Rozporządzenie 2024/344 w sprawie zmiany i sprostowania załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości mandipropamidu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2024.344

Akt jednorazowy
Wersja od: 12 lutego 2024 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/344
z dnia 22 stycznia 2024 r.
w sprawie zmiany i sprostowania załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości mandipropamidu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) mandipropamidu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący tolerancji importowej w odniesieniu do mandipropamidu stosowanego w Brazylii na powierzchni papai. Wnioskodawca stwierdził, że dozwolone zastosowania tej substancji na tych uprawach w tym kraju skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP dozwolone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz że potrzebne byłoby wyższe NDP, aby uniknąć barier handlowych dla przywozu tych upraw.

(3) Zgodnie z art. 8 i 9 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zainteresowane państwo członkowskie dokonało oceny tego wniosku i przekazało sprawozdanie z oceny Komisji i Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd").

(4) Urząd dokonał oceny wniosku i sprawozdania z oceny. Urząd zbadał w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP 2 . Urząd przekazał uzasadnioną opinię wnioskodawcy, Komisji i państwom członkowskim oraz podał ją do publicznej wiadomości.

(5) Urząd stwierdził, że w odniesieniu do papai spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiana NDP, o którą wystąpił wnioskodawca, jest dopuszczalna z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych mandipropamidu. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na tę substancję w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących ją zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(6) Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowana zmiana NDP jest dopuszczalna.

(7) Ponadto w ramach przeglądu wszystkich obecnych NDP mandipropamidu przeprowadzonego zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 3  w odniesieniu do roślin okopowych Urząd stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitu SYN 500003 są niedostępne. Ponieważ konsumenci nie byli narażeni na ryzyko, NDP dla tych produktów zostały ustalone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w drodze rozporządzenia Komisji (UE) 2019/1176 4  wraz z przypisem zawierającym wymóg podania brakujących informacji.

(8) W wyniku błędu ten sam przypis zawierający wymóg podania informacji na temat toksyczności metabolitu SYN 500003 nie został jednak włączony w przypadku NDP mandipropamidu w odniesieniu do ziemniaków, buraków i rzodkwi zwyczajnej, które należą do grupy roślin okopowych. Należy zatem sprostować załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 poprzez dodanie przypisu zawierającego wymóg dostarczenia wyżej wymienionych brakujących informacji na temat toksyczności metabolitu SYN 500003 w odniesieniu do pozostałości mandipropa- midu na powierzchni ziemniaków, buraków i rzodkwi zwyczajnej.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 stycznia 2024 r.

ZAŁĄCZNIK 5  

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca mandipropamidu otrzymuje brzmienie:

"ZAŁĄCZNIK II

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Mandipropamid (wszelkie proporcje izomerów składowych)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe
0110010Grejpfruty0,2
0110020Pomarańcze0,4
0110030Cytryny0,5
0110040Limy/limonki0,5
0110050Mandarynki0,5
0110990Pozostałe (2)0,5
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,01 (*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe (2)
0130000Owoce ziarnkowe0,01 (*)
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe (2)
0140000Owoce pestkowe0,01 (*)
0140010Morele
0140020Czereśnie
0140030Brzoskwinie
0140040Śliwki
0140990Pozostałe (2)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona2
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki0,01 (*)
0153000c) owoce leśne0,01 (*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe (2)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,01 (*)
0154010Borówki amerykańskie
0154020Żurawiny
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (czarne i białe)
0154070Głóg włoski
0154080Bez czarny
0154990Pozostałe (2)
0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle0,01 (*)
0161020Figi0,01 (*)
0161030Oliwki stołowe0,01 (*)
0161040Kumkwat0,5
0161050Karambola0,01 (*)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,01 (*)
0161070Czapetka kuminowa0,01 (*)
0161990Pozostałe (2)0,01 (*)
0162000b) niejadalną skórką, małe0,01 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe (2)
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,01 (*)
0163020Banany0,01 (*)
0163030Mango0,01 (*)
0163040Papaja0,8
0163050Granaty/Jabłka granatu0,01 (*)
0163060Czerymoja0,01 (*)
0163070Gujawa/Gruszla0,01 (*)
0163080Ananasy0,01 (*)
0163090Owoce chlebowca0,01 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,01 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,01 (*)
0163990Pozostałe (2)0,01 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) ziemniaki0,1 (+)
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe (2)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,1 (+)
0213020Marchew0,01 (*)
0213030Seler zwyczajny0,01 (*)
0213040Chrzan pospolity0,01 (*)
0213050Słonecznik bulwiasty0,01 (*)
0213060Pasternak0,01 (*)
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,01 (*)
0213080Rzodkiew zwyczajna0,3 (+)
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,01 (*)
0213100Brukiew/Karpiel0,01 (*)
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,01 (*)
0213990Pozostałe (2)0,01 (*)
0220000Warzywa cebulowe
0220010Czosnek0,01 (*)
0220020Cebula0,1 (+)
0220030Szalotka0,01 (*)
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka7 (+)
0220990Pozostałe (2)0,01 (*)
0230000Warzywa owocowe
0231000a) Solanaceae i Malvaceae
0231010Pomidory3 (+)
0231020Papryka roczna1
0231030Oberżyny/Bakłażany3
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,01 (*)
0231990Pozostałe (2)0,01 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką
0232010Ogórki0,2
0232020Korniszony0,01 (*)
0232030Cukinie0,2 (+)
0232990Pozostałe (2)0,01 (*)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010Melony0,5
0233020Dynie olbrzymie0,3
0233030Arbuzy0,3
0233990Pozostałe (2)0,3
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły2
0241020Kalafiory0,3
0241990Pozostałe (2)0,01 (*)
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,2
0242020Kapusta głowiasta3
0242990Pozostałe (2)0,01 (*)
0243000c) kapustne liściowe25
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe (2)
0244000d) kalarepa0,1
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe25
0251010Roszpunka warzywna
0251020Sałaty
0251030Endywia o liściach szerokich
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050Gorczycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna/rukola
0251070Gorczyca sarepska
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990Pozostałe (2)
0252000b) szpinak i podobne liście25
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe (2)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki25
0254000d) rukiew wodna25
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,15
0256000f) zioła, kwiaty jadalne30
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe (2)
0260000Warzywa strączkowe
0260010Fasola (w strąkach)1
0260020Fasola (bez strąków)0,01 (*)
0260030Groch (w strąkach)0,01 (*)
0260040Groch (bez strąków)0,3
0260050Soczewica0,01 (*)
0260990Pozostałe (2)0,01 (*)
0270000Warzywa łodygowe
0270010Szparagi0,01 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,01 (*)
0270030Seler20
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,01 (*)
0270050Karczochy zwyczajne0,3
0270060Pory0,01 (*)
0270070Rabarbar0,01 (*)
0270080Pędy bambusa0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)
0270990Pozostałe (2)0,01 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,01 (*)
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe (2)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,01 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030Nasiona maku
0401040Ziarna sezamu
0401050Ziarna słonecznika
0401060Ziarna rzepaku
0401070Ziarna soi zwyczajnej
0401080Nasiona gorczycy
0401090Nasiona bawełny
0401100Nasiona dyni
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130Nasiona lnicznika siewnego
0401140Nasiona konopi siewnych
0401150Rącznik pospolity
0401990Pozostałe (2)
0402000Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe (2)
0500000ZBOŻA0,01 (*)
0500010Jęczmień
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030Kukurydza
0500040Proso zwyczajne
0500050Owies zwyczajny
0500060Ryż siewny
0500070Żyto zwyczajne
0500080Sorgo japońskie
0500090Pszenica zwyczajna
0500990Pozostałe (2)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000Herbaty0,05 (*)
0620000Ziarna kawy0,05 (*)
0630000Napary ziołowe z0,05 (*)
0631000a) kwiatów
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe (2)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000Ziarna kakaowe0,06
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 (*)
0700000CHMIEL90
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,05 (*)
0840020Imbir lekarski (10)
0840030Kurkuma0,05 (*)
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)0,05 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik, korzenie
0900990Pozostałe (2)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Towary z
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,01 (*)
1011020Tłuszcz0,02
1011030Wątroba0,01 (*)
1011040Nerka0,01 (*)
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)
1011990Pozostałe (2)0,01 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,01 (*)
1012020Tłuszcz0,02
1012030Wątroba0,01 (*)
1012040Nerka0,01 (*)
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)
1012990Pozostałe (2)0,01 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,01 (*)
1013020Tłuszcz0,02
1013030Wątroba0,01 (*)
1013040Nerka0,01 (*)
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)
1013990Pozostałe (2)0,01 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,01 (*)
1014020Tłuszcz0,02
1014030Wątroba0,01 (*)
1014040Nerka0,01 (*)
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)
1014990Pozostałe (2)0,01 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,01 (*)
1015020Tłuszcz0,02
1015030Wątroba0,01 (*)
1015040Nerka0,01 (*)
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)
1015990Pozostałe (2)0,01 (*)
1016000f) drobiu0,01 (*)
1016010Mięśnie
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990Pozostałe (2)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,01 (*)
1017020Tłuszcz0,02
1017030Wątroba0,01 (*)
1017040Nerka0,01 (*)
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)
1017990Pozostałe (2)0,01 (*)
1020000Mleko0,01 (*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe (2)
1030000Jaja ptasie0,01 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe (2)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(+) Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.

Mandipropamid (wszelkie proporcje izomerów składowych)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 12 lutego 2026 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0211000 a) ziemniaki

0213010 Buraki

0213080 Rzodkiew zwyczajna

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 11 lipca 2021 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie -uwzględni ich brak.

0220020 Cebula

0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 11 lipca 2021 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie -uwzględni ich brak.

0231010 Pomidory

0232030 Cukinie"

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 "Reasoned opinion on the setting of import tolerances for mandipropamid in papayas" (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tole- rancji importowych dla mandipropamidu w papajach). Dziennik EFSA 2023;21(1):7741.
3 "Review of the existing maximum residue levels for mandipropamid according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości mandipropamidu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2018;16(5):5284.
4 Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/1176 z dnia 10 lipca 2019 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości metyloestru kwasu 2,5-dichlorobenzoesowego, mandipropamidu i profoksydimu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 185 z 11.7.2019, s. 1).
5 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 9 lutego 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.90095) zmieniające nin. rozporządzenie z dniem 12 lutego 2024 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.