Rozporządzenie 293/2013 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości benzoesanu emamektyny, etofenproksu, etoksazolu, flutriafolu, glifosatu, fosmetu, piraklostrobiny, spinosadu i spirotetramatu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2013.96.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 5 kwietnia 2013 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 293/2013
z dnia 20 marca 2013 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości benzoesanu emamektyny, etofenproksu, etoksazolu, flutriafolu, glifosatu, fosmetu, piraklostrobiny, spinosadu i spirotetramatu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG(1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla etoksazolu, glifosatu i piraklostrobiny zostały określone w załączniku II i w części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP dla benzoesanu emamektyny, etofenproksu, flutriafolu, fosmetu, protiokonazolu, spinosadu i spirotetramatu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W ramach procedury udzielania zezwolenia na stosowanie środka ochrony roślin zawierającego substancję czynną protiokonazol na nasionach rzepaku, lnu, maku oraz gorczycy złożono wniosek, zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, w sprawie zmiany obowiązujących NDP.

(3) W odniesieniu do fosmetu wniosek taki złożono dla oliwek stołowych, ziemniaków i nasion rzepaku.

(4) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez właściwe państwa członkowskie, a sprawozdania oceniające przekazano Komisji.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej "Urzędem") dokonał oceny wniosków i sprawozdań oceniających, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w odpowiednich przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP(2). Urząd przekazał te opinie Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(6) W odniesieniu do stosowania protiokonazolu na nasionach rzepaku, lnu, maku i gorczycy Urząd stwierdził w swoich uzasadnionych opiniach, że konieczne są dalsze dane dotyczące stabilności pozostałości włączonych do definicji pozostałości na potrzeby oceny ryzyka dla roślin. Ponadto Urząd podkreślił, że dobra praktyka rolnicza dotyczy środka zawierającego zarówno protiokonazol, jak i biksafen. W związku z tym ocenie należy poddać także dostępne dane dotyczące poniesienia NDP dla biksafenu. Nie należy zatem zmieniać istniejących NDP.

(7) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku narażenia na wymienione substancje przez całe życie w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych, które mogą je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku skrajnie dużej konsumpcji takich upraw i produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).

(8) W dniu 7 lipca 2012 r. Komisja Codex Alimentarius (CAC)(3) przyjęła najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości zawarte w Kodeksie (wartości CXL) dla benzoesanu emamektyny, etofenproksu, etoksazolu, flutriafolu, glifosatu, piraklostrobiny, spinosadu i spirotetramatu. Te wartości CXL należy włączyć do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 jako NDP, z wyjątkiem tych CXL, które nie są bezpieczne dla europejskiej grupy konsumentów i w sprawie których Unia zgłosiła do CAC zastrzeżenie(4).

(9) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(11) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin na zastosowanie zmienionych NDP w celu umożliwienia państwom członkowskim i zainteresowanym stronom przygotowania się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(12) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(13) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały zgodnie z prawem wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(14) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt, przy czym ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem jest nadal stosowane w odniesieniu do produktów, które zostały zgodnie z prawem wyprodukowane przed dniem 6 kwietnia 2013 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Jednak w odniesieniu do NDP dla fosmetu w oliwkach stołowych i nasionach rzepaku o kodach, odpowiednio, 0161030 i 0401060 rozporządzenie jest stosowane od dnia 6 października 2013 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 20 marca 2013 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for phosmet in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP dla fosmetu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2012; 10(2):2582. [27 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2582. "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for prothioconazole in rape seed, linseed, poppy seed and mustard seed" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP dla protiokonazolu w nasionach rzepaku, lnu, maku i gorczycy). Dziennik EFSA 2012; 10(11):2952. [35 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2952.

(3) Sprawozdania Komitetu ds. Pozostałości Pestycydów są dostępne na stronie:

http://www.codexalimentarius.org/download/report/777/REP12_PRe.pdf

Wspólny program FAO i WHO dotyczący standardów żywieniowych, Komisja Codex Alimentarius. Dodatek II i III. Sesja trzydziesta piąta. Rzym, Włochy, 2-7 lipca 2012 r.

(4) Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 44. sesji Komitetu ds. Pozostałości Pestycydów (CCPR). Dziennik EFSA 2012; 10(7):2859. [155 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2859.

