Rozporządzenie 212/2013 zastępujące załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do uzupełnień i zmian dotyczących produktów objętych tym załącznikiem

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2013.68.30

Akt jednorazowy
Wersja od: 12 marca 2013 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 212/2013
z dnia 11 marca 2013 r.
zastępujące załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do uzupełnień i zmian dotyczących produktów objętych tym załącznikiem
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pesty-cydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzę-cego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG(1), w szczególności jego art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Kilka państw członkowskich wystąpiło o zmiany i uzupeł-nienia w kolumnie "Przykłady powiązanych odmian lub innych produktów, do których stosuje się te same NDP" załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Te uzupełnienia są koniecznie w celu włączenia do załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 nowych owoców, warzyw i zbóż, które stały się dostępne na rynku państw członkowskich.

(3) Właściwe jest dodanie następujących owoców, warzyw, zbóż i produktów pochodzenia zwierzęcego: ręka Buddy, tangor, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita, malinojeżyna, longan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny, czyściec bulwiasty, łopian większy, pozostałe cebule, pozostałe cebule szczypio-rowe, antroewa/bakłażan biały (Solanum macrocarpon), sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi, gurdlina ogórkowata, tykwa pospolita/ lauki, kolczoch jadalny, dynia olbrzymia (późna odmia-na), kukurydza miniaturowa, kiełki fasoli mung, kiełki lucerny, zielone części mniszka lekarskiego, liście kala-repy, liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Cestrum latifolium), Basella alba, liście bananowca, wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna, mikołajek (Eryngium foetidum), liście pietruszki korzeniowej, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, palczatka cytry-nowa, wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry, kwiat bananowca, nasiona guar, świeże ziarna soi, zizania wodna/dziki ryż, liście i łodygi ogórecznika, Acacia pennata, grzybnia, żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), manneczka łękowata/korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa, ziarno mozgi kanaryjskiej/siemię kanarkowe, pieprz zielony, zwierzyna płowa i miód w plastrze.

(4) W celu zachowania spójności należy przesunąć zwierzęta łowne z kategorii "inne zwierzęta hodowlane" do kate-gorii "inne produkty ze zwierząt lądowych", a kwiaty jadalne z kategorii "pozostałe" do kategorii zawierającej przykładowy produkt.

(5) Aby lepiej stosować zasady międzynarodowej nomenkla-tury taksonomicznej, należy dostosować łacińskie nazwy pistacji, jabłek, wiśni i czereśni, truskawek, jeżyn popielic, borówek amerykańskich, kumkwatów, ziemniaków, pochrzynu, buraków, papryki, ketmii, brokułów, kapusty głowiastej, kapusty pekińskiej, jarmużu, kalarepy, endy-wii, rukoli, liści i pędów kapustnych, boćwiny, cykorii warzywnej, liści selera, bazylii, rdzeni palmowych, sorgo, ziaren kawy, płatków róży, kwiatu jaśminu, lipy drobno-ziarnistej, liści rooibos, kopru ogrodowego, pieprzu syczuańskiego, cynamonu, kurkuminy, buraka cukro-wego i bananów.

(6) Uwzględniając wnioski zainteresowanych stron i organów egzekucyjnych oraz postać, w której produkty występują na rynku, należy wprowadzić zmiany w odniesieniu do części produktów, do których mają mieć zastosowanie NDP.

(7) Zmiany takie należy wprowadzić w odniesieniu do herbaty, ziaren kakaowych, chmielu, kalarepy i produktów pochodzenia zwierzęcego.

(8) Dla zachowania przejrzystości należy zastąpić załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywno-ściowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporzą-dzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzę-dowym Unii Europejskiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 11 marca 2013 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK I

Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, o których mowa w art. 2 ust. 1
Numer kodu(1)Grupy, do których stosuje się NDPPrzykłady poszczególnych produktów w ramach grup, do których stosuje się NDPNazwa naukowa(2)Przykłady powiązanych odmian lub innych produktów, do których stosuje się te same NDPCzęści produktów, do których stosuje się NDP
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000(i) Owoce cytrusoweCały produkt
0110010GrejpfrutyCitrus paradisiPomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce
0110020PomarańczeCitrus sinensisPomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce
0110030CytrynyCitrus limonCedrat, cytryna, ręka Buddy (Citrus medica var. sarcodactylis)
0110040Limy (limonki)Citrus aurantifolia
0110050MandarynkiCitrus reticulataKlementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce; tangor (Citrus reticulata x sinensis)
0110990Pozostałe(3)
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowychCały produkt po usunięciu łupiny (oprócz kasztanów)
0120010MigdałyPrunus dulcis
0120020Orzechy brazylijskieBertholletia excelsa
0120030Orzechy nerkowcaAnacardium occidentale
0120040Kasztany jadalneCastanea sativa
0120050Orzechy kokosoweCocos nucifera
0120060Orzechy laskoweCorylus avellanaFilbert
0120070Orzechy makadamiaMacadamia ternifolia
0120080Orzeszki pekanCarya illinoensis
0120090Orzeszki sosnowePinus pinea
0120100PistacjePistachia vera
0120110Orzechy włoskieJuglans regia
0120990Pozostałe(3)
0130000(iii) Owoce ziarnkoweCały produkt po usunięciu szypułek
0130010JabłkaMalus domesticaJabłoń płonka
0130020GruszkiPyrus communisGruszka azjatycka
0130030PigwyCydonia oblonga
0130040Nieszpułka zwyczajna(4)Mespilus germanica
0130050Nieśplik japoński(4)Eriobotrya japonica
0130990Pozostałe(3)
0140000(iv) Owoce pestkoweCały produkt po usunięciu szypułek
0140010MorelePrunus armeniaca
0140020Wiśnie i czereśniePrunus avium, Prunus cerasusCzereśnia, wiśnia pospolita
0140030BrzoskwiniePrunus persicaNektaryny i podobne mieszańce
0140040ŚliwkiPrunus domesticaŚliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus)
0140990Pozostałe(3)
0150000(v) Jagody i drobne owoceCały produkt po usunięciu szypułek i ogonków z wyjąt-kiem porzeczek: owoce z szypułkami
0151000a) Winogrona stołowe i do produkcji wina
0151010Winogrona stołoweVitis vinifera
0151020Winogrona do produkcji winaVitis vinifera
0152000b) TruskawkiFragaria spp.
0153000c) Owoce leśne
0153010JeżynyRubus fruticosus
0153020Jeżyny popie-liceRubus caesiusKrzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus
0153030MalinyRubus idaeusMaliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x Rubus idaeus)
0153990Pozostałe(3)
0154000d) Inne drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskieVaccinium spp. z wyjątkiem V. macrocarpon i V. vitis-idaeaBorówki czarne
0154020ŻurawinyVaccinium macrocarponBorówki brusznice/borówki czerwone (V. vitis-idaea)
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)Ribes nigrum, Ribes rubrum
0154040AgrestRibes uva-crispaWłączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes
0154050Róża dzikaRosa canina
0154060Morwy(4)Morus spp.Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem"
0154070Głóg(4) (mediteranean medlar)Crataegus azarolusAktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)
0154080Bez czarny(4)Sambucus nigraAronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew
0154990Pozostałe(3)
0160000(vi) Owoce różneCały produkt po usunięciu szypułek lub korony (ananasy)
0161000a) Z jadalną skórką
0161010DaktylePhoenix dactylifera
0161020FigiFicus carica
0161030Oliwki stołoweOlea europaea
0161040Kumkwat(4)Fortunella spp.Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.)
0161050Karambola(4)Averrhoa carambolaBilimbi
0161060Kaki (szaron, persymon)(4)Diospyros kaki
0161070Czapetka kuminowa(4) (śliwka jawaj-ska)Syzygium cuminiJabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca

jednokwiatowego/grumichama (Eugenia uniflora)

