Rozporządzenie 2022/476 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości kwasu octowego, azoksystrobiny, benzowyndiflupyru, cyjanotraniliprolu, cyflufenamidu, emamektyny, flutolanilu, wielosiarczku wapnia, maltodekstryny i prochinazydu w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2022.98.9

Akt jednorazowy
Wersja od: 25 marca 2022 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/476
z dnia 24 marca 2022 r.
zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości kwasu octowego, azoksystrobiny, benzowyndiflupyru, cyjanotraniliprolu, cyflufenamidu, emamektyny, flutolanilu, wielosiarczku wapnia, maltodekstryny i prochinazydu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) azoksystrobiny, benzowyndiflupyru, cyjanotraniliprolu, cyflufenamidu, flutolanilu i prochinazydu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP emamektyny określono w części A załącznika III do tego rozporządzenia. Kwas octowy, wielosiarczek wapnia i maltodekstrynę włączono do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W ramach procedury udzielania zezwolenia na stosowanie środka ochrony roślin zawierającego substancję czynną benzowyndiflupyr na powierzchni "ziół, kwiatów jadalnych", dymki/cebuli szczypiorowej i cebuli siedmiolatki oraz porów złożono dwa wnioski na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 dotyczące zmiany obecnych NDP.

(3) W przypadku cyjanotraniliprolu złożono wniosek na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 dotyczący zmiany obecnych NDP w odniesieniu do oliwek stołowych i oliwek do produkcji oliwy. W przypadku cyflufenamidu wniosek taki złożono w odniesieniu do jeżyn i malin (czerwonych i żółtych). W przypadku emamektyny wniosek taki złożono w odniesieniu do owoców ziarnkowych, moreli, czereśni, "szpinaku i podobnych liści" oraz "naparów ziołowych z liści i ziół". W przypadku prochinazydu wniosek taki złożono w odniesieniu do borówek amerykańskich i żurawin.

(4) W przypadku azoksystrobiny złożono dwa wnioski dotyczące tolerancji importowych na podstawie art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w odniesieniu do stosowania tej substancji w Brazylii na powierzchni mango i w Kolumbii na powierzchni owoców palm olejowych, a także w odniesieniu do stosowania flutolanilu w Stanach Zjednoczonych na powierzchni orzeszków ziemnych/orzechów arachidowych. Wnioskodawcy stwierdzili, że dozwolone zastosowania tych substancji na wspomnianych uprawach w powyższych krajach skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP wskazane w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych przy przywozie tych upraw.

(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wszystkie wymienione wyżej wnioski zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania oceniające przekazano Komisji.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") ocenił wnioski i sprawozdania oceniające, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7) W odniesieniu do emamektyny Urząd stwierdził, że w przypadku "owoców ziarnkowych" przedłożone dane były niewystarczające do ustalenia nowych NDP. W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące kompletności przedłożonych danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej.

(8) Kwas octowy, wielosiarczek wapnia i maltodekstryna zostały tymczasowo włączone do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 do czasu zakończenia ich oceny zgodnie z dyrektywą Rady 91/414/EWG 3  lub rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 4 . Urząd ocenił te substancje i stwierdził, że w odniesieniu do kwasu octowego, wielosiarczku wapnia i maltodekstryny NDP nie są wymagane, a zatem należy na stałe utrzymać te substancje w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 5 .

(9) Na podstawie uzasadnionych opinii i wniosków Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że zmiany NDP proponowane w niniejszym rozporządzeniu spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

"Reasoned opinion on the setting of import tolerance for flutolanil in peanuts" (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowej w odniesieniu do flutolanilu w orzeszkach ziemnych). Dziennik EFSA 2021; 19(8):6717. "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for proquinazid in blueberries and cranberries" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości prochinazydu w borówkach amerykańskich i żurawinach). Dziennik EFSA 2021; 19(9):6835.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 24 marca 2022 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumny dotyczące azoksystrobiny, benzowyndiflupyru, cyjanotraniliprolu, cyflufenamidu, flutolanilu i prochinazydu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)AzoksystrobinaBenzowyndiflupyrCyjanotraniliprolCyflufenamid (suma cyflufenamidu (izomer Z) i jego izomeru E, wyrażona jako cyflufenamid) (R) (A)Flutolanil (R)Prochinazyd (R) (F)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW

