161050Karambola (Bilimbi)0,05 (*)0,02 (*)
0161060Kaki (szaron, persymon)0,05 (*)0,02 (*)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego/grumichama (Eugenia uniflora))0,05 (*)0,02 (*)
0162040Owoc opuncji (cactus fruit)0,05 (*)0,02 (*)
0162050Caimito0,05 (*)0,02 (*)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, kazimira jadalna (Casimiroa edulis) Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campechiana) i Calocarpum sapota)0,05 (*)0,02 (*)
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea)0,05 (*)0,02 (*)
0163070Guajawa (Pitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus))0,05 (*)0,02 (*)
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)0,05 (*)0,02 (*)
0163100Durian (rościan)0,05 (*)0,02 (*)
0163110Flaszowiec miękkociernisty0,05 (*)0,02 (*)
0212040Maranta trzcinowata0,05 (*)0,02 (*)
0251050Gorycznik wiosenny0,05 (*)2
0251070Gorczyca sarepska0,05 (*)2
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda))0,05 (*)0,02 (*)
0253000c) Liście winorośli (Basella alba, liście bananowca, Acacia pennata)0,05 (*)0,02 (*)
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis)0,05 (*)5
0256060Rozmaryn0,05 (*)5
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)0,05 (*)5
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry)0,05 (*)5
0256090Liście laurowe (laurel) (Palczatka cytrynowa)0,05 (*)5
0256100Estragon (Hizop)0,05 (*)5
0270080Pędy bambusa0,05 (*)0,02 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,05 (*)0,02 (*)
0290000(ix) Wodorosty morskie0,05 (*)0,02 (*)
0401110Krokosz balwierski0,1 (*)0,05 (*)
0401120Ogórecznik (Żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), nawrot polny (Buglossoides arvensis))0,1 (*)0,05 (*)
0401130Lnicznik właściwy0,1 (*)0,05 (*)
0401150Rącznik pospolity0,1 (*)0,05 (*)
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)0,1 (*)0,05 (*)
0402030Olejowiec gwinejski0,1 (*)0,05 (*)
0402040Drzewo kapokowe0,1 (*)0,05 (*)
0620000(ii) Ziarna kawy0,1 (*)0,05 (*)
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)0,1 (*)
0631000a) Kwiaty0,1 (*)0,1
0631010Kwiaty rumianku0,1 (*)0,1
0631020Kwiat malwy sudańskiej0,1 (*)0,1
0631030Płatki róży0,1 (*)0,1
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra))0,1 (*)0,1
0631050Lipa drobnoziarnista0,1 (*)0,1
0631990Pozostałe0,1 (*)0,1
0632000b) Liście0,1 (*)50
0632010Liście truskawki0,1 (*)50
0632020Liście rooibos (Liście miłorzębu)0,1 (*)50
0632030Ostrokrzew paragwajski0,1 (*)50
0632990Pozostałe0,1 (*)50
0633000c) Korzenie0,1 (*)0,1
0633010Korzeń waleriany0,1 (*)0,1
0633020Korzeń żeńszenia0,1 (*)0,1
0633990Pozostałe0,1 (*)0,1
0639000d) Pozostałe napary ziołowe0,1 (*)0,1
0640000(iv) Ziarna kakaowe (fermentowane lub suszone)0,1 (*)0,05 (*)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)0,1 (*)0,05 (*)
08000008. PRZYPRAWY
0810000(i) Nasiona0,1 (*)0,1
0810010Anyż0,1 (*)0,1
0810020Czarnuszka siewna0,1 (*)0,1
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Nasiona lubczyku ogrodowego)0,1 (*)0,1
0810040Kolendra0,1 (*)0,1
0810050Kmin rzymski0,1 (*)0,1
0810060Koper ogrodowy0,1 (*)0,1
0810070Koper włoski0,1 (*)0,1
0810080Kozieradka pospolita0,1 (*)0,1
0810090Gałka muszkatołowa0,1 (*)0,1
0810990Pozostałe0,1 (*)0,1
0820000(ii) Fruits and berries0,1 (*)0,1
0820010Ziele angielskie0,1 (*)0,1
0820020Pieprz syczuański (żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoński)0,1 (*)0,1
0820030Kminek0,1 (*)0,1
0820040Kardamon malabarski0,1 (*)0,1
0820050Jagody jałowca0,1 (*)0,1
0820060Pieprz, czarny, zielony i biały (Pieprz długi, pieprz różowy)0,1 (*)0,1
0820070Wanilia płaskolistna0,1 (*)0,1
0820080Tamarynd0,1 (*)0,1
0820990Pozostałe0,1 (*)0,1
0830000(iii) Kora0,1 (*)0,1
0830010Cynamon (Kasja)0,1 (*)0,1
0830990Pozostałe0,1 (*)0,1
0840000(iv) Korzenie lub kłącza
0840010Lukrecja0,1 (*)0,1
0840020Imbir0,1 (*)0,1
0840030Kurkuma0,1 (*)0,1
0840040Chrzan pospolity(+)(+)
0840990Pozostałe0,1 (*)0,1
0850000(v) Pąki0,1 (*)0,1
0850010Goździki0,1 (*)0,1
0850020Kapary0,1 (*)0,1
0850990Pozostałe0,1 (*)0,1
0860000(vi) Słupki kwiatowe0,1 (*)0,1
0860010Szafran0,1 (*)0,1
0860990Pozostałe0,1 (*)0,1
0870000(vii) Osnówka nasienia0,1 (*)0,1
0870010Kwiat muszkatołowy0,1 (*)0,1
0870990Pozostałe0,1 (*)0,1
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,05 (*)0,02 (*)
0900010Burak cukrowy (korzeń)0,05 (*)0,02 (*)
0900020Trzcina cukrowa0,05 (*)0,02 (*)
0900030Cykoria podróżnik korzenie0,05 (*)0,02 (*)
0900990Pozostałe0,05 (*)0,02 (*)
1015000e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010Mięśnie0,02 (*)0,05
1015020Tłuszcz0,02 (*)0,05
1015030Wątroba0,02 (*)0,3
1015040Nerka0,050,3
1015050Podroby jadalne0,02 (*)0,01 (*)
1015990Pozostałe0,02 (*)0,01 (*)
1017000g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur, zwierzyna płowa)
1017010Mięśnie0,02 (*)0,05
1017020Tłuszcz0,02 (*)0,05
1017030Wątroba0,02 (*)0,3
1017040Nerka0,050,3
1017050Podroby jadalne0,02 (*)0,01 (*)
1017990Pozostałe0,02 (*)0,01 (*)
1030020Kaczki0,02 (*)0,01 (*)
1030030Gęsi0,02 (*)0,01 (*)
1030040Przepiórki0,02 (*)0,01 (*)
1030990Pozostałe0,02 (*)0,01 (*)
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrze)0,05 (*)0,2
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,02 (*)0,01 (*)
1060000(vi) Ślimaki0,02 (*)0,01 (*)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych (Zwierzęta łowne)0,02 (*)0,01 (*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = rozpuszczalny w tłuszczach

