Rozporządzenie 35/2013 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dimetomorfu, indoksakarbu, pyraklostrobiny i trifloksystrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2013.25.49

Akt jednorazowy
Wersja od: 26 stycznia 2013 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 35/2013
z dnia 18 stycznia 2013 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dimetomorfu, indoksakarbu, pyraklostrobiny i trifloksystrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG(1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) indoksakarbu, pyraklostrobiny i trifloksystrobiny zostały określone w załączniku II i części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP dimetomorfu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną dimetomorf na powierzchni kapustnych liściowych, endywii, rzeżuchy i gorycznika wiosennego złożono wniosek, na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, w sprawie zmiany obowiązujących NDP.

(3) W odniesieniu do indoksakarbu złożono analogiczny wniosek dotyczący stosowania w przypadku truskawek, malin, kapusty pekińskiej, roszponki warzywnej, endywii, cykorii warzywnej, fasoli w strąkach, karczochów, kopru włoskiego, rabarbaru i ziaren soi. W odniesieniu do pyraklostrobiny złożono analogiczny wniosek dotyczący stosowania w przypadku kapustnych liściowych, kukurydzy cukrowej, kukurydzy, prosa zwyczajnego i sorgo. W odniesieniu do trifloksystrobiny złożono analogiczny wniosek dotyczący stosowania w przypadku dymki i karczochów kulistych.

(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący stosowania dimetomorfu na powierzchni kapustnych kwitnących, kapusty głowiastej, sałaty, selera, czosnku, cebuli i szalotki. Wnioskodawca twierdzi, że dozwolone stosowanie dimetomorfu w przypadku takich upraw w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie skutkuje poziomami pozostałości przekraczającymi NDP określone w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005, a więc konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw.

(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej "Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP(2). Urząd przekazał te opinie Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7) W swoich uzasadnionych opiniach Urząd stwierdził, że w odniesieniu do stosowania dimetomorfu na powierzchni kapustnych kwitnących przedstawione dane są wystarczające jako podstawa ustalenia nowego NDP wyłącznie w przypadku brokułów. W odniesieniu do stosowania indoksakarbu na powierzchni endywii i ziaren soi przedstawione dane nie wskazują na konieczność zmiany istniejących NDP. W przypadku cykorii warzywnej przedstawione dane nie są wystarczające jako podstawa ustalenia nowego NDP. W odniesieniu do stosowania pyraklostrobiny na powierzchni kukurydzy cukrowej przedstawione dane nie są wystarczające jako podstawa ustalenia nowego NDP.

(8) W odniesieniu do stosowania dimetomorfu na powierzchni rzeżuchy i gorycznika wiosennego zmiana NDP nie jest konieczna, ponieważ NDP określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 są identyczne z określonymi we wniosku. W odniesieniu do stosowania pyraklostrobiny na powierzchni kukurydzy, prosa i sorgo zmiana NDP nie jest konieczna, ponieważ NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 są identyczne z określonymi we wniosku.

(9) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku narażenia na wymienione substancje przez całe życie w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych, które mogą je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku skrajnie dużej konsumpcji takich upraw i produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).

(10) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 18 stycznia 2013 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Sprawozdania naukowe EFSA dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for dimethomorph in several vegetable crops" ("Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP dimetomorfu w szeregu upraw warzywnych"). Dziennik EFSA 2012; 10(7):2845 [35 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2845.

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for indoxacarb in various crops" ("Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP indoksakarbu w różnych uprawach"). Dziennik EFSA 2012; 10(7):2833 [33 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2833. "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for pyraclostrobin in leafy brassica and various cereals" ("Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP pyraklostrobiny w kapustnych liściowych i różnych zbożach"). Dziennik EFSA 2012; 10(3):2606. [36 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2606.

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for trifloxystrobin in spring onions and globe artichokes" ("Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP trifloksystrobiny w dymce i karczochach kulistych"). EFSA Journal 2012; 10(9):2873 [25 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2873.

