Rozporządzenie 221/2002 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2002.37.4

Akt jednorazowy
Wersja od: 7 lutego 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 221/2002
z dnia 6 lutego 2002 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 6 lutego 2002 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do zanieczyszczeń w żywności(1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (EWG) nr 315/93 przewiduje konieczność ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń w środkach spożywczych w celu ochrony zdrowia publicznego.

(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 466/2001(2), zmienione rozporządzeniem Rady (WE) nr 2375/2001(3), ustanawia najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, mające zastosowanie od dnia 5 kwietnia 2002 r. W szczególności załącznik I do tego rozporządzenia ustanawia poziomy dla ołowiu, kadmu i rtęci w niektórych produktach rybołówstwa.

(3) Dla ochrony zdrowia publicznego jest rzeczą zasadniczą, by zanieczyszczenia te nie przekraczały poziomów, które są dopuszczalne z punktu widzenia toksyczności. Najwyższe dopuszczalne poziomy dla zawartości ołowiu, kadmu i rtęci muszą być bezpieczne i tak niskie, jak tylko to możliwe (ALARA), poprzez stosowanie dobrych praktyk produkcyjnych oraz rolniczych/rybołówstwa. Niezbędna jest zmiana, w oparciu o nowe dane analityczne, właściwych przepisów załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 466/2001 w odniesieniu do zanieczyszczeń w niektórych produktach rybołówstwa. Zmienione przepisy utrzymują wysoki poziom ochrony zdrowia konsumentów.

(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 466/2001 zastępuje się zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 5 kwietnia 2002 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 6 lutego 2002 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, str. 1.

(2) Dz.U. L 77 z 16.3.2001, str. 1.

(3) Dz.U. L 321 z 6.12.2001, str. 1.

ZAŁĄCZNIK

W sekcji 3 (Metale ciężkie) załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 466/2001 wprowadza się następujące zmiany:

a) w zakresie dotyczącym ołowiu (Pb), ppkt 3.1.4, 3.1.4.1 i 3.1.6 otrzymują brzmienie:

ProduktNajwyższy dopuszczalny poziom (mg/kg - ciężar masy mokrej)Kryteria pobierania próbekWarunki metod analiz
"3.1.4. Mięso(*) z ryb,

zdefiniowane w

kategoriach a), b) i e)

wykazu w art. 1

rozporządzenia Rady

(WE) nr

104/2000(Dz.U.17 z

21.1.2000, str. 22), z

wyjątkiemgatunków ryb

wymienionych w

ppkt 3.1.4.1

0,2Dyrektywa 2001/22/WEDyrektywa 2001/22/WE
3.1.4.1. Mięso(*) z: pelamidy

(Sarda sarda), amarela

(Diplodus vulgaris),

węgorza (Anguilla

anguilla), cefala

morskiego (Mugil

labrosus labrosus),

, luszcza (Pomadasys

benneti) ostrobok lub

ostrobok pospolity

(Trachurus trachurus),

sardynki europejskiej

(Sardina pilchardus) lub

sardynki (gatunki

Sardinops), labraksa

cętkowanego

(Dicentrarchus

punctatus), tuńczyka

(gatunki Thunnus

igatunki Euthynnus),

kunatka (Dicologoglossa

cuneata)

0,4Dyrektywa 2001/22/WEDyrektywa 2001/22/WE
3.1.6. Małże1,5Dyrektywa 2001/22/WEDyrektywa 2001/22/WE
(*) W przypadku gdy ryby przeznaczone są do spożycia w całości, najwyższy

dopuszczalny poziom ma zastosowanie do całej ryby;"

b) w zakresie dotyczącym kadmu (Cd), ppkt 3.2.5, 3.2.5.1 i 3.2.6 otrzymują brzmienie:

ProduktNajwyższy dopuszczalny poziom (mg/kg - ciężar masy mokrej)Kryteria pobierania próbekWarunki metod analiz
"3.2.5. Mięso(*) z ryb

zdefiniowane w

kategoriach a), b) i e)

wykazu w art. 1

rozporządzenia Rady (WE)

nr 104/2000, z

wyjątkiemgatunków ryb

wymienionych w

ppkt 3.2.5.1

0,05Dyrektywa 2001/22/WEDyrektywa 2001/22/WE
3.2.5.1. Mięso(*) z: pelamidy

(Sarda sarda), amarela

(Diplodus vulgaris),

sardeli europejskiej

(Engraulis

encrasicholus), cefala

morskiego (Mugil

labrosus labrosus),

ostroboka lub ostroboka

pospolitego (Trachurus

trachurus), louvar lub

luvar (Luvarus

imperialis), sardynki

europejskiej (Sardina

pilchardus) lub sardynki

(gatunki Sardinops),

tuńczyka (gatunki

Thunnus igatunki

Euthynnus), kunatki

(Dicologoglossa cuneata)

0,1Dyrektywa 2001/22/WEDyrektywa 2001/22/WE
3.2.6. Skorupiaki, z wyjątkiem

brązowego mięsa krabów

oraz mięsa z głowy i

tułowia homara lub

podobnych rozmiarów

skorupiaków (Nephropidae

i Palinuridae)

0,5Dyrektywa 2001/22/WEDyrektywa 2001/22/WE
(*) W przypadku gdy ryby przeznaczone są do spożycia w całości, najwyższy

dopuszczalny poziom ma zastosowanie do całej ryby;"

c) w zakresie dotyczącym rtęci (Hg) ppkt 3.3.1.1 otrzymuje brzmienie:

ProduktNajwyższy dopuszczalny poziom (mg/kg - ciężar masy mokrej)Kryteria pobierania próbekWarunki metod analizy
"3.3.1.1. żabnica (gatunki

Lophius), zębacz

pasiasty (Anarhichas

lupus), labraks

(Dicentrarchus labrax),

molwa niebieska (Molva

dipterygia), pelamida

(Sarda sarda), węgorz

(gatunki Anguilla),

gardłosz atlantycki

(Hoplostethus

atlanticus), buławik

czarny (Coryphaenoides

rupestris), halibut

(Hippoglossus

hippoglossus), marlin

(gatunki Makaira),

szczupak (Esox lucius),

orcyn (Orcynopsis

unicolor), koleń

iberyjski

(Centroscymnes

coelolepis), raja

(gatunki Raja),

karmazyn atlantycki

(Sebastes marinus, S.

mentella, S.

viviparus), żaglica

pacyficzna (Istiophorus

platypterus), pałasz

ogoniasty, (Lepidopus

caudatus, Aphanopus

carbo), rekin

(wszystkie gatunki),

gempel lub kostropak,

(Lepidocybium

flavobrunneum, Ruvettus

pretiousus, Gempylus

serpens) jesiotr

(gatunki Acipenser),

włócznik (Xiphias

gladius), tuńczyk

(gatunki Thunnus i

gatunki Euthynnus)

1,0 mg/kgDyrektywa 2001/22/WEDyrektywa 2001/22/WE"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.