Rozporządzenie 2023/1049 zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oleju rybnego, pendimetaliny, tłuszczu owczego i spirotetramatu w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2023.141.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 31 maja 2023 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/1049
z dnia 30 maja 2023 r.
zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oleju rybnego, pendimetaliny, tłuszczu owczego i spirotetramatu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) pendimetaliny i spirotetramatu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Olej rybny i tłuszcz owczy są ujęte w załączniku IV do tego rozporządzenia.

(2) W odniesieniu do substancji czynnej pendimetalina złożono na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek o zmianę obecnych NDP w odniesieniu do grochu (w strąkach), fasoli (w strąkach) i porów. W odniesieniu do substancji czynnej spirotetramat wniosek taki złożono w odniesieniu do ziół i kwiatów jadalnych.

(3) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(5) W odniesieniu do spirotetramatu, w ziołach i kwiatach jadalnych, pozostałych, Urząd nie zalecił określonej wartości NDP. Urząd zauważył jednak, że osoby zarządzające ryzykiem mogą rozważyć wdrożenie NDP wynoszącego 10 mg/kg w odniesieniu do całej grupy ziół i kwiatów jadalnych oraz że byłoby to bezpieczne dla konsumentów. Należy zatem zaproponować ustalenie NDP spirotetramatu w ziołach i kwiatach jadalnych, pozostałych, na poziomie 10 mg/kg zgodnie z odpowiednimi wytycznymi technicznymi Komisji 3 .

(6) W odniesieniu do pendimetaliny i spirotetramatu Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące kompletności przedłożonych danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął przy tym pod uwagę najnowsze dane na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej.

(7) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy stwierdzić, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi tego artykułu.

(8) Olej rybny i tłuszcz owczy zostały tymczasowo włączone do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 do czasu zakończenia ich oceny na podstawie dyrektywy Rady 91/414/EWG 4  albo rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 5  oraz w oczekiwaniu na przegląd NDP tych substancji czynnych zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W kontekście wniosków o odnowienie zatwierdzenia tych substancji czynnych na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 Urząd wydał wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej oleju rybnego i tłuszczu owczego 6 . Na podstawie tych wniosków NDP nie są wymagane w odniesieniu do oleju rybnego i tłuszczu owczego. Te substancje powinny zatem nadal figurować w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 30 maja 2023 r.

