Rozporządzenie 2295/2003 wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (EWG) nr 1907/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj
Dz.U.UE.L.2003.340.16
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2295/2003
z dnia 23 grudnia 2003 r.
wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (EWG) nr 1907/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1907/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj(1), w szczególności jego art. 5 ust. 3, art. 6 ust. 5, art. 7 ust. 1 lit. d), art. 10 ust. 3, art. 11 ust. 2, art. 20 ust. 1 oraz art. 22 ust. 2,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych(2), w szczególności jego art. 2,
uwzględniając dyrektywę Komisji 2002/4/WE z dnia 30 stycznia 2002 r. w sprawie rejestracji zakładów hodujących kury nioski, objętych dyrektywą Rady 1999/74/WE(3), w szczególności pkt 2.1 i 2.3 załącznika do tej dyrektywy,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Rady (EWG) nr 1907/90 poddane zostało ostatnio istotnym zmianom. Zasady ustanowione w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 1274/91 z dnia 15 maja 1991 r. wprowadzającym szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia (EWG) nr 1907/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj(4) powinny zostać zmienione w celu uwzględnienia tych zmian. Do celów przejrzystości i pewności prawnej, rozporządzenie (EWG) nr 1274/91 należy uchylić i zastąpić nowym rozporządzeniem.
(2) Zarówno rozwój technologiczny, jak i wymagania konsumentów wymagają lepszej identyfikacji produktów i szybszej dostawy, skupu, klasyfikacji oraz pakowania jaj.
(3) Jednakże niektórzy producenci są w stanie zagwarantować, że ich jaja są przechowywane w stałej temperaturze, co daje możliwość przyznania im stałego zwolnienia z ogólnego wymogu dziennego skupu lub dostarczania, w przypadku jaj przeznaczonych do znakowania datą zniesienia lub jaj do opatrzenia etykietą jaja klasy "ekstra", zgodnie z art. 12 rozporządzenia (EWG) nr 1907/90. Dlatego należy ustanowić mające zastosowanie nieprzekraczalne terminy dla skupu i dostarczania jaj oraz określić zasady działania w takim przypadku.
(4) W celu zagwarantowania identyfikacji jaj oraz zapewnienia, że ich pochodzenie i metoda produkcji mogą być sprawdzone, każde jajo powinno być opatrzone numerem odróżniającym zakładu produkcyjnego, zgodnie z dyrektywą Komisji 2002/4/WE, na miejscu produkcji (na fermie) lub, najpóźniej, w pierwszym zakładzie pakowania, do którego jaja są wysyłane. Jednakże znakowanie jaj w miejscu produkcji musi być obowiązkowe, gdy jaja mają opuścić terytorium kraju produkcji, z wyjątkiem przypadku, gdy producent zawarł z zakładem pakowania umowę na wyłączność. Każde opakowanie obowiązkowo przed opuszczeniem miejsca produkcji musi być oznaczone numerem odróżniającym zakładu produkcyjnego oraz datą lub okresem zniesienia jaj.
(5) W celu zagwarantowania konsumentom, że cechy jakościowe świeżych jaj, nazywanych również jajami klasy "A", są kontrolowane i że znajdują one zastosowanie tylko do jaj najwyższej jakości, oraz że niektóre jaja posiadają gwarancję "ekstra świeżych", dla każdej klasy jakości powinny być ustalone kryteria wysokiej jakości, rygorystyczne zasady powinny być w szczególności stosowane w odniesieniu do skupu jaj oraz ich dalszej dystrybucji, jak też jaja powinny być klasyfikowane i znakowane numerem odróżniającym zakładu produkcyjnego oraz, gdzie stosowne, datą zniesienia.
(6) 1 Jedynie przedsiębiorstwa, których pomieszczenia i wyposażenie techniczne dostosowane są do skali ich działań i które dlatego są w stanie zapewnić właściwą obróbkę jaj, powinny być dopuszczone do sortowania jaj według jakości i masy. W celu uniknięcia pomyłek i ułatwienia identyfikacji wysyłanych partii, każdemu skupującemu oraz zakładowi pakowania należy przydzielić rejestracyjny numer odróżniający w ramach jednolitego systemu kodowania.
