Rozporządzenie 2024/1078 zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, flonikamidu, izofetamidu, mefentriflukonazolu, metazachloru, pirymetanilu i piasku kwarcowego w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2024.1078

Akt oczekujący
Wersja od: 16 kwietnia 2024 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/1078
z dnia 15 kwietnia 2024 r.
zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, flonikamidu, izofetamidu, mefentriflukonazolu, metazachloru, pirymetanilu i piasku kwarcowego w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ("NDP") substancji czynnych azoksystrobina, flonikamid, izofeta- mid, mefentriflukonazol, metazachlor i pirymetanil określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Piasek kwarcowy tymczasowo włączono do załącznika IV do tego rozporządzenia.

(2) W odniesieniu do azoksystrobiny złożono wniosek o zmianę obecnego NDP w odniesieniu do chmielu na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W przypadku flonikamidu taki wniosek złożono w odniesieniu do kapusty pekińskiej/pe-tsai, jarmużu i kalarepy. W przypadku izofetamidu taki wniosek złożono w odniesieniu do sałat i warzyw sałatowych (z wyjątkiem sałat). W przypadku mefentriflukonazolu taki wniosek złożono w odniesieniu do owoców cytrusowych, orzechów laskowych/orzechów leszczyny pospolitej, orzeszków pistacjowych, truskawek, pozostałych drobnych owoców i jagód, oliwek stołowych, kaki/persymony, pozostałych warzyw korzeniowych i bulwiastych oprócz buraka cukrowego, pomidorów, papryki rocznej, oberżyn/bakłażanów, dyniowatych z jadalną skórką, dyniowatych z niejadalną skórką, kapustnych kwitnących, brukselki, kapusty głowiastej, rokietty siewnej/ rukoli, warzyw o młodych/drobnych liściach, szpinaku, ziół i kwiatów jadalnych, fasoli (bez strąków), grochu (bez strąków), karczochów hiszpańskich, selera, fenkułu włoskiego/kopru włoskiego, karczochów zwyczajnych, rabarbaru, jadalnych nasion roślin strączkowych, siemienia lnianego, nasion maku, ziaren soi zwyczajnej, nasion gorczycy, nasion lnicznika siewnego, oliwek do produkcji oliwy, chmielu, wątroby świń, świń i innych. W przypadku metazachloru taki wniosek złożono w odniesieniu do porów i miodu. W przypadku pirymetanilu taki wniosek złożono w odniesieniu do winogron stołowych, czosnku i miodu. Ponadto w odniesieniu do pirymetanilu podczas przeglądu przeprowadzonego zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioskodawca przedłożył niedostępne wcześniej informacje na temat metod analitycznych w odniesieniu do miodu.

(3) Zgodnie z art. 8 i 9 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zainteresowane państwo członkowskie dokonało oceny wniosków i przekazało Komisji sprawozdania oceniające.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań oceniających. Urząd zbadał w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(5) W odniesieniu do flonikamidu w "kapustnych liściowych, pozostałych" - ponieważ należy ekstrapolować dane z badań pozostałości na jarmużu na "kapustne liściowe, pozostałe", co potwierdzają wytyczne techniczne w sprawie ekstrapolacji NDP 3 , nie ma potrzeby zwracania się do Urzędu o przedstawienie uzasadnionej opinii dotyczącej w szczególności tych upraw. Należy zatem ustalić NDP flonikamidu w odniesieniu do "kapustnych liściowych, pozostałych" na poziomie 0,5 mg/kg na podstawie badań pozostałości na jarmużu.

(6) W odniesieniu do mefentriflukonazolu w soczewicy, łubinie białym i "jadalnych nasionach roślin strączkowych, pozostałych" Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dodatkową analizę, by rozstrzygnąć, czy nowy NDP należy ustalić na poziomie 0,2 mg/kg, jak stwierdził Urząd na podstawie oceny badań pozostałości na suchym grochu, czy na poziomie 0,15 mg/kg, jak stwierdził Urząd na podstawie połączonej oceny badań pozostałości na suchej fasoli i suchym grochu. W związku z tym, że urząd stwierdził, że oba te poziomy byłyby bezpieczne dla konsumentów oraz w celu zapewnienia, aby zaproponowany NDP w sposób wiarygodny obejmował zastosowania zgodnie z dobrymi praktykami rolniczymi w odniesieniu do grochu, należy wyznaczyć NDP mefentriflukonazolu w soczewicy, łubinie białym i "jadalnych nasionach roślin strączkowych, pozostałych" na wyższym poziomie wynoszącym 0,2 mg/kg.