ORZECHOWYCH

0,01 (*)
0110000Owoce cytrusowe150,01 (*)0,90,01 (*)0,01 (*)
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe (2)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,01 (*)0,040,01 (*)0,02 (*)
0120010Migdały0,01
0120020Orzechy brazylijskie0,01
0120030Orzechy nerkowca0,01
0120040Kasztany jadalne0,01
0120050Orzechy kokosowe0,01
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej0,01
0120070Orzechy makadamiowe/ Orzechy makadamii trójlistnej0,01
0120080Orzechy pekan0,01
0120090Orzeszki piniowe0,01
0120100Orzeszki pistacjowe1
0120110Orzechy włoskie0,01
0120990Pozostałe (2)0,01
0130000Owoce ziarnkowe0,01 (*)0,20,80,06
0130010Jabłka0,08
0130020Gruszki0,08
0130030Pigwy0,01 (*)
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej0,01 (*)
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego0,01 (*)
0130990Pozostałe (2)0,01 (*)
0140000Owoce pestkowe20,01 (*)0,01 (*)
0140010Morele0,01 (*)0,06
0140020Czereśnie60,1
0140030Brzoskwinie1,50,06
0140040Śliwki0,70,07
0140990Pozostałe (2)0,01 (*)0,06
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona311,50,20,5
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki100,01 (*)1,50,042
0153000c) owoce leśne50,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0153010Jeżyny0,07
0153020Jeżyny popielice0,01 (*)
0153030Maliny (czerwone i żółte)0,07
0153990Pozostałe (2)0,01 (*)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,01 (*)
0154010Borówki amerykańskie50,01 (*)41,5
0154020Żurawiny0,50,01 (*)0,081,5
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)50,01 (*)41,5
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)50,01 (*)41,5
0154050Róża dzika50,01 (*)40,01 (*)
0154060Morwy (czarne i białe)50,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0154070Głóg włoski50,20,80,01 (*)
0154080Bez czarny50,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0154990Pozostałe (2)50,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0160000Owoce różne z0,01 (*)
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161020Figi0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161030Oliwki stołowe0,01 (*)0,01 (*)30,02 (*)
0161040Kumkwat0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161050Karambola0,10,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161060Szaron/Persymona/ Kaki/Huma wschodnia0,01 (*)0,20,80,01 (*)
0161070Czapetka kuminowa0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0162000b) niejadalną skórką, małe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)0,01 (*)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska0,01 (*)
0162030Marakuja/

