Rozporządzenie 2022/1321 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości jonów fluorkowych, oksyfluorofenu, pyroksulamu, chinomeraku i fluorku sulfurylu w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2022.200.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 29 lipca 2022 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/1321
z dnia 25 lipca 2022 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości jonów fluorkowych, oksyfluorofenu, pyroksulamu, chinomeraku i fluorku sulfurylu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) i art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) jonów fluorkowych, oksyfluorofenu, pyroksulamu, chinome- raku i fluorku sulfurylu określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W odniesieniu do oksyfluorofenu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2 . Urząd zalecił obniżenie NDP dla owoców cytrusowych, orzechów z drzew orzechowych, owoców ziarnkowych, owoców pestkowych, winogron, oliwek stołowych, kaki/persymon, granatów/jabłek granatu, cebuli, kapustnych głowiastych i ziaren słonecznika. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił pozostawienie dotychczasowych NDP. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd.

(3) W odniesieniu do pyroksulamu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 3 . Urząd zalecił utrzymanie obecnych NDP na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej NDP. W przypadku niektórych towarów określone granice oznaczal- ności wymagają dostosowania do wyższych wartości w związku z wykonalnością analityczną. Te granice oznaczal- ności należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowych poziomach lub na poziomach określonych przez Urząd.

(4) W odniesieniu do chinomeraku Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 4 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości w odniesieniu do produktów roślinnych i miodu na sumę chinomeraku i jego metabolitów BH 518-2 i BH 518-4 wyrażonej jako chi- nomerak. Urząd zalecił obniżenie NDP dla korzeni buraka cukrowego, mięśni (świń, bydła, owiec, kóz, koniowatych, drobiu), tłuszczu (świń, bydła, owiec, kóz, koniowatych, drobiu), wątroby (świń, drobiu), nerek świń, mleka (bydła, owiec, kóz, koni) oraz jaj ptasich. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP dla wątroby i nerek przeżuwaczy i koniowatych pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(5) W odniesieniu do fluorku sulfurylu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 5 . Urząd zaproponował utrzymanie istniejących dwóch definicji pozostałości (fluorku sulfurylu i jonów fluorkowych) jako definicji wstępnych, biorąc pod uwagę, że do ich potwierdzenia potrzebne są dalsze dane. Urząd stwierdził również, że w przypadku NDP fluorku sulfurylu i jonów fluorkowych w odniesieniu do wszystkich towarów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Biorąc pod uwagę dodatkowe dane z monitorowania dostarczone przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze - ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko - w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy określić NDP jonów fluorkowych w odniesieniu do naparów ziołowych, róży dzikiej, bzu czarnego oraz "bazylii pospolitej i kwiatów jadalnych" na dotychczasowym poziomie. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(6) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje importowe ani kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL), NDP należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności lub należy stosować wartość wzorcową NDP, jak przewidziano w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(7) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do kilku substancji laboratoria te stwierdziły, że w wyniku rozwoju technicznego w przypadku niektórych towarów konieczne jest ustalenie określonych granic oznaczalności.