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II kolumny dotyczące etoksazolu, glifosatu i piraklostrobiny otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a)EtoksazolGlifosatPiraklostrobina(F)
(1)(2)(3)(4)(5)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000(i) Owoce cytrusowe0,1
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)0,1(*)1
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)0,52
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna)0,1(*)1
0110040Limy (Limonki)0,1(*)1
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)0,51
0110990Pozostałe0,1(*)1
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)0,02(*)0,1(*)
0120010Migdały0,02(*)
0120020Orzechy brazylijskie0,02(*)
0120030Orzechy nerkowca0,02(*)
0120040Kasztany jadalne0,02(*)
0120050Orzechy kokosowe0,02(*)
0120060Orzechy laskowe (Filbert)0,02(*)
0120070Orzechy makadamia0,02(*)
0120080Orzeszki pekan0,02(*)
0120090Orzeszki sosnowe0,02(*)
0120100Pistacje1
0120110Orzechy włoskie0,02(*)
0120990Pozostałe0,02(*)
0130000(iii) Owoce ziarnkowe0,070,1(*)0,3
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)
0130030Pigwy
0130040Nieszpułka zwyczajna(**)(**)
0130050Nieśplik japoński(**)(**)
0130990Pozostałe
0140000(iv) Owoce pestkowe0,1(*)
0140010Morele0,10,2
0140020Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)0,02(*)
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)0,10,3
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)0,02(*)0,8
0140990Pozostałe0,02(*)0,02(*)
0150000(v) Jagody i drobne owoce
0151000a) Winogrona stołowe i do produkcji wina0,50,5
0151010Winogrona stołowe1
0151020Winogrona do produkcji wina2
0152000b) Truskawki0,20,1(*)1,5
0153000c) Owoce leśne0,02(*)0,1(*)
0153010Jeżyny3
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)2
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))3
0153990Pozostałe2
0154000d) Inne drobne owoce i jagody0,02(*)0,1(*)
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)
0154020Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)3
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)
0154050Róża dzika(**)(**)3
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też "poziomkowym drzewem")(**)(**)3
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))(**)(**)3
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)(**)(**)3
0154990Pozostałe3
0160000(vi) Owoce różne0,02(*)
0161000a) Z jadalną skórką0,02(*)
0161010Daktyle0,1(*)
0161020Figi0,1(*)
0161030Oliwki stołowe1
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))0,1(*)
0161050Karambola (Bilimbi)(**)(**)
0161060Kaki (Szaron, persymon)(**)(**)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)(**)(**)
0161990Pozostałe0,1(*)
0162000b) Z niejadalną skórką, małe0,1(*)0,02(*)
0162010Kiwi
0162020Liczi (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)
0162030Owoce męczennicy
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)(**)(**)
0162050Caimito(**)(**)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote) i Calocarpum sapota)(**)(**)
0162990Pozostałe
0163000c) Z niejadalną skórką, duże0,1(*)
0163010Awokado0,02(*)
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)0,02(*)
0163030Mango0,05
0163040Papaja0,07
0163050Granaty0,02(*)
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)(**)(**)0,02(*)
0163070Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))(**)(**)0,02(*)
0163080Ananasy0,02(*)
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)(**)(**)0,02(*)
0163100Durian (Rościan)(**)(**)0,02(*)
0163110Flaszowiec miękkociernisty(**)(**)0,02(*)
0163990Pozostałe0,02(*)
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,02(*)
0211000a) Ziemniaki0,50,02(*)
0212000b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,1(*)0,02(*)
0212010Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)(**)(**)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,1(*)
0213010Buraki0,1
0213020Marchew0,1
0213030Seler korzeniowy0,3
0213040Chrzan (Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)0,3
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)0,02(*)
0213060Pasternak0,3
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń0,1
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))0,2
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))0,1
0213100Brukiew0,02(*)
0213110Rzepa0,02(*)
0213990Pozostałe0,02(*)
0220000(ii) Warzywa cebulowe0,02(*)0,1(*)
0220010Czosnek0,2
0220020Cebula (Cebula srebrzysta)1,5
0220030Szalotka0,2
0220040Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)1,5
0220990Pozostałe0,02(*)
0230000(iii) Warzywa owocowe
