Rozporządzenie 3454/80 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 136/66 w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów oraz rozporządzenie (EWG) nr 516/77 z dnia 14 marca 1977 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1980.360.16

Akt jednorazowy
Wersja od: 31 grudnia 1980 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) nr 3454/80
z dnia 22 grudnia 1980 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 136/66 w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów oraz rozporządzenie (EWG) nr 516/77 z dnia 14 marca 1977 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając Akt Przystąpienia z 1979 r., w szczególności jego art. 146,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

artykuł 21 Aktu wprowadza do rozporządzenia nr 136/66/EWG(1), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 1917/80(2), art. 42b, zapewniający przyjęcie szczególnych środków w odniesieniu do świeżych i przetworzonych oliwek;

przetworzone i zakonserwowane oliwki nie wchodzą w zakres rozporządzenia (EWG) nr 136/66; należy sporządzić dodatek do wykazu produktów, do których stosuje się owo rozporządzenie i odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 516/77(3),

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
Do rozporządzenia (EWG) nr 136/66 art. 1 ust. 2 lit. d) dodaje się następujące dwie podpozycje:
"nr pozycji WTCWyszczególnienie
ex 20.01 COliwki, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego, w tym zawierające cukier lub niezawierające dodatku cukru, zawierające sól lub niezawierające soli, przypraw korzennych lub musztardy
ex 20.02 FOliwki, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, niż za pomocą octu lub kwasu octowego"
2.
W rozporządzeniu (EWG) nr 516/77 art. 1 pozycje 20.01 i 20.02 otrzymują brzmienie:
"nr pozycji WTCWyszczególnienie
ex 20.01Warzywa i owoce, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego, zawierające cukier lub niezawierające dodatku cukru, zawierające sól lub niezawierające soli, przypraw korzennych lub musztardy, z wyłączeniem oliwek
ex 20.02Warzywa i owoce, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, z wyłączeniem oliwek"
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1981 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 grudnia 1980 r.

W imieniu Rady
J. SANTER
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.

(2) Dz.U. L 186 z 19.7.1980, str. 1.

(3) Dz.U. L 73 z 21.3.1977, str. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.