Męczennica jadalna

4
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska0,3
0162050Caimito0,01 (*)
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej0,01 (*)
0162990Pozostałe (2)0,01 (*)
0163000c) niejadalną skórką, duże0,01 (*)
0163010Awokado0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0163020Banany20,01 (*)0,01 (*)
0163030Mango40,70,01 (*)
0163040Papaja0,30,01 (*)0,01 (*)
0163050Granaty/Jabłka granatu0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163060Czerymoja0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163070Gujawa/Gruszla0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163080Ananasy0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163090Owoce chlebowca0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/ Owoce guanabany0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,050,01 (*)0,01 (*)
0211000a) ziemniaki70,020,1
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste10,020,01 (*)
0212010Maniok jadalny/ Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe (2)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,01 (*)
0213010Buraki10,01 (*)
0213020Marchew10,01 (*)
0213030Seler zwyczajny10,01 (*)
0213040Chrzan pospolity10,01 (*)
0213050Słonecznik bulwiasty10,02
0213060Pasternak10,01 (*)
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej10,01 (*)
0213080Rzodkiew zwyczajna1,50,01 (*)
0213090Kozibród porolistny/ Salsefia10,01 (*)
0213100Brukiew/Karpiel10,01 (*)
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna10,01 (*)
0213990Pozostałe (2)10,01 (*)
0220000Warzywa cebulowe100,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0220010Czosnek0,01 (*)0,05
0220020Cebula0,01 (*)0,05
0220030Szalotka0,01 (*)0,05
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka0,098
0220990Pozostałe (2)0,01 (*)0,05
0230000Warzywa owocowe0,01 (*)
0231000a) Solanaceae i Malva- Malvaceae3
0231010Pomidory0,910,04(+)0,15
0231020Papryka roczna11,50,060,01 (*)
0231030Oberżyny/Bakłażany0,910,02 (*)0,15
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra11,50,01 (*)0,01 (*)
0231990Pozostałe (2)11,50,01 (*)0,01 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką10,080,40,050,05
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe (2)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką10,01 (*)0,30,050,01 (*)
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe (2)
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (*)0,90,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/ drobnych liściach)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0241000a) kapustne kwitnące520,05
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe (2)
0242000b) kapustne głowiaste520,05
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
0242990Pozostałe (2)
0243000c) kapustne liściowe60,01 (*)0,01 (*)
0243010Kapusta pekińska/

Kapusta petsai

0243020Jarmuż
0243990Pozostałe (2)
0244000d) kalarepa520,01 (*)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe150,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0251010Roszpunka warzywna(+)0,01 (*)
0251020Sałaty5
0251030Endywia o liściach szerokich(+)0,01 (*)
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy(+)0,01 (*)
0251050Gorczycznik wiosenny(+)0,01 (*)
0251060Rokietta siewna/rukola(+)0,01 (*)
0251070Gorczyca sarepska(+)0,01 (*)
0251080Warzywa o młodych/ drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)(+)0,01 (*)
0251990Pozostałe (2)0,01 (*)
0252000b) szpinak i podobne liście150,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe (2)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/ cykoria liściasta/cy- koria brukselska0,30,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne7010,02 (*)0,02 (*)0,02 (*)0,02 (*)
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/ Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe (2)
0260000Warzywa strączkowe30,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0260010Fasola (w strąkach)1,5
0260020Fasola (bez strąków)0,3
0260030Groch (w strąkach)2
0260040Groch (bez strąków)0,3
0260050Soczewica0,01 (*)
0260990Pozostałe (2)0,01 (*)
0270000Warzywa łodygowe0,01 (*)0,01 (*)
0270010Szparagi0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie150,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0270030Seler150,01 (*)150,01 (*)
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski100,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0270050Karczochy zwyczajne50,01 (*)0,10,04
0270060Pory100,090,01 (*)0,01 (*)
0270070Rabarbar0,60,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0270080Pędy bambusa0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0270990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA

ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,150,20,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0300010Fasola0,3
0300020Soczewica0,01 (*)
0300030Groch0,01 (*)
0300040Łubin biały0,01 (*)
0300990Pozostałe (2)0,01 (*)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,01 (*)0,02 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,40,150,01 (*)0,01 (*)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,20,040,01 (*)0,02
0401030Nasiona maku0,50,150,01 (*)0,01 (*)
0401040Ziarna sezamu0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,50,01 (*)0,50,01 (*)
0401060Ziarna rzepaku0,50,20,80,01 (*)
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,50,080,40,01 (*)
0401080Nasiona gorczycy0,50,150,01 (*)0,01 (*)
0401090Nasiona bawełny0,70,151,50,01 (*)
0401100Nasiona dyni0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,40,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,40,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0401130Nasiona Inicznika siewnego0,50,150,01 (*)0,01 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0401150Rącznik pospolity0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0401990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0402000Owoce oleiste0,01 (*)0,01 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,01 (*)3
0402020Nasiona palm olejowych0,01 (*)0,01 (*)
0402030Owoce palm olejowych0,030,01 (*)
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/ Drzewo kapokowe0,01 (*)0,01 (*)
0402990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
0500000ZBOŻA0,01 (*)
0500010Jęczmień1,51,50,10,01 (*)0,04(+)
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,01 (*)0,01 (*)0,10,01 (*)0,01 (*)
0500030Kukurydza0,020,020,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0500040Proso zwyczajne0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0500050Owies zwyczajny1,51,50,10,01 (*)0,04(+)
0500060Ryż siewny50,01 (*)0,01 (*)20,01 (*)
0500070Żyto zwyczajne0,50,10,040,01 (*)0,02
0500080Sorgo japońskie100,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,50,10,04(+)0,01 (*)0,02
0500990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY

ZIOŁOWE, KAKAO ISZARAŃCZYN STRĄKOWY

0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0610000Herbaty0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0620000Ziarna kawy0,030,150,05
0630000Napary ziołowe z0,05 (*)
0631000a) kwiatów600,05 (*)
0631010Rumian szlachetny/ Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół600,05 (*)
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni0,30,2
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe (2)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,05 (*)0,05 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0700000CHMIEL300,05 (*)0,05 (*)50,05 (*)0,05 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,30,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0810010Anyż/Anyżek/

Biedrzeniec anyż

0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,30,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/ pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,05 (*)0,05 (*)0,20,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0840020Imbir lekarski (10)
0840030Kurkuma0,05 (*)0,150,20,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)0,05 (*)0,05 (*)0,20,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego50,01 (*)0,05
0900020Trzcina cukrowa0,050,040,01 (*)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,090,01 (*)0,05
0900990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Towary z0,02 (*)0,02 (*)
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,01 (*)(+)0,01 (*)0,20,05 (*)
1011020Tłuszcz0,05(+)0,030,50,05 (*)
1011030Wątroba0,07(+)0,11,50,5
1011040Nerka0,07(+)0,11,50,5
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,07(+)0,11,50,5
1011990Pozostałe (2)0,01 (*)(+)0,01 (*)0,010,05 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,01 (*)(+)0,01 (*)0,20,05 (*)(+)
1012020Tłuszcz0,05(+)0,030,50,05 (*)(+)
1012030Wątroba0,07(+)0,11,50,5(+)
1012040Nerka0,07(+)0,11,50,5(+)
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,07(+)0,11,50,5
1012990Pozostałe (2)0,01 (*)(+)0,01 (*)0,010,05 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,01 (*)(+)0,01 (*)0,20,05 (*)(+)
1013020Tłuszcz0,05(+)0,030,50,05 (*)(+)
1013030Wątroba0,07(+)0,11,50,5(+)
1013040Nerka0,07(+)0,11,50,5(+)
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,07(+)0,11,50,5
1013990Pozostałe (2)0,01 (*)(+)0,01 (*)0,010,05 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,01 (*)(+)0,01 (*)0,20,05 (*)(+)
1014020Tłuszcz0,05(+)0,030,50,05 (*)(+)
1014030Wątroba0,07(+)0,11,50,5(+)
1014040Nerka0,07(+)0,11,50,5(+)
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,07(+)0,11,50,5
1014990Pozostałe (2)0,01 (*)(+)0,01 (*)0,010,05 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,01 (*)0,01 (*)0,20,05 (*)(+)
1015020Tłuszcz0,050,030,50,05 (*)(+)
1015030Wątroba0,070,11,50,5(+)
1015040Nerka0,070,11,50,5(+)
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,070,11,50,5
1015990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,010,05 (*)
1016000f) drobiu0,01 (*)(+)0,01 (*)0,05 (*)
1016010Mięśnie(+)0,02
1016020Tłuszcz(+)0,04
1016030Wątroba(+)0,15
1016040Nerka(+)0,15
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)(+)0,15
1016990Pozostałe (2)(+)0,01
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych

utrzymywanych w warunkach fermowych

1017010Mięśnie0,01 (*)0,01 (*)0,20,05 (*)
1017020Tłuszcz0,050,030,50,05 (*)
1017030Wątroba0,070,11,50,5
1017040Nerka0,070,11,50,5
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,070,11,50,5
1017990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,010,05 (*)
1020000Mleko0,01 (*)(+)0,01 (*)0,020,02 (*)0,05 (*)0,02 (*)
1020010Bydło(+)(+)
1020020Owce(+)(+)
1020030Kozy(+)(+)
1020040Konie(+)(+)
1020990Pozostałe (2)(+)
1030000Jaja ptasie0,01 (*)(+)0,01 (*)0,150,02 (*)0,05 (*)0,02 (*)
1030010Kury(+)
1030020Kaczki(+)
1030030Gęsi(+)
1030040Przepiórki(+)
1030990Pozostałe (2)(+)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,01 (*)0,01 (*)0,010,02 (*)0,05 (*)0,02 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,01 (*)0,010,02 (*)0,05 (*)0,02 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,01 (*)0,010,02 (*)0,05 (*)0,02 (*)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE

WYŁĄCZNIE DO

PRODUKCJI PASZ (8)

1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Azoksystrobina

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0251010 Roszpunka warzywna

0251030 Endywia o liściach szerokich

0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0251050 Gorczycznik wiosenny

0251060 Rokietta siewna/rukola

0251070 Gorczyca sarepska

0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1011000 a) świń

1011010 Mięśnie

1011020 Tłuszcz

1011030 Wątroba

1011040 Nerka

1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1011990 Pozostałe (2)

1012000 b) bydła

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1012990 Pozostałe (2)

1013000 c) owiec

1013010 Mięśnie

1013020 Tłuszcz

1013030 Wątroba

1013040 Nerka

1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1013990 Pozostałe (2)

1014000 d) kóz

1014010 Mięśnie

1014020 Tłuszcz

1014030 Wątroba

1014040 Nerka

1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1014990 Pozostałe (2)

1016000 f) drobiu

1016010 Mięśnie

1016020 Tłuszcz

1016030 Wątroba

1016040 Nerka

1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1016990 Pozostałe (2)

1020000 Mleko

1020010 Bydło

1020020 Owce

1020030 Kozy

1020040 Konie

1020990 Pozostałe (2)

1030000 Jaja ptasie

1030010 Kury

1030020 Kaczki

1030030 Gęsi

1030040 Przepiórki

1030990 Pozostałe (2)

Cyflufenamid (suma cyflufenamidu (izomer Z) i jego izomeru E, wyrażona jako cyflufenamid) (R) (A)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: cyflufenamid - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: suma cyflufenamidu (izomeru Z), jego izomeru E i metabolitu 149-F1, wyrażona jako cyflufenamid (A) Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla izomeru E oraz dla metabolitu 149-F1 jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w zdaniu pierwszym, do dnia 17 września 2020 r., lub, jeśli wzorzec odniesienia nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego brak.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań żywieniowych w odniesieniu do drobiu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 września 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0500090 Pszenica zwyczajna

Flutolanil (R)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: flutolanil (flutolanil i metabolity zawierające grupę funkcyjną kwasu 2-trifluorometylobenzoesowego, wyrażone jako flutolanil)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 kwietnia 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0231020 Papryka roczna

Prochinazyd (R) (F)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: prochinazyd - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: suma prochinazydu i metabolitu kwasu 3-[(6-jodo-4-okso-3-propylo-3,4-dihydrochinazolino- 2-ylo)oksy]propanowego (IN-MU210) wyrażona jako prochinazyd

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0500010 Jęczmień

0500050 Owies zwyczajny

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości na trawie (głównym składniku diety zwierząt gospodarskich) są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1013010 Mięśnie

