Rozporządzenie 2246/2003 w sprawie specjalnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2003.333.34

Akt utracił moc
Wersja od: 20 grudnia 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2246/2003
z dnia 19 grudnia 2003 r.
w sprawie specjalnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), a w szczególności w jego art. 4 ust. 6 i art. 5 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Środki interwencyjne mogą być przedsięwzięte w odniesieniu do wieprzowiny, jeśli na reprezentatywnych rynkach Wspólnoty średnia cena za tusze wieprzowe jest mniejsza niż 103 % podstawowej ceny i prawdopodobnie pozostanie poniżej tego poziomu.

(2) Ceny rynkowe spadły poniżej tego poziomu i mając na względzie sezonowe i cykliczne tendencje sytuacja ta może się utrzymać.

(3) Środki interwencyjne muszą zostać podjęte. Mogą one zostać ograniczone do przyznania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3444/90 z 27 listopada 1990 r. ustanawiającym szczegółowe zasady dotyczące przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny(2).

(4) Zgodnie z art. 3 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2763/75 z dnia 29 października 1975 r. ustanawiającego ogólne zasady przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny(3) Komisja może zadecydować o skróceniu lub wydłużeniu okresu składowania. Należy ustalić zarówno wysokości pomocy w specjalnych okresach składowania jak i kwoty, które powinny być dodane lub odliczone w przypadku gdy Komisja przyjmie taką decyzję.

(5) W celu ułatwienia pracy administracyjnej i kontrolnej w odniesieniu do zawierania umów należy ustalić minimalne ilości.

(6) 1 Należy ustalić zabezpieczenie na poziomie, który zapewni składującym wypełnienie zobowiązań wynikających z umowy.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
Od dnia 22 grudnia 2003 r. wnioski o pomoc w odniesieniu do prywatnego składowania mogą być składane zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3444/90. Lista produktów objętych pomocą oraz przedmiotowe ilości podane są w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.
2.
Jeżeli Komisja przedłuży lub skróci okres składowania, wysokość pomocy zostanie dostosowana. Dodatki lub potrącenia za miesiąc i za dzień zostały ustalone w kolumnie 6 i 7 Załącznika.
Artykuł  2

Minimalne ilości dla każdej umowy i produktu wynoszą:

a) 10 ton dla produktów z kością;

b) 15 ton dla innych produktów.

Artykuł  3

20 % wysokości pomocy określonej w Załączniku stanowi zabezpieczenie.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie w dniu jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 2003 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1365/2000 (Dz.U. L 156 z 29.6.2000, str. 5).

(2) Dz.U. L 333 z 30.11.1990, str. 22. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 851/2003 (Dz.U. L 123 z 17.5.2003, str. 7).

(3) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 19.

ZAŁĄCZNIK  2

(EUR/t)
Kod CNProdukty objęte pomocąWysokość pomocy dla okresu składowaniaDopłata lub potrącenie
3 m-ce4 m-ce5 m-cyZa m-cZa dzień
1234567
ex 0203Mięso ze świń świeże, schłodzone lub zamrożone
ex 0203 11 10Półtusze wieprzowe bez nóg przednich, ogona, nerek, cienkiej przepony i rdzenia kręgowego(1) 278315352371,24
ex 0203 12 11Szynki337379421421,41
ex 0203 12 19Łopatki337379421421,41
ex 0203 19 11Przodki337379421421,41
ex 0203 19 13Schab z karkówką lub bez karkówki, lub karkówka oddzielnie, schab z biodrówką lub bez biodrówki(2)(3)337379421421,41
ex 0203 19 15Boczki całe lub w prostokątnych częściach164197230331,09
ex 0203 19 55Boczki całe lub w prostokątnych częściach, bez skóry i żeber164197230331,09
ex 0203 19 55Nogi, łopatki, przodki, schab z karkówką lub bez karkówki, lub karkówka oddzielnie, schab z biodrówką lub bez biodrówki, bez kości(2)(3) 337379421421,41
ex 0203 19 55Kawałki odpowiadające: środkom: z lub bez skóry lub tkanki tłuszczowej bez kości(4)255290325351,17
(1) Pomoc może być przyznana na półtusze przedstawione jako półtusze Wiltshire,

tj. bez głowy, podgardla, nóg, ogona, sadła, nerek, polędwiczki, łopatki, mostka,

kręgosłupa, kości miednicowej i przepony.

(2) Schab i karkówka mogą być ze skórą lub bez skóry, ale warstwa tłuszczu nie może przekroczyć

25 mm.

(3) Ilość zakontraktowana może obejmować jakiekolwiek połączenie tych produktów.
(4) Taka sama prezentacja jak dla produktów objętych kodem CN 0210 19 20.
1 Motyw 6 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.03.333.34/1).
2 Załącznik zmieniony przez pkt 2-8 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.03.333.34/1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.