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

(1) w załączniku II kolumny dotyczące indoksakarbu, pyraklostrobiny i trifloksystrobiny otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a)Indoksakarb jako suma izomerów S i R(F)Piraklostrobina(F)Trifloksystrobina(F)
(1)(2)(3)(4)(5)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000(i) Owoce cytrusowe0,02(*)0,3
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)1
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)2
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna)1
0110040Limy (Limonki)1
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)1
0110990Pozostałe1
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)0,05(*)0,02(*)
0120010Migdały0,02(*)
0120020Orzechy brazylijskie0,02(*)
0120030Orzechy nerkowca0,02(*)
0120040Kasztany jadalne0,02(*)
0120050Orzechy kokosowe0,02(*)
0120060Orzechy laskowe (Filbert)0,02(*)
0120070Orzechy makadamia0,02(*)
0120080Orzeszki pekan0,02(*)
0120090Orzeszki sosnowe0,02(*)
0120100Pistacje1
0120110Orzechy włoskie0,02(*)
0120990Pozostałe0,02(*)
0130000(iii) Owoce ziarnkowe0,30,5
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)0,5
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)0,3
0130030Pigwy0,3
0130040Nieszpułka zwyczajna0,3(**)
0130050Nieśplik japoński0,3(**)
0130990Pozostałe0,3
0140000(iv) Owoce pestkowe1
0140010Morele0,21
0140020Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)21
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)0,21
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)0,50,2
0140990Pozostałe0,02(*)0,02(*)
0150000(v) Jagody i drobne owoce
0151000(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina2
0151010Winogrona stołowe1
0151020Winogrona do produkcji wina2
0152000(b) Truskawki0,610,5
0153000(c) Owoce leśne20,02(*)
0153010Jeżyny0,5
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)0,02(*)
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))0,6
0153990Pozostałe0,02(*)
0154000(d) Inne drobne owoce i jagody31
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)
0154020Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))0,02(*)
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)1
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)
0154050Róża dzika(**)
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")(**)
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))(**)
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)(**)
0154990Pozostałe0,02(*)
0160000(vi) Owoce różne
0161000(a) Z jadalną skórką0,02(*)0,02(*)
0161010Daktyle0,02(*)
0161020Figi0,02(*)
0161030Oliwki stołowe0,3
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))0,02(*)
0161050Karambola (Bilimbi)(**)
0161060Kaki (Szaron, Persymon)(**)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)(**)
0161990Pozostałe0,02(*)
0162000(b) Z niejadalną skórką, małe0,02(*)0,02(*)
0162010Kiwi0,02(*)
0162020Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)0,02(*)
0162030Owoce męczennicy4
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)(**)
0162050Caimito(**)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)(**)
0162990Pozostałe0,02(*)
0163000(c) Z niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,02(*)0,02(*)0,02(*)
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)0,20,02(*)0,05
0163030Mango0,02(*)0,050,5
0163040Papaja0,02(*)0,051
0163050Granaty0,02(*)0,02(*)0,02(*)
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)0,02(*)0,02(*)(**)
0163070Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))0,02(*)0,02(*)(**)
0163080Ananasy0,02(*)0,02(*)0,02(*)
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)0,02(*)0,02(*)(**)
0163100Durian (Rościan)0,02(*)0,02(*)(**)
0163110Flaszowiec miękkociernisty0,02(*)0,02(*)(**)
0163990Pozostałe0,02(*)0,02(*)0,02(*)
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000(a) Ziemniaki0,02(*)0,02(*)0,02(*)
0212000(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,02(*)0,02(*)0,02(*)
0212010Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata(**)
0212990Pozostałe
0213000(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,02(*)0,10,02(*)
0213020Marchew0,02(*)0,10,05
0213030Seler korzeniowy0,02(*)0,30,02(*)
0213040Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)0,02(*)0,30,02(*)
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)0,02(*)0,02(*)0,02(*)
0213060Pasternak0,02(*)0,30,04
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń0,02(*)0,10,04
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))0,20,20,02(*)
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))0,02(*)0,10,04
0213100Brukiew0,02(*)0,02(*)0,04
0213110Rzepa0,02(*)0,02(*)0,04
0213990Pozostałe0,02(*)0,02(*)0,02(*)
0220000(ii) Warzywa cebulowe0,02(*)
0220010Czosnek0,20,02(*)
0220020Cebula (Cebula srebrzysta)0,20,02(*)
