Rozporządzenie 2528/95 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1423/95 ustanawiające szczegółowe przepisy wykonawcze dotyczące przywozu produktów innych niż melasy w sektorze cukru

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1995.258.50

Akt jednorazowy
Wersja od: 28 października 1995 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2528/95
z dnia 27 października 1995 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1423/95 ustanawiające szczegółowe przepisy wykonawcze dotyczące przywozu produktów innych niż melasy w sektorze cukru

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1785/81 z dnia 30 czerwca 1981 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1101/95(2), w szczególności jego art. 14 ust. 2 i art. 15 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie Komisji (WE) nr 1423/95 z dnia 23 czerwca 1995 r. ustanawiające szczegółowe przepisy wykonawcze dotyczące przywozu produktów innych niż melasy w sektorze cukru(3) ustanawia w szczególności metodę, którą należy stosować do ustalania zawartości sacharozy i suchej masy stosowanej przy nakładaniu należności celnych przywozowych; w celu wyjaśnienia brzmienia przedmiotowych przepisów, należy wymienić produkty, do których stosuje się metodę; należy też wprowadzić przepis stanowiący, że przeliczenie na równoważnik sacharozy należności celnych stosowanych w odniesieniu do syropów inulinowych powinno odbywać się przez zastosowanie współczynnika 1,9 stosowanego zarówno do ustalenia opłat produkcyjnych jak i refundacji wywozowych oraz do ustalenia, przed 1 lipca 1995 r., przywozowych opłat wyrównawczych;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Cukru,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 1423/95 wprowadza się następujące zmiany:

1) W art. 5 ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. W odniesieniu do produktów określonych w art. 1 ust. 1 lit. d) rozporządzenia (EWG) nr 1785/81 zawartość sacharozy, włącznie z innymi cukrami wyrażonymi jako sacharoza, oznaczana jest przez zastosowanie metody Lane'a i Eynona (metoda redukcji miedzi) do roztworu inwertowanego według Clerget-Herzfelda. Całkowita zawartość cukru oznaczona w ten sposób wyrażana jest jako sacharoza przez pomnożenie przez 0,95.

Nienaruszając przepisów poprzedniego akapitu, zawartość sacharozy włącznie z innymi cukrami wyrażonymi jako sacharoza, produktów zawierających mniej niż 85 % sacharozy lub innych cukrów wyrażonych jako sacharoza, oraz cukier inwertowany wyrażony jako sacharoza oznacza się przez ustalenie zawartości suchej masy. Zawartość suchej masy ustalana jest zgodnie z ciężarem właściwym roztworu rozcieńczonego w proporcji 1 do 1 wagowo, a w przypadku produktów w postaci stałej - przez wysuszenie. Zawartość suchej masy wyrażana jest jako sacharoza przez pomnożenie przez współczynnik 1."

2) W art. 5 dodaje się ust. 3 i 4 w brzmieniu:

"3. Dla produktów określonych w art. 1 ust. 1 lit. f) i g) rozporządzenia (EWG) nr 1785/81, zawartość suchej masy ustala się zgodnie z ust. 2 akapit drugi.

4. Dla produktów określonych w art. 1 ust. 1 lit. h) rozporządzenia (EWG) nr 1785/81 do przeliczenia na równoważnik sacharozy, zawartość suchej masy ustaloną zgodnie z ust. 2 akapit drugi mnoży się przez współczynnik 1,9."

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 27 października 1995 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 177 z 1.7.1981, str. 4.

(2) Dz.U. L 110 z 17.5.1995, str. 1.

(3) Dz.U. L 141 z 24.6.1995, str. 16.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.