Rozporządzenie 316/68 ustalające normy jakości świeżych kwiatów ciętych i świeżych liści ozdobnych
Dz.U.UE.L.1968.71.8
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 316/68
z dnia 12 marca 1968 r.
ustalające normy jakości świeżych kwiatów ciętych i świeżych liści ozdobnych
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 234/68 z dnia 27 lutego 1968 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku żywych drzew i innych roślin, bulw, korzeni i podobnych, ciętych kwiatów i ozdobnych liści (1), w szczególności jego art. 3,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
świeże kwiaty cięte i świeże ozdobne liście są przedmiotem znaczącej wymiany handlowej wewnątrz Wspólnoty oraz między Państwami Członkowskimi a państwami trzecimi; poprawa i normalizacja jakości produktów wprowadzanych do obrotu są pożądane; z tego względu należy przyjąć wspólne normy jakości,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
– świeżych kwiatów ciętych i pąków kwiatowych gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, objętych pozycją CN 0603 Wspólnej Taryfy Celnej,
– świeżych liści, gałęzi i innych części roślin objętych podpozycją CN 0604 Wspólnej Taryfy Celnej.
– we Wspólnocie, być wystawiony na sprzedaż, kierowany do sprzedaży, sprzedawany, dostarczany lub w inny sposób wprowadzany do obrotu na poziomie hurtowym ani przez podmioty gospodarcze, ani bezpośrednio przez producentów.
– dopuszczone do przywozu z państw trzecich,
– dopuszczone do wywozu do państw trzecich,
Takie upoważnienie przyznawane jest zgodnie z procedurą określoną w art. 14 rozporządzenia (EWG) nr 234/68 a warunki, którym może ono podlegać są ustalane według tej samej procedury.
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnoty Europejskiej.
Sporządzono w Brukseli, dnia 12 marca 1968 r.
W imieniu Rady | |
E. FAURE | |
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 55 z 2.3.1968, str. 1
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK I 3
Wspólne normy jakości kwiatów ciętych
Wspólne normy jakości kwiatów ciętych
Niniejsze normy stosuje się do świeżych kwiatów ciętych i pąków kwiatowych gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, objętych pozycją nr CN 0603 Wspólnej Taryfy Celnej.
II. WYMAGANIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI
A. Wymagania minimalne
Produkty muszą być ścięte lub zerwane ostrożnie, w zależności od gatunku, i znajdować się we właściwym stadium wzrostu.
B. Klasyfikacja
i) Klasa I
Produkty zakwalifikowane do tej klasy muszą być dobrej jakości. Muszą posiadać cechy charakterystyczne dla gatunku i, w stosownych przypadkach, dla odmiany (cultivar).
Wszystkie części kwiatu ciętego muszą być:
- całe,
- świeże,
- wolne od obecności pasożytów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego i nieuszkodzone przez nie,
- pozbawione pozostałości pestycydów i innych obcych substancji wpływających na wygląd produktu,
- pozbawione uszkodzeń mechanicznych,
- wolne od wad rozwoju; w przypadku goździków rozszczepiony kielich nie jest uważany za wadę rozwoju. Jednakże w przypadku goździków amerykańskich, kwiaty z rozszczepionym kielichem muszą być obrączkowane, prezentowane oddzielnie w jednolitych partiach i odpowiednio oznakowanych opakowaniach.
Łodygi muszą, w zależności od gatunku (species) i odmiany (cultivar) być sztywne i wystarczająco mocne, aby utrzymać kwiat.
ii) Klasa II
Niniejsza klasa obejmuje wszystkie produkty, które nie odpowiadają wymogom klasy I.
Wszystkie części kwiatów ciętych muszą być:
- całe,
- świeże,
- wolne od pasożytów pochodzenia zwierzęcego.
Kwiaty mogą, jednakże, posiadać następujące wady:
- nieznaczne zniekształcenia,
- nieznaczne uszkodzenia mechaniczne,
- nieznaczne uszkodzenia spowodowane w szczególności przez choroby lub pasożyty pochodzenia zwierzęcego,
- mniej sztywne, słabsze pędy,
- niewielkie plamki spowodowane spryskiwaniem pestycydami.
