Rozporządzenie 2023/1068 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyjanotraniliprolu w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2023.143.27

Akt jednorazowy
Wersja od: 2 czerwca 2023 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/1068
z dnia 1 czerwca 2023 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyjanotraniliprolu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) cyjanotraniliprolu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W przypadku do cyjanotraniliprolu złożono wniosek o tolerancje importowe na podstawie art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w odniesieniu do stosowania tej substancji w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych na powierzchni ziemniaków, "tropikalnych warzyw korzeniowych i bulwiastych", "dyniowatych z niejadalną skórką", kapusty pekińskiej/kapusty pe-tsai, pozostałych kapustnych liściowych, "sałat i warzyw sałatowych", "szpinaku i podobnych liści" (z wyjątkiem szpinaku), naci pietruszki pomniejszych nasion oleistych (tj. siemienia lnianego, nasion maku, ziaren sezamu, nasion gorczycy, nasion dyni, nasion krokoszu balwierskiego, nasion ogórecznika lekarskiego, nasion lnicznika siewnego, nasion konopi siewnych oraz rącznika pospolitego). Wnioskodawca przedstawił dane wskazujące, że dozwolone zastosowania tej substancji na wspomnianych uprawach w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP przewidziane w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw do Unii. Na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono drugi wniosek o zmianę obecnych NDP w odniesieniu do moreli.

(3) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 obydwa wnioski zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwo członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i przedłożył uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał tę opinię wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał ją do publicznej wiadomości.

(5) W odniesieniu do cyjanotraniliprolu w morelach, ziemniakach, "tropikalnych warzywach korzeniowych i bulwiastych", "dyniowatych z niejadalną skórką", kapuście chińskiej/kapuście pe-tsai, pozostałych kapustnych liściowych, endywii o liściach szerokich, "szpinaku i podobnych liściach" (z wyjątkiem szpinaku) oraz naci pietruszki Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę, ponieważ niektóre informacje na temat toksyczności produktów rozpadu cyjanotraniliprolu w produktach przetworzonych są niedostępne. Ponieważ Urząd stwierdził, że narażenie konsumentów na te produkty rozpadu jest niskie, a margines bezpieczeństwa jest szeroki, należy zaproponować ustalenie NDP na poziomie określonym przez Urząd dla cyjanotraniliprolu we wszystkich tych produktach.

(6) W odniesieniu do cyjanotraniliprolu w sałatach Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę w odniesieniu do wyboru zbioru danych na potrzeby określenia NDP. Na podstawie informacji przedstawionych przez Urząd należy zaproponować ustalenie NDP cyjanotraniliprolu w sałatach na poziomie 15 mg/kg na podstawie danych dotyczących pozostałości w odniesieniu do sałat liściowych.

(7) W odniesieniu do wszystkich innych zmian NDP, o które wystąpili wnioskodawcy w odniesieniu do cyjanotranili- prolu, Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące kompletności przedłożonych danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. W swojej ocenie Urząd wziął pod uwagę najnowsze dane na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowej substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotową substancję w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących ją zawierać, ani w przypadku narażenia krótkotrwałego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej.