(7) Jaja zwykłej jakości, których cechy nie pozwalają na włączenie ich do klasy "jaja świeże", należy traktować jako jaja drugiego gatunku i odpowiednio klasyfikować. W praktyce jaja te w przeważającej mierze przeznaczone są do bezpośredniej dostawy do przemysłu spożywczego, w tym przedsiębiorstw przemysłu spożywczego zatwierdzonych zgodnie z dyrektywą Rady 89/437/EWG z dnia 20 czerwca 1989 r. w sprawie problemów higienicznych i zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu produktów jajecznych(5). W omówionych wyżej sytuacjach jaja takie nie muszą być opatrzone znakiem odróżniającym, który informowałby, że są to "jaja klasy B", pod warunkiem że opakowania zawierające takie jaja opatrzone zostaną etykietą o wymienionym powyżej przeznaczeniu. Oznaczanie takie powinno także wykluczyć możliwość jakiegokolwiek pomylenia go, przypadkowego lub umyślnego, z oznaczaniem przewidzianym dla jaj nienadających się do spożycia przez ludzi, które mogą być dostarczane wyłącznie na potrzeby przemysłu niespożywczego.
(8) Poza obowiązkową datą minimalnej trwałości w odniesieniu do jaj klasy "A" oraz datą pakowania dla jaj klasy "B", którą zamieszcza się na opakowaniach zbiorczych oraz w przypadku sprzedaży jaj luzem, datą klasyfikacji, dodatkowe istotne informacje mogą być podawane konsumentom w drodze fakultatywnego zamieszczania na jajach lub na ich opakowaniach wyrażeń: "zalecana data sprzedaży ...", "najlepiej spożyć przed dniem ..." i/lub daty zniesienia. Minimalny okres przechowywania powinien być powiązany z kryteriami jakości stosowanymi w odniesieniu do jaj.
(9) 2 W celu ochrony konsumentów przed fałszywymi informacjami podawanymi w celu uzyskania cen wyższych od cen stosowanych przeważnie do jaj kurzych wstawianych do aparatu wylęgowego lub do jaj o standardowej jakości, niezbędne jest ustanowienie minimalnych kryteriów dotyczących chowu, z obowiązkiem ich przestrzegania, wyłączając ekologiczny chów kur, którego dotyczy rozporządzenie (EWG) nr 2092/91. Szczególnie rygorystyczne procedury należy ustanowić w odniesieniu do ewidencji, prowadzenia dokumentacji i nadzoru, w szczególności w przypadku fakultatywnego stosowania oznakowań dotyczących daty zniesienia, rodzaju paszy podawanej drobiowi oraz regionu pochodzenia.
(10) Na mocy art. 7 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 1907/90 należy sporządzić wykaz państw trzecich zapewniających równoważne z normami wspólnotowymi gwarancje w odniesieniu do metod chowu.
(11) Banderole i etykiety powinny umożliwiać łatwą identyfikację opakowań i ich zawartości. Szczególną uwagę należy zwrócić na opakowania transportowe i jednostkowe zawierające jaja przemysłowe i jaja oznaczone jako "ekstra".
(12) W sytuacji, w której pośrednik ma zamiar sprzedawać jaja pod swoją własną firmą lub, gdy istnieje obowiązek przepakowania jaj znajdujących się w opakowaniach transportowych w opakowania jednostkowe, zakłady pakowania powinny mieć możliwość przepakowania jaj, gdy opakowanie zbiorcze zostało uszkodzone. W takich przypadkach pochodzenie oraz wiek jaj muszą być podane w ulotkach załączanych do banderol, etykiet i opakowań. Ulotki te muszą informować, że jaja zostały przeklasyfikowane lub przepakowane. Dodatkowy czas niezbędny do przepakowania powoduje obowiązek wprowadzenia zakazu zamieszczania, w przypadku jaj poddanych przepakowaniu, określenia "ekstra".
(13) W celu zapewnienia jednolitego stosowania rozporządzenia (EWG) nr 1907/90, w szczególności przepisów dotyczących kontroli, włączając szczególne ustalenia dotyczące kontroli zamieszczania daty zniesienia jaj oraz informacji o konkretnych sposobach chowu drobiu, używanej do ich karmienia paszy oraz o pochodzeniu jaj, między Państwami Członkowskimi a Komisją musi istnieć ciągła wymiana informacji.
(14) Przeprowadzenie skutecznych kontroli zgodności z normami handlowymi wymaga zbadania odpowiedniej ilości jaj tak wybranych, aby stanowiły one reprezentatywna próbkę kontrolowanej partii. Zgodnie z przepisami rozporządzenia (EWG) nr 1907/90 regulującymi i definiującymi sprzedaż luzem, parametry dotyczące pobierania próbek powinny być również rozszerzone na taką sprzedaż.