0220030Szalotka0,20,02(*)
0220040Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)1,50,1
0220990Pozostałe0,02(*)0,02(*)
0230000(iii) Warzywa owocowe
0231000(a) Rośliny psiankowate
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))0,50,30,5
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))0,30,50,3
0231030Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino))0,50,30,3
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,02(*)0,02(*)0,02(*)
0231990Pozostałe0,02(*)0,02(*)0,02(*)
0232000(b) Dyniowate - z jadalną skórką0,50,2
0232010Ogórki0,3
0232020Korniszon0,5
0232030Cukinia (Kabaczek (patison))0,5
0232990Pozostałe0,02(*)
0233000(c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,50,5
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))0,3
0233020Dynia (Dynia olbrzymia)0,2
0233030Arbuz0,2
0233990Pozostałe0,02(*)
0234000(d) Kukurydza cukrowa0,02(*)0,02(*)0,02(*)
0239000(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,02(*)0,02(*)0,02(*)
0240000(iv) Warzywa kapustne
0241000(a) Kapustne kwitnące0,30,1
0241010Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)0,05
0241020Kalafiory0,05
0241990Pozostałe0,02(*)
0242000(b) Kapustne głowiaste
0242010Brukselka0,10,20,5
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)30,20,3
0242990Pozostałe0,02(*)0,02(*)0,02(*)
0243000(c) Kapustne liściowe1,53
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (pe-tsai))3
0243020Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)0,2
0243990Pozostałe0,02(*)
0244000(d) Kalarepa0,02(*)0,02(*)0,5
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)30100,02(*)
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))2210
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)2210
0251040Rzeżucha0,02(*)20,02(*)
0251050Gorycznik wiosenny0,02(*)2(**)
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)0,02(*)20,02(*)
0251070Gorczyca sarepska0,02(*)2(**)
0251080Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))120,02(*)
0251990Pozostałe0,02(*)20,02(*)
0252000(b) Szpinak i podobne (liście)0,02(*)
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)20,5
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))0,02(*)2(**)
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)0,02(*)0,5
0252990Pozostałe0,02(*)0,5
0253000(c) Liście winorośli0,02(*)2(**)
0254000(d) Rukiew wodna0,02(*)0,02(*)0,02(*)
0255000(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,02(*)0,02(*)0,02(*)
0256000(f) Zioła210
0256010Trybula2
0256020Szczypiorek2
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))2
0256040Pietruszka - nać2
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)2(**)
0256060Rozmaryn2(**)
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)2(**)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)15(**)
0256090Liście laurowe2(**)
0256100Estragon (Hizop)2(**)
0256990Pozostałe (Kwiaty jadalne)2
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)0,02(*)
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)0,30,5
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)0,02(*)0,02(*)
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)0,02(*)0,02(*)
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)0,02(*)0,02(*)
0260050Soczewica0,02(*)0,02(*)
0260990Pozostałe0,02(*)0,02(*)
0270000(vii) Warzywa łodygowe
0270010Szparagi0,02(*)0,02(*)0,02(*)
0270020Karczochy30,02(*)0,02(*)
0270030Seler20,02(*)1
0270040Koper włoski30,02(*)0,02(*)
0270050Karczochy kuliste0,120,2
0270060Por0,02(*)0,50,2
0270070Rabarbar30,02(*)0,02(*)
0270080Pędy bambusa0,02(*)0,02(*)(**)
0270090Rdzenie palmowe0,02(*)0,02(*)(**)
0270990Pozostałe0,02(*)0,02(*)0,02(*)
0280000(viii) Grzyby0,02(*)0,02(*)0,02(*)
0280010Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)
0280020Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990Pozostałe
0290000(ix) Wodorosty morskie0,02(*)0,02(*)(**)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,30,02(*)
0300010Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)0,1
0300020Soczewica0,02(*)
0300030Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)0,02(*)
0300040Łubin0,02(*)
0300990Pozostałe0,02(*)
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000(i) Nasiona oleiste0,05(*)
0401010Siemię lnu0,05(*)0,2
0401020Orzeszki ziemne0,05(*)0,04
0401030Mak0,05(*)0,2
0401040Ziarna sezamu0,05(*)0,2
0401050Ziarna słonecznika0,05(*)0,3
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)0,05(*)0,2
0401070Ziarna soi0,50,02(*)
0401080Nasiona gorczycy0,05(*)0,2
0401090Nasiona bawełny0,05(*)0,3
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)0,05(*)0,02(*)
0401110Rokosz barwierski0,05(*)0,2(**)
0401120Ogórecznik0,05(*)0,2(**)
0401130Lnicznik właściwy0,05(*)0,2(**)
0401140Konopie0,05(*)0,02(*)
0401150Rącznik pospolity0,05(*)0,2(**)