(8) Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi tego artykułu.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 1 czerwca 2023 r.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca cyjanotraniliprolu otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Cyjanotraniliprol
(1)(2)(3)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe0,9
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe (2)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,04
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe (2)
0130000Owoce ziarnkowe0,8
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe (2)
0140000Owoce pestkowe
0140010Morele0,7
0140020Czereśnie6
0140030Brzoskwinie1,5
0140040Śliwki0,7
0140990Pozostałe (2)0,01 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona1,5
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki1,5
0153000c) owoce leśne0,01 (*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe (2)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie4
0154020Żurawiny0,08
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)4
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)4
0154050Róża dzika4
0154060Morwy (czarne i białe)0,01 (*)
0154070Głóg włoski0,8
0154080Bez czarny0,01 (*)
0154990Pozostałe (2)0,01 (*)
0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle0,01 (*)
0161020Figi0,01 (*)
0161030Oliwki stołowe3
0161040Kumkwat0,01 (*)
0161050Karambola0,01 (*)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,8
0161070Czapetka kuminowa0,01 (*)
0161990Pozostałe (2)0,01 (*)
0162000b) niejadalną skórką, małe0,01 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe (2)
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,01 (*)
0163020Banany0,01 (*)
0163030Mango0,7
0163040Papaja0,01 (*)
0163050Granaty/Jabłka granatu0,01 (*)
0163060Czerymoja0,01 (*)
0163070Gujawa/Gruszla0,01 (*)
0163080Ananasy0,01 (*)
0163090Owoce chlebowca0,01 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,01 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,01 (*)
0163990Pozostałe (2)0,01 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) ziemniaki0,15
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,15
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe (2)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,05
0213010Buraki
0213020Marchew
0213030Seler zwyczajny
0213040Chrzan pospolity
0213050Słonecznik bulwiasty
0213060Pasternak
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080Rzodkiew zwyczajna
0213090Kozibród porolistny/Salsefia
0213100Brukiew/Karpiel
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990Pozostałe (2)
0220000Warzywa cebulowe
0220010Czosnek0,05
0220020Cebula0,05
0220030Szalotka0,05
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka8
0220990Pozostałe (2)0,05
0230000Warzywa owocowe
0231000a) Solanaceae i Malvaceae
0231010Pomidory1
0231020Papryka roczna1,5
0231030Oberżyny/Bakłażany1
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra1,5
0231990Pozostałe (2)1,5
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,4
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe (2)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,4
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe (2)
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000a) kapustne kwitnące2
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe (2)
0242000b) kapustne głowiaste2
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
0242990Pozostałe (2)
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai30
0243020Jarmuż0,01 (*)
0243990Pozostałe (2)30
0244000d) kalarepa2
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe15
0251010Roszpunka warzywna
0251020Sałaty
0251030Endywia o liściach szerokich
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050Gorczycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna/rukola
0251070Gorczyca sarepska
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990Pozostałe (2)
0252000b) szpinak i podobne liście
0252010Szpinak0,01 (*)
0252020Portulaka pospolita20
0252030Boćwina20
0252990Pozostałe (2)20
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,01 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne
0256010Trybula0,02 (*)
0256020Szczypiorek0,02 (*)
0256030Liście selera0,02 (*)
0256040Pietruszka - nać20
0256050Szałwia lekarska0,02 (*)
0256060Rozmaryn lekarski0,02 (*)
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek0,02 (*)
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne0,02 (*)
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny0,02 (*)
0256100Estragon0,02 (*)
0256990Pozostałe (2)0,02 (*)
0260000Warzywa strączkowe
0260010Fasola (w strąkach)1,5
0260020Fasola (bez strąków)0,3
0260030Groch (w strąkach)2
0260040Groch (bez strąków)0,3
0260050Soczewica0,01 (*)
0260990Pozostałe (2)0,01 (*)
0270000Warzywa łodygowe
0270010Szparagi0,01 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,01 (*)
0270030Seler15
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,01 (*)
0270050Karczochy zwyczajne0,1
0270060Pory0,01 (*)
0270070Rabarbar0,01 (*)
0270080Pędy bambusa0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)
0270990Pozostałe (2)0,01 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
0300010Fasola0,3
0300020Soczewica0,01 (*)
0300030Groch0,01 (*)
0300040Łubin biały0,01 (*)
0300990Pozostałe (2)0,01 (*)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane1,5
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,01 (*)
0401030Nasiona maku1,5
0401040Ziarna sezamu1,5
0401050Ziarna słonecznika0,5
0401060Ziarna rzepaku0,8
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,4
0401080Nasiona gorczycy1,5
0401090Nasiona bawełny1,5
0401100Nasiona dyni1,5
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego1,5
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego1,5
0401130Nasiona lnicznika siewnego1,5
0401140Nasiona konopi siewnych1,5
0401150Rącznik pospolity1,5
0401990Pozostałe (2)0,01 (*)
0402000Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy3
0402020Nasiona palm olejowych0,01 (*)
0402030Owoce palm olejowych0,01 (*)
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe0,01 (*)
0402990Pozostałe (2)0,01 (*)
0500000ZBOŻA0,01 (*)
0500010Jęczmień
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030Kukurydza
0500040Proso zwyczajne
0500050Owies zwyczajny
0500060Ryż siewny
0500070Żyto zwyczajne
0500080Sorgo japońskie
0500090Pszenica zwyczajna
0500990Pozostałe (2)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000Herbaty0,05 (*)
0620000Ziarna kawy0,05
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów0,05 (*)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół0,05 (*)
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni0,2
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe (2)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,05 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,05 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 (*)
0700000CHMIEL0,05 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,2
0840020Imbir lekarski (10)
0840030Kurkuma0,2
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)0,2
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010Korzenie buraka cukrowego0,05
0900020Trzcina cukrowa0,01 (*)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,05
0900990Pozostałe (2)0,01 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Towary z
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,2
1011020Tłuszcz0,5
1011030Wątroba1,5
1011040Nerka1,5
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)1,5
1011990Pozostałe (2)0,01
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,2
1012020Tłuszcz0,5
1012030Wątroba1,5
1012040Nerka1,5
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)1,5
1012990Pozostałe (2)0,01
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,2
1013020Tłuszcz0,5
1013030Wątroba1,5
1013040Nerka1,5
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)1,5
1013990Pozostałe (2)0,01
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,2
1014020Tłuszcz0,5
1014030Wątroba1,5
1014040Nerka1,5
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)1,5
1014990Pozostałe (2)0,01
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,2
1015020Tłuszcz0,5
1015030Wątroba1,5
1015040Nerka1,5
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)1,5
1015990Pozostałe (2)0,01
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie0,02
1016020Tłuszcz0,04
1016030Wątroba0,15
1016040Nerka0,15
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,15
1016990Pozostałe (2)0,01
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,2
1017020Tłuszcz0,5
1017030Wątroba1,5
1017040Nerka1,5
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)1,5
1017990Pozostałe (2)0,01
1020000Mleko0,02
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe (2)
1030000Jaja ptasie0,15
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe (2)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,01
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO

PRODUKCJI PASZ (8)

1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.".

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 "Reasoned Opinion on the modification of the existing maximum residue level for apricots and setting of import tolerances for cyan- traniliprole in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości w odniesieniu do moreli i określenia tolerancji importowych dla cyjanotraniliprolu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2022;20(3):7219.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.