Rozporządzenie 203/98 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 4154/87 ustanawiające metody analizy i inne przepisy techniczne niezbędne w celu zastosowania procedury przywozowej do towarów uzyskanych z przetwarzania produktów rolnych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1998.21.6

Akt jednorazowy
Wersja od: 28 stycznia 1998 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 203/98
z dnia 26 stycznia 1998 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 4154/87 ustanawiające metody analizy i inne przepisy techniczne niezbędne w celu zastosowania procedury przywozowej do towarów uzyskanych z przetwarzania produktów rolnych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2509/97(2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

w celu zapewnienia, że towary objęte rozporządzeniem Rady (WE) nr 3448/93(3) są pod względem przywozu traktowane w jednolity sposób w całej Wspólnocie, przepisy rozporządzenia Komisji (EWG) nr 4154/87(4), dotyczące oznaczania zawartości tłuszczu w mleku, powinny zostać zmienione;

badania i doświadczenia, przeprowadzone przez laboratoria odpowiedzialne za takie testy, wykazały, że najwłaściwsza procedura jest ustanowiona w art. 1;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Sekcji Nomenklatury Taryfowej i Statystycznej Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W art. 2 rozporządzenia (EWG) nr 4154/87 ust. 3 otrzymuje brzmienie:

"3. Zawartość tłuszczu w mleku

a) z zastrzeżeniem odmiennych przepisów lit. b) wagową zawartość tłuszczu w mleku oznacza się przez ekstrakcję eterem naftowym po uprzednim przeprowadzeniu hydrolizy kwasem solnym;

b) gdy w składzie towarów zgłaszane są również tłuszcze inne niż tłuszcz zawarty w mleku, należy zastosować następującą procedurę:

- wagowy procent tłuszczu całkowitego w towarze należy oznaczyć tak, jak określono w lit. a),

- do celów oznaczenia zawartości tłuszczu w mleku należy zastosować metodę opartą na ekstrakcji eterem naftowym, poprzedzoną hydrolizą kwasem solnym, a następnie wykonać chromatografię gazową estrów metylowych kwasów tłuszczowych. Jeśli stwierdzi się obecność tłuszczu w mleku, należy obliczyć jego stosunek procentowy przez pomnożenie procentowej zawartości maślanu metylu przez 25, mnożąc wynik przez procent zawartości całkowitego tłuszczu wagowo w towarze, a następnie dzieląc go przez 100.".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego pierwszego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 stycznia 1998 r.

W imieniu Komisji
Mario MONTI
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 345 z 16.12.1997, str. 44.

(3) Dz.U. L 318 z 20.12.1993, str. 18.

(4) Dz.U. L 392 z 31.12.1987, str. 19.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.