Rozporządzenie 2023/1049 zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oleju rybnego, pendimetaliny, tłuszczu owczego i spirotetramatu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Dz.U.UE.L.2023.141.1
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/1049
z dnia 30 maja 2023 r.
zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oleju rybnego, pendimetaliny, tłuszczu owczego i spirotetramatu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),
(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) pendimetaliny i spirotetramatu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Olej rybny i tłuszcz owczy są ujęte w załączniku IV do tego rozporządzenia.
(2) W odniesieniu do substancji czynnej pendimetalina złożono na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek o zmianę obecnych NDP w odniesieniu do grochu (w strąkach), fasoli (w strąkach) i porów. W odniesieniu do substancji czynnej spirotetramat wniosek taki złożono w odniesieniu do ziół i kwiatów jadalnych.
(3) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.
(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.
(5) W odniesieniu do spirotetramatu, w ziołach i kwiatach jadalnych, pozostałych, Urząd nie zalecił określonej wartości NDP. Urząd zauważył jednak, że osoby zarządzające ryzykiem mogą rozważyć wdrożenie NDP wynoszącego 10 mg/kg w odniesieniu do całej grupy ziół i kwiatów jadalnych oraz że byłoby to bezpieczne dla konsumentów. Należy zatem zaproponować ustalenie NDP spirotetramatu w ziołach i kwiatach jadalnych, pozostałych, na poziomie 10 mg/kg zgodnie z odpowiednimi wytycznymi technicznymi Komisji 3 .
(6) W odniesieniu do pendimetaliny i spirotetramatu Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące kompletności przedłożonych danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął przy tym pod uwagę najnowsze dane na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej.
(7) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy stwierdzić, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi tego artykułu.
(8) Olej rybny i tłuszcz owczy zostały tymczasowo włączone do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 do czasu zakończenia ich oceny na podstawie dyrektywy Rady 91/414/EWG 4 albo rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 5 oraz w oczekiwaniu na przegląd NDP tych substancji czynnych zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W kontekście wniosków o odnowienie zatwierdzenia tych substancji czynnych na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 Urząd wydał wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej oleju rybnego i tłuszczu owczego 6 . Na podstawie tych wniosków NDP nie są wymagane w odniesieniu do oleju rybnego i tłuszczu owczego. Te substancje powinny zatem nadal figurować w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 30 maja 2023 r.