Rozporządzenie 2023/129 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, prosulfokarbu, sedaksanu i walifenalatu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2023.17.56

Akt jednorazowy
Wersja od: 19 stycznia 2023 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/129
z dnia 18 stycznia 2023 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, prosulfokarbu, sedaksanu i walifenalatu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) azoksystrobiny, prosulfokarbu, sedaksanu i walifenalatu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W dniu 14 grudnia 2021 r. Komisja Kodeksu Żywnościowego przyjęła nowe kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL) azoksystrobiny w gujawie/gruszli oraz walifenalatu w cebuli, szalotce, pomidorach i oberżynach 2 .

(3) Zgodnie z art. 5 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady 3 , jeżeli istnieją normy międzynarodowe lub jeżeli spodziewane jest ich wprowadzenie, mają one zostać wzięte pod uwagę podczas opracowywania lub dostosowywania prawa żywnościowego, z wyjątkiem sytuacji, w których normy takie - lub ich część - nie stanowiłyby skutecznego lub odpowiedniego środka realizacji celów prawa żywnościowego; sytuacji, w których ich niestosowanie jest uzasadnione naukowo, oraz gdyby miały one spowodować zmianę poziomu ochrony w stosunku do poziomu określonego jako właściwy w Unii. Ponadto - zgodnie z art. 13 lit. e) wspomnianego rozporządzenia - Unia ma wspierać spójność międzynarodowych norm technicznych i prawa żywnościowego, dbając jednocześnie o to, aby wysoki poziom ochrony przyjęty w Unii nie został obniżony.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny CXL zaproponowanych w odniesieniu do azoksystrobiny w gujawie/gruszli i walifenalatu w cebuli, szalotce, pomidorach i oberżynach oraz stwierdził, że są one bezpieczne dla konsumentów w Unii 4 . Unia nie zgłosiła zastrzeżeń 5 , 6  do Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów w odniesieniu do proponowanych CXL.

(5) Należy zatem włączyć te CXL do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 jako NDP. W ramach oceny proponowanego CXL w odniesieniu do walifenalatu w pomidorach przedłożono wystarczającą liczbę badań pozostałości, w związku z czym Urząd stwierdził, że dane te są wystarczające w odniesieniu do rozpatrywanych zastosowań. Należy zatem skreślić odpowiedni przypis w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 wskazujący na potrzebę przedstawienia dodatkowych danych.

(6) W przypadku azoksystrobiny złożono wniosek na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 dotyczący zmiany obecnych NDP w odniesieniu do ziaren rzepaku i siemienia lnianego. W przypadku prosulfokarbu wniosek taki złożono w odniesieniu do ziół i kwiatów jadalnych. W przypadku sedaksanu podobny wniosek złożono w odniesieniu do ziemniaków.

(7) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wszystkie te wnioski zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(8) Urząd ocenił wnioski i sprawozdania z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 7 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(9) W odniesieniu do azoksystrobiny w siemieniu lnianym Urząd stwierdził, że przedłożone dane są niewystarczające do zmiany obecnego NDP. W związku z tym nie należy zmieniać tego NDP.

(10) W odniesieniu do wszystkich innych zmian NDP, o które wystąpili wnioskodawcy w odniesieniu do azoksystrobiny, prosulfokarbu i sedaksanu, Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące kompletności przedłożonych danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął przy tym pod uwagę najnowsze dane na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej.

(11) W odniesieniu do prosulfokarbu w ziołach i kwiatach jadalnych Urząd stwierdził wcześniej, w ramach przeglądu obecnych NDP prosulfokarbu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 8 , że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. W związku z tym w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 777/2013 9  wymaga się dalszych danych dotyczących pozostałości w celu potwierdzenia wstępnego NDP wynoszącego 0,05 mg/kg dla tej substancji czynnej w tych produktach. W ramach nowego wniosku o zmianę NDP prosulfokarbu w ziołach i kwiatach jadalnych przedłożono nowe zastosowania i nowe badania pozostałości, a Urząd stwierdził, że dane te są wystarczające w odniesieniu do rozpatrywanych zastosowań i do uzasadnienia nowego wyższego NDP. Należy zatem zmienić NDP i skreślić odpowiedni przypis w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 wskazujący na potrzebę przedstawienia dodatkowych danych.

