Rozporządzenie 256/2009 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny i fludioksonilu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2009.81.3

Akt jednorazowy
Wersja od: 28 marca 2009 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 256/2009
z dnia 23 marca 2009 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny i fludioksonilu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG(1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla azoksystrobiny i fludioksonilu zostały określone odpowiednio w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W odniesieniu do azoksystrobiny, w kontekście nowego zezwolenia na stosowanie tego środka ochrony roślin w odniesieniu do rzepy, udzielonego zgodnie z dyrektywą Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(2), złożono wniosek o zmianę dotychczasowego NDP zgodnie z art. 6 ust. 1 wymienionego rozporządzenia. W odniesieniu do fludioksonilu otrzymano wniosek o ustalenie tolerancji importowej zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, złożony przez wnioskodawcę z kraju trzeciego (Stanów Zjednoczonych), w którym to kraju dozwolone stosowanie wymienionego środka ochrony roślin prowadzi do obecności pozostałości na poziomie przekraczającym NDP dla granatów, określony w załączniku III do wymienionego rozporządzenia.

(2) Dokonano oceny obu wniosków zgodnie z art. 8 rozporządzenia; Portugalia i Dania przekazały Komisji sprawozdania z oceny.

(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej "Urząd") dokonał oceny bezpieczeństwa wnioskowanych NDP, z uwzględnieniem informacji zawartych we wnioskach i sprawozdaniach z oceny, i wydał uzasadnione opinie. Urząd przekazał te opinie [zgodnie z art. 10 rozporządzenia] Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości(3).

(4) W swoich uzasadnionych opiniach Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że dwie zmiany NDP, o które wnosili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje o właściwościach toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku narażenia na obie substancje przez całe życie w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku skrajnie dużej konsumpcji rzepy lub granatów, nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania (ADI) ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).

(5) Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że wnioskowane zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(6) W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i nie spotkały się ze sprzeciwem Parlamentu Europejskiego ani Rady,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie w dniu następującym po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 23 marca 2009 r.

W imieniu Komisji
Androulla VASSILIOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1.

(3) Sprawozdania naukowe EFSA (2008) 199 i 200 na stronie http://efsa.europa.eu

ZAŁĄCZNIK  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

(1) W załączniku II wprowadza się następujące zmiany:

Pozycje dotyczące azoksystrobiny otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Azoksystrobina
1000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
110000(i) Owoce cytrusowe1
110010Grejpfruty
110020Pomarańcze
110030Cytryny
110040Limy (Limonki)
110050Mandarynki
110990Pozostałe
120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)0,1(*)
120010Migdały
120020Orzechy brazylijskie
120030Orzechy nerkowca
120040Kasztany jadalne
120050Orzechy kokosowe
120060Orzechy laskowe
120070Orzechy makadamia
120080Orzeszki pekan
120090Orzeszki sosnowe
120100Pistacje
120110Orzechy włoskie
120990Pozostałe
130000(iii) Owoce ziarnkowe0,05(*)
130010Jabłka
130020Gruszki
130030Pigwy
130040Nieszpułka zwyczajna(**)
130050Nieśplik japoński(**)
130990Pozostałe
140000(iv) Owoce pestkowe0,05(*)
140010Morele
140020Wiśnie i czereśnie
140030Brzoskwinie
140040Śliwki
140990Pozostałe
150000(v) Jagody i drobne owoce
151000(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina2
151010Winogrona stołowe
151020Winogrona do produkcji wina
152000(b) Truskawki2
153000(c) Owoce leśne
153010Jeżyny3
153020Jeżyny popielice0,05(*)
153030Maliny3
153990Pozostałe0,05(*)
154000(d) Inne drobne owoce i jagody0,05(*)
154010Borówki amerykańskie
154020Żurawiny
154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
154040Agrest
154050Róża dzika(**)
154060Morwy(**)
154070Głóg (mediteranean medlar)(**)
154080Bez czarny(**)
154990Pozostałe
160000(vi) Owoce różne
161000(a) Z jadalną skórką0,05(*)
161010Daktyle
161020Figi
161030Oliwki stołowe
161040Kumkwat
161050Karambola(**)
161060Kaki (Szaron, Persymon)(**)
161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska)(**)
161990Pozostałe
162000(b) Z niejadalną skórką, małe0,05(*)
162010Kiwi
162020Liczi, (śliwa chińska)
162030Owoce męczennicy
162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)(**)
162050Caimito(**)
162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki)(**)
162990Pozostałe
163000(c) Z niejadalną skórką, duże
163010Awokado0,05(*)
163020Banany2
163030Mango0,2
163040Papaja0,2
163050Granaty0,05(*)
163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe)(**)
163070Guajawa(**)
163080Ananasy0,05(*)
163090Chlebowiec właściwy(**)
163100Durian (Rościan)(**)
163110Flaszowiec miękkociernisty(**)
163990Pozostałe0,05(*)
2000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste
211000(a) Ziemniaki0,05(*)
212000(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,05(*)
212010Maniok
212020Słodkie ziemniaki
212030Pochrzyn
212040Maranta trzcinowata(**)
212990Pozostałe
213000(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
213010Buraki0,05(*)
213020Marchew0,2
213030Seler korzeniowy0,3
213040Chrzan0,2
213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)0,05(*)
213060Pasternak0,2
213070Pietruszka zwyczajna - korzeń0,2
213080Rzodkiewka0,2
213090Salsefia0,2
213100Brukiew0,05(*)
213110Rzepa0,2
213990Pozostałe0,05(*)
220000(ii) Warzywa cebulowe
220010Czosnek0,05(*)
220020Cebula0,05(*)
220030Szalotka0,05(*)
220040Dymka2
220990Pozostałe0,05(*)
230000(iii) Warzywa owocowe
231000(a) Rośliny psiankowate2
231010Pomidory
231020Papryka
231030Bakłażan (Oberżyna)
231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa
231990Pozostałe
232000(b) Dyniowate - z jadalną skórką1
232010Ogórki
232020Korniszon