0231000a) Rośliny psiankowate0,1(*)
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))0,10,3
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))0,02(*)0,5
0231030Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino))0,10,3
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,02(*)0,02(*)
0231990Pozostałe0,02(*)0,02(*)
0232000b) Dyniowate - z jadalną skórką0,02(*)0,1(*)0,5
0232010Ogórki
0232020Korniszon
0232030Cukinia (Kabaczek (patison))
0232990Pozostałe
0233000c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,050,1(*)0,5
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020Dynia (Dynia olbrzymia)
0233030Arbuz
0233990Pozostałe
0234000d) Kukurydza cukrowa0,02(*)30,02(*)
0239000e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,1(*)0,02(*)
0240000(iv) Warzywa kapustne0,02(*)0,1(*)
0241000a) Kapustne kwitnące0,1
0241010Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000b) Kapustne głowiaste
0242010Brukselka0,2
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)0,2
0242990Pozostałe0,02(*)
0243000c) Kapustne liściowe1,5
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai))
0243020Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couvegalega, couveportuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990Pozostałe
0244000d) Kalarepa0,02(*)
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła0,1(*)
0251000a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne0,02(*)
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)10
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))2
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)
0251040Rzeżucha2
0251050Gorycznik wiosenny(**)(**)2
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)
0251070Gorczyca sarepska(**)(**)2
0251080Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))2
0251990Pozostałe2
0252000b) Szpinak i podobne (liście)0,02(*)
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)(**)(**)0,5
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))2
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)0,5
0252990Pozostałe0,5
0253000c) Liście winorośli(**)(**)0,02(*)
0254000d) Rukiew wodna0,02(*)0,02(*)
0255000e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,02(*)0,02(*)
0256000f) Zioła2
0256010Trybula0,02(*)
0256020Szczypiorek0,02(*)
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))0,02(*)
0256040Pietruszka - nać0,02(*)
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)(**)(**)
0256060Rozmaryn(**)(**)
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)(**)(**)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)(**)(**)
0256090Liście laurowe(**)(**)
0256100Estragon (Hizop)(**)(**)
0256990Pozostałe (Kwiaty jadalne)0,02(*)
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)0,02(*)0,1(*)0,02(*)
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)
0260050Soczewica
0260990Pozostałe
0270000(vii) Warzywa łodygowe0,02(*)0,1(*)
0270010Szparagi0,02(*)
0270020Karczochy0,02(*)
0270030Seler0,02(*)
0270040Koper włoski0,02(*)
0270050Karczochy kuliste2
0270060Por0,5
0270070Rabarbar0,02(*)
0270080Pędy bambusa(**)(**)0,02(*)
0270090Rdzenie palmowe(**)(**)0,02(*)
0270990Pozostałe0,02(*)
0280000(viii) Grzyby0,02(*)0,02(*)
0280010Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)0,1(*)
0280020Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)50
0280990Pozostałe0,1(*)
0290000(ix) Wodorosty morskie(**)(**)0,02(*)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,02(*)0,3
0300010Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)2
0300020Soczewica10
0300030Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)10
0300040Łubin10
0300990Pozostałe0,1(*)
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000(i) Nasiona oleiste0,05(*)
0401010Siemię lnu100,2
0401020Orzeszki ziemne0,1(*)0,04
0401030Mak0,1(*)0,2
0401040Ziarna sezamu0,1(*)0,2
0401050Ziarna słonecznika200,3
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)100,2
0401070Ziarna soi200,02(*)
0401080Nasiona gorczycy100,2
0401090Nasiona bawełny100,3
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)0,1(*)0,02(*)
0401110Rokosz barwierski(**)(**)0,2
0401120Ogórecznik(**)(**)0,2
0401130Lnicznik właściwy(**)(**)0,2
0401140Konopie0,1(*)0,02(*)
0401150Rącznik pospolity(**)(**)0,2
0401990Pozostałe0,1(*)0,02(*)
0402000(ii) Owoce oleiste0,02(*)0,02(*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy1
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)(**)(**)
0402030Olejowiec gwinejski(**)(**)
0402040Drzewo kapokowe(**)(**)
0402990Pozostałe0,1(*)
05000005. ZBOŻA0,02(*)
0500010Jęczmień201