(7) W przypadku mefentriflukonazolu Urząd stwierdził, że dane przedłożone przez wnioskodawcę w odniesieniu do orzechów laskowych, fasoli i ziaren soi zwyczajnej nie są wystarczające do wyznaczenia nowych NDP. Nie proponuje się zatem żadnych zmian w odniesieniu do tych NDP.

(8) W przypadku przedłożonych przez wnioskodawcę wcześniej niedostępnych informacji na temat metod analitycznych w odniesieniu do pirymetanilu w miodzie Urząd stwierdził, że przedstawiona nowa metoda została odpowiednio zwalidowana. W związku z tym z załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy skreślić wymóg przedkładania dodatkowych informacji na temat metod analitycznych w odniesieniu do pirymetanilu w miodzie.

(9) W odniesieniu do wszystkich pozostałych zmian NDP azoksystrobiny, flonikamidu, izofetamidu, mefentriflukona- zolu, metazachloru i pirymetanilu, o które wystąpili wnioskodawcy, Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych i że takie zmiany są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej.

(10) Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP są dopuszczalne.

(11) Piasek kwarcowy został tymczasowo włączony do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 do czasu zakończenia jego oceny na podstawie dyrektywy Rady 91/414/EWG 4  albo rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 5  oraz w oczekiwaniu na przegląd NDP tej substancji czynnej zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W kontekście wniosku o odnowienie zatwierdzenia tej substancji czynnej na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 Urząd wydał wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej piasku kwarcowego 6 . Na podstawie tych wniosków NDP nie są wymagane dla piasku kwarcowego. W załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy zatem zachować wpis dotyczący tej substancji oraz skreślić przypis dotyczący jej tymczasowego włączenia.

(12) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 15 kwietnia 2024 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumny dotyczące azoksystrobiny, flonikamidu, izofetamidu, mefentriflukonazolu, metazachloru i pirymetanilu otrzymują brzmienie:

ZAŁĄCZNIK  II

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)AzoksystrobinaFlonikamid (suma flonikamidu, TFNA i TFNG, wyrażona jako flonikamid) (R)IzofetamidMefentriflukonazolMetazachlor (suma metabolitów 479M04, 479M08 i 479M16 w yrażona jako metazachlor) (R)Pirymetanil (R)
"0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH0,02 (*)
0110000Owoce cytrusowe150,150,01 (*)0,58
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe (2)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,06 (*)0,01 (*)
0120010Migdały0,010,01 (*)0,2
0120020Orzechy brazylijskie0,010,01 (*)0,02 (*)
0120030Orzechy nerkowca0,010,01 (*)0,02 (*)
0120040Kasztany jadalne0,010,01 (*)0,02 (*)
0120050Orzechy kokosowe0,010,01 (*)0,02 (*)
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej0,010,01 (*)0,02 (*)
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej0,010,01 (*)0,02 (*)
0120080Orzechy pekan0,010,01 (*)0,02 (*)
0120090Orzeszki piniowe0,010,01 (*)0,02 (*)
0120100Orzeszki pistacjowe10,050,2
0120110Orzechy włoskie0,010,01 (*)0,02 (*)
0120990Pozostałe (2)0,010,01 (*)0,02 (*)
0130000Owoce ziarnkowe0,01 (*)0,30,60,415
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe (2)
0140000Owoce pestkowe2
0140010Morele0,330,710
0140020Czereśnie0,4424
0140030Brzoskwinie0,430,710
0140040Śliwki0,30,80,52
0140990Pozostałe (2)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona30,03 (*)40,9
0151010Winogrona stołowe6
0151020Winogrona do produkcji wina5
0152000b) truskawki100,740,85
0153000c) owoce leśne570,01 (*)
0153010Jeżyny115
0153020Jeżyny popielice0,03 (*)0,01 (*)
0153030

