Rozporządzenie 2022/85 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flonikamidu w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2022.14.6

Akt jednorazowy
Wersja od: 21 stycznia 2022 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/85
z dnia 20 stycznia 2022 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flonikamidu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) flonikamidu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną flonikamid w odniesieniu do owoców cytrusowych, czereśni, śliwek, truskawek, jeżyn, malin, "pozostałych drobnych owoców i jagód", "pozostałych warzyw korzeniowych i bulwiastych", pomidorów, bakłażanów (oberżyn), cukinii, dyniowatych z niejadalną skórką, "sałat i warzyw sałatowych", jadalnych nasion roślin strączkowych, żyta zwyczajnego, pszenicy zwyczajnej i chmielu złożono wnioski w sprawie zmiany obecnych NDP zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(3) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(5) W przypadku owoców cytrusowych, czereśni, śliwek, pomidorów, bakłażanów (oberżyn), cukinii, dyniowatych z niejadalną skórką, żyta zwyczajnego, pszenicy zwyczajnej i chmielu wnioskodawcy przedłożyli informacje niedostępne wcześniej podczas przeglądu przeprowadzonego zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Informacje te dotyczą metod analitycznych, badań pozostałości, stabilności przy przechowywaniu i badań hydrolizy.

(6) Urząd stwierdził, że w przypadku wszystkich produktów wymienionych w motywie 2 spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych floni- kamidu. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotową substancję w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących ją zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for flonicamid in strawberries and other berries" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flonikamidu w truskawkach i innych jagodach). Dziennik EFSA 2019; 17(7):5745.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for flonicamid in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flonikamidu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2018; 16(9):5410.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for flonicamid in various root crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flonikamidu w różnych roślinach okopowych). Dziennik EFSA 2018; 16(9):5414.

"Reasoned opinion on the evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for flonicamid" (Uzasadniona opinia dotycząca oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP flonikamidu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2020; 18(5):6117.