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)0,1(*)0,02(*)
0500030Kukurydza10,02(*)
0500040Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)0,1(*)0,02(*)
0500050Owies zwyczajny201
0500060Ryż0,1(*)0,02(*)
0500070Żyto100,2
0500080Sorgo200,5
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)100,2
0500990Pozostałe0,1(*)0,02(*)
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)1520,05(*)
0620000(ii) Ziarna kawy(**)(**)0,2
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)(**)(**)0,05(*)
0631000a) Kwiaty(**)(**)
0631010Kwiaty rumianku(**)(**)
0631020Kwiat malwy sudańskiej(**)(**)
0631030Płatki róży(**)(**)
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra))(**)(**)
0631050Lipa drobnoziarnista(**)(**)
0631990Pozostałe(**)(**)
0632000b) Liście(**)(**)
0632010Liście truskawki(**)(**)
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)(**)(**)
0632030Ostrokrzew paragwajski(**)(**)
0632990Pozostałe(**)(**)
0633000c) Korzenie(**)(**)
0633010Korzeń waleriany(**)(**)
0633020Korzeń żeń-szenia(**)(**)
0633990Pozostałe(**)(**)
0639000d) Pozostałe napary ziołowe(**)(**)
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)(**)(**)0,05(*)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)(**)(**)0,05(*)
07000007. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek150,1(*)10
08000008. PRZYPRAWY(**)(**)0,05(*)
0810000(i) Nasiona(**)(**)
0810010Anyż(**)(**)
0810020Czarnuszka siewna(**)(**)
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)(**)(**)
0810040Kolendra(**)(**)
0810050Kmin rzymski(**)(**)
0810060Koper ogrodowy(**)(**)
0810070Koper włoski(**)(**)
0810080Kozieradka pospolita(**)(**)
0810090Gałka muszkatałowa(**)(**)
0810990Pozostałe(**)(**)
0820000(ii) Owoce i jagody(**)(**)
0820010Ziele angielskie(**)(**)
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum(**)(**)
0820030Kminek(**)(**)
0820040Kardamon malabarski(**)(**)
0820050Jagody jałowca(**)(**)
0820060Pieprz (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)(**)(**)
0820070Wanilia płaskolistna(**)(**)
0820080Tamarynd(**)(**)
0820990Pozostałe(**)(**)
0830000(iii) Kora(**)(**)
0830010Cynamon (Kasja)(**)(**)
0830990Pozostałe(**)(**)
0840000(iv) Korzenie lub kłącza(**)(**)
0840010Lukrecja(**)(**)
0840020Imbir(**)(**)
0840030Kurkuma(**)(**)
0840040Chrzan pospolity(**)(**)
0840990Pozostałe(**)(**)
0850000(v) Pąki(**)(**)
0850010Goździki(**)(**)
0850020Kapary(**)(**)
0850990Pozostałe(**)(**)
0860000(vi) Słupki kwiatowe(**)(**)
0860010Szafran(**)(**)
0860990Pozostałe(**)(**)
0870000(vii) Osnówka nasienia(**)(**)
0870010Muszkatołowiec korzenny(**)(**)
0870990Pozostałe(**)(**)
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE(**)(**)0,02(*)
0900010Burak cukrowy (korzeń)(**)(**)
0900020Trzcina cukrowa(**)(**)
0900030Cykoria podróżnik korzenie(**)(**)
0900990Pozostałe(**)(**)
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach0,01(*)0,05(*)
1011000a) Świnie
1011010Mięso0,05(*)
1011020Tłuszcz z chudego mięsa0,05(*)
1011030Wątroba0,05(*)
1011040Nerka0,5
1011050Podroby jadalne0,05(*)
1011990Pozostałe0,05(*)
1012000b) Bydło
1012010Mięso0,05(*)
1012020Tłuszcz0,05(*)
1012030Wątroba0,2
1012040Nerka2
1012050Podroby jadalne0,05(*)
1012990Pozostałe0,05(*)
1013000c) Owce0,05(*)
1013010Mięso
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne
1013990Pozostałe
1014000d) Kozy0,05(*)
1014010Mięso
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne
1014990Pozostałe
1015000e) Konie, osły, muły lub osłomuły(**)(**)
1015010Mięso(**)(**)
1015020Tłuszcz(**)(**)
1015030Wątroba(**)(**)
1015040Nerka(**)(**)
1015050Podroby jadalne(**)(**)
1015990Pozostałe(**)(**)
1016000f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010Mięso0,05(*)
1016020Tłuszcz0,05(*)
1016030Wątroba0,05(*)
1016040Nerka0,1(*)
1016050Podroby jadalne0,05(*)
1016990Pozostałe0,05(*)
1017000g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)(**)(**)
1017010Mięso(**)(**)
1017020Tłuszcz(**)(**)
1017030Wątroba(**)(**)
1017040Nerka(**)(**)
1017050Podroby jadalne(**)(**)
1017990Pozostałe(**)(**)
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi0,01(*)0,05(*)0,01(*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego0,01(*)0,05(*)0,05(*)
1030010Kury
1030020Kaczki(**)(**)
1030030Gęsi(**)(**)
1030040Przepiórki(**)(**)
1030990Pozostałe(**)(**)
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)(**)(**)0,05(*)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)(**)(**)0,05(*)
1060000(vi) Ślimaki(**)(**)0,05(*)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych(**)(**)0,05(*)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczainosci.