1013020 Tłuszcz

1013030 Wątroba

1013040 Nerka

1014010 Mięśnie

1014020 Tłuszcz

1014030 Wątroba

1014040 Nerka

1015010 Mięśnie

1015020 Tłuszcz

1015030 Wątroba

1015040 Nerka

1020010 Bydło

1020020 Owce

1020030 Kozy

1020040 Konie"

2)
w części A załącznika III kolumna dotycząca emamektyny otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Benzoesan emamektyny B1a, wyrażony jako emamektyna
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe0,01 (*)
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe (2)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,01 (*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe (2)
0130000Owoce ziarnkowe0,02
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe (2)
0140000Owoce pestkowe
0140010Morele0,05
0140020Czereśnie0,04
0140030Brzoskwinie0,15
0140040Śliwki0,02
0140990Pozostałe (2)0,01 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona0,05
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki0,05
0153000c) owoce leśne0,01 (*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe (2)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,01 (*)
0154010Borówki amerykańskie
0154020Żurawiny
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (czarne i białe)
0154070Głóg włoski
0154080Bez czarny
0154990Pozostałe (2)
0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką0,01 (*)
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat
0161050Karambola
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070Czapetka kuminowa
0161990Pozostałe (2)
0162000b) niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)0,15
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska0,01 (*)
0162030Marakuja/Męczennica jadalna0,01 (*)
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska0,01 (*)
0162050Caimito0,01 (*)
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej0,01 (*)
0162990Pozostałe (2)0,01 (*)
0163000c) niejadalną skórką, duże0,01 (*)
0163010Awokado
0163020Banany
0163030Mango
0163040Papaja
0163050Granaty/Jabłka granatu
0163060Czerymoja
0163070Gujawa/Gruszla
0163080Ananasy
0163090Owoce chlebowca
0163100Owoce duriana właściwego
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990Pozostałe (2)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)
0211000a) ziemniaki
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe (2)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki
0213020Marchew
0213030Seler zwyczajny
0213040Chrzan pospolity
0213050Słonecznik bulwiasty
0213060Pasternak
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080Rzodkiew zwyczajna
0213090Kozibród porolistny/Salsefia
0213100Brukiew/Karpiel
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990Pozostałe (2)
0220000Warzywa cebulowe0,01 (*)
0220010Czosnek
0220020Cebula
0220030Szalotka
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990Pozostałe (2)
0230000Warzywa owocowe
0231000a) Solanaceae i Malvaceae0,02
0231010Pomidory
0231020Papryka roczna
0231030Oberżyny/Bakłażany
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990Pozostałe (2)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,01 (*)
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe (2)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,01 (*)
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe (2)
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,02
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000a) kapustne kwitnące0,01 (*)
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe (2)
0242000b) kapustne głowiaste0,01 (*)
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
0242990Pozostałe (2)
0243000c) kapustne liściowe0,03
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe (2)
0244000d) kalarepa0,01 (*)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010Roszpunka warzywna1
0251020Sałaty1
0251030Endywia o liściach szerokich0,2
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy1
0251050Gorczycznik wiosenny1
0251060Rokietta siewna/rukola1
0251070Gorczyca sarepska1
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)1
0251990Pozostałe (2)1
0252000b) szpinak i podobne liście0,2
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe (2)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,01 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne1
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe (2)
0260000Warzywa strączkowe
0260010Fasola (w strąkach)0,03
0260020Fasola (bez strąków)0,01 (*)
0260030Groch (w strąkach)0,03
0260040Groch (bez strąków)0,01 (*)
0260050Soczewica0,01 (*)
0260990Pozostałe (2)0,01 (*)
0270000Warzywa łodygowe
0270010Szparagi0,01 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,01 (*)
0270030Seler0,01 (*)
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,01 (*)
0270050Karczochy zwyczajne0,1
0270060Pory0,01 (*)
0270070Rabarbar0,01 (*)
0270080Pędy bambusa0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)
0270990Pozostałe (2)0,01 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,01 (*)
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe (2)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,01 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030Nasiona maku
0401040Ziarna sezamu
0401050Ziarna słonecznika
0401060Ziarna rzepaku
0401070Ziarna soi zwyczajnej
0401080Nasiona gorczycy
0401090Nasiona bawełny
0401100Nasiona dyni
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130Nasiona lnicznika siewnego
0401140Nasiona konopi siewnych
0401150Rącznik pospolity
0401990Pozostałe (2)
0402000Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe (2)
0500000ZBOŻA0,01 (*)
0500010Jęczmień
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030Kukurydza
0500040Proso zwyczajne
0500050Owies zwyczajny
0500060Ryż siewny
0500070Żyto zwyczajne
0500080Sorgo japońskie
0500090Pszenica zwyczajna
0500990Pozostałe (2)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000Herbaty0,02 (*)
0620000Ziarna kawy0,02 (*)
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów0,02 (*)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół2
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni0,02 (*)
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe (2)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,02 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,02 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,02 (*)
0700000CHMIEL0,02 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,02 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,02 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,02 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,02 (*)
0840020Imbir lekarski (10)
0840030Kurkuma0,02 (*)
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)0,02 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,02 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,02 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,02 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik, korzenie
0900990Pozostałe (2)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Towary z
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,01 (*)
1011020Tłuszcz0,02
1011030Wątroba0,08
1011040Nerka0,08
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,08
1011990Pozostałe (2)0,01 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,01 (*)
1012020Tłuszcz0,02
1012030Wątroba0,08
1012040Nerka0,08
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,08
1012990Pozostałe (2)0,01 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,01 (*)
1013020Tłuszcz0,02
1013030Wątroba0,08
1013040Nerka0,08
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,08
1013990Pozostałe (2)0,01 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,01 (*)
1014020Tłuszcz0,02
1014030Wątroba0,08
1014040Nerka0,08
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,08
1014990Pozostałe (2)0,01 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,01 (*)
1015020Tłuszcz0,02
1015030Wątroba0,08
1015040Nerka0,08
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,08
1015990Pozostałe (2)0,01 (*)
1016000f) drobiu0,01 (*)
1016010Mięśnie
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990Pozostałe (2)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,01 (*)
1017020Tłuszcz0,02
1017030Wątroba0,08
1017040Nerka0,08
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,08
1017990Pozostałe (2)0,01 (*)
1020000Mleko0,01 (*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe (2)
1030000Jaja ptasie0,01 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe (2)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I."