0401990Pozostałe0,05(*)0,02(*)
0402000(ii) Owoce oleiste0,02(*)0,02(*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,3
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)(**)
0402030Olejowiec gwinejski(**)
0402040Drzewo kapokowe(**)
0402990Pozostałe0,05(*)
05000005. ZBOŻA0,02(*)
0500010Jęczmień0,30,3
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)0,02(*)0,02(*)
0500030Kukurydza0,02(*)0,02(*)
0500040Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)0,02(*)0,02(*)
0500050Owies zwyczajny0,30,02(*)
0500060Ryż0,02(*)0,02(*)
0500070Żyto0,10,05
0500080Sorgo0,02(*)0,02(*)
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)0,10,05
0500990Pozostałe0,02(*)0,02(*)
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,05(*)
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)0,05(*)0,05(*)
0620000(ii) Ziarna kawy0,05(*)0,2(**)
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)100,05(*)(**)
0631000(a) Kwiaty(**)
0631010Kwiaty rumianku(**)
0631020Kwiat malwy sudańskiej(**)
0631030Płatki róży(**)
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)(**)
0631050Lipa drobnoziarnista(**)
0631990Pozostałe(**)
0632000(b) Liście(**)
0632010Liście truskawki(**)
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)(**)
0632030Ostrokrzew paragwajski(**)
0632990Pozostałe(**)
0633000(c) Korzenie(**)
0633010Korzeń waleriany(**)
0633020Korzeń żeńszenia(**)
0633990Pozostałe(**)
0639000(d) Pozostałe napary ziołowe(**)
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)0,05(*)0,05(*)(**)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)0,05(*)0,05(*)(**)
07000007. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek0,05(*)1030
08000008. PRZYPRAWY0,05(*)0,05(*)(**)
0810000(i) Nasiona(**)
0810010Anyż(**)
0810020Czarnuszka siewna(**)
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)(**)
0810040Kolendra(**)
0810050Kmin rzymski(**)
0810060Koper ogrodowy(**)
0810070Koper włoski(**)
0810080Kozieradka pospolita(**)
0810090Gałka muszkatałowa(**)
0810990Pozostałe(**)
0820000(ii) Owoce i jagody(**)
0820010Ziele angielskie(**)
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum(**)
0820030Kminek(**)
0820040Kardamon malabarski(**)
0820050Jagody jałowca(**)
0820060Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)(**)
0820070Wanilia płaskolistna(**)
0820080Tamarynd(**)
0820990Pozostałe(**)
0830000(iii) Kora(**)
0830010Cynamon (Kasja)(**)
0830990Pozostałe(**)
0840000(iv) Korzenie lub kłącza(**)
0840010Lukrecja(**)
0840020Imbir(**)
0840030Kurkuma(**)
0840040Chrzan pospolity(**)
0840990Pozostałe(**)
0850000(v) Pąki(**)
0850010Goździki(**)
0850020Kapary(**)
0850990Pozostałe(**)
0860000(vi) Słupki kwiatowe(**)
0860010Szafran(**)
0860990Pozostałe(**)
0870000(vii) Osnówka nasienia(**)
0870010Muszkatołowiec korzenny(**)
0870990Pozostałe(**)
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,02(*)(**)
0900010Burak cukrowy (korzeń)0,1(**)
0900020Trzcina cukrowa0,02(*)(**)
0900030Cykoria podróżnik korzenie0,02(*)(**)
0900990Pozostałe0,02(*)(**)
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach0,05(*)0,04(*)
1011000(a) Świnie
1011010Mięso2
1011020Tłuszcz z chudego mięsa2
1011030Wątroba0,05
1011040Nerka0,05
1011050Podroby jadalne0,05
1011990Pozostałe0,01(*)
1012000(b) Bydło
1012010Mięso2
1012020Tłuszcz2
1012030Wątroba0,05
1012040Nerka0,05
1012050Podroby jadalne0,05
1012990Pozostałe0,01(*)
1013000(c) Owce
1013010Mięso2
1013020Tłuszcz2
1013030Wątroba0,05
1013040Nerka0,05
1013050Podroby jadalne0,05
1013990Pozostałe0,01(*)
1014000(d) Kozy
1014010Mięso2
1014020Tłuszcz2
1014030Wątroba0,05
1014040Nerka0,05
1014050Podroby jadalne0,05
1014990Pozostałe0,01(*)
1015000(e) Konie, osły, muły lub osłomuły(**)
1015010Mięso2(**)
1015020Tłuszcz2(**)
1015030Wątroba0,05(**)
1015040Nerka0,05(**)
1015050Podroby jadalne0,05(**)
1015990Pozostałe0,01(*)(**)
1016000(f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010Mięso0,3
1016020Tłuszcz0,3
1016030Wątroba0,01(*)
1016040Nerka0,01(*)
1016050Podroby jadalne0,01(*)
1016990Pozostałe0,01(*)
1017000(g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)(**)
1017010Mięso2(**)
1017020Tłuszcz2(**)
1017030Wątroba0,05(**)
1017040Nerka0,05(**)
1017050Podroby jadalne0,05(**)
1017990Pozostałe0,01(*)(**)
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi0,10,01(*)0,02(*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego0,020,05(*)0,04(*)
1030010Kury
1030020Kaczki(**)
1030030Gęsi(**)
1030040Przepiórki(**)
1030990Pozostałe(**)
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)0,020,05(*)(**)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,020,05(*)(**)
1060000(vi) Ślimaki0,020,05(*)(**)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych0,020,05(*)(**)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Trifloksystrobina (F)

