Rozporządzenie 205/2005 uzupełniające Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 2400/96 w sprawie wpisu niektórych nazw do "Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych" (Valdemone - [PDO], Queso Ibores - [PDO], Pera de Jumilla - [PDO], Aceite de Terra Alta lub Oli de Terra Alta - [PDO], Sierra de Cádiz - [PDO], Requeijăo Serra da Estrela - [PDO], Zafferano dell'Aquila - [PDO], Zafferano di San Gimignano - [PDO], Mantecadas de Astorga - [PGI] i Pan de Cea - [PGI])
Dz.U.UE.L.2005.33.6
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 205/2005
z dnia 4 lutego 2005 r.
uzupełniające Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 2400/96 w sprawie wpisu niektórych nazw do "Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych" (Valdemone - [PDO], Queso Ibores - [PDO], Pera de Jumilla - [PDO], Aceite de Terra Alta lub Oli de Terra Alta - [PDO], Sierra de Cádiz - [PDO], Requeijão Serra da Estrela - [PDO], Zafferano dell'Aquila - [PDO], Zafferano di San Gimignano - [PDO], Mantecadas de Astorga - [PGI] i Pan de Cea - [PGI])
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych(1), w szczególności jego art. 6 ust. 3 i 4 tiret pierwsze,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 wniosek Włoch o rejestrację trzech nazw: "Valdemone", "Zafferano dell'Aquila" i "Zafferano di San Gimignano"; wniosek Hiszpanii o rejestrację sześciu nazw: "Queso Ibores", "Pera de Jumilla", "Aceite de Terra Alta" lub "Oli de Terra Alta", "Sierra de Cádiz", "Mantecadas de Astorga" i "Pan de Cea" oraz wniosek Portugalii o rejestrację nazwy "Requeijão Serra da Estrela" zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej(2).
(2) Komisja nie otrzymała żadnego oświadczenia sprzeciwu w rozumieniu art. 7 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92, nazwy te należy zatem wpisać do "Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych",
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 4 lutego 2005 r.
W imieniu Komisji | |
Mariann FISCHER BOEL | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 208 z 24.7.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1215/2004 (Dz.U. L 232 z 1.7.2004, str. 1).
(2) Dz.U. C 58 z 6.3.2004, str. 10 (Valdemone).
Dz.U. C 58 z 6.3.2004, str. 14 (Queso Ibores).
Dz.U. C 58 z 6.3.2004, str. 17 (Pera de Jumilla).
Dz.U. C 61 z 10.3.2004, str. 22 (Aceite de Terra Alta lub Oli de Terra Alta).
Dz.U. C 88 z 8.4.2004, str. 6 (Sierra de Cádiz).
Dz.U. C 88 z 8.4.2004, str. 10 (Requeijăo Serra da Estrela).
Dz.U. C 93 z 17.4.2004, str. 23 (Zafferano dell'Aquila).
Dz.U. C 93 z 17.4.2004, str. 27 (Zafferano di San Gimignano).
Dz.U. C 98 z 23.4.2004, str. 24 (Mantecadas de Astorga).
Dz.U. C 98 z 23.4.2004, str. 29 (Pan de Cea).
(3) Dz.U. L 327 z 18.12.1996, str. 11. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1898/2004 (Dz.U. L 328 z 30.10.2004, str. 66).