0153990

Maliny (czerwone i żółte)

Pozostałe (2)

1

0,03 (*)

15

0,01 (*)

0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody2
0154010Borówki amerykańskie50,848
0154020Żurawiny0,50,845
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)50,845
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)50,845
0154050Róża dzika50,745
0154060Morwy (czarne i białe)50,70,01 (*)5
0154070Głóg włoski50,70,615
0154080Bez czarny50,70,01 (*)5
0154990Pozostałe (2)50,70,01 (*)5
0160000Owoce różne z0,03 (*)
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161020Figi0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161030Oliwki stołowe0,01 (*)0,01 (*)20,02 (*)
0161040Kumkwat0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161050Karambola0,10,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,01 (*)0,60,215
0161070Czapetka kuminowa0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0162000b) niejadalną skórką, małe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)0,01 (*)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska0,01 (*)
0162030Marakuja/Męczennica jadalna4
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska0,3
0162050Caimito0,01 (*)
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej0,01 (*)
0162990Pozostałe (2)0,01 (*)
0163000c) niejadalną skórką, duże0,01 (*)0,01 (*)
0163010Awokado0,01 (*)0,01 (*)
0163020Banany20,1
0163030Mango40,01 (*)
0163040Papaja0,30,01 (*)
0163050Granaty/Jabłka granatu0,01 (*)0,01 (*)
0163060Czerymoja0,01 (*)0,01 (*)
0163070Gujawa/Gruszla0,20,01 (*)
0163080Ananasy0,01 (*)0,01 (*)
0163090Owoce chlebowca0,01 (*)0,01 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,01 (*)0,01 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,01 (*)0,01 (*)
0163990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)
0211000a) ziemniaki70,090,01 (*)0,02 (*)0,05 (*)
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste10,03 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe (2)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,1
0213010Buraki10,30,02 (*)0,01 (*)
0213020Marchew10,30,02 (*)1
0213030Seler zwyczajny10,30,02 (*)0,01 (*)
0213040Chrzan pospolity10,30,90,01 (*)
0213050Słonecznik bulwiasty10,30,02 (*)0,01 (*)
0213060Pasternak10,30,02 (*)0,01 (*)
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej10,30,02 (*)0,01 (*)
0213080Rzodkiew zwyczajna1,50,60,06 (*)0,01 (*)
0213090Kozibród porolistny/Salsefia10,30,02 (*)0,01 (*)
0213100Brukiew/Karpiel10,30,90,01 (*)
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna10,30,90,01 (*)
0213990Pozostałe (2)10,30,02 (*)0,01 (*)
0220000Warzywa cebulowe100,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0220010Czosnek0,06 (*)0,03
0220020Cebula0,02 (*)0,2
0220030Szalotka0,02 (*)0,01 (*)
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka0,02 (*)3
0220990Pozostałe (2)0,02 (*)0,01 (*)
0230000Warzywa owocowe0,02 (*)
0231000a) Solanaceae i Malvaceae3
0231010Pomidory0,51,50,41
0231020Papryka roczna0,330,92
0231030Oberżyny/Bakłażany0,51,50,41
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,03 (*)30,01 (*)0,01 (*)
0231990Pozostałe (2)0,03 (*)30,01 (*)0,01 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką10,510,30,8
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe (2)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką10,40,01 (*)0,30,01 (*)
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe (2)
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o mło- dych/drobnych liściach)0,01 (*)0,01 (*)
0241000a) kapustne kwitnące50,03 (*)0,70,06 (*)
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe (2)
0242000b) kapustne głowiaste5
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,60,40,06 (*)
0242020Kapusta głowiasta0,50,040,4
0242990Pozostałe (2)0,03 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0243000c) kapustne liściowe60,50,01 (*)
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai0,6
0243020Jarmuż0,15
0243990Pozostałe (2)0,2
0244000d) kalarepa50,150,01 (*)0,3
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe100,07200,02 (*)
0251010Roszpunka warzywna0,01 (*)0,01 (*)
0251020Sałaty0,01 (*)20
0251030Endywia o liściach szerokich0,01 (*)20
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy0,01 (*)0,01 (*)
0251050Gorczycznik wiosenny0,01 (*)0,01 (*)
0251060Rokietta siewna/rukola70,01 (*)
0251070Gorczyca sarepska0,01 (*)0,01 (*)
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)720
0251990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
0252000b) szpinak i podobne liście150,03 (*)200,02 (*)0,01 (*)
0252010Szpinak7
0252020Portulaka pospolita0,01 (*)
0252030Boćwina0,01 (*)
0252990Pozostałe (2)0,01 (*)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,30,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne7062070,1 (*)20
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe (2)
0260000Warzywa strączkowe30,02 (*)
0260010Fasola (w strąkach)1,50,60,01 (*)3