Dopuszczone wady nie mogą wpływać ujemnie na utrzymanie jakości, wyglądu lub użyteczności produktów.
C. Klasa Ekstra
Produkty, które kwalifikują się do klasy I mogą być oznaczone jako EXTRA, jeżeli nie stosuje się do nich tolerancji jakości. Jednakże oznaczenia tego nie stosuje się do goździków amerykańskich z rozszczepionym kielichem.
III. PRZEPISY SZCZEGÓLNE
Przepisy szczególne dla niektórych typów kwiatów zamieszczone w załączniku I A są nadrzędne w stosunku do przepisów niniejszego załącznika.
IV. PRZEPISY DOTYCZĄCE WIELKOŚCI
Dla kwiatów ciętych, klasy wielkości muszą odpowiadać co najmniej następującej skali:
Kod długości Długość
0 mniej niż 5 cm lub kwiaty sprzedawane bez pąków
5 5-10 cm
10 10-15 cm
15 15-20 cm
20 20-30 cm
30 30-40 cm
40 40-50 cm
50 50-60 cm
60 60-80 cm
80 80-100 cm
100 100-120 cm
120 powyżej 120 cm
Niniejsze długości obejmują główkę kwiatową.
Różnica na jednostkę konfekcjonowania (pęczki, bukiety, pudełka i tym podobne) między maksymalną i minimalną długością kwiatów w tej jednostce nie może przekraczać:
- 2,5 centymetra dla kwiatów zakwalifikowanych do kodów 15 i niższych,
- 5,0 centymetra dla kwiatów zakwalifikowanych do kodów od 20 (włącznie) do 50 (włącznie),
- 10,0 centymetrów dla kwiatów zakwalifikowanych do kodów 60 i wyższych.
Różnica ta może być podwojona w odniesieniu do kwiatów konfekcjonowanych w formie wachlarza. W odniesieniu do chryzantem z dużymi kwiatami, konfekcjonowanych w formie wachlarza, różnica ta może wzrosnąć do 20 centymetrów dla kwiatów zakwalifikowanych do kodów od 20 (włącznie) do 50 (włącznie).
Skali ustalania klasy wielkości i jednolitych długości przewidzianych powyżej nie stosuje się do mimozy.
Minimalną długość gałązek mimozy ustala się na 20 centymetrów. Jednakże opakowania zbiorcze i bukiety składające się wyłącznie z małych gałązek o długości mniejszej niż 20 centymetrów mogą być dopuszczone pod warunkiem, że określenie "krótki pęd" lub oznaczenie równoważne zostanie umieszczone na opakowaniu.
V. TOLERANCJE JAKOŚCI
W każdej jednostce konfekcjonowania dopuszcza się następujące tolerancje jakości:
i) Klasa I
5 % kwiatów ciętych może przedstawiać nieznaczne wady, pod warunkiem, że jednorodność kwiatów w jednostce konfekcjonowania nie jest naruszona.
ii) Klasa II
10 % kwiatów ciętych może nie odpowiadać cechom charakterystycznym dla klasy. U połowy tej liczby mogą występować pasożyty pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Wady, o których mowa, nie mogą pomniejszać użyteczności produktów.