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumny dotyczące pendimetaliny i spirotetramatu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Pendimetalina (F)Spirotetramat i spirotetramatenol (suma) wyrażone jako spirotetramat (R)
(1)(2)(3)(4)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH0,05 (*)
0110000Owoce cytrusowe0,5
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe (2)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,5
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe (2)
0130000Owoce ziarnkowe0,7
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe (2)
0140000Owoce pestkowe3
0140010Morele
0140020Czereśnie
0140030Brzoskwinie
0140040Śliwki
0140990Pozostałe (2)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona2
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki0,3
0153000c) owoce leśne0,02 (*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe (2)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody1,5
0154010Borówki amerykańskie
0154020Żurawiny
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (czarne i białe)
0154070Głóg włoski
0154080Bez czarny
0154990Pozostałe (2)
0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle0,02 (*)
0161020Figi0,02 (*)
0161030Oliwki stołowe1,5
0161040Kumkwat0,02 (*)
0161050Karambola0,02 (*)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,4
0161070Czapetka kuminowa0,02 (*)
0161990Pozostałe (2)0,02 (*)
0162000b) niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)3
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska15
0162030Marakuja/Męczennica jadalna0,02 (*)
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska0,02 (*)
0162050Caimito0,02 (*)
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej0,02 (*)
0162990Pozostałe (2)0,02 (*)
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,4
0163020Banany0,4
0163030Mango0,3
0163040Papaja0,4
0163050Granaty/Jabłka granatu0,4
0163060Czerymoja0,02 (*)
0163070Gujawa/Gruszla2
0163080Ananasy0,15
0163090Owoce chlebowca0,02 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,02 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,02 (*)
0163990Pozostałe (2)0,02 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) ziemniaki0,05 (*)0,8
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,05 (*)0,02 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe (2)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,07
0213010Buraki0,05 (*)
0213020Marchew0,7
0213030Seler zwyczajny0,2
0213040Chrzan pospolity0,7
0213050Słonecznik bulwiasty0,05 (*)
0213060Pasternak0,7
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,7
0213080Rzodkiew zwyczajna0,05 (*)
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,7
0213100Brukiew/Karpiel0,4
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,4
0213990Pozostałe (2)0,05 (*)
0220000Warzywa cebulowe0,05 (*)
0220010Czosnek0,3
0220020Cebula0,4
0220030Szalotka0,3
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka0,9
0220990Pozostałe (2)0,02 (*)
0230000Warzywa owocowe0,05 (*)
0231000a) Solanaceae i Malvaceae1
0231010Pomidory
0231020Papryka roczna
0231030Oberżyny/Bakłażany
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990Pozostałe (2)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,2
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe (2)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,2
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe (2)
0234000d) kukurydza cukrowa1,5
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,02 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000a) kapustne kwitnące0,05 (*)1
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe (2)
0242000b) kapustne głowiaste0,05 (*)
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,3(+)
0242020Kapusta głowiasta2
0242990Pozostałe (2)0,02 (*)
0243000c) kapustne liściowe0,57
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe (2)
0244000d) kalarepa0,31,5(+)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe7
0251010Roszpunka warzywna0,6
0251020Sałaty4
0251030Endywia o liściach szerokich0,05 (*)
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy0,6
0251050Gorczycznik wiosenny0,05 (*)
0251060Rokietta siewna/rukola0,6
0251070Gorczyca sarepska0,05 (*)
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)0,6
0251990Pozostałe (2)0,05 (*)
0252000b) szpinak i podobne liście0,05 (*)7
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe (2)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,05 (*)0,02 (*)
0254000d) rukiew wodna0,05 (*)7
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,05 (*)0,03
0256000f) zioła, kwiaty jadalne
0256010Trybula0,67
0256020Szczypiorek0,67
0256030Liście selera0,67
0256040Pietruszka - nać27
0256050Szałwia lekarska210
0256060Rozmaryn lekarski0,610
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek0,610
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne0,67
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny0,610
0256100Estragon0,67
0256990Pozostałe (2)0,610
0260000Warzywa strączkowe
0260010Fasola (w strąkach)0,062
0260020Fasola (bez strąków)0,05 (*)1,5
0260030Groch (w strąkach)0,092
0260040Groch (bez strąków)0,05 (*)1,5
0260050Soczewica0,05 (*)1,5
0260990Pozostałe (2)0,05 (*)0,02 (*)
0270000Warzywa łodygowe
0270010Szparagi0,10,02 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,05 (*)0,02 (*)
0270030Seler0,14
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,14
0270050Karczochy zwyczajne0,05 (*)1
0270060Pory0,30,9
0270070Rabarbar0,05 (*)4
0270080Pędy bambusa0,05 (*)0,02 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,05 (*)0,02 (*)
0270990Pozostałe (2)0,05 (*)0,02 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,05 (*)0,02 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,05 (*)0,02 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,152
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe (2)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,05 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,02 (*)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,02 (*)
0401030Nasiona maku0,02 (*)
0401040Ziarna sezamu0,02 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,02 (*)
0401060Ziarna rzepaku0,02 (*)
0401070Ziarna soi zwyczajnej4
0401080Nasiona gorczycy0,02 (*)
0401090Nasiona bawełny0,4
0401100Nasiona dyni0,02 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,02 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,02 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,02 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,02 (*)
0401150Rącznik pospolity0,02 (*)
0401990Pozostałe (2)0,02 (*)
0402000Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy1,5
0402020Nasiona palm olejowych0,02 (*)
0402030Owoce palm olejowych0,02 (*)
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe0,02 (*)
0402990Pozostałe (2)0,02 (*)
0500000ZBOŻA0,05 (*)0,02 (*)
0500010Jęczmień
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030Kukurydza
0500040Proso zwyczajne
0500050Owies zwyczajny
0500060Ryż siewny
0500070Żyto zwyczajne
0500080Sorgo japońskie
0500090Pszenica zwyczajna
0500990Pozostałe (2)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000Herbaty0,05 (*)0,1 (*)
0620000Ziarna kawy0,05 (*)0,1 (*)
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów0,05 (*)0,1 (*)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół0,05 (*)50
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni0,50,1 (*)
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe (2)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,05 (*)0,1 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,05 (*)0,1 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 (*)0,1 (*)
0700000CHMIEL0,05 (*)15
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (*)0,1 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)0,1 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)0,1 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,05 (*)0,1 (*)
0840020Imbir lekarski (10)
0840030Kurkuma0,05 (*)0,1 (*)
0840040

