Rozporządzenie 317/93 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1906/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego
Dz.U.UE.L.1993.37.8
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 317/93
z dnia 9 lutego 1993 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1906/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2777/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mięsa drobiowego(1), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie (EWG) nr 1906/90(2) ustanawia niektóre normy handlowe w odniesieniu do mięsa drobiowego;
definicje mięsa drobiowego zawarte w rozporządzeniu (EWG) nr 1906/90 powinny zostać zmienione tak, aby wykluczyć wszystkie rodzaje przetworów mięsa drobiowego;
w celu odpowiedniego uwzględnienia warunków w obrocie mięsem drobiowym na poziomie handlu detalicznego Państwa Członkowskie powinny mieć możliwość ustanowienia szczególnych wymogów dotyczących temperatury rozbioru i składowania świeżego mięsa drobiowego w handlu detalicznym,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 9 lutego 1993 r.
W imieniu Rady | |
B. WESTH | |
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 77. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1235/89 (Dz.U. L 128 z 11.5.1989, str. 29).
(2) Dz.U. L 173 z 6.7.1990, str. 1.