232030Cukinia
232990Pozostałe
233000(c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,5
233010Melony
233020Dynia
233030Arbuz
233990Pozostałe
234000(d) Kukurydza cukrowa0,05(*)
239000(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,05(*)
240000(iv) Warzywa kapustne
241000(a) Kapustne kwitnące0,5
241010Brokuły
241020Kalafiory
241990Pozostałe
242000(b) Kapustne głowiaste0,3
242010Brukselka
242020Kapusta głowiasta
242990Pozostałe
243000(c) Kapustne liściowe5
243010Kapusta pekińska
243020Jarmuż
243990Pozostałe
244000(d) Kalarepa0,2
250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła
251000(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne3
251010Roszpunka warzywna
251020Sałata
251030Endywia (cykoria endywia)
251040Rzeżucha
251050Gorycznik wiosenny(**)
251060Rokietta siewna, rukola
251070Gorczyca sarepska(**)
251080Liście i pędy kapustnych
251990Pozostałe
252000(b) Szpinak i podobne (liście)
252010Szpinak0,05(*)
252020Portulaka pospolita(**)
252030Boćwina0,05(*)
252990Pozostałe0,05(*)
253000(c) Liście winorośli(**)
254000(d) Rukiew wodna0,05(*)
255000(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,2
256000(f) Zioła3
256010Trybula
256020Szczypiorek
256030Liście selera
256040Pietruszka - nać
256050Szałwia(**)
256060Rozmaryn(**)
256070Tymianek(**)
256080Bazylia(**)
256090Liście laurowe(**)
256100Estragon(**)
256990Pozostałe
260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)
260010Fasola (w strąkach)1
260020Fasola (bez strąków)0,2
260030Groch (w strąkach)0,5
260040Groch (bez strąków)0,2
260050Soczewica 0,05(*)
260990Pozostałe0,05(*)
270000(vii) Warzywa łodygowe
270010Szparagi0,05(*)
270020Karczochy0,05(*)
270030Seler5
270040Koper włoski5
270050Karczochy kuliste1
270060Por2
270070Rabarbar0,05(*)
270080Pędy bambusa(**)
270090Rdzenie palmowe(**)
270990Pozostałe0,05(*)
280000(viii) Grzyby0,05(*)
280010Uprawne
280020Dzikie
280990Pozostałe(**)
290000(ix) Wodorosty morskie
3000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,1
300010Fasola
300020Soczewica
300030Groch
300040Łubin
300990Pozostałe
4000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE
401000(i) Nasiona oleiste
401010Siemię lnu0,05(*)
401020Orzeszki ziemne0,05(*)
401030Mak0,05(*)
401040Ziarna sezamu0,05(*)
401050Ziarna słonecznika0,05(*)
401060Nasiona rzepaku0,5
401070Ziarna soi0,5
401080Nasiona gorczycy0,05(*)
401090Nasiona bawełny0,05(*)
401100Nasiona dyni0,05(*)
401110Rokosz barwierski(**)
401120Ogórecznik(**)
401130Lnicznik właściwy(**)
401140Konopie0,05(*)
401150Rącznik pospolity(**)
401990Pozostałe0,05 (*)
402000(ii) Owoce oleiste0,05 (*)
402010Oliwki do produkcji oliwy
402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)(**)
402030Olejowiec gwinejski(**)
402040Drzewo kapokowe(**)
402990Pozostałe
5000005. ZBOŻA
500010Jęczmień0,3
500020Gryka zwyczajna0,05(*)
500030Kukurydza0,05(*)
500040Proso zwyczajne0,05(*)
500050Owies zwyczajny0,3
500060Ryż5
500070Żyto0,3
500080Sorgo0,05(*)
500090Pszenica0,3
500990Pozostałe0,05(*)
6000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO
610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)0,1(*)
620000(ii) Ziarna kawy(**)
630000(iii) Napary ziołowe (suszone)(**)
631000(a) Kwiaty(**)
631010Kwiaty rumianku(**)
631020Kwiat malwy sudańskiej(**)
631030Płatki róży(**)