(15) 3 Ponieważ metody klasyfikacji jaj według jakości i masy nie są w pełni odpowiednie, należy dopuścić pewne marginesy tolerancji. Z uwagi na to, że warunki przechowywania i transportu również mogą wpływać na jakość i masę partii, marginesy tolerancji powinny być zróżnicowane w zależności od etapu obrotu. W celu ułatwienia wprowadzania do obrotu oraz kontroli jaj w opakowaniach transportowych, posortowanych według jakości i masy, dla każdej klasy wagowej należy ustanowić średnią minimalną masę netto.
(16) Jakość jaj zaliczonych do poszczególnych klas ulega pogorszeniu podczas przechowywania i transportu. Ryzyko pogorszenia, włączając skażenie mikrobiologiczne, może być znacząco zredukowane poprzez nałożenie surowych ograniczeń dotyczących używania niektórych materiałów do pakowania. Dlatego też należy ustanowić rygorystyczne wymogi dotycząc warunków, w których jaja są przechowywane, transportowane i pakowane.
(17) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mięsa Drobiowego i Jaj,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 23 grudnia 2003 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 173 z 6.7.1990, str. 5. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2052/2003 (Dz.U. L 305 z 22.11.2003, str. 1).
(2) Dz.U. L 198 z 22.7.1991, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 806/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1).
(3) Dz.U. L 30 z 31.1.2002, str. 44.
(4) Dz.U. L 121 z 16.5.1991, str. 11. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 326/2003 (Dz.U. L 47 z 21.2.2003, str. 31).
(5) Dz.U. L 212 z 22.7.1989, str. 87. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 806/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1).
(6) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 55.
(7) Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29.
(8) Dz.U. L 168 z 2.7.1994, str. 34.
(9) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1335/2003 z dnia 25 lipca 2003 r. (Dz.U. L 187 z 26.7.2003, str. 16).
(10) Dz.U. L 8 z 12.1.2001, str. 1.
(11) Średni stan liczebności kur niosek = (liczba obsadzonych kur × liczba tygodniookresu nieśnego): 52.
(12) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 49.
ZAŁĄCZNIKI
- zmieniony przez art. 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia nr 1515/2004 z dnia 26 sierpnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.278.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 sierpnia 2004 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 2001/2006 z dnia 21 grudnia 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.379.39) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2007 r.
- zmieniony przez pkt 26 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.03.340.16/1).
- zmieniony przez art. 1 pkt 10 lit. b) rozporządzenia nr 1515/2004 z dnia 26 sierpnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.278.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 sierpnia 2004 r.
- zmieniona przez pkt 3 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.03.340.16/1).
- zmieniony przez art. 1 pkt 13 lit. a) rozporządzenia nr 1515/2004 z dnia 26 sierpnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.278.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 sierpnia 2004 r.
- zmieniony przez pkt 35 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.03.340.16/1).
- zmieniony przez art. 1 pkt 13 lit. b) rozporządzenia nr 1515/2004 z dnia 26 sierpnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.278.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 sierpnia 2004 r.
- zmieniony przez pkt 39 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.03.340.16/1).
- zmieniony przez art. 1 pkt 15 rozporządzenia nr 1515/2004 z dnia 26 sierpnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.278.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 sierpnia 2004 r.
- zmieniona przez pkt 44 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.03.340.16/1).
- zmieniona przez art. 1 pkt 16 lit. a) ppkt ii) rozporządzenia nr 1515/2004 z dnia 26 sierpnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.278.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 sierpnia 2004 r.
-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 818/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.153.84) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 maja 2004 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 2001/2006 z dnia 21 grudnia 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.379.39) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2007 r.
-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 818/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.153.84) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 maja 2004 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 18 rozporządzenia nr 1515/2004 z dnia 26 sierpnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.278.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 sierpnia 2004 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 2001/2006 z dnia 21 grudnia 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.379.39) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2007 r.
-zmieniony przez pkt 48-50 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.03.340.16/1).
- zmieniony przez art. 1 pkt 17 i 19 rozporządzenia nr 1515/2004 z dnia 26 sierpnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.278.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 sierpnia 2004 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 89/2006 z dnia 19 stycznia 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.15.30) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 stycznia 2006 r.
-dodany przez art. 1 pkt 20 rozporządzenia nr 1515/2004 z dnia 26 sierpnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.278.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 sierpnia 2004 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 2001/2006 z dnia 21 grudnia 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.379.39) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2007 r.