Rozporządzenie 2988/91 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1538/91 wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia (EWG) nr 1906/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego
Dz.U.UE.L.1991.284.26
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 2988/91
z dnia 11 października 1991 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1538/91 wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia (EWG) nr 1906/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1906/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego(1), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
art. 8 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1538/91(2) ustanawia szczegółowe zasady fakultatywnej klasyfikacji mrożonego lub głęboko mrożonego mięsa drobiowego ze względu na kategorie wagowe; natychmiastowe stosowanie tych przepisów okazało się utrudnieniem dla przywozu z państw trzecich mięsa drobiowego pakowanego przed wejściem w życie powyższego rozporządzenia; dlatego stosowanie art. 8 tego rozporządzenia powinno zostać odroczone do dnia 1 marca 1992 r.;
Komitet Zarządzający ds. Mięsa Drobiowego i Jaj nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 11 października 1991 r.
W imieniu Komisji | |
Ray MAC SHARRY | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 173 z 6.7.1990, str. 1.
(2) Dz.U. L 143 z 7.6.1991, str. 11.