Rozporządzenie 2246/2003 w sprawie specjalnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny
Dz.U.UE.L.2003.333.34
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2246/2003
z dnia 19 grudnia 2003 r.
w sprawie specjalnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), a w szczególności w jego art. 4 ust. 6 i art. 5 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Środki interwencyjne mogą być przedsięwzięte w odniesieniu do wieprzowiny, jeśli na reprezentatywnych rynkach Wspólnoty średnia cena za tusze wieprzowe jest mniejsza niż 103 % podstawowej ceny i prawdopodobnie pozostanie poniżej tego poziomu.
(2) Ceny rynkowe spadły poniżej tego poziomu i mając na względzie sezonowe i cykliczne tendencje sytuacja ta może się utrzymać.
(3) Środki interwencyjne muszą zostać podjęte. Mogą one zostać ograniczone do przyznania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3444/90 z 27 listopada 1990 r. ustanawiającym szczegółowe zasady dotyczące przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny(2).
(4) Zgodnie z art. 3 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2763/75 z dnia 29 października 1975 r. ustanawiającego ogólne zasady przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny(3) Komisja może zadecydować o skróceniu lub wydłużeniu okresu składowania. Należy ustalić zarówno wysokości pomocy w specjalnych okresach składowania jak i kwoty, które powinny być dodane lub odliczone w przypadku gdy Komisja przyjmie taką decyzję.
(5) W celu ułatwienia pracy administracyjnej i kontrolnej w odniesieniu do zawierania umów należy ustalić minimalne ilości.
(6) 1 Należy ustalić zabezpieczenie na poziomie, który zapewni składującym wypełnienie zobowiązań wynikających z umowy.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 2003 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1365/2000 (Dz.U. L 156 z 29.6.2000, str. 5).
(2) Dz.U. L 333 z 30.11.1990, str. 22. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 851/2003 (Dz.U. L 123 z 17.5.2003, str. 7).
(3) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 19.