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach"

2) w załączniku III wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A kolumny dotyczące benzoesanu emamektyny, etofenproksu, flutriafolu, fosmetu, spinosadu i spirotetramatu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a)Benzoesan emamektyny B1a, wyrażony jako emamektynaEtofenproks(F)FlutriafolFosmet (suma fosmetu z oksonem fosmetu, wyrażona jako fosmet)(R)Spinosad: suma spinosynu A i spinosynu D, wyrażona jako spinosad(F)Spirotetramat wraz ze swoimi czterema metabolitami: BYI08330-enolem, BYI08330-ketohydroksy, BYI08330-monohydroksy i BYI08330 enol-glukozydem, wyrażone jako spirotetramat.(R)
(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)(8)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000(i) Owoce cytrusowe0,01(*)10,20,20,31
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna)
0110040Limy (Limonki)
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)
0110990Pozostałe
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)0,01(*)0,05(*)0,5
0120010Migdały0,01(*)21
0120020Orzechy brazylijskie0,01(*)0,05(*)0,07
0120030Orzechy nerkowca0,01(*)0,05(*)0,07
0120040Kasztany jadalne0,520,07
0120050Orzechy kokosowe0,01(*)0,05(*)0,07
0120060Orzechy laskowe (Filbert)0,50,10,07
0120070Orzechy makadamia0,01(*)0,05(*)0,07
0120080Orzeszki pekan0,01(*)0,05(*)0,07
0120090Orzeszki sosnowe0,01(*)0,05(*)0,07
0120100Pistacje0,01(*)20,07
0120110Orzechy włoskie0,01(*)20,07
0120990Pozostałe0,01(*)0,05(*)0,07
0130000(iii) Owoce ziarnkowe0,0210,30,2
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)1
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)1
0130030Pigwy0,5
0130040Nieszpułka zwyczajna0,5
0130050Nieśplik japoński0,5
0130990Pozostałe0,5
0140000(iv) Owoce pestkowe0,05(*)13
0140010Morele0,0210,05(*)
0140020Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)0,01(*)11
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)0,030,61
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)0,0210,6
0140990Pozostałe0,01(*)0,50,05(*)
0150000(v) Jagody i drobne owoce
0151000a) Winogrona stołowe i do produkcji wina0,0550,05(*)0,52
0151010Winogrona stołowe0,05(*)
0151020Winogrona do produkcji wina1
0152000b) Truskawki0,0510,50,05(*)0,30,1(*)
0153000c) Owoce leśne0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,1(*)
0153010Jeżyny11,5
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)11
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))11,5
0153990Pozostałe0,01(*)0,02(*)
0154000d) Inne drobne owoce i jagody0,01(*)0,05(*)0,1(*)
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)1100,4
0154020Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))1100,02(*)
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)120,3
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)10,05(*)0,3
0154050Róża dzika0,01(*)20,3
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też "poziomkowym drzewem")0,01(*)20,02(*)
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostro-listna (Actinidia arguta))0,01(*)20,3
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)0,01(*)20,3
0154990Pozostałe0,01(*)20,02(*)
0160000(vi) Owoce różne0,01(*)
0161000a) Z jadalną skórką0,05(*)0,1(*)
0161010Daktyle0,01(*)0,05(*)0,02(*)
0161020Figi120,02(*)
0161030Oliwki stołowe0,01(*)30,02(*)
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))0,01(*)20,02(*)
0161050Karambola (Bilimbi)0,01(*)20,02(*)
0161060Kaki (Szaron, persymon)10,05(*)0,05
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jedno-kwiatowego (grumichama Eugenia uniflora))0,01(*)20,02(*)
0161990Pozostałe0,01(*)20,02(*)
0162000b) Z niejadalną skórką, małe0,05(*)
0162010Kiwi10,05(*)0,20,3
0162020Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)0,01(*)20,02(*)15
0162030Owoce męczennicy0,01(*)0,05(*)0,70,1(*)
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)0,01(*)20,02(*)0,1(*)
0162050Caimito0,01(*)20,02(*)0,1(*)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote) i Calocarpum sapota)0,01(*)20,02(*)0,1(*)
0162990Pozostałe0,01(*)20,02(*)0,1(*)
0163000c) Z niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,7
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)0,01(*)0,30,05(*)20,1(*)
0163030Mango0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,3
0163040Papaja0,01(*)0,05(*)20,50,4
0163050Granaty10,05(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)0,01(*)0,05(*)20,02(*)0,1(*)
0163070Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))0,01(*)0,05(*)20,02(*)0,1(*)
0163080Ananasy0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
0163100Durian (Rościan)0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
0163110Flaszowiec miękkociernisty0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
0163990Pozostałe0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE0,05(*)
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01(*)
0211000a) Ziemniaki0,50,20,02(*)0,8
0212000b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
0212010Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,01(*)0,1(*)
0213010Buraki0,05(*)0,02(*)
0213020Marchew0,20,02(*)
0213030Seler korzeniowy0,05(*)0,02(*)
0213040Chrzan (Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)0,05(*)0,02(*)
0213050Karczoch jerozolimski