631040Kwiaty jaśminu(**)
631050Lipa drobnoziarnista(**)
631990Pozostałe(**)
632000(b) Liście(**)
632010Liście truskawki(**)
632020Liście Rooibos(**)
632030Ostrokrzew paragwajski(**)
632990Pozostałe(**)
633000(c) Korzenie(**)
633010Korzeń waleriany(**)
633020Korzeń żeńszenia(**)
633990Pozostałe(**)
639000(d) Pozostałe napary ziołowe(**)
640000(iv) Kakao (fermentowane ziarna)(**)
650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)(**)
7000007. CHMIEL (SUSZONY), W TYM SZYSZKI CHMIELU I NIEZAGĘSZCZONY PROSZEK20
8000008. PRZYPRAWY(**)
810000(i) Nasiona(**)
810010Anyż(**)
810020Czarnuszka siewna(**)
810030Nasiona selera zwyczajnego(**)
810040Kolendra(**)
810050Kmin rzymski(**)
810060Koper ogrodowy(**)
810070Koper włoski(**)
810080Kozieradka pospolita(**)
810090Gałka muszkatałowa(**)
810990Pozostałe(**)
820000(ii) Owoce i jagody(**)
820010Ziele angielskie(**)
820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum(**)
820030Kminek(**)
820040Kardamon malabarski(**)
820050Jagody jałowca(**)
820060Pieprz, (czarny i biały)(**)
820070Wanilia płaskolistna(**)
820080Tamarynd(**)
820990Pozostałe(**)
830000(iii) Kora(**)
830010Cynamon(**)
830990Pozostałe(**)
840000(iv) Korzenie lub kłącza(**)
840010Lukrecja(**)
840020Imbir(**)
840030Kurkuma(**)
840040Chrzan pospolity(**)
840990Pozostałe(**)
850000(v) Pąki(**)
850010Goździki(**)
850020Kapary(**)
850990Pozostałe(**)
860000(vi) Słupki kwiatowe(**)
860010Szafran(**)
860990Pozostałe(**)
870000(vii) Osnówka nasienia(**)
870010Muszkatołowiec korzenny (**)
870990Pozostałe(**)
9000009. ROŚLINY CUKRODAJNE(**)
900010Burak cukrowy (korzeń)(**)
900020Trzcina cukrowa(**)
900030Cykoria podróżnik korzenie(**)
900990Pozostałe(**)
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki; inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach0,05(*)
1011000(a) Świnie
1011010Mięso
1011020Tłuszcz z chudego mięsa
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne
1011990Pozostałe
1012000(b) Bydło
1012010Mięso
1012020Tłuszcz
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne
1012990Pozostałe
1013000(c) Owce
1013010Mięso
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne
1013990Pozostałe
1014000(d) Kozy
1014010Mięso
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne
1014990Pozostałe
1015000(e) Konie, osły, muły lub osłomuły(**)
1015010Mięso(**)
1015020Tłuszcz(**)
1015030Wątroba(**)
1015040Nerka(**)
1015050Podroby jadalne(**)
1015990Pozostałe(**)
1016000(f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010Mięso
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe
1017000(g) Inne zwierzęta hodowlane(**)
1017010Mięso(**)
1017020Tłuszcz(**)
1017030Wątroba(**)
1017040Nerka(**)
1017050Podroby jadalne(**)
1017990Pozostałe(**)
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi0,01(*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane; Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego0,05(*)
1030010Kury(**)
1030020Kaczki(**)
1030030Gęsi(**)
1030040Przepiórki(**)
1030990Pozostałe(**)
1040000(iv) Miód(**)
1050000(v) Płazy i gady(**)
1060000(vi) Ślimaki(**)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych(**)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.
(*) Wskazuje granicę oznaczalności
(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.".