VI. OPAKOWANIE I KONFEKCJONOWANIE
A. Konfekcjonowanie
Jednostka konfekcjonowania (pęczek, bukiet, pudełko i podobne) muszą zawierać 5 lub 10 sztuk, lub wielokrotność 10 sztuk. Jednakże zasada ta nie ma zastosowania w przypadku:
a) kwiatów zazwyczaj sprzedawanych pojedynczo;
b) kwiatów zazwyczaj sprzedawanych na wagę;
c) kwiatów, w odniesieniu do których sprzedający i kupujący wyraźnie zgadzają się odstąpić od przepisów dotyczących liczby kwiatów w jednostce konfekcjonowania. To odstąpienie dopuszczalne jest jedynie w transakcjach zawieranych poza rynkami hurtowymi, pod warunkiem że:
- towary są przedmiotem bezpośredniej transakcji sprzedaży detaliście lub osobie działającej w imieniu detalisty, opartej na zatwierdzonej cenie sprzedaży za jednostkę konfekcjonowania,
- do towarów dołączony jest faktura, specyfikacja wysyłkowa lub podobny dokument wykazujący wyżej wymienioną cenę sprzedaży,
- jednostka konfekcjonowania znajduje się w opakowaniu ostatecznym wymaganym przez kupującego i przeznaczonym dla ostatecznego nabywcy. Opakowanie to musi umożliwiać identyfikację towaru.
B. Jednorodność
Każda jednostka konfekcjonowania (pęczek, bukiet, pudełko i tym podobne) musi zawierać kwiaty tego samego rodzaju (genus), gatunku (species) lub odmiany (cultivar) i tej samej klasy jakości oraz musi osiągnąć to samo stadium wzrostu.
Kwiaty mieszane lub połączenie kwiatów i liści różnych rodzajów (genus), gatunków (species) lub odmian (cultivar) są niemniej dozwolone, pod warunkiem, że użyte produkty należą do tej samej klasy jakości i są odpowiednio oznakowane.
C. Opakowanie
Opakowanie musi zapewnić właściwą ochronę produktu. Papier lub inne materiały będące w bezpośrednim kontakcie z kwiatami ciętymi muszą być nowe.
VII. OZNAKOWANIE
Produkty należy opatrzyć następującymi informacjami:
A. Identyfikacja
Wysyłający lub)Nazwisko i adres lub oznaczenie kodowe
Pakujący)
B. Właściwości produktu
- rodzaj (genus),
- gatunek (species), odmiana (cultivar) lub kolor kwiatów,
- w stosownych przypadkach, oznaczenie "mieszane" (lub termin równoważny).
C. Pochodzenie produktu (nieobowiązkowo)
Region pochodzenia lub krajowa, regionalna lub lokalna nazwa.
D. Specyfikacje handlowe
- Klasa,
- Klasa wielkości (kod długości) lub minimalne i maksymalne długości (nieobowiązkowo),
- Liczba lub waga netto.
E. Znak kontroli urzędowej (nieobowiązkowo)
F. Konfekcjonowanie
Jeżeli liczba kwiatów w jednostce konfekcjonowania nie odpowiada przepisom rozdziału IV A, oznaczenie opakowań zbiorczych musi zawierać dokładny skład jednostek konfekcjonowania w nim zawartych.
ZAŁĄCZNIK I A
Wspólne normy jakości świeżych kwiatów ciętych
Wspólne normy jakości świeżych kwiatów ciętych
Mimoza musi odpowiadać co najmniej wymogom jakości klasy I.
Jednakże, dla kwiatów tego rodzaju, pojęcie sztywności nie jest brane pod uwagę w odniesieniu do wyższych partii łodyg kwiatowych. Podstawa gałązek nie może być zbyt zdrewniała.
Mimoza musi ponadto odpowiadać następującym wymogom jakości:
- pędy w znacznym stopniu pokryte kwiatami,
- niepołamane końce łodyg. Jednakże dopuszczone są pędy z połamanymi końcami łodyg, których połamane partie mają średnicę mniejszą niż 2 milimetry.
Mimoza może być prezentowana w postaci rozwiniętej lub nierozwiniętej.
W odniesieniu do mimozy rozwiniętej, kwitnienie powinno być typowe dla odmiany a liczba zielonych nierozwiniętych główek kwiatowych nie może przewyższać:
- 60 % dla Floribundy,
- 20 % dla innych gatunków i odmian.
Ponadto rozwinięte główki muszą posiadać naturalny kolor, bez plamek i być mocno przytwierdzone do kwiatostanu.