0161990Pozostałe(3)
0162000b) Z niejadalną skórką, małe
0162010KiwiActinidia deliciosa syn. A. chinensis
0162020Liczi (śliwa chińska)Litchi chinensisPulasan, rambutan, longan, mangostan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny
0162030Owoce

męczennicy

Passiflora edulis
0162040Owoc opun-cji(4) (cactus fruit)Opuntia ficus-indica
0162050Caimito(4)Chrysophyllum cainito
0162060Oczar wirgi-nijski (4) (Wir-ginia kaki)Diospyros virginianaDiospyros digyna, kazimira jadalna (Casimiroa edulis) Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campechiana) i Calocarpum sapota
0162990Pozostałe(3)
0163000c) Z niejadalną skórką, duże
0163010AwokadoPersea americana
0163020BananyMusa x paradisiaca, M. acuminataMusa acuminata, plantany, banan jabłkowy
0163030MangoMangifera indica
0163040PapajaCarica papaya
0163050GranatyPunica granatum
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budy-niowe)(4)Annona cherimolaFlaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea
0163070Guajawa(4)Psidium guajavaPitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus)
0163080AnanasyAnanas comosus
0163090Chlebowiec właściwy(4)Artocarpus altilisJackfruit
0163100Durian (rościan)(4)Durio zibethinus
0163110Flaszowiec miękkociernis-ty(4)Annona muricata
0163990Pozostałe(3)
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000(i) Warzywa korze-niowe i bulwiasteCały produkt po usunięciu wierzchołków (jeśli istnieją) i ziemi
0211000a) ZiemniakiSolanum tuberosum
0212000b) Tropikalne warzywa korze-niowe i bulwiaste
0212010ManiokManihot esculentaDasheen, eddoe/Japanese taro, tannia
0212020Słodkie ziem-niakiIpomoea batatas
0212030PochrzynDioscorea spp.Kłębiany kątowate

(Pacchyrhizus erosus, yam bean),

Mexican yam bean

0212040Maranta trzcinowata(4)Maranta arundinacea
0212990Pozosta-łe(3),(4)
0213000c) Pozostałe

warzywa korze-niowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010BurakiBeta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva
0213020MarchewDaucus carota
0213030Seler korze-niowyApium graveolens var. rapaceum
0213040Chrzan pospolityArmoracia rusticanaKorzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki
0213050Karczoch jero-zolimski (Sło-necznik bulwiasty - topinambur)Helianthus tuberosusCzyściec bulwiasty
0213060PasternakPastinaca sativa
0213070Pietruszka zwyczajna -korzeńPetroselinum crispum
0213080RzodkiewkaRaphanus sativus var. sativusRzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)
0213090SalsefiaTragopogon porrifoliusSkorzonera, ostropest plamisty/skolimus hiszpański, łopian większy
0213100BrukiewBrassica napus var. napobrassica
0213110RzepaBrassica rapa
0213990Pozostałe(3)
0220000(ii) Warzywa cebuloweCały produkt po usunięciu łatwo usuwalnej skórki i ziemi (na sucho) lub korzeni i ziemi (na świeżo)
0220010CzosnekAllium sativum
0220020CebulaAllium cepaPozostałe cebule, cebula srebrzystaCebule
0220030SzalotkaAllium ascalonicum (Allium cepa var. aggregatum)
0220040Dymka

i cebula siedmiolatka

Allium cepa; Allium fistulosumPozostałe cebule szczypiorowe i podobne odmianyCebula z fałszywą łodygą i liśćmi
0220990Pozostałe(3)
0230000(iii) Warzywa owocoweCały produkt po usunięciu

szypułek (w przypadku słodkiej

kukurydzy bez łuski

i miechunki bez działek kieli-

cha)

0231000a) Rośliny psianko-wate
0231010PomidoryLycopersicum esculentumPomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp./miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense), pomidor drzewiasty
0231020PaprykaCapsicum annuum var. grossum i var. longumPapryka ostra (chili, papryka krzewiasta)
0231030Bakłażan (oberżyna)Solanum melongenaPsianka melonowa (pepino), antroewa/bakłażan biały (S. macrocarpon)
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowaAbelmoschus esculentus
0231990Pozostałe(3)
0232000b) Dyniowate - z jadalną skórką
0232010OgórkiCucumis sativus
0232020KorniszonyCucumis sativus
0232030CukinieCucurbita pepo var. melopepoKabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria siceraria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi
0232990Pozostałe(3)
0233000c) Dyniowate - z niejadalną skórką
0233010MelonyCucumis meloOgórek kiwano (melon rogowaty)
0233020DynieCucurbita maximaDynia olbrzymia (późna odmiana)
0233030ArbuzyCitrullus lanatus
0233990Pozostałe(3)
0234000d) Kukurydza cukrowaZea mays var. sacharataKukurydza miniaturowaZiarna plus kolby (kaczany) bez liści okrywowych
0239000e) Pozostałe