(2) W załączniku III wprowadza się następujące zmiany:

Pozycje dotyczące fludioksonilu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Fludioksonil
1000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
110000(i) Owoce cytrusowe
110010Grejpfruty10
110020Pomarańcze7
110030Cytryny7
110040Limy (Limonki)7
110050Mandarynki7
110990Pozostałe7
120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)0,05(*)
120010Migdały
120020Orzechy brazylijskie
120030Orzechy nerkowca
120040Kasztany jadalne
120050Orzechy kokosowe
120060Orzechy laskowe
120070Orzechy makadamia
120080Orzeszki pekan
120090Orzeszki sosnowe
120100Pistacje
120110Orzechy włoskie
120990Pozostałe
130000(iii) Owoce ziarnkowe5
130010Jabłka
130020Gruszki
130030Pigwy
130040Nieszpułka zwyczajna
130050Nieśplik japoński
130990Pozostałe
140000(iv) Owoce pestkowe
140010Morele5
140020Wiśnie i czereśnie5
140030Brzoskwinie7
140040Śliwki0,5
140990Pozostałe0,05(*)
150000(v) Jagody i drobne owoce
151000(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina2
151010Winogrona stołowe2
151020Winogrona do produkcji wina2
152000(b) Truskawki3
153000(c) Owoce leśne
153010Jeżyny5
153020Jeżyny popielice0,05(*)
153030Maliny5
153990Pozostałe0,05(*)
154000(d) Inne drobne owoce i jagody
154010Borówki amerykańskie3
154020Żurawiny1
154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)3
154040Agrest3
154050Róża dzika1
154060Morwy1
154070Głóg (mediteranean medlar)1
154080Bez czarny2
154990Pozostałe2
160000(vi) Owoce różne
161000(a) Z jadalną skórką0,05(*)
161010Daktyle
161020Figi
161030Oliwki stołowe
161040Kumkwat
161050Karambola
161060Kaki (Szaron, Persymon)
161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska)
161990Pozostałe
162000(b) Z niejadalną skórką, małe
162010Kiwi20
162020Liczi, (śliwa chińska)0,05(*)
162030Owoce męczennicy0,05(*)
162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)0,05(*)
162050Caimito0,05(*)
162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki)0,05(*)
162990Pozostałe0,05(*)
163000(c) Z niejadalną skórką, duże
163010Awokado0,05(*)
163020Banany0,05(*)
163030Mango0,05(*)
163040Papaja0,05(*)
163050Granaty3
163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe)0,05(*)
163070Guajawa0,05(*)
163080Ananasy0,05(*)
163090Chlebowiec właściwy0,05(*)
163100Durian (Rościan)0,05(*)
163110Flaszowiec miękkociernisty0,05(*)
163990Pozostałe0,05(*)
2000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste
211000(a) Ziemniaki1
212000(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,05(*)
212010Maniok
212020Słodkie ziemniaki
212030Pochrzyn
212040Maranta trzcinowata
212990Pozostałe
213000(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,05(*)
213010Buraki
213020Marchew
213030Seler korzeniowy
213040Chrzan
213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)
213060Pasternak
213070Pietruszka zwyczajna - korzeń
213080Rzodkiewka
213090Salsefia
213100Brukiew
213110Rzepa
213990Pozostałe
220000(ii) Warzywa cebulowe
220010Czosnek0,05(*)
220020Cebula0,1
220030Szalotka0,05(*)
220040Dymka0,3
220990Pozostałe0,05(*)
230000(iii) Warzywa owocowe
231000(a) Rośliny psiankowate
231010Pomidory1
231020Papryka2
231030Bakłażan (Oberżyna)1
231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,5
231990Pozostałe0,5
232000(b) Dyniowate - z jadalną skórką
232010Ogórki1
232020Korniszon0,5
232030Cukinia1
232990Pozostałe0,5
233000(c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,05(*)
233010Melony
233020Dynia
233030Arbuz
233990Pozostałe
234000(d) Kukurydza cukrowa0,05(*)
239000(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,05(*)
240000(iv) Warzywa kapustne0,05(*)
241000(a) Kapustne kwitnące0,05(*)
241010Brokuły
241020Kalafiory
241990Pozostałe
242000(b) Kapustne głowiaste0,05(*)
242010Brukselka
242020Kapusta głowiasta
242990Pozostałe
243000(c) Kapustne liściowe0,05(*)
243010Kapusta pekińska
243020Jarmuż
243990Pozostałe
244000(d) Kalarepa0,05(*)
250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła
251000(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne10
251010Roszpunka warzywna
251020Sałata
251030Endywia (cykoria endywia)
251040Rzeżucha
251050Gorycznik wiosenny
251060Rokietta siewna, rukola
251070Gorczyca sarepska
251080Liście i pędy kapustnych
251990Pozostałe
252000(b) Szpinak i podobne (liście)
252010Szpinak0,05(*)
252020Portulaka pospolita10
252030Boćwina0,05(*)
252990Pozostałe0,05(*)
253000(c) Liście winorośli0,05(*)
254000(d) Rukiew wodna0,05(*)
255000(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,05(*)
256000(f) Zioła1
256010Trybula
256020Szczypiorek
256030Liście selera
256040Pietruszka - nać
256050Szałwia
256060Rozmaryn
256070Tymianek
256080Bazylia
256090Liście laurowe
256100Estragon
256990Pozostałe
260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)