Trifloksystrobiny - kod 1000000: Suma trifloksystrobiny i jej metabolitu (E,E)-metoksyimino-{2-[1-(3-trifluorometylo-fenylo)-etylideneamino-oksymetylo]-fenylo}-kwasu octowego (CGA 321113)"

(2) w części A załącznika III kolumna dotycząca dimetomorfu otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a)Dimetomorf
(1)(2)(3)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000(i) Owoce cytrusowe
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)0,05(*)
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)0,8
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna)0,05(*)
0110040Limy (Limonki)0,05(*)
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)0,05(*)
0110990Pozostałe0,05(*)
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)0,05(*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe (Filbert)
0120070Orzechy makadamia
0120080Orzeszki pekan
0120090Orzeszki sosnowe
0120100Pistacje
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000(iii) Owoce ziarnkowe0,05(*)
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)
0130030Pigwy
0130040Nieszpułka zwyczajna
0130050Nieśplik japoński
0130990Pozostałe
0140000(iv) Owoce pestkowe0,05(*)
0140010Morele
0140020Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)
0140990Pozostałe
0150000(v) Jagody i drobne owoce
0151000(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000(b) Truskawki0,7
0153000(c) Owoce leśne0,05(*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))
0153990Pozostałe
0154000(d) Inne drobne owoce i jagody0,05(*)
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)
0154020Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)
0154990Pozostałe
0160000(vi) Owoce różne0,05(*)
0161000(a) Z jadalną skórką
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))
0161050Karambola (Bilimbi)
0161060Kaki (Szaron, Persymon)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)
0161990Pozostałe
0162000(b) Z niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi
0162020Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)
0162030Owoce męczennicy
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)
0162050Caimito
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)
0162990Pozostałe
0163000(c) Z niejadalną skórką, duże
0163010Awokado
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)
0163030Mango
0163040Papaja
0163050Granaty
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)
0163070Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))
0163080Ananasy
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)
0163100Durian (Rościan)
0163110Flaszowiec miękkociernisty
0163990Pozostałe
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000(a) Ziemniaki0,5
0212000(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,05(*)
0212010Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,05(*)
0213020Marchew0,05(*)
0213030Seler korzeniowy0,05(*)
0213040Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)0,05(*)
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)0,05(*)
0213060Pasternak0,05(*)
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń0,05(*)
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))1
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))0,05(*)
0213100Brukiew0,05(*)
0213110Rzepa0,05(*)
0213990Pozostałe0,05(*)
0220000(ii) Warzywa cebulowe
0220010Czosnek0,6
0220020Cebula (Cebula srebrzysta)0,6
0220030Szalotka0,6
0220040Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)0,3
0220990Pozostałe0,1
0230000(iii) Warzywa owocowe
0231000(a) Rośliny psiankowate
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))1
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))0,5
0231030Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino))0,3
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,05(*)
0231990Pozostałe0,05(*)
0232000(b) Dyniowate - z jadalną skórką1
0232010Ogórki
0232020Korniszon
0232030Cukinia (Kabaczek (patison))
0232990Pozostałe
0233000(c) Dyniowate - z niejadalną skórką
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020Dynia (Dynia olbrzymia)0,05(*)
0233030Arbuz0,05(*)
0233990Pozostałe0,05(*)
0234000(d) Kukurydza cukrowa0,05(*)
0239000(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,05(*)
0240000(iv) Warzywa kapustne
0241000(a) Kapustne kwitnące
0241010Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)
0241020Kalafiory0,05(*)
0241990Pozostałe0,05(*)
0242000(b) Kapustne głowiaste
0242010Brukselka0,05(*)
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)6
0242990Pozostałe0,05(*)
0243000(c) Kapustne liściowe3
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (pe-tsai))
0243020Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990Pozostałe
0244000(d) Kalarepa0,05(*)
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)10
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))15
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)
0251040Rzeżucha10
0251050Gorycznik wiosenny10
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)10
0251070Gorczyca sarepska10
0251080Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))10
0251990Pozostałe1
0252000(b) Szpinak i podobne (liście)
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))1
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)