3)
w załączniku IV pozycje: "kwas octowy (1)", "wielosiarczek wapnia (1)" i "maltodekstryna (1)" otrzymują brzmienie odpowiednio: "kwas octowy", "wielosiarczek wapnia" i "maltodekstryna".
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu: "Reasoned opinion on the setting of import tolerances for azoxystrobin in mangoes and oil palm fruits" (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowych dla azoksystrobiny w mango i owocach palm olejowych). Dziennik EFSA 2021; 19(8):6821. "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for benzovindiflupyr in fresh herbs and edible flowers" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości benzowyndiflupyru w świeżych ziołach i kwiatach jadalnych). Dziennik EFSA 2021; 19(9):6839. "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for benzovindiflupyr leeks and spring onions/green onions/Welsh onions" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości benzo- wyndiflupyru w porach, dymce, cebuli szczypiorowej i cebuli siedmiolatce). Dziennik EFSA 2021; 19(7):6774. "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for cyantraniliprole in olives" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyjanotraniliprolu w oliwkach). Dziennik EFSA 2021; 19(8):6805. "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for cyflufenamid in blackberries and raspberries" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyflufenamidu w jeżynach i malinach). Dziennik EFSA 2021; 19(8):6831. "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for emamectin in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości emamektyny w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2021; 19(8):6824.
3 Dyrektywa Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotycząca wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1).
4 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).
5 "Statement on pesticide active substances that do not require a review of the existing maximum residue levels under Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Oświadczenie w sprawie substancji czynnych stosowanych w pestycydach, które nie wymagają przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020; 18(12):6318.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.