W odniesieniu do mimozy nie rozwiniętej, w 80 % główki kwiatowe muszą być żółte (lekko rozchylone).
Konfekcjonowanie
Gałązki mimozy muszą być ułożone warstwami lub pakowane w pęczki o wadze:
- 150 gramów, 250 gramów lub wielokrotności 250 gramów.
Mimozę nierozwiniętą należy pakować w małe torby wykonane z polietylenu lub podobnej substancji.
Każda jednostka konfekcjonowania, nawet luzem, musi być kompozycją jednolitą i zawierać tylko gałązki tego samego gatunku lub odmiany.
Oznakowanie
Oprócz identyfikacji pakującego lub wysyłającego, na każdym opakowaniu zbiorczym, oznakowanie musi zawierać następujące informacje:
- rodzaj,
- gatunek lub odmiana (cultivar),
- określenie "rozwinięta" lub "nierozwinięta",
- w stosownych przypadkach, oznaczenie "krótki pęd" lub określenie równoważne,
- całkowitą wagę netto lub liczbę bukietów i ich wagę jednostkową.
ZAŁĄCZNIK II 4
Wspólne normy jakości świeżych liści ozdobnych
Wspólne normy jakości świeżych liści ozdobnych
Niniejsze normy stosuje się do świeżych liści, gałęzi i innych części roślin objętych pozycją nr CN 0604 Wspólnej Taryfy Celnej.
II. WYMAGANIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI
Produkty muszą:
- posiadać świeży wygląd,
- być pozbawione pozostałości pestycydów i innych obcych substancji wpływających na wygląd,
- być wolne od obecności pasożytów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego i uszkodzeń przez nie spowodowanych, niekorzystnie wpływających na ogólny wygląd produktu,
- być pozbawione uszkodzeń takich jak uszkodzenia mechaniczne lub skazy, niekorzystnie wpływające na ogólny wygląd produktu,
- być pozbawione nadmiernej wilgotności zewnętrznej,
- posiadać kolor typowy dla gatunku lub odmiany.
Produkty muszą być zerwane ostrożnie i znajdować się we właściwym stadium wzrostu.
III. PRZEPISY SZCZEGÓLNE
Szczególne przepisy dotyczące gatunku Asparagus i znajdujące się w załączniku II A uzupełniają przepisy niniejszego załącznika.
IV. TOLERANCJE JAKOŚCI
W każdej jednostce konfekcjonowania dopuszcza się następujące tolerancje jakości: 10 % świeżych liści może nie odpowiadać wymogom określonym w pkt II.
V. OZNAKOWANIE
Towary należy opatrzyć następującymi informacjami:
A. Identyfikacja
Wysyłający lub)Nazwisko i adres lub oznaczenie kodowe
Pakujący)
B. Właściwości produktu
"Świeże liście" lub rodzaj (genus) lub gatunek (species).
ZAŁĄCZNIK II A 5
WSPÓLNE NORMY JAKOŚCI DLA ŚWIEŻYCH LIŚCI
WSPÓLNE NORMY JAKOŚCI DLA ŚWIEŻYCH LIŚCI
I. OPIS PRODUKTU
Niniejsze szczególne przepisy stosuje się do liści Asparagus densiflorus (Kunth) Jeasop "Sprengeri" (Syn. Asparagus L. sprengeri Rgl.).
II. WYMOGI JAKOŚCI
i) Klasa I
Liście Asparagus sprengeri w tej klasie muszą być:
– dobrze rozwinięte, nie połamane oraz bez bocznych rozgałęzień,
– posiadać gęste, mocno przytwierdzone liście przekształcone z łodygi,
– wolne od żółknięcia,
– wolne od owoców.
ii) Klasa II
Klasa ta obejmuje wszystkie liście Asparagusa sprengeri niespełniające wymogów klasy I, ale spełniające wymogi jakości ustanowione dla świeżych liści, szczególnie w odniesieniu do ich typowej kolorystyki, które wykluczają obecność żółtych liści.
