Rozporządzenie 254/86 ustanawiające szczegółowe zasady stopniowego znoszenia ograniczeń ilościowych, mających zastosowanie w Państwach Członkowskich innych niż Hiszpania i Portugalia w odniesieniu do konserwowanych sardynek i tuńczyków pochodzących z Hiszpanii
Dz.U.UE.L.1986.31.13
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 254/86
z dnia 4 lutego 1986 r.
ustanawiające szczegółowe zasady stopniowego znoszenia ograniczeń ilościowych, mających zastosowanie w Państwach Członkowskich innych niż Hiszpania i Portugalia w odniesieniu do konserwowanych sardynek i tuńczyków pochodzących z Hiszpanii
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając Akt Przystąpienia Hiszpanii i Portugalii, w szczególności jego art. 175,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3796/81 z dnia 29 grudnia 1981 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku produktów rybołówstwa(1), ostatnio zmienione Aktem Przystąpienia, w szczególności jego art. 19 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
w art. 19 ust. 4 rozporządzenia (EWG) nr 3796/81 zezwala się Państwom Członkowskim na utrzymanie, do czasu wykonania wspólnotowych ustaleń dotyczących przywozu konserwowanych sardynek i tuńczyków, ograniczeń ilościowych w stosunku do państw trzecich, mających zastosowanie do tych produktów w momencie wejścia w życie rozporządzenia, o którym mowa;
w Akcie Przystąpienia stwierdza się, że ograniczenia ilościowe obowiązujące w przypadku danych produktów należy stopniowo znosić i likwidować w ciągu szczególnych okresów przejściowych;
należy opracować plan dotyczący znoszenia tych ograniczeń ilościowych;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Produktów Rybołówstwa,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 4 lutego 1986 r.
W imieniu Komisji | |
António CARDOSO E CUNHA | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 379 z 31.12.1981, str. 1.