(12) Na podstawie sprawozdania naukowego i uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(13) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(14) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for azoxystrobin in rapeseeds and linseeds" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny w ziarnach rzepaku i siemieniu lnianym). Dziennik EFSA 2022; 20(1):7051.

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 26 lutego 2023 r. w odniesieniu do wszystkich proponowanych NDP.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 18 stycznia 2023 r.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące azoksystrobiny, prosulfokarbu, sedaksanu i walifenalatu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)AzoksystrobinaProsulfokarbSedaksan

(suma izomerów)

Walifenalat (R) (A)
(1)(2)(3)(4)(5)(6)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH0,01 *
0110000Owoce cytrusowe150,01 *0,01 *
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe (2)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,02*0,01 *
0120010Migdały0,01
0120020Orzechy brazylijskie0,01
0120030Orzechy nerkowca0,01
0120040Kasztany jadalne0,01
0120050Orzechy kokosowe0,01
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej0,01
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej0,01
0120080Orzechy pekan0,01
0120090Orzeszki piniowe0,01
0120100Orzeszki pistacjowe1
0120110Orzechy włoskie0,01
0120990Pozostałe (2)0,01
0130000Owoce ziarnkowe0,01 *0,01 *0,01 *
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe (2)
0140000Owoce pestkowe20,01 *0,01 *
0140010Morele
0140020Czereśnie
0140030Brzoskwinie
0140040Śliwki
0140990Pozostałe (2)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona30,01 *1
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki100,05(+)0,01 *
0153000c) owoce leśne50,01 *0,01 *
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe (2)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,01 *0,01 *
0154010Borówki amerykańskie5
0154020Żurawiny0,5
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)5
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)5
0154050Róża dzika5
0154060Morwy (czarne i białe)5
0154070Głóg włoski5
0154080Bez czarny5
0154990Pozostałe (2)5
0160000Owoce różne z0,01 *0,01 *
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle0,01 *
0161020Figi0,01 *
0161030Oliwki stołowe0,01 *
0161040Kumkwat0,01 *
0161050Karambola0,1
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,01 *
0161070Czapetka kuminowa0,01 *
0161990Pozostałe (2)0,01 *
0162000b) niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)0,01 *
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska0,01 *
0162030Marakuja/Męczennica jadalna4
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska0,3
0162050Caimito0,01 *
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej0,01 *
0162990Pozostałe (2)0,01 *
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,01 *
0163020Banany2
0163030Mango4
0163040Papaja0,3
0163050Granaty/Jabłka granatu0,01 *
0163060Czerymoja0,01 *
0163070Gujawa/Gruszla0,2
0163080Ananasy0,01 *
0163090Owoce chlebowca0,01 *
0163100Owoce duriana właściwego0,01 *
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,01 *
0163990Pozostałe (2)0,01 *
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 *
0211000a) ziemniaki70,01 *0,15
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste10,01 *0,01 *
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe (2)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukro-0,01 *
wego
0213010Buraki10,01 *
0213020Marchew11(+)
0213030Seler zwyczajny10,08(+)
0213040Chrzan pospolity10,08(+)
0213050Słonecznik bulwiasty10,01 *
0213060Pasternak10,08(+)
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej10,08(+)
0213080Rzodkiew zwyczajna1,50,01 *
0213090Kozibród porolistny/Salsefia10,08(+)
0213100Brukiew/Karpiel10,01 *
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna10,01 *
0213990Pozostałe (2)10,01 *
0220000Warzywa cebulowe100,01 *
0220010Czosnek0,01 *0,01 *
0220020Cebula0,030,5
0220030Szalotka0,030,5
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka0,020,01 *
0220990Pozostałe (2)0,01 *0,01 *
0230000Warzywa owocowe0,01 *0,01 *
0231000a) Solanaceae i Malvaceae3
0231010Pomidory0,4
0231020Papryka roczna0,01 *
0231030Oberżyny/Bakłażany0,4
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,01 *
0231990Pozostałe (2)0,01 *
0232000b) dyniowate z jadalną skórką10,01 *
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe (2)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką10,01 *
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe (2)
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 *0,01 *
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 *0,01 *
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,01 *0,01 *0,01 *
0241000a) kapustne kwitnące5
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe (2)
0242000b) kapustne głowiaste5
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
0242990Pozostałe (2)
0243000c) kapustne liściowe6
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe (2)
0244000d) kalarepa5
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe100,01 *0,01 *0,01 *
0251010Roszpunka warzywna
0251020Sałaty
0251030Endywia o liściach szerokich
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050Gorczycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna/rukola
0251070Gorczyca sarepska
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990Pozostałe (2)
0252000b) szpinak i podobne liście150,01 *0,01 *0,01 *
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe (2)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 *0,01 *0,01 *0,01 *
0254000d) rukiew wodna0,01 *0,01 *0,01 *0,01 *
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,30,01 *0,01 *0,01 *
0256000f) zioła, kwiaty jadalne70200,02*0,02*
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe (2)
0260000Warzywa strączkowe30,01 *0,01 *0,01 *
0260010Fasola (w strąkach)
0260020Fasola (bez strąków)
0260030Groch (w strąkach)