(7) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 20 stycznia 2022 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca flonikamidu otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Flonikamid (suma flonikamidu, TFNA i TFNG, wyrażona jako flonikamid) (R)
(1)(2)(3)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe0,15
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe (2)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,06 (*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe (2)
0130000Owoce ziarnkowe0,3
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe (2)
0140000Owoce pestkowe
0140010Morele0,3
0140020Czereśnie0,4
0140030Brzoskwinie0,4
0140040Śliwki0,3
0140990Pozostałe (2)0,03 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona0,03 (*)
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki0,7
0153000c) owoce leśne
0153010Jeżyny1
0153020Jeżyny popielice0,03 (*)
0153030Maliny (czerwone i żółte)1
0153990Pozostałe (2)0,03 (*)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie0,8
0154020Żurawiny0,8
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)0,8
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)0,8
0154050Róża dzika0,7
0154060Morwy (czarne i białe)0,7
0154070Głóg włoski0,7
0154080Bez czarny0,7
0154990Pozostałe (2)0,7
0160000Owoce różne z0,03 (*)
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat
0161050Karambola
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070Czapetka kuminowa
0161990Pozostałe (2)
0162000b) niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe (2)
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado
0163020Banany
0163030Mango
0163040Papaja
0163050Granaty/Jabłka granatu
0163060Czerymoja
0163070Gujawa/Gruszla
0163080Ananasy
0163090Owoce chlebowca
0163100Owoce duriana właściwego
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990Pozostałe (2)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) ziemniaki0,09
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,03 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe (2)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,3
0213020Marchew0,3
0213030Seler zwyczajny0,3
0213040Chrzan pospolity0,3
0213050Słonecznik bulwiasty0,3
0213060Pasternak0,3
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,3
0213080Rzodkiew zwyczajna0,6
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,3
0213100Brukiew/Karpiel0,3
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,3
0213990Pozostałe (2)0,3
0220000Warzywa cebulowe0,03 (*)
0220010Czosnek
0220020Cebula
0220030Szalotka
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990Pozostałe (2)
0230000Warzywa owocowe
0231000a) Solanaceae i Malvaceae
0231010Pomidory0,5
0231020Papryka roczna0,3
0231030Oberżyny/Bakłażany0,5
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,03 (*)
0231990Pozostałe (2)0,03 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,5
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe (2)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,4
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe (2)
0234000d) kukurydza cukrowa0,03 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,03 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000a) kapustne kwitnące0,03 (*)
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe (2)
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,6
0242020Kapusta głowiasta0,5
0242990Pozostałe (2)0,03 (*)
0243000c) kapustne liściowe0,03 (*)
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe (2)
0244000d) kalarepa0,03 (*)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,07
0251010Roszpunka warzywna
0251020Sałaty
0251030Endywia o liściach szerokich
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050Gorczycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna/rukola
0251070Gorczyca sarepska
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990Pozostałe (2)
0252000b) szpinak i podobne liście0,03 (*)
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe (2)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,03 (*)
0254000d) rukiew wodna0,03 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,03 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne6
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe (2)
0260000Warzywa strączkowe
0260010Fasola (w strąkach)1,5
0260020Fasola (bez strąków)0,03 (*)
0260030Groch (w strąkach)1,5
0260040Groch (bez strąków)0,7
0260050Soczewica0,03 (*)
0260990Pozostałe (2)0,03 (*)
0270000Warzywa łodygowe0,03 (*)
0270010Szparagi
0270020Karczochy hiszpańskie
0270030Seler
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050Karczochy zwyczajne
0270060Pory
0270070Rabarbar
0270080Pędy bambusa
0270090Rdzenie palmowe
0270990Pozostałe (2)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,03 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,03 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,8
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe (2)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,06 (*)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,06 (*)
0401030Nasiona maku0,06 (*)
0401040Ziarna sezamu0,06 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,06 (*)
0401060Ziarna rzepaku0,06 (*)
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,06 (*)
0401080Nasiona gorczycy0,06 (*)
0401090Nasiona bawełny0,2
0401100Nasiona dyni0,06 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,06 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,06 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,06 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,06 (*)
0401150Rącznik pospolity0,06 (*)
0401990Pozostałe (2)0,06 (*)
0402000Owoce oleiste0,06 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe (2)
0500000ZBOŻA
0500010Jęczmień0,4
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,03 (*)
0500030Kukurydza0,03 (*)
0500040Proso zwyczajne0,03 (*)
0500050Owies zwyczajny0,4
0500060Ryż siewny0,03 (*)
0500070Żyto zwyczajne2
0500080Sorgo japońskie0,03 (*)
0500090Pszenica zwyczajna2
0500990Pozostałe (2)0,03 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,1 (*)
0610000Herbaty
0620000Ziarna kawy
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe (2)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000Ziarna kakaowe
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000CHMIEL3
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,1 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,1 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,1 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,1 (*)
0840020Imbir lekarski (10)
0840030Kurkuma0,1 (*)
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)0,1 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,1 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,1 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,1 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,03 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik, korzenie
0900990Pozostałe (2)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Towary z
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,15
1011020Tłuszcz0,05
1011030Wątroba0,2
1011040Nerka0,2
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,2
1011990Pozostałe (2)0,03
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,15
1012020Tłuszcz0,05
1012030Wątroba0,2
1012040Nerka0,2
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,2
1012990Pozostałe (2)0,04
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,15
1013020Tłuszcz0,05
1013030Wątroba0,2
1013040Nerka0,2
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,2
1013990Pozostałe (2)0,04
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,15
1014020Tłuszcz0,05
1014030Wątroba0,2
1014040Nerka0,2
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,2
1014990Pozostałe (2)0,04
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,15
1015020Tłuszcz0,05
1015030Wątroba0,2
1015040Nerka0,2
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,2
1015990Pozostałe (2)0,04
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie0,1
1016020Tłuszcz0,05
1016030Wątroba0,1
1016040Nerka0,1
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,1
1016990Pozostałe (2)0,03
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,15
1017020Tłuszcz0,05
1017030Wątroba0,2
1017040Nerka0,2
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,2
1017990Pozostałe (2)0,04
1020000Mleko0,15
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe (2)
1030000Jaja ptasie0,15
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe (2)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,02 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,02 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,02 (*)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)"
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Flonikamid (suma flonikamidu, TFNA i TFNG, wyrażona jako flonikamid) (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Flonikamid - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: suma flonikamidu i TFNA-AM, wyrażona jako flonikamid

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.