0840990

Chrzan pospolity (11)

Pozostałe (2)

0,05 (*)0,1 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)0,1 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)0,1 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)0,1 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010Korzenie buraka cukrowego0,05 (*)0,06
0900020Trzcina cukrowa0,05 (*)0,02 (*)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,20,07
0900990Pozostałe (2)0,05 (*)0,02 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Towary z
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,01 (*)0,05
1011020Tłuszcz0,20,02 (*)
1011030Wątroba0,050,7
1011040Nerka0,050,7
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,050,7
1011990Pozostałe (2)0,01 (*)0,02 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,01 (*)0,05
1012020Tłuszcz0,20,02 (*)
1012030Wątroba0,050,7
1012040Nerka0,050,7
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,050,7
1012990Pozostałe (2)0,01 (*)0,02 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,01 (*)0,05
1013020Tłuszcz0,20,02 (*)
1013030Wątroba0,050,7
1013040Nerka0,050,7
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,050,7
1013990Pozostałe (2)0,01 (*)0,02 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,01 (*)0,05
1014020Tłuszcz0,20,02 (*)
1014030Wątroba0,050,7
1014040Nerka0,050,7
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,05 (*)0,7
1014990Pozostałe (2)0,01 (*)0,02 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,01 (*)0,05
1015020Tłuszcz0,20,02 (*)
1015030Wątroba0,050,7
1015040Nerka0,050,7
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,050,7
1015990Pozostałe (2)0,01 (*)0,02 (*)
1016000f) drobiu0,01 (*)0,02 (*)
1016010Mięśnie
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990Pozostałe (2)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,01 (*)0,05
1017020Tłuszcz0,20,02 (*)
1017030Wątroba0,050,7
1017040Nerka0,050,7
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,050,7
1017990Pozostałe (2)0,01 (*)0,02 (*)
1020000Mleko0,020,01 (*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe (2)
1030000Jaja ptasie0,01 (*)0,01 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe (2)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)0,5
1050000Płazy i gady0,01 (*)0,02 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,02 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,02 (*)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE

WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Pendimetalina (F)

(F) Rozpuszczalna w tłuszczach

Spirotetramat i spirotetramat-enol (suma) wyrażone jako spirotetramat (R)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: spirotetramat - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: spirotetramat-enol wyrażony jako spirotetramat

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0242010 Brukselka/Kapusta brukselska

0244000 d) kalarepa"

2)
w załączniku IV wprowadza się następujące zmiany:
a)
pozycja "Środki odstraszające: olej rybny(1)" otrzymuje brzmienie:

"Środki odstraszające: olej rybny";

b)
pozycja "Środki odstraszające: tłuszcz owczy(1)" otrzymuje brzmienie:

"Środki odstraszające: tłuszcz owczy".

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 "Reasoned Opinion on the modification of the existing maximum residue levels for pendimethalin in peas (with pods), beans (with pods) and leeks" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pendimeta- liny w grochu (w strąkach), fasoli (w strąkach) i porach). Dziennik EFSA 2023;21(3):7663. "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for spirotetramat in herbs and edible flowers" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości spirotetramatu w ziołach i kwiatach jadalnych). Dziennik EFSA 2022;20(12):7668.
3 Wytyczne techniczne Komisji w sprawie wymogów dotyczących danych na potrzeby ustalania NDP, porównywalności badań pozostałości i ekstrapolacji danych dotyczących pozostałości w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (SANTE/2019/12752).
4 Dyrektywa Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotycząca wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1).
5 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).
6 "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance fish oil" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej olej rybny). Dziennik EFSA 2022;20(1):7079. "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance sheep fat" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej tłuszcz owczy). Dziennik EFSA 2022;20(1):7073.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.