Krezoksym metylu (F) (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Krezoksym metylu -kod 1010000: 490M1 wyrażony jako krezoksym metylu

Krezoksym metylu -kod 1020000: 490M9 wyrażony jako krezoksym metylu

Metabolit 490M1 = kwas 2-metoksyimino-2-[2(o-tolioksymetylo (fenylo)] octowy. Metabolit 490M9 = kwas 2-[2-(4-hydroksy-2-metylofenoksy-metylo)fenylo]-2-metoksy-iminooctowy

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

Tiaklopryd (F)

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity"

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for fenpyroximate in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany dotychczasowych NDP fenpyroksymatu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2013;11(6):3272 [s. 45]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3272.

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRL for flubendiamide in strawberries" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany dotychczasowego NDP dla flubendiamidu w truskawkach). Dziennik EFSA 2013;11(10):3403 [s. 27]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3403.

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for isopyrazam in various vegetables" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany dotychczasowych NDP izopyrazamu w różnych warzywach). Dziennik EFSA 2013;11(9):3385 [s. 38]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3385.

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRL for kresoxim-methyl in azaroles" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany dotychczasowego NDP krezoksymu metylu w głogu). Dziennik EFSA 2013;11(7):3344 [s. 25]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3344.

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for spirotetramat in strawberries, bananas, table olives, pineapples and shallots" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany dotychczasowych NDP spirotetramatu w truskawkach, bananach, oliwkach stołowych, ananasach i szalotce). Dziennik EFSA 2013;11(9):3361 [s. 38]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3361.

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for thiacloprid in spinach and similar leaves" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany dotychczasowych NDP tiakloprydu w szpinaku i podobnych (liście)). Dziennik EFSA 2013;11(9):3382 [s. 26]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3382.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.