0260020Fasola (bez strąków)0,03 (*)0,01 (*)0,040,01 (*)
0260030Groch (w strąkach)1,50,60,01 (*)3
0260040Groch (bez strąków)0,70,01 (*)0,080,2
0260050Soczewica0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0260990Pozostałe (2)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0270000Warzywa łodygowe0,03 (*)0,01 (*)
0270010Szparagi0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie1530,02 (*)0,01 (*)
0270030Seler1530,02 (*)0,01 (*)
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski1030,02 (*)0,01 (*)
0270050Karczochy zwyczajne50,70,06 (*)0,01 (*)
0270060Pory100,01 (*)0,34
0270070Rabarbar0,630,02 (*)0,01 (*)
0270080Pędy bambusa0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0270990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,150,80,090,02 (*)
0300010Fasola0,01 (*)0,5
0300020Soczewica0,20,5
0300030Groch0,20,5
0300040Łubin biały0,20,5
0300990Pozostałe (2)0,20,01 (*)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,02 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,40,06 (*)0,01 (*)0,080,06 (*)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,20,06 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0401030Nasiona maku0,50,06 (*)0,01 (*)0,080,02 (*)
0401040Ziarna sezamu0,01 (*)0,06 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,50,06 (*)0,01 (*)0,050,06 (*)
0401060Ziarna rzepaku0,70,06 (*)0,0150,060,06 (*)
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,50,06 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0401080Nasiona gorczycy0,50,06 (*)0,01 (*)0,080,06 (*)
0401090Nasiona bawełny0,70,20,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0401100Nasiona dyni0,01 (*)0,06 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,40,06 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,40,06 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,06 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,50,06 (*)0,01 (*)0,080,06 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,01 (*)0,06 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0401150Rącznik pospolity0,01 (*)0,06 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0401990Pozostałe (2)0,01 (*)0,06 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0402000Owoce oleiste0,06 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,01 (*)3
0402020Nasiona palm olejowych0,01 (*)0,01 (*)
0402030Owoce palm olejowych0,030,01 (*)
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe0,01 (*)0,01 (*)
0402990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
0500000ZBOŻA0,01 (*)0,02 (*)
0500010Jęczmień1,50,40,60,05(+) (*)
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0500030Kukurydza0,020,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0500040Proso zwyczajne0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0500050Owies zwyczajny1,50,40,60,05(+) (*)
0500060Ryż siewny50,03 (*)0,01 (*)0,05 (*)
0500070Żyto zwyczajne0,520,050,05(+) (*)
0500080Sorgo japońskie100,03 (*)0,01 (*)0,05 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,520,050,05(+) (*)
0500990Pozostałe (2)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0610000Herbaty0,05 (*)0,05 (*)
0620000Ziarna kawy0,030,05 (*)
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów600,05 (*)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół600,05 (*)
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni0,3
0633010Kozłek lekarski0,05 (*)
0633020Żeń-szeń1,5
0633990Pozostałe (2)0,05 (*)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,05 (*)0,05 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,05 (*)0,05 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 (*)0,05 (*)
0700000CHMIEL4030,05 (*)150,1 (*)0,05 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,30,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,30,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0840020Imbir lekarski (10)
0840030Kurkuma0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,03 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego50,06
0900020Trzcina cukrowa0,050,01 (*)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,090,01 (*)
0900990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Towary z0,01 (*)
1011000a) świń0,1(+) (*)
0,01(+)
1011010Mięśnie(*)0,150,01 (*)0,05 (*)(+)
1011020Tłuszcz0,05(+)0,050,01 (*)0,05 (*)(+)
1011030Wątroba0,07(+)0,20,020,15(+)
1011040Nerka0,07(+)0,20,01 (*)0,05 (*)(+)
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,07(+)0,20,01 (*)0,05 (*)(+)
0,01(+)
1011990Pozostałe (2)(*)0,030,020,05 (*)(+)
1012000b) bydła
0,01(+)
1012010Mięśnie(*)0,150,040,05 (*)0,1(+) (*)
1012020Tłuszcz0,05(+)0,050,20,05 (*)0,1(+) (*)
1012030Wątroba0,07(+)0,20,40,40,1(+) (*)
1012040Nerka0,07(+)0,20,150,05 (*)0,2(+)
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,07(+)0,20,10,05 (*)0,1(+) (*)
0,01(+)
1012990Pozostałe (2)(*)0,040,40,05 (*)0,1(+) (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,01(+)