260010Fasola (bez strąków)1
260020Fasola (bez strąków)0,2
260030Groch (bez strąków)0,2
260040Groch (bez strąków)0,05(*)
260050Soczewica0,05(*)
260990Pozostałe0,05(*)
270000(vii) Warzywa łodygowe
270010Szparagi0,05(*)
270020Karczochy0,05(*)
270030Seler0,05(*)
270040Koper włoski0,1
270050Karczochy kuliste0,05(*)
270060Por0,05(*)
270070Rabarbar0,05(*)
270080Pędy bambusa0,05(*)
270090Rdzenie palmowe0,05(*)
270990Pozostałe0,05(*)
280000(viii) Grzyby0,05(*)
280010Uprawne
280020Dzikie
280990Pozostałe
290000(ix) Wodorosty morskie0,05(*)
3000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,05(*)
300010Fasola
300020Soczewica
300030Groch
300040Łubin
300990Pozostałe
4000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE0,05(*)
401000(i) Nasiona oleiste
401010Siemię lnu
401020Orzeszki ziemne
401030Mak
401040Ziarna sezamu
401050Ziarna słonecznika
401060Nasiona rzepaku
401070Ziarna soi
401080Nasiona gorczycy
401090Nasiona bawełny
401100Nasiona dyni
401110Rokosz barwierski
401120Ogórecznik
401130Lnicznik właściwy
401140Konopie
401150Rącznik pospolity
401990Pozostałe
402000(ii) Owoce oleiste
402010Oliwki do produkcji oliwy
402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)
402030Olejowiec gwinejski
402040Drzewo kapokowe
402990Pozostałe
5000005. ZBOŻA
500010Jęczmień0,05(*)
500020Gryka zwyczajna0,05(*)
500030Kukurydza0,1
500040Proso zwyczajne0,05(*)
500050Owies zwyczajny0,05(*)
500060Ryż0,05(*)
500070Żyto0,05(*)
500080Sorgo0,05(*)
500090Pszenica0,2
500990Pozostałe0,05(*)
6000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,05(*)
610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)
620000(ii) Ziarna kawy
630000(iii) Napary ziołowe (suszone)
631000(a) Kwiaty
631010Kwiaty rumianku
631020Kwiat malwy sudańskiej
631030Płatki róży
631040Kwiaty jaśminu
631050Lipa drobnoziarnista
631990Pozostałe
632000(b) Liście
632010Liście truskawki
632020Liście Rooibos
632030Ostrokrzew paragwajski
632990Pozostałe
633000(c) Korzenie
633010Korzeń waleriany
633020Korzeń żeń-szenia
633990Pozostałe
639000(d) Pozostałe napary ziołowe
640000(iv) Kakao (fermentowane ziarna)
650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)
7000007. CHMIEL (SUSZONY), W TYM SZYSZKI CHMIELU I NIEZAGĘSZCZONY PROSZEK0,05(*)
8000008. PRZYPRAWY0,05(*)
810000(i) Nasiona
810010Anyż
810020Czarnuszka siewna
810030Nasiona selera zwyczajnego
810040Kolendra
810050Kmin rzymski
810060Koper ogrodowy
810070Koper włoski
810080Kozieradka pospolita
810090Gałka muszkatałowa
810990Pozostałe
820000(ii) Owoce i jagody
820010Ziele angielskie
820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
820030Kminek
820040Kardamon malabarski
820050Jagody jałowca
820060Pieprz, (czarny i biały)
820070Wanilia płaskolistna
820080Tamarynd
820990Pozostałe
830000(iii) Kora
830010Cynamon
830990Pozostałe
840000(iv) Korzenie lub kłącza
840010Lukrecja
840020Imbir
840030Kurkuma
840040Chrzan pospolity
840990Pozostałe
850000(v) Pąki
850010Goździki
850020Kapary
850990Pozostałe
860000(vi) Słupki kwiatowe
860010Szafran
860990Pozostałe
870000(vii) Osnówka nasienia
870010Muszkatołowiec korzenny
870990Pozostałe
9000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,05(*)
900010Burak cukrowy (korzeń)
900020Trzcina cukrowa
900030Cykoria podróżnik korzenie
900990Pozostałe
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE0,05(*)
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki; inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach
1011000(a) Świnie
1011010Mięso
1011020Tłuszcz z chudego mięsa
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne
1011990Pozostałe
1012000(b) Bydło
1012010Mięso
1012020Tłuszcz
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne
1012990Pozostałe
1013000(c) Owce
1013010Mięso
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne
1013990Pozostałe
1014000(d) Kozy
1014010Mięso
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne
1014990Pozostałe
1015000(e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010Mięso
1015020Tłuszcz
1015030Wątroba
1015040Nerka
1015050Podroby jadalne
1015990Pozostałe
1016000(f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010Mięso
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe
1017000(g) Inne zwierzęta hodowlane
1017010Mięso
1017020Tłuszcz
1017030Wątroba
1017040Nerka
1017050Podroby jadalne
1017990Pozostałe
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane; Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000(iv) Miód
1050000(v) Płazy i gady
1060000(vi) Ślimaki
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.".
1 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 12 sierpnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.208.39/1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.