III. KLASY WIELKOŚCI
Długość jest mierzona od szczytu do do końca łodygi. W przypadku Asparagus sprengeri kalibrowanie musi odpowiadać następującej skali:
Kod | Długość |
10 | 10-30 cm |
30 | 30-50 cm |
50 | Więcej niż 50 cm |
Pędy Asparagus sprengeri tworzące pęczek muszą posiadać bardziej lub mniej jednolitą długości.
IV. TOLERANCJE
A. Tolerancja jakości
Dozwolone są następujące tolerancje dla każdej jednostki produktu:
i) Klasa I
10% łodyg może się różnić od wymogów ustanowionych dla tej klasy, ale muszą spełniać wymogi ustanowione dla klasy II. Nie dopuszcza się żadnej tolerancji dla łodyg złamanych lub mających boczne rozgałęzienia.
ii) Klasa II
10% łodyg może się różnić od wymogów tej klasy. Żadne braki nie mogą wpływać na użyteczność produktów.
B. Tolerancja długości
Dozwolone jest 10% liczby łodyg, które przekraczają ustalone limity. Najkrótsze łodygi nie mogą w żadnym przypadku być krótsze o więcej niż 5 cm niż podane kody.
V. PAKOWANIE I KONFEKCJONOWANIE
A. Konfekcjonowanie
Liście Asparagus sprengeri należy układać w pęczki o wadze 100 g, 250 g lub wielokrotności 250 g.
B. Jednorodność
Połamane pędy należy połączyć w oddzielne pęczki. Pędy w tym samym pęczku muszą być jednorodne pod względem kształtu i koloru.
C. Pakowanie
Opakowanie musi zapewniać odpowiednią ochronę produktu. Papier lub inne materiały, które mają bezpośredni kontakt z produktem, muszą być nowe; w przypadku gdy używa się materiału drukowanego, nadruk musi być umieszczony tylko na stronie zewnętrznej, tak aby nie wchodził w kontakt z produktem.
VI. OZNAKOWANIE
Następujące dane szczegółowe muszą towarzyszyć produktom:
A. Identyfikacja
Spedytor | ) | |
} | nazwa (nazwisko) i adres lub oznaczenie kodowe | |
Pakowacz | ) |
B. Nazwa produktu
Asparagus sprengeri lub Asparagus densiflorus i ewentualnie ich odmiany.
C. Pochodzenie produktu (nieobowiązkowo)
Region pochodzenia lub krajowa, regionalna lub lokalna nazwa.
D. Specyfikacje handlowe
– klasa,
– minimalna i maksymalna długość lub kod wymiaru,
– liczba pęczków lub waga jednostkowa każdego pęczka.
E. Znak kontroli urzędowej (nieobowiązkowo)
SZCZEGÓLNE PRZEPISY DLA ASPARAGUSA PLUMOSUS
I. OPIS PRODUKTU
Szczególne przepisy stosuje się do liści Asparagus setaccus (Kunth) Jessop (Syn. Asparagus L. plumosus Bak.).
II. WYMOGI JAKOŚCI
A. Wymogi specjalne
Typowy koloryt gatunków obejmuje zakres różnych odcieni zieleni (1). Jednakże produkt nie może mieć chlorozy; musi mieć liście przekształcone z łodygi o równym kolorycie.
Liście Asparagus plumosus mogą być konfekcjonowane w formie:
– paproć (pędy o regularnym wzroście, mających wygląd liści palmowych),
– paproć cięta (których pędy łodygi z górnego końca zostały obcięte, mające wygląd wianka z zieleni).
B. Klasyfikacja
i) Klasa I
Liście Asparagus plumosus w tej klasie muszą:
– być dobrze rozwinięte,
– posiadać pędy dobrze przybrane liśćmi,
– mieć mocno przytwierdzone liście przekształcone z łodyg.
Paproć nie może być połamana oraz nie może mieć bocznych rozgałęzień.