(*)

0,150,060,05 (*)0,1(+) (*)
1013020Tłuszcz0,05(+)0,050,40,05 (*)0,1(+) (*)
1013030Wątroba0,07(+)0,20,70,30,1(+) (*)
1013040Nerka0,07(+)0,20,30,05 (*)0,2(+)
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,07(+)0,20,30,05 (*)0,1(+) (*)
0,01(+)
1013990Pozostałe (2)(*)0,040,70,05 (*)0,1(+) (*)
1014000d) kóz
0,01(+)
1014010Mięśnie(*)0,150,060,05 (*)0,1(+) (*)
1014020Tłuszcz0,05(+)0,050,40,05 (*)0,1(+) (*)
1014030Wątroba0,07(+)0,20,70,30,1(+) (*)
1014040Nerka0,07(+)0,20,30,05 (*)0,2(+)
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,07(+)0,20,30,05 (*)0,1(+) (*)
0,01(+)
1014990Pozostałe (2)(*)0,040,70,05 (*)0,1(+) (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,01 (*)0,150,040,05 (*)0,1(+) (*)
1015020Tłuszcz0,050,050,20,05 (*)0,1(+) (*)
1015030Wątroba0,070,20,40,30,1(+) (*)
1015040Nerka0,070,20,10,05 (*)0,2(+)
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,070,20,10,05 (*)0,1(+) (*)
1015990Pozostałe (2)0,01 (*)0,040,40,05 (*)0,1(+) (*)
0,01(+)
1016000f) drobiu(*)0,05 (*)0,05(+) (*)
1016010Mięśnie(+)0,10,015(+)
1016020Tłuszcz(+)0,050,03(+)
1016030Wątroba(+)0,10,03(+)
1016040Nerka(+)0,10,03(+)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)(+)0,10,03(+)
1016990Pozostałe (2)(+)0,030,03(+)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych0,01 (*)
1017010Mięśnie0,01 (*)0,150,05 (*)0,1(+) (*)
1017020Tłuszcz0,050,050,05 (*)0,1(+) (*)
1017030Wątroba0,070,20,30,1(+) (*)
1017040Nerka0,070,20,05 (*)0,2(+)
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,070,20,05 (*)0,1(+) (*)
1017990Pozostałe (2)0,01 (*)0,040,05 (*)0,1(+) (*)
0,01(+)
1020000Mleko(*)0,150,01 (*)0,01 (*)0,05(+)
1020010Bydło(+)0,03(+)
1020020Owce(+)0,04(+)
1020030Kozy(+)0,04(+)
1020040Konie(+)0,02(+)
1020990Pozostałe (2)(+)0,01 (*)(+)
0,01(+)
1030000Jaja ptasie(*)0,150,01 (*)0,0150,05 (*)0,01(+) (*)
1030010Kury(+)(+)
1030020Kaczki(+)(+)
1030030Gęsi(+)(+)
1030040Przepiórki(+)(+)
1030990Pozostałe (2)(+)(+)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,080,3
1050000Płazy i gady0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,05(+) (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,05(+) (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,05(+) (*)
PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOS-
1100000TAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(+) Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.