(Słonecznik bulwiasty - topinambur)

0,05(*)0,02(*)
0213060Pasternak0,05(*)0,02(*)
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń0,05(*)0,02(*)
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))0,05(*)0,3
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))0,05(*)0,02(*)
0213100Brukiew0,05(*)0,02(*)
0213110Rzepa0,05(*)0,02(*)
0213990Pozostałe0,05(*)0,02(*)
0220000(ii) Warzywa cebulowe0,01(*)0,05(*)
0220010Czosnek0,50,10,1(*)
0220020Cebula (Cebula srebrzysta)0,50,20,4
0220030Szalotka0,01(*)0,10,1(*)
0220040Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)0,01(*)40,1(*)
0220990Pozostałe0,01(*)0,10,1(*)
0230000(iii) Warzywa owocowe
0231000a) Rośliny psiankowate0,02
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))10,312
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))2122
0231030Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino))0,50,312
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,01(*)0,05(*)11
0231990Pozostałe0,01(*)0,05(*)11
0232000b) Dyniowate - z jadalną skórką0,01(*)0,05(*)0,2
0232010Ogórki0,21
0232020Korniszon0,01(*)0,2
0232030Cukinia (Kabaczek (patison))0,01(*)0,2
0232990Pozostałe0,01(*)0,2
0233000c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,01(*)0,310,2
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))0,5
0233020Dynia (Dynia olbrzymia)0,5
0233030Arbuz0,5
0233990Pozostałe0,01(*)
0234000d) Kukurydza cukrowa0,01(*)0,050,05(*)0,02(*)0,1(*)
0239000e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,020,01(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
0240000(iv) Warzywa kapustne0,01(*)0,05(*)2
0241000a) Kapustne kwitnące0,2
0241010Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000b) Kapustne głowiaste
0242010Brukselka20,3
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)2
0242990Pozostałe0,20,1(*)
0243000c) Kapustne liściowe0,2
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai))
0243020Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couvegalega, couveportuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990Pozostałe
0244000d) Kalarepa0,2
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła0,05(*)
0251000a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne107
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)13
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))13
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)0,23
0251040Rzeżucha13
0251050Gorycznik wiosenny10,01(*)
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)13
0251070Gorczyca sarepska10,01(*)
0251080Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))10,01(*)
0251990Pozostałe10,01(*)
0252000b) Szpinak i podobne (liście)0,01(*)107
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)3
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))0,01(*)
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)3
0252990Pozostałe0,01(*)
0253000c) Liście winorośli0,01(*)0,01(*)100,1(*)
0254000d) Rukiew wodna0,01(*)0,01(*)107
0255000e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,01(*)0,01(*)100,1(*)
0256000f) Zioła13
0256010Trybula10
0256020Szczypiorek10
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))10
0256040Pietruszka - nać60
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)10
0256060Rozmaryn10
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)10
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)10
0256090Liście laurowe10
0256100Estragon (Hizop)10
0256990Pozostałe (Kwiaty jadalne)10
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)0,01(*)1,5
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)0,50,05(*)0,5
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)0,50,05(*)0,3
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)0,01(*)0,05(*)0,5
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)0,01(*)0,10,3
0260050Soczewica0,01(*)0,05(*)0,3
0260990Pozostałe0,01(*)0,05(*)0,3
0270000(vii) Warzywa łodygowe0,01(*)0,05(*)
0270010Szparagi0,01(*)0,20,1(*)
0270020Karczochy0,01(*)0,20,1(*)
0270030Seler0,01(*)54
0270040Koper włoski0,01(*)50,1(*)
0270050Karczochy kuliste0,10,20,1(*)
0270060Por0,01(*)0,50,1(*)
0270070Rabarbar0,01(*)0,20,1(*)
0270080Pędy bambusa0,01(*)0,20,1(*)
0270090Rdzenie palmowe0,01(*)0,20,1(*)
0270990Pozostałe0,01(*)0,20,1(*)
0280000(viii) Grzyby0,01(*)0,01(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
0280010Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)
0280020Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990Pozostałe
0290000(ix) Wodorosty morskie0,01(*)0,01(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)2
0300010Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)0,05
0300020Soczewica0,5
0300030Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)0,5
0300040Łubin0,5
0300990Pozostałe0,01(*)
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE0,01(*)0,02(*)
0401000(i) Nasiona oleiste0,05(*)
0401010Siemię lnu0,01(*)0,20,1(*)
0401020Orzeszki ziemne0,01(*)0,20,1(*)
0401030Mak0,01(*)0,20,1(*)
0401040Ziarna sezamu0,01(*)0,20,1(*)
0401050Ziarna słonecznika0,01(*)0,20,1(*)
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)0,050,20,1(*)
0401070Ziarna soi0,01(*)0,4
0401080Nasiona gorczycy0,01(*)0,20,1(*)
0401090Nasiona bawełny0,01(*)0,20,4
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)0,01(*)0,20,1(*)
0401110Rokosz barwierski0,01(*)0,20,1(*)
0401120Ogórecznik0,01(*)0,20,1(*)
0401130Lnicznik właściwy0,01(*)0,20,1(*)
0401140Konopie0,01(*)0,20,1(*)
0401150Rącznik pospolity0,01(*)0,20,1(*)
0401990Pozostałe0,01(*)0,20,1(*)
0402000(ii) Owoce oleiste0,01(*)0,05(*)0,1(*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy3
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)0,05(*)
0402030Olejowiec gwinejski0,05(*)
0402040Drzewo kapokowe0,05(*)
0402990Pozostałe0,05(*)
05000005. ZBOŻA0,01(*)0,50,510,1(*)
0500010Jęczmień0,05(*)
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)0,05(*)
0500030Kukurydza0,05(*)
0500040Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)0,05(*)
0500050Owies zwyczajny0,05(*)
0500060Ryż0,05(*)
0500070Żyto0,05(*)
0500080Sorgo0,2
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)0,05(*)
0500990Pozostałe0,05(*)
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,02(*)0,01(*)0,1(*)0,1(*)
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi,

fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)