warzywa o jadal-nych owocach

0240000(iv) Warzywa kapustne
0241000a) Kapustne kwit-nąceTylko kwiatostan
0241010BrokułyBrassica oleracea var. italicaOdmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński
0241020KalafioryBrassica oleracea var. botrytis
0241990Pozostałe(3)
0242000b) Kapustne głowiasteCała roślina po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści
0242010BrukselkaBrassica oleracea var. gemmiferaTylko główka kapusty
0242020Kapusta głowiastaBrassica oleracea convar. capitataKapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała
0242990Pozostałe(3)
0243000c) Kapustne liścioweCała roślina po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści
0243010Kapusta pekińskaBrassica rapa var. pekinensisKapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska/tai goo choi, kapusta choi sum, kapusta pekińska/pe-tsai
0243020KaleBrassica oleracea convar. acephalaBorecole/jarmuż średniowysoki kędzierzawy, kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona
0243990Pozostałe(3)
0244000d) KalarepaBrassica oleracea var. gongyloidesCały produkt po usunięciu korzeni, wierzchołków i ziemi (jeśli są)
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże ziołaCała roślina po usunięciu korzeni, zbutwiałych zewnętrz-nych liści i ziemi (jeśli są)
0251000a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne
0251010Roszpunka warzywnaValerianella locustaRoszpunka jadalna
0251020SałataLactuca sativaSałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)
0251030Endywia (cykoria endy-wia)Cichorium endivia var. latifoliumDzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia, endywia kędzierzawa, cykoria sałatowa (C. endivia var. crispum/C. intybus var. foliosum), zielone części mniszka lekarskiego
0251040Rzeżucha(4)Lepidium sativumKiełki fasoli mung, kiełki lucerny
0251050Gorycznik wiosenny(4)Barbarea verna
0251060Rokietta siewna, ruko-la(4)Eruca sativaDwurząd (Diplotaxis spp.)
0251070Gorczyca sarepska(4)Brassica juncea var. rugosa
0251080Liście i pędy kapustnych(4),

