Rozporządzenie 314/90 dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1990.35.9

Akt obowiązujący
Wersja od: 23 grudnia 2009 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 314/90
z dnia 5 lutego 1990 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3945/89(2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia;

rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 ustaliło ogólne reguły interpretacji Nomenklatury Scalonej i te reguły stosuje się także do każdej innej nomenklatury, w całości lub w części opartej na Nomenklaturze Scalonej bądź takiej, która dodaje do niej jakikolwiek dodatkowy poddział i która jest ustanowiona przez szczególne przepisy wspólnotowe w celu stosowania taryfy lub innych środków odnoszących się do wymiany towarowej;

na mocy wyżej wymienionych ogólnych reguł towary opisane w kolumnie 1 tabeli załączonej do niniejszego rozporządzenia muszą być klasyfikowane do odpowiednich kodów CN wskazanych w kolumnie 2, z przyczyn określonych w kolumnie 3;

Komitet ds. Nomenklatury nie dostarczył opinii w terminie wyznaczonym przez przewodniczącego, odnośnie do produktu nr 4 określonego w załączonej tabeli;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Nomenklatury, odnośnie do produktów nr 1, 2, 3, 5 i 6 określonych w załączonej tabeli,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Towary opisane w kolumnie 1 załączonej tabeli są obecnie klasyfikowane według Nomenklatury Scalonej do odpowiednich kodów CN, określonych w kolumnie 2 wspomnianej tabeli.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego pierwszego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 5 lutego 1990 r.

W imieniu Komisji
Christiane SCRIVENER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 374 z 22.12.1989, str. 2.

ZAŁĄCZNIK 1

Wyszczególnienie towarówKlasyfikacja kod CNUzasadnienie
(1)(2)(3)
1. Mrożone bloki surowych filetów z

piersi kurczaków, znajdujące się w

bulionie sporządzonym z wody, tuszek

drobiowych, warzyw i bulionu w

proszku. Bloki ważą około 15 kg i

zawierają w przybliżeniu równe

porcje filetów i bulionu.

1602 32 30Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i tekstem kodów CN 1602, 1602 32 i 1602 32 30.

Fakt, że filety znajdują się w bulionie, wyłącza objęcie ich działem 2 (patrz: uwagi

wyjaśniające Zharmonizowanego Systemu, dział 2 "Rozróżnienie między mięsem i podrobami mięsnymi objętymi niniejszym działem a objętymi działem 16", akapit pierwszy).
Produkt ten nie jest przetworem przeznaczonym do robienia zup lub bulionów ani zupą lub bulionem w znaczeniu treści kodu CN 2104 10 00 (patrz: uwagi wyjaśniające Systemu Zharmonizowanego, pozycja 2104 A, akapit pierwszy).
2. (uchylony).
3. Preparat w formie proszku,

przeznaczony do wyrobu sosów do

makaronów tylko przez dodanie mleka

lub wody.

Skład:

2103 90 90Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i treścią kodów CN 2103, 2103 90 i 2103 90 90.
- 48 % wagowo sera w proszku,

- 20 % wagowo serwatki

w proszku,

- 8 % wagowo różnych

przypraw i ziół kuchennych,

- 6 % wagowo maślanki

w proszku,

Ze względu na obecność mąki i skrobi, służących jako zagęszczacze, produkt ten jest preparatem do wyrobu sosów, a nie przyprawionym serem tartym lub w proszku.
- 6 % wagowo skrobi

modyfikowanej,

- 4 % wagowo śmietany

z mleka w proszku,

- 4 % wagowo mąki pszennej,
- 4 % wagowo różnych

substancji aromatyzujących,

w tym sól kuchenna.

4. Płynna mieszanina węglowodorów

składająca się w około 87 % wagowo

z parafin liniowych, posiadających

8-16 atomów węgla i w około 13 %

wagowo z alkilobenzenów,

posiadających łańcuch boczny

zawierający 10-12 atomów węgla.

2710 19 29Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i treścią kodów CN 2710 i 2710 19 29.

Klasyfikacja jako nafty oświetleniowej jest wyłączona ze względu na zawartość alkilobenzenów.

5. Produkt używany jako składnik

smarów, złożony z poli(alfa)olefinów

izoparafinowych syntetycznych, o

następujących cechach analitycznych:

- wygląd: ciecz bezbarwna,

przezroczysta, o małej

lepkości, oleista

- współczynnik refrakcji

do 20 °C: 1,45 63

- popioły: brak

3902 90 90 Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej, uwagami 3 lit. a) i 6 lit. a) do działu 39 i treścią kodów CN 3902 i 3902 90 90.
- heteroatomy: siarka,

halogen,

azot i

fosfor

ujemny

- brom wskaźnik: 0,3
- destylacja początek po

próżniowa wrzenia przekroczeniu

(1,5 mbar): 121 °C

(odpowiednik

300 °C przy

1.013 mbarach)

- widmo podczerwieni: wykazuje

głównie pasma

węglowodorów

alifatycznych

nasyconych

- gęstość przy 20 °C: 0,82 25 k /l
6. Arkusze komórkowe składające się w 60 %

z kopolimeru etylenu i octanu winylu

(tworzywo syntetyczne nasycone) i w

40 % z wypełniaczy i pigmentów, w

formie prostokąta i o grubości zmiennej

4-16 mm.

3921 19 00Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej, uwagą 4 lit. a) do działu 40 i treścią kodów CN 3921, 3921 19 i 3921 19 00.
Kopolimer etylenu i octan winylu są substancjami nasyconymi, które nie mogą być wulkanizowane siarką. W związku z tym nie spełniają warunków określonych w uwadze 4 lit. a) do działu 40.
1 Załącznik:

-zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 288/97 z dnia 17 lutego 1997 r. zmieniającego załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej i uchylającego szereg rozporządzeń dotyczących klasyfikacji (Dz.U.UE.L.97.48.7) z dniem 12 marca 1997 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 936/1999 z dnia 27 kwietnia 1999 r. zmieniającego lub uchylającego niektóre rozporządzenia dotyczące klasyfikacji towarów według Nomenklatury Scalonej (Dz.U.UE.L.99.117.9) z dniem 6maja1999r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 705/2005 z dnia 4 maja 2005 r. zmieniającego lub uchylającego niektóre rozporządzenia w sprawie klasyfikacji towarów w Nomenklaturze Scalonej (Dz.U.UE.L.05.118.18) z dniem 25 maja 2005 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1179/2009 z dnia 26 listopada 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.317.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 grudnia 2009 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.