0,05(*)0,05(*)
0620000(ii) Ziarna kawy0,150,02(*)
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)0,05(*)0,05(*)
0631000a) Kwiaty
0631010Kwiaty rumianku
0631020Kwiat malwy sudańskiej
0631030Płatki róży
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra))
0631050Lipa drobnoziarnista
0631990Pozostałe
0632000b) Liście
0632010Liście truskawki
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) Korzenie
0633010Korzeń waleriany
0633020Korzeń żeń-szenia
0633990Pozostałe
0639000d) Pozostałe napary ziołowe
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)0,05(*)0,02(*)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)0,05(*)0,02(*)
07000007. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek0,02(*)0,01(*)0,05(*)0,1(*)2215
08000008. PRZYPRAWY0,02(*)0,01(*)0,05(*)0,1(*)0,1(*)
0810000(i) Nasiona0,02(*)
0810010Anyż
0810020Czarnuszka siewna
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)
0810040Kolendra
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatałowa
0810990Pozostałe
0820000(ii) Owoce i jagody0,02(*)
0820010Ziele angielskie
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
0820030Kminek
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Pieprz (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070Wanilia płaskolistna
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000(iii) Kora0,02(*)
0830010Cynamon (Kasja)
0830990Pozostałe
0840000(iv) Korzenie lub kłącza0,02(*)
0840010Lukrecja
0840020Imbir
0840030Kurkuma
0840040Chrzan pospolity
0840990Pozostałe
0850000(v) Pąki
0850010Goździki0,02(*)
0850020Kapary0,4
0850990Pozostałe0,02(*)
0860000(vi) Słupki kwiatowe0,02(*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000(vii) Osnówka nasienia0,02(*)
0870010Muszkatołowiec korzenny
0870990Pozostałe
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,01(*)0,05(*)0,050,1(*)
0900010Burak cukrowy (korzeń)0,50,1
0900020Trzcina cukrowa0,01(*)0,05(*)
0900030Cykoria podróżnik korzenie0,01(*)0,05(*)
0900990Pozostałe0,01(*)0,05(*)
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach0,01(*)0,1
1011000a) Świnie0,5
1011010Mięso0,01(*)0,050,05
1011020Tłuszcz z chudego mięsa0,0210,01(*)
1011030Wątroba0,080,50,7
1011040Nerka0,080,30,7
1011050Podroby jadalne0,080,50,7
1011990Pozostałe0,01(*)0,01(*)
1012000b) Bydło0,5
1012010Mięso0,01(*)0,30,05
1012020Tłuszcz0,0230,01(*)
1012030Wątroba0,0820,7
1012040Nerka0,0810,7
1012050Podroby jadalne0,080,50,7
1012990Pozostałe0,01(*)0,01(*)
1013000c) Owce0,5
1013010Mięso0,01(*)0,050,05
1013020Tłuszcz0,0220,01(*)
1013030Wątroba0,080,50,7
1013040Nerka0,080,50,7
1013050Podroby jadalne0,080,50,7
1013990Pozostałe0,01(*)0,01(*)
1014000d) Kozy0,5
1014010Mięso0,01(*)0,050,05
1014020Tłuszcz0,0220,01(*)
1014030Wątroba0,080,50,7
1014040Nerka0,080,50,7
1014050Podroby jadalne0,080,50,7
1014990Pozostałe0,01(*)0,01(*)
1015000e) Konie, osły, muły lub osłomuły0,5
1015010Mięso0,01(*)0,050,05
1015020Tłuszcz0,0220,01(*)
1015030Wątroba0,080,50,7
1015040Nerka0,080,50,7
1015050Podroby jadalne0,080,50,7
1015990Pozostałe0,01(*)0,01(*)
1016000f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie0,01(*)0,01(*)0,01(*)
1016010Mięso0,2
1016020Tłuszcz1
1016030Wątroba0,2
1016040Nerka0,2
1016050Podroby jadalne0,2
1016990Pozostałe
1017000g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)0,50,02(*)
1017010Mięso0,01(*)0,05
1017020Tłuszcz0,020,01(*)
1017030Wątroba0,080,7
1017040Nerka0,080,7
1017050Podroby jadalne0,080,7
1017990Pozostałe0,01(*)0,01(*)
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi0,01(*)0,050,01(*)0,05(*)0,50,005(*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego0,01(*)0,01(*)0,01(*)0,05(*)0,20,01(*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)0,05(*)0,050,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,01(*)0,01(*)0,01(*)0,05(*)0,01(*)0,01(*)
1060000(vi) Ślimaki0,01(*)0,01(*)0,01(*)0,05(*)0,01(*)0,01(*)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych0,01(*)0,01(*)0,01(*)0,05(*)0,01(*)0,01(*)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczainosci.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Fosmet (suma fosmetu z oksonem fosmetu, wyrażona jako fosmet) (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Fosmet - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: fosmet.

Spirotetramat wraz ze swoimi czterema metabolitami: BYI08330-enolem, BYI08330-ketohydroksy, BYI08330-monohydroksy i BYI08330 enol-glukozydem, wyrażone jako spirotetramat. (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Spirotetramat - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: Spirotetramat i jego metabolit BYI08330-enol wyrażone jako spirotetramat."