w tym nać rzepy

Brassica spp.Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka), liście kalarepy(5)
0251990Pozostałe(3)
0252000b) Szpinak i podobne (liście)
0252010SzpinakSpinacia oleraceaSzpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii (pak-khom, tampara), liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Cestrum latifolium), zatrwian
0252020Portulaka pospolita(4)Portulaca oleraceaPortulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda)
0252030BoćwinaBeta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla and B. vulgaris subsp. vulgaris var. flavescensLiście buraka ćwikłowego
0252990Pozostałe(3)
0253000c) Liście winorośli(4)Vitis viniferaBasella alba, liście bananowca, Acacia pennata
0254000d) Rukiew wodnaNasturtium officinaleWilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna
0255000e) Cykoria warzywna (liściasta, bruksel-ska)Cichorium intybus var. foliosum
0256000f) Zioła
0256010TrybulaAnthriscus cerefolium
0256020SzczypiorekAllium schoenoprasum
0256030Liście seleraApium graveolens var. secalinumKoper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych), mikołajek (Eryngium foetidum)
0256040Pietruszka - naćPetroselinum crispumLiście pietruszki korzeniowej
0256050Szałwia(4)Salvia officinalisCząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis
0256060Rozmaryn(4)Rosmarinus officinalis
0256070Tymianek(4)Thymus spp.Majeranek, oregano
0256080Bazylia(4)Ocimum spp.Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry
0256090Liście lauro-we(4) (laurel)Laurus nobilisPalczatka cytrynowa
0256100Estragon(4)Artemisia dracunculusHizop
0256990Pozostałe(3)
0260000(vi) Warzywa strącz-kowe (świeże)Cały produkt
0260010Fasola (w strą-kach)Phaseolus vulgarisFasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi
0260020Fasola (bez strąków)Phaseolus vulgarisBób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata)
0260030Groch (w strąkach)Pisum sativumGroszek śnieżny/groszek cukrowy
0260040Groch (bez strąków)Pisum sativumGroch siewny, groszek zielony, ciecierzyca
0260050Soczewica(4)Lens culinaris syn. L. esculenta
0260990Pozostałe(3)
0270000(vii) Warzywa łodygowe (świeże)Cały produkt po usunięciu zbutwiałych części, ziemi i korzeni
0270010SzparagiAsparagus officinalis
0270020KarczochyCynara cardunculusŁodygi Borago officinalis
0270030SelerApium graveolens var. dulce
0270040Koper włoskiFoeniculum vulgare
0270050Karczochy kulisteCynara scolymusKwiat bananowcaCały kwiatostan oraz dno kwiatowe
0270060PorAllium porrum
0270070RabarbarRheum x hybridumŁodygi po usunięciu korzeni i liści
0270080Pędy bambu-sa(4)Bambusa vulgaris
0270090Rdzenie palmowe(4)Euterpa oleracea, Cocos nucifera, Bactris gasipaes, Daemonorops jenkinsiana
0270990Pozostałe(4)
0280000(viii) GrzybyCały produkt po usunięciu ziemi lub podłoża
0280010Grzyby uprawnePieczarka dwuzarodnikowa(4), boczniak ostrygowaty, twardziak shiitake(4), grzybnia (części wegetatywne)
0280020Grzyby dzikie(4)Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny
0280990Pozostałe(3)
0290000(ix) Wodorosty morskie(4)Cały produkt po usunięciu zbutwiałych liści
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHESuche nasiona
0300010FasolaPhaseolus vulgarisBób, fasola zwykła, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasola polna, fasolnik chiński (Vigna unguiculata)
0300020SoczewicaLens culinaris syn. L. esculenta
0300030GrochPisum sativumCiecierzyca, groch polny, groszek siewny
0300040Łubin(4)Lupinus spp.
0300990Pozostałe(3)
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTECały produkt po usunięciu łupiny, pestki i łuski, jeśli to możliwe
0401000(i) Nasiona oleiste
0401010Siemię lnianeLinum usitatissimum
0401020Orzeszki ziemneArachis hypogaea
0401030MakPapaver somniferum
0401040Ziarna sezamuSesamum indicum syn. S. orientale
0401050Ziarna słonecznikaHelianthus annuus
0401060Nasiona rzepakuBrassica napusBrukiew, rzepik
0401070Ziarna soiGlycine max
0401080Nasiona gorczycyBrassica nigra
0401090Nasiona bawełnyGossypium spp.Niedelinterowane
0401100Nasiona dyni(4)Cucurbita pepo var. oleiferaNasiona innych dyniowatych
0401110Krokosz balwierski(4)Carthamus tinctorius
0401120Ogórecznik(4)Borago officinalisŻmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), nawrot polny (Buglossoides arvensis)
0401130Lnicznik właściwy(4)Camelina sativa
0401140Konopie(4)Cannabis sativa
0401150Rącznik pospolityRicinus communis
0401990Pozostałe(3)
0402000(ii) Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy(4)Olea europaeaCały owoc po usunięciu łodyg oraz ziemi (jeśli są)
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleis-tej)(4)Elaeis guineensis
0402030Olejowiec gwinejski(4)Elaeis guineensis
0402040Drzewo kapo-kowe(4)Ceiba pentandra
0402990Pozostałe(3)
05000005. ZBOŻAZiarno pełne
0500010JęczmieńHordeum spp.
0500020Gryka zwyczajnaFagopyrum esculentumSzarłat, komosa ryżowa
0500030KukurydzaZea mays
0500040Proso zwyczajne(4)Panicum spp.Włośnica ber, miłka abisyńska, manneczka łękowata/korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa
0500050Owies zwyczajnyAvena sativa
0500060RyżOryza sativaZizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica)
0500070ŻytoSecale cereale
0500080Sorgo(4)Sorghum spp.
0500090PszenicaTriticum aestivum, T. durumOrkisz, pszenżyto
0500990Pozostałe(3)Ziarno mozgi

kanaryjskiej/siemię kanarkowe (Phalaris canariensis)