Azoksystrobina

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje mowa w zdaniu pierwszym, jeżeli zostaną one przedłożone do dnia 5 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

1011000 a) Świnie

1011010 Mięśnie

1011020 Tłuszcz

1011030 Wątroba

1011040 Nerka

1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1011990 Pozostałe (2)

1012000 b) Bydło

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1012990 Pozostałe (2)

1013000 c) Owce

1013010 Mięśnie

1013020 Tłuszcz

1013030 Wątroba

1013040 Nerka

1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1013990 Pozostałe (2)

1014000 d) Kozy

1014010 Mięśnie

1014020 Tłuszcz

1014030 Wątroba

1014040 Nerka

1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1014990 Pozostałe (2)

1016000 f) Drób

1016010 Mięśnie

1016020 Tłuszcz

1016030 Wątroba

1016040 Nerka

1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1016990 Pozostałe (2)

1020000 Mleko

1020010 Bydło

1020020 Owce

1020030 Kozy

1020040 Konie

1020990 Pozostałe (2)

, o których
1030000 Jaja ptasie

1030010 Kury

1030020 Kaczki

1030030 Gęsi

1030040 Przepiórki

1030990 Pozostałe (2)

Flonikamid (suma flonikamidu, TFNA i TFNG, wyrażona jako flonikamid) (R)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Flonikamid - kod 1000000z wyjątkiem 1040000: suma flonikamidu i TFNA-AM, wyrażona jako flonikamid
Metazachlor (suma metabolitów 479M04, 479M08 i 479M16 wyrażona jako metazachlor) (R)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Metazachlor - kod 1000000 oprócz 1040000: suma metazachloru i wszystkich jego metabolitów zawierających
grupę funkcyjną 2,6-dimetyloaniliny wyrażona jako metazachlor
Pirymetanil (R)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Pirymetanil - kod 1020000: suma pirymetanilu i 2-anilino-4,6-dimetylopirymidyn-5-olu wyrażona jako piryme-
tanil
Pirymetanil - kody 1011000/1012000/1013000/1014000/1015000/1017000: suma pirymetanilu i 2-(4-hydroksyanilino)-4,6-dimetylopirymidynu wyrażona jako pirymetanil
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu upraw przy zaprawianiu nasion są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni
informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeżeli zostaną one przedłożone do dnia 5 lutego 2016 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0500010 Jęczmień
0500050 Owies zwyczajny
0500070 Żyto zwyczajne
0500090 Pszenica zwyczajna
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa
w zdaniu pierwszym, jeżeli zostaną one przedłożone do dnia 5 lutego 2016 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990 Pozostałe (2)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990 Pozostałe (2)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990 Pozostałe (2)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990 Pozostałe (2)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990 Pozostałe (2)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe (2)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990 Pozostałe (2)
1020000 Mleko
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1050000 Płazy i gady
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe"
2)
w załączniku IV
pozycja "Piasek kwarcowy (1)" otrzymuje brzmienie:

"Piasek kwarcowy".

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj.
2 EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny w chmielu. Dziennik EFSA, 21(8), 1-25. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8124.

EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów flonikamidu w jarmużu, kapuście pekińskiej i kalarepie. Dziennik EFSA, 21(8), 1-31. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8202.

EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości izofetamidu w niektórych warzywach sałatowych. Dziennik EFSA, 21(8), 1-27. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8206.

EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości mefentriflukonazolu w różnych towarach. Dziennik EFSA, 21(9), 1-139. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8237.

EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości metazachloru w porach i miodzie. Dziennik EFSA, 21(8), 1-27. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8220.

EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pirymetanilu w winogronach stołowych, czosnku i miodzie. Dziennik EFSA, 21(8), 1-30. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8195.

3 "Technical guidelines on data requirements for setting maximum residue levels, comparability of residue trials and extrapolation of residue data on products from plant and animal origin" (Wytyczne techniczne w sprawie wymogów dotyczących danych na potrzeby ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości, porównywalności badań pozostałości i ekstrapolacji danych dotyczących pozostałości w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego) (SANTE/2019/12752 - 10 maja 2023 r.).
4 Dyrektywa Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotycząca wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1991/414/oj).
5 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/1107/oj).
6 "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance quartz sand" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej piasek kwarcowy). Dziennik EFSA 2022;20(9):7552. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2022.7552.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.