b) w części B kolumny dotyczące etoksazolu i glifosatu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a)EtoksazolGlifosat
(1)(2)(3)(4)
0130040Nieszpułka zwyczajna0,070,1(*)
0130050Nieśplik japoński0,070,1(*)
0154050Róża dzika0,02(*)0,1(*)
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też "poziomkowym drzewem")0,02(*)0,1(*)
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))0,02(*)0,1(*)
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)0,02(*)0,1(*)
0161050Karambola (Bilimbi)0,02(*)0,1(*)
0161060Kaki (Szaron, persymon)0,02(*)0,1(*)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)0,02(*)0,1(*)
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)0,02(*)0,1(*)
0162050Caimito0,02(*)0,1(*)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote) i Calocarpum sapota)0,02(*)0,1(*)
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)0,02(*)0,1(*)
0163070Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))0,02(*)0,1(*)
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)0,02(*)0,1(*)
0163100Durian (Rościan)0,02(*)0,1(*)
0163110Flaszowiec miękkociernisty0,02(*)0,1(*)
0212040Maranta trzcinowata0,02(*)0,1(*)
0251050Gorycznik wiosenny0,02(*)0,1(*)
0251070Gorczyca sarepska0,02(*)0,1(*)
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))0,02(*)0,1(*)
0253000c) Liście winorośli0,02(*)0,1(*)
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)0,02(*)0,1(*)
0256060Rozmaryn0,02(*)0,1(*)
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)0,02(*)0,1(*)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)150,1(*)
0256090Liście laurowe0,02(*)0,1(*)
0256100Estragon (Hizop)0,02(*)0,1(*)
0270080Pędy bambusa0,02(*)0,1(*)
0270090Rdzenie palmowe0,02(*)0,1(*)
0290000(ix) Wodorosty morskie
0401110Rokosz barwierski0,05(*)0,1(*)
0401120Ogórecznik0,05(*)0,1
0401130Lnicznik właściwy0,05(*)0,1
0401150Rącznik pospolity0,05(*)0,1
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)0,02(*)0,1
0402030Olejowiec gwinejski0,02(*)0,1
0402040Drzewo kapokowe0,02(*)0,1
0620000(ii) Ziarna kawy0,05(*)0,1
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)0,05(*)2(*)
0631000a) Kwiaty0,05(*)2(*)
0631010Kwiaty rumianku0,05(*)2(*)
0631020Kwiat malwy sudańskiej0,05(*)2(*)
0631030Płatki róży0,05(*)2(*)
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra))0,05(*)2(*)
0631050Lipa drobnoziarnista0,05(*)2(*)
0631990Pozostałe0,05(*)2(*)
0632000b) Liście0,05(*)2(*)
0632010Liście truskawki0,05(*)2(*)
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)0,05(*)2(*)
0632030Ostrokrzew paragwajski0,05(*)2(*)
0632990Pozostałe0,05(*)2(*)
0633000c) Korzenie0,05(*)2(*)
0633010Korzeń waleriany0,05(*)2(*)
0633020Korzeń żeń-szenia0,05(*)2(*)
0633990Pozostałe0,05(*)2(*)
0639000d) Pozostałe napary ziołowe0,05(*)2(*)
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)0,05(*)0,1(*)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)0,05(*)0,1(*)
08000008. PRZYPRAWY0,05(*)0,1(*)
0810000(i) Nasiona0,05(*)0,1(*)
0810010Anyż0,05(*)0,1(*)
0810020Czarnuszka siewna0,05(*)0,1(*)
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)0,05(*)0,1(*)
0810040Kolendra0,05(*)0,1(*)
0810050Kmin rzymski0,05(*)0,1(*)
0810060Koper ogrodowy0,05(*)0,1(*)
0810070Koper włoski0,05(*)0,1(*)
0810080Kozieradka pospolita0,05(*)0,1(*)
0810090Gałka muszkatałowa0,05(*)0,1(*)
0810990Pozostałe0,05(*)0,1(*)
0820000(ii) Owoce i jagody0,05(*)0,1(*)
0820010Ziele angielskie0,05(*)0,1(*)
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum0,05(*)0,1(*)
0820030Kminek0,05(*)0,1(*)
0820040Kardamon malabarski0,05(*)0,1(*)
0820050Jagody jałowca0,05(*)0,1(*)
0820060Pieprz (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)0,05(*)0,1(*)
0820070Wanilia płaskolistna0,05(*)0,1(*)
0820080Tamarynd0,05(*)0,1(*)
0820990Pozostałe0,05(*)0,1(*)
0830000(iii) Kora0,05(*)0,1(*)
0830010Cynamon (Kasja)0,05(*)0,1(*)
0830990Pozostałe0,05(*)0,1(*)
0840000(iv) Korzenie lub kłącza0,05(*)0,1(*)
0840010Lukrecja0,05(*)0,1(*)
0840020Imbir0,05(*)0,1(*)
0840030Kurkuma0,05(*)0,1(*)
0840040Chrzan pospolity0,05(*)0,1(*)
0840990Pozostałe0,05(*)0,1(*)
0850000(v) Pąki0,05(*)0,1(*)
0850010Goździki0,05(*)0,1(*)
0850020Kapary0,05(*)0,1(*)
0850990Pozostałe0,05(*)0,1(*)
0860000(vi) Słupki kwiatowe0,05(*)0,1(*)
0860010Szafran0,05(*)0,1(*)
0860990Pozostałe0,05(*)0,1(*)
0870000(vii) Osnówka nasienia0,05(*)0,1(*)
0870010Muszkatołowiec korzenny0,05(*)0,1(*)
0870990Pozostałe0,05(*)0,1(*)
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,02(*)
0900010Burak cukrowy (korzeń)0,02(*)15
0900020Trzcina cukrowa0,02(*)0,1(*)
0900030Cykoria podróżnik korzenie0,02(*)0,1(*)
0900990Pozostałe0,02(*)0,1(*)
1015000e) Konie, osły, muły lub osłomuły0,01(*)0,05(*)
1015010Mięso0,01(*)0,05(*)
1015020Tłuszcz0,01(*)0,05(*)
1015030Wątroba0,01(*)0,05(*)
1015040Nerka0,01(*)0,05(*)
1015050Podroby jadalne0,01(*)0,05(*)
1015990Pozostałe0,01(*)0,05(*)
1017000g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)0,01(*)0,05(*)
1017010Mięso0,01(*)0,05(*)
1017020Tłuszcz0,01(*)0,05(*)
1017030Wątroba0,01(*)0,05(*)
1017040Nerka0,01(*)0,05(*)
1017050Podroby jadalne0,01(*)0,05(*)
1017990Pozostałe0,01(*)0,05(*)
1030020Kaczki0,01(*)0,05(*)
1030030Gęsi0,01(*)0,05(*)
1030040Przepiórki0,01(*)0,05(*)
1030990Pozostałe0,01(*)0,05(*)
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)0,05(*)0,05(*)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,01(*)0,05(*)
1060000(vi) Ślimaki0,01(*)0,05(*)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych0,01(*)0,05(*)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczainosci."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.