06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO
0610000(i) HerbataHerbataCamellia sinensisSuszone liście, łodygi i kwiaty Camellia sinensis, fermento-wane lub inaczej przygotowane
0620000(ii) Ziarna kawy(4)Coffea arabica, Coffea canephora, Coffea libericaZielone ziarna
0630000(iii) Napary ziołowe,(4),(6) (suszone)
0631000a) KwiatyCałe kwiaty po usunięciu łodyg i zbutwiałych liści
0631010Kwiaty rumiankuMatricaria recutita, Chamaemelum nobile
0631020Kwiat malwy sudańskiejHibiscus sabdariffa
0631030Płatki różyRosa spp.
0631040Kwiaty jaśminuJasminum officinaleKwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra)
0631050Lipa drobno-ziarnistaTilia cordata
0631990Pozostałe(3)
0632000b) LiścieCały produkt po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści
0632010Liście trus-kawkiFragaria spp.
0632020Liście rooibosAspalathus spp.Liście miłorzębu
0632030Ostrokrzew paragwajskiIlex paraguariensis
0632990Pozostałe(3)
0633000c) KorzenieCały produkt po usunięciu wierzchołków i ziemi
0633010Korzeń wale-rianyValeriana officinalis
0633020Korzeń żeńszeniaPanax ginseng
0633990Pozostałe(3)
0639000d) Pozostałe napary ziołowe
0640000(iv) Ziarna kakaowe(4), (fermentowane lub suszone)Theobroma cacaoZielone ziarna
0650000(v) Chleb świętojański(4) (st johns bread)Ceratonia siliquaCały produkt po usunięciu łodyg lub korony
07000007. CHMIEL (suszony)Humulus lupulusSuszone szyszki, w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek
08000008. PRZYPRAWY(4)Cały produkt, suszony
0810000(i) Nasiona
0810010AnyżPimpinella anisum
0810020Czarnuszka siewnaNigella sativa
0810030Nasiona selera zwyczajnegoApium graveolensNasiona lubczyku ogrodowego
0810040KolendraCoriandrum sativum
0810050Kmin rzymskiCuminum cyminum
0810060Koper ogro-dowyAnethum graveolens
0810070Koper włoskiFoeniculum vulgare
0810080Kozieradka pospolitaTrigonella foenum-graecum
0810090Gałka musz-katołowaMyristica fragans
0810990Pozostałe(3)
0820000(ii) Owoce i jagody
0820010Ziele angiel-skiePimenta dioica
0820020Pieprz syczuański (żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoń-ski)Zanthoxylum piperitum
0820030KminekCarum carvi
0820040Kardamon malabarskiElettaria cardamomum
0820050Jagody jałowcaJuniperus communis
0820060Pieprz, czarny, zielony i białyPiper nigrumPieprz długi, pieprz różowy
0820070Wanilia płas-kolistnaVanilla fragrans syn. Vanilla planifolia
0820080TamaryndTamarindus indica
0820990Pozostałe(3)
0830000(iii) Kora
0830010CynamonCinnamomum spp.Kasja
0830990Pozostałe(3)
0840000(iv) Korzenie lub kłącza
0840010LukrecjaGlycyrrhiza glabra
0840020ImbirZingiber officinale
0840030KurkumaCurcuma spp.
0840040Chrzan pospolityArmoracia rusticana
0840990Pozostałe(3)
0850000(v) Pąki
0850010GoździkiSyzygium aromaticum
0850020KaparyCapparis spinosa
0850990Pozostałe(3)
0860000(vi) Słupki kwiatowe
0860010SzafranCrocus sativus
0860990Pozostałe(3)
0870000(vii) Osnówka nasienia
0870010Kwiat musz-katołowyMyristica fragrans
0870990Pozostałe(3)
09000009. ROŚLINY CUKRODAJ-NE (4)
0900010Burak cukrowy (korzeń)Beta vulgaris subsp. vulgaris var. altissimaCały produkt po usunięciu wierzchołków i ziemi
0900020Trzcina cukrowaSaccharum officinarumCały produkt po usunięciu zbutwiałych części, ziemi i korzeni
0900030Cykoria podróżnik(4) korzenieCichorium intybusCały produkt po usunięciu wierzchołków i ziemi
0900990Pozostałe(3)
100000010. PRODUKTY POCHO-DZENIA ZWIERZĘ-CEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000(i) TkankaCały produkt
1011000a) ŚwinieSus scrofa
1011010MięśnieMięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej
1011020Tłuszcz
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne
1011990Pozostałe(3)
1012000b) BydłoBos spp.
1012010MięśnieMięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej
1012020Tłuszcz
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne
1012990Pozostałe(3)
1013000c) OwceOvis aries
1013010MięśnieMięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne
1013990Pozostałe(3)
1014000d) KozyCapra hircus
1014010MięśnieMięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne
1014990Pozostałe(3)
1015000e) Konie, osły, muły lub osłomułyEquus spp.
1015010MięśnieMięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej
1015020Tłuszcz
1015030Wątroba
1015040Nerka
1015050Podroby jadalne
1015990Pozostałe(3)
1016000f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębieGallus gallus, Anser anser, Anas platyrhynchos, Meleagris gallopavo, Numida meleagris, Coturnix coturnix, Struthio camelus, Columba spp.
1016010MięśnieMięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe(3)
1017000g) Inne zwierzęta hodowlaneKrólik, kangur, zwierzyna płowa
1017010MięśnieMięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej
1017020Tłuszcz
1017030Wątroba
1017040Nerka
1017050Podroby jadalne
1017990Pozostałe(3)
1020000(ii) MlekoCały produkt na podstawie zawartości tłuszczu 4 % masy(7)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe(3)
1030000(iii) Jaja ptasieCały produkt po usunięciu skorupki(8)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe(3)
1040000(iv) MiódApis mellifera, Melipona spp.Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrzeCały produkt
1050000(v) Płazy i gadyRana spp. Crocodilia spp.Żabie udka, krokodyle
1060000(vi) ŚlimakiHelix spp.Cały produkt po usunięciu muszli
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowychZwierzęta łowneMięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej
110000011. RYBY, PRODUKTY RYBNE, SKORUPIAKI, MIĘCZAKI I POZOS-TAŁE MORSKIE I SŁOD-KOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE(9)
120000012. UPRAWY LUB CZĘŚCI UPRAW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PASZ(9)
(1) Numer kodu wprowadza się niniejszym załącznikiem w celu ustanowienia klasyfikacji na mocy niniejszego załącznika i innych powiązanych z nim załączników do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Nazwa naukowa pozycji wymienionych w kolumnie "Przykłady poszczególnych produktów w ramach grup, do których stosuje się NDP" jest wymieniona tam, gdzie to możliwe i stosowne. W miarę możliwości stosuje się międzynarodowy system nomenklatury.