Paproć cięta może być włączona do tej klasy.
ii) Klasa II
Klasa ta obejmuje wszystkie liście Asparagus plumosus niespełniające wymogów klasy I, ale spełniające wymogi jakości ustanowione dla świeżych liści oraz specjalne wymogi określone powyżej. Jednakże produkty mające pewne wady w wyglądzie mogą być włączone do tej klasy. Połamana paproć lub paproć z bocznymi rozgałęzieniami powinny być konfekcjonowane oddzielnie.
III. WYMIARY
Długość jest mierzona od szczytu do końca łodygi. Dla paproci kalibrowanie musi odpowiadać następującej skali:
Kod | Długość |
10 | 10-30 cm |
30 | 30-40 cm |
40 | 40-60 cm |
60 | Więcej niż 60 cm |
Dla ciętej paproci kalibrowanie musi odpowiadać następującej skali: | |
Kod | Długość |
10 | 10-30 cm |
30 | 30-50 cm |
50 | Więcej niż 50 cm |
IV. TOLERANCJE
A. Tolerancja jakości
Dozwolone są następujące tolerancje dla każdej jednostki produktu:
i) Klasa I
10% łodyg może się różnić od wymogów ustanowionych dla tej klasy, ale muszą spełniać wymogi ustanowione dla klasy II.
Nie dopuszcza się żadnej tolerancji w stosunku do łodyg złamanych lub mających boczne rozgałęzienia.
ii) Klasa II
10% łodyga może się różnić od wymogów ustanowionych dla tej klasy. Żadne braki nie mogą wpływać na użyteczność produktów.
B. Tolerancja długości
Dozwolone jest 10% liczby łodyg, które przekraczają ustalone limity; najkrótsze łodygi nie mogą w żadnym przypadku być krótsze o więcej niż 5 cm niż podane kody.
V. PAKOWANIE I KONFEKCJONOWANIE
A. Konfekcjonowanie
Liście Asparagus plumosus należy układać w pęczki po 10 łodyg lub wielokrotności 10.
B. Jednorodność
Paproć w jednym pęczku musi mieć jednakowy koloryt. Paproć, paproć cięta oraz pędy bez stożków wzrostu, sklasyfikowane wyłącznie w klasie II, są układane w oddzielne pęczki.
C. Pakowanie
Opakowanie musi zapewniać odpowiednią ochronę produktu. Papier lub inne materiały, które mają bezpośredni kontakt z produktem, muszą być nowe; w przypadku, gdy używa się materiału drukowanego, nadruk musi być umieszczony tylko na stronie zewnętrznej, tak aby nie wchodził w kontakt z produktem.
VI. OZNAKOWANIE
Następujące dane szczegółowe muszą towarzyszyć produktom:
A. Identyfikacja
Spedytor | ) | |
} | nazwa (nazwisko) i adres lub oznaczenie kodowe | |
Pakowacz | ) |
B. Nazwa produktu (nieobowiązkowo)
Asparagus plumosus lub Asparagus setaccus.
C. Pochodzenie produktu (nieobowiązkowo)
Region pochodzenia lub krajowa, regionalna lub lokalna nazwa.
D. Specyfikacje handlowe
– klasa,
– identyfikacja "paproć" lub "paproć cięta",
– liczba pęczków i liczba łodyg w pęczku,
– minimalna i maksymalna długość lub kod wymiaru,
– oznaczenie "jasny" lub "biondo".
E. Znak kontroli urzędowej (nieobowiązkowo).
_______
(1) Liście Asparagus plumosus noszą opis "jasny" lub dozwolony jest też opis "biondo", pod warunkiem, że spełnia wymogi norm jakości stosowanych do tego produktu.
-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia Komisji nr 802/71 z dnia 19 kwietnia 1971 r. (Dz.U.UE.L.71.88.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 kwietnia 1971 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia Komisji nr 309/79 z dnia 16 lutego 1979 r. (Dz.U.UE.L.79.42.21) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 1979 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia Komisji nr 1212/2007 z dnia 17 października 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.274.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2007 r.
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.