0260040Groch (bez strąków)
0260050Soczewica
0260990Pozostałe (2)
0270000Warzywa łodygowe0,01 *0,01 *
0270010Szparagi0,01 *0,01 *
0270020Karczochy hiszpańskie150,01 *
0270030Seler151,5(+)
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski100,01 *
0270050Karczochy zwyczajne50,01 *
0270060Pory100,01 *
0270070Rabarbar0,60,01 *
0270080Pędy bambusa0,01 *0,01 *
0270090Rdzenie palmowe0,01 *0,01 *
0270990Pozostałe (2)0,01 *0,01 *
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 *0,01 *0,01 *0,01 *
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 *0,01 *0,01 *0,01 *
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,150,01 *0,01 *0,01 *
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe (2)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,02*0,01 *0,01 *
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,4
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,2
0401030Nasiona maku0,5
0401040Ziarna sezamu0,01 *
0401050Ziarna słonecznika0,5
0401060Ziarna rzepaku0,7
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,5
0401080Nasiona gorczycy0,5
0401090Nasiona bawełny0,7
0401100Nasiona dyni0,01 *
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,4
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,4
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,5
0401140Nasiona konopi siewnych0,01 *
0401150Rącznik pospolity0,01 *
0401990Pozostałe (2)0,01 *
0402000Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,01 *
0402020Nasiona palm olejowych0,01 *
0402030Owoce palm olejowych0,03
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe0,01 *
0402990Pozostałe (2)0,01 *
0500000ZBOŻA0,01 *0,01 *0,01 *
0500010Jęczmień1,5
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,01 *
0500030Kukurydza0,02
0500040Proso zwyczajne0,01 *
0500050Owies zwyczajny1,5
0500060Ryż siewny5
0500070Żyto zwyczajne0,5
0500080Sorgo japońskie10
0500090Pszenica zwyczajna0,5
0500990Pozostałe (2)0,01 *
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,05 *0,05 *
0610000Herbaty0,05 *0,05 *
0620000Ziarna kawy0,030,05 *
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów602
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół602
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni0,30,05 *
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe (2)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,05 *0,05 *
0640000Ziarna kakaowe0,05 *0,05 *
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 *0,05 *
0700000CHMIEL300,05 *0,05 *0,05 *
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,30,3(+)0,05 *0,05 *
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż(+)
0810020Kminek czarny/Czarny kmin(+)
0810030Seler(+)
0810040Kolendra siewna(+)
0810050Kmin rzymski(+)
0810060Koper ogrodowy(+)
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski(+)
0810080Kozieradka pospolita(+)
0810090Gałka muszkatołowa(+)
0810990Pozostałe (2)(+)
0820000Przyprawy owocowe0,30,3(+)0,05 *0,05 *
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski(+)
0820020Pieprz syczuański(+)
0820030Kminek zwyczajny(+)
0820040Kardamon malabarski(+)
0820050Jagody jałowca(+)
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)(+)
0820070Wanilia(+)
0820080Tamarynd(+)
0820990Pozostałe (2)(+)
0830000Przyprawy korowe0,05 *0,05 *0,05 *0,05 *
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,05 *0,05 *0,05 *0,05 *
0840020Imbir lekarski (10)
0840030Kurkuma0,05 *0,05 *0,05 *0,05 *
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)0,05 *0,05 *0,05 *0,05 *
0850000Przyprawy pączkowe0,05 *0,05 *0,05 *0,05 *
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 *0,05 *0,05 *0,05 *
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 *0,05 *0,05 *0,05 *
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 *0,01 *0,01 *
0900010Korzenie buraka cukrowego5
0900020Trzcina cukrowa0,05
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,09
0900990Pozostałe (2)0,01 *
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Towary z0,01 *0,01 *0,03 *
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,01 *(+)
1011020Tłuszcz0,05(+)
1011030Wątroba0,07(+)
1011040Nerka0,07(+)
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,07(+)
1011990Pozostałe (2)0,01 *(+)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,01 *(+)
1012020Tłuszcz0,05(+)
1012030Wątroba0,07(+)
1012040Nerka0,07(+)
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,07(+)
1012990Pozostałe (2)0,01 *(+)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,01 *(+)
1013020Tłuszcz0,05(+)
1013030Wątroba0,07(+)
1013040Nerka0,07(+)
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,07(+)
1013990Pozostałe (2)0,01 *(+)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,01 *(+)
1014020Tłuszcz0,05(+)
1014030Wątroba0,07(+)
1014040Nerka0,07(+)
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,07(+)
1014990Pozostałe (2)0,01 *(+)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,01 *
1015020Tłuszcz0,05
1015030Wątroba0,07
1015040Nerka0,07
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,07
1015990Pozostałe (2)0,01 *
1016000f) drobiu0,01 *(+)
1016010Mięśnie(+)
1016020Tłuszcz(+)
1016030Wątroba(+)
1016040Nerka(+)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)(+)
1016990Pozostałe (2)(+)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,01 *
1017020Tłuszcz0,05
1017030Wątroba0,07
1017040Nerka0,07
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,07
1017990Pozostałe (2)0,01 *
1020000Mleko0,01 *(+)0,01 *0,01 *0,03 *
1020010Bydło(+)
1020020Owce(+)
1020030Kozy(+)
1020040Konie(+)
1020990Pozostałe (2)(+)
1030000Jaja ptasie0,01 *(+)0,01 *0,01 *0,03 *
1030010Kury(+)
1030020Kaczki(+)
1030030Gęsi(+)
1030040Przepiórki(+)
1030990Pozostałe (2)(+)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 *0,05 *0,05 *0,05 *
1050000Płazy i gady0,01 *0,01 *0,01 *0,03 *
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 *0,01 *0,01 *0,03 *
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 *0,01 *0,01 *0,03 *
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO

PRODUKCJI PASZ (8)

1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

* Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Azoksystrobina
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 5 sierpnia 2024 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990 Pozostałe (2)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990 Pozostałe (2)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990 Pozostałe (2)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990 Pozostałe (2)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe (2)
1020000 Mleko
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 sierpnia 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
Prosulfokarb
0810000 Przyprawy nasienne
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu upraw są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 sierpnia 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0270030 Seler
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 sierpnia 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0152000 b) truskawki

Walifenalat (R) (A)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: walifenalat - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: walifenalat i kwas walifenalatowy (IR5839)
(A) Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla kwasu walifenalatowego (IR5839) jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w zdaniu pierwszym, do dnia 2 sierpnia 2023 r., lub, jeśli wzorzec odniesienia nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego niedostępność."
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdanie z 44. sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego (REP21/CAC) https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/ en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-701-44%252FFINAL% 252520REPORT%252FRep21_CACe.pdf.
3 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).
4 Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 52. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów. Dziennik EFSA 2021; 19(8):6766.
5 Uwagi Unii Europejskiej do dokumentu Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów 21/52/5(REV): https://www.fao.org/fao-who-code xalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings% 252FCX-718-52%252FCRDs%252Fpr52_CRD22x.pdf.
6 Sprawozdanie z 52. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów REP21/PR: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/shproxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-52% 252FREPORT%252FFINAL%2BREPORT%252FREP21_PR52e.pdf.
7 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu."Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for prosulfocarb in herbs and edible flowers" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości prosulfokarbu w ziołach i kwiatach jadalnych). Dziennik EFSA 2022; 20(5):7334.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for sedaxane in potatoes" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości sedaksanu w ziemniakach). Dziennik EFSA 2022; 20(6):7371.

8 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu. Uzasadniona opinia: "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for prosulfocarb according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) prosulfokarbu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2011; 9(8):2346.
9 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 777/2013 z dnia 12 sierpnia 2013 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości klodinafopu, chlomazonu, diuronu, etalfluraliny, joksynilu, iprowalikarbu, hydrazydu kwasu maleinowego, mepanipirymu, metkonazolu, prosulfo- karbu i tepraloksydimu w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz.U. L 221 z 17.8.2013, s. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.