(3) Słowo "pozostałe" obejmuje wszystkie produkty, które nie zostały wyraźnie uwzględnione w pozostałych kodach w ramach kategorii "Grupy, do których stosuje się NDP".

(4) NDP w załącznikach II i III nie mają zastosowania w odniesieniu do produktów lub części produktu wykorzystywanych wyłącznie jako składniki paszy, do czasu stosowania osobnych NDP.

(5) Z dniem 1 stycznia 2017 r. NDP stosuje się również do liści kalarepy.

(6) O ile nie są wyszczególnione w innych grupach towarów.

(7) We wszystkich przypadkach NPD są wyrażone jako mg/kg mleka surowego.

Jeżeli definicja pozostałości zaznaczona jest jako wartość rozpuszczalna w tłuszczu (literą F), NDP określony jest na podstawie mleka krowiego surowego o zawartości tłuszczu 4 % masy; w przypadku mleka surowego innych gatunków wartość NDP należy dostosować proporcjonalnie zgodnie z zawartością tłuszczu w mleku surowym zwierząt tych gatunków.

(8) We wszystkich przypadkach NPD są wyrażone jako mg/kg jaj.

Jeżeli definicja pozostałości zaznaczona jest jako wartość rozpuszczalna w tłuszczu (literą F), NDP określony jest na podstawie jaj kurzych o zawartości tłuszczu 10 % masy; w przypadku jaj innych gatunków wartość MRL należy dostosować proporcjonalnie zgodnie z zawartością tłuszczu w jajach zwierząt tych gatunków, jeżeli zawartość tłuszczu przekracza 10 % masy.

(9) Do czasu gdy poszczególne produkty nie zostaną określone i ujęte w wykazie, NDP nie ma zastosowania."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.