0252990Pozostałe0,05(*)
0253000(c) Liście winorośli10
0254000(d) Rukiew wodna10
0255000(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)10
0256000(f) Zioła10
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)
0256060Rozmaryn
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)
0256090Liście laurowe
0256100Estragon (Hizop)
0256990Pozostałe (Kwiaty jadalne)
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)0,05(*)
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)0,05(*)
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)0,05(*)
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)0,1
0260050Soczewica0,05(*)
0260990Pozostałe0,05(*)
0270000(vii) Warzywa łodygowe
0270010Szparagi0,05(*)
0270020Karczochy0,05(*)
0270030Seler15
0270040Koper włoski0,05(*)
0270050Karczochy kuliste2
0270060Por1,5
0270070Rabarbar0,05(*)
0270080Pędy bambusa0,05(*)
0270090Rdzenie palmowe0,05(*)
0270990Pozostałe0,05(*)
0280000(viii) Grzyby0,05(*)
0280010Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)
0280020Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990Pozostałe
0290000(ix) Wodorosty morskie0,05(*)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,05(*)
0300010Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)
0300020Soczewica
0300030Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)
0300040Łubin
0300990Pozostałe
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE0,05(*)
0401000(i) Nasiona oleiste
0401010Siemię lnu
0401020Orzeszki ziemne
0401030Mak
0401040Ziarna sezamu
0401050Ziarna słonecznika
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)
0401070Ziarna soi
0401080Nasiona gorczycy
0401090Nasiona bawełny
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)
0401110Rokosz barwierski
0401120Ogórecznik
0401130Lnicznik właściwy
0401140Konopie
0401150Rącznik pospolity
0401990Pozostałe
0402000(ii) Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)
0402030Olejowiec gwinejski
0402040Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe
05000005. ZBOŻA0,05(*)
0500010Jęczmień
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)
0500030Kukurydza
0500040Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)
0500050Owies zwyczajny
0500060Ryż
0500070Żyto
0500080Sorgo
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)
0500990Pozostałe
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,05(*)
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)
0620000(ii) Ziarna kawy
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)
0631000(a) Kwiaty
0631010Kwiaty rumianku
0631020Kwiat malwy sudańskiej
0631030Płatki róży
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)
0631050Lipa drobnoziarnista
0631990Pozostałe
0632000(b) Liście
0632010Liście truskawki
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000(c) Korzenie
0633010Korzeń waleriany
0633020Korzeń żeńszenia
0633990Pozostałe
0639000(d) Pozostałe napary ziołowe
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)
07000007. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek50
08000008. PRZYPRAWY0,05(*)
0810000(i) Nasiona
0810010Anyż
0810020Czarnuszka siewna
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)
0810040Kolendra
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatałowa
0810990Pozostałe
0820000(ii) Owoce i jagody
0820010Ziele angielskie
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
0820030Kminek
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070Wanilia płaskolistna
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000(iii) Kora
0830010Cynamon (Kasja)
0830990Pozostałe
0840000(iv) Korzenie lub kłącza
0840010Lukrecja
0840020Imbir
0840030Kurkuma
0840040Chrzan pospolity
0840990Pozostałe
0850000(v) Pąki
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000(vi) Słupki kwiatowe
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000(vii) Osnówka nasienia
0870010Muszkatołowiec korzenny
0870990Pozostałe
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,05(*)
0900010Burak cukrowy (korzeń)
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik korzenie
0900990Pozostałe
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE0,05(*)
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach
1011000(a) Świnie
1011010Mięso
1011020Tłuszcz z chudego mięsa
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne
1011990Pozostałe
1012000(b) Bydło
1012010Mięso
1012020Tłuszcz
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne
1012990Pozostałe
1013000(c) Owce
1013010Mięso
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne
1013990Pozostałe
1014000(d) Kozy
1014010Mięso
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne
1014990Pozostałe
1015000(e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010Mięso
1015020Tłuszcz
1015030Wątroba
1015040Nerka
1015050Podroby jadalne
1015990Pozostałe
1016000(f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010Mięso
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe
1017000(g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)
1017010Mięso
1017020Tłuszcz
1017030Wątroba
1017040Nerka
1017050Podroby jadalne
1017990Pozostałe
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)
1060000(vi) Ślimaki
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.