(8) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi uwzględniono.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(11) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć ustalenie przejściowe dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(12) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 21 lutego 2023 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 21 lutego 2023 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 25 lipca 2022 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II dodaje się kolumny dotyczące jonów fluorkowych, oksyfluorofenu, pyroksulamu, chinomeraku i fluorku sulfurylu w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Jony fluorkoweOksyfluorofen (F)PyroksulamChinomerak (suma chinomeraku i jego metabolitów BH 518-2 i BH 518-4 wyrażona jako chinomerak) (R)Fluorek sulfurylu
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH0,01 (*)0,01 (*)
0110000Owoce cytrusowe0,2(+)0,1 (*)0,01 (*)
0110010Grejpfruty(+)
0110020Pomarańcze(+)
0110030Cytryny(+)
0110040Limy/limonki(+)
0110050Mandarynki(+)
0110990Pozostałe (2)(+)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,15 (*)
0120010Migdały30(+)10(+)
0120020Orzechy brazylijskie30(+)10(+)
0120030Orzechy nerkowca30(+)10(+)
0120040Kasztany jadalne30(+)10(+)
0120050Orzechy kokosowe15(+)3(+)
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej30(+)10(+)
0120070Orzechy makadamiowe/ Orzechy makadamii trójlistnej30(+)10(+)
0120080Orzechy pekan30(+)10(+)
0120090Orzeszki piniowe30(+)10(+)
0120100Orzeszki pistacjowe30(+)10(+)
0120110Orzechy włoskie30(+)10(+)
0120990Pozostałe (2)30(+)0,01 (*)(+)
0130000Owoce ziarnkowe0,2(+)0,1 (*)0,01 (*)
0130010Jabłka(+)
0130020Gruszki(+)
0130030Pigwy(+)
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej(+)
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego(+)
0130990Pozostałe (2)(+)
0140000Owoce pestkowe0,2(+)0,1 (*)0,01 (*)
0140010Morele(+)
0140020Czereśnie(+)
0140030Brzoskwinie(+)
0140040Śliwki(+)
0140990Pozostałe (2)(+)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce(+)0,1 (*)0,01 (*)
0151000a) winogrona0,2(+)(+)
0151010Winogrona stołowe(+)(+)
0151020Winogrona do produkcji wina(+)(+)
0152000b) truskawki0,2(+)
0153000c) owoce leśne0,2(+)
0153010Jeżyny(+)
0153020Jeżyny popielice(+)
0153030Maliny (czerwone i żółte)(+)
0153990Pozostałe (2)(+)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie0,2(+)
0154020Żurawiny0,2(+)
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)0,2(+)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)0,2(+)
0154050Róża dzika2(+)
0154060Morwy (czarne i białe)0,2(+)
0154070Głóg włoski0,2(+)
0154080Bez czarny2(+)
0154990Pozostałe (2)0,2(+)
0160000Owoce różne z0,2(+)0,01 (*)
0161000a) jadalną skórką(+)
0161010Daktyle(+)0,1 (*)
0161020Figi(+)0,1 (*)
0161030Oliwki stołowe(+)0,15 (*)
0161040Kumkwat(+)0,1 (*)
0161050Karambola(+)0,1 (*)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/ Huma wschodnia(+)0,1 (*)
0161070Czapetka kuminowa(+)0,1 (*)
0161990Pozostałe (2)(+)0,1 (*)
0162000b) niejadalną skórką, małe(+)0,1 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)(+)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska(+)
0162030Marakuja/Męczennica jadalna(+)
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska(+)
0162050Caimito(+)
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej(+)
0162990Pozostałe (2)(+)
0163000c) niejadalną skórką, duże(+)
0163010Awokado(+)0,15 (*)
0163020Banany(+)0,1 (*)
0163030Mango(+)0,1 (*)
0163040Papaja(+)0,1 (*)
0163050Granaty/Jabłka granatu(+)0,1 (*)
0163060Czerymoja(+)0,1 (*)
0163070Gujawa/Gruszla(+)0,1 (*)
0163080Ananasy(+)0,1 (*)
0163090Owoce chlebowca(+)0,1 (*)
0163100Owoce duriana właściwego(+)0,1 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/ Owoce guanabany(+)0,1 (*)
0163990Pozostałe (2)(+)0,1 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE(+)
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,2(+)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0211000a) ziemniaki(+)0,1 (*)
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste(+)0,1 (*)
0212010Maniok jadalny/ Podpłomycz najużyteczniejszy(+)
0212020Kartofel słodki/Batat(+)
0212030Pochrzyn(+)
0212040Maranta trzcinowata(+)
0212990Pozostałe (2)(+)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego(+)
0213010Buraki(+)0,15 (*)
0213020Marchew(+)0,1 (*)
0213030Seler zwyczajny(+)0,1 (*)
0213040Chrzan pospolity(+)0,1 (*)
0213050Słonecznik bulwiasty(+)0,1 (*)
0213060Pasternak(+)0,1 (*)
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej(+)0,1 (*)
0213080Rzodkiew zwyczajna(+)0,1 (*)
0213090Kozibród porolistny/ Salsefia(+)0,1 (*)
0213100Brukiew/Karpiel(+)0,1 (*)
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna(+)0,1 (*)
0213990Pozostałe (2)(+)0,1 (*)
0220000Warzywa cebulowe0,2(+)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)0,01 (*)
0220010Czosnek(+)
0220020Cebula(+)
0220030Szalotka(+)
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka(+)
0220990Pozostałe (2)(+)
0230000Warzywa owocowe0,2(+)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)0,01 (*)
0231000a) Solanaceae i Malvaceae(+)
0231010Pomidory(+)
0231020Papryka roczna(+)
0231030Oberżyny/Bakłażany(+)
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra(+)
0231990Pozostałe (2)(+)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką(+)
0232010Ogórki(+)
0232020Korniszony(+)
0232030Cukinie(+)
0232990Pozostałe (2)(+)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką(+)
0233010Melony(+)
0233020Dynie olbrzymie(+)
0233030Arbuzy(+)
0233990Pozostałe (2)(+)
0234000d) kukurydza cukrowa(+)
0239000e) pozostałe warzywa

owocowe

(+)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,2(+)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)0,01 (*)
0241000a) kapustne kwitnące(+)
0241010Brokuły(+)
0241020Kalafiory(+)
0241990Pozostałe (2)(+)
0242000b) kapustne głowiaste(+)
0242010Brukselka/Kapusta brukselska(+)
0242020Kapusta głowiasta(+)
0242990Pozostałe (2)(+)
0243000c) kapustne liściowe(+)
0243010Kapusta pekińska/

Kapusta petsai

(+)
0243020Jarmuż(+)
0243990Pozostałe (2)(+)
0244000d) kalarepa(+)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne(+)0,1 (*)
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,2(+)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0251010Roszpunka warzywna(+)
0251020Sałaty(+)
0251030Endywia o liściach szerokich(+)
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy(+)
0251050Gorczycznik wiosenny(+)
0251060Rokietta siewna/rukola(+)
0251070Gorczyca sarepska(+)
0251080Warzywa o młodych/ drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)(+)
0251990Pozostałe (2)(+)
0252000b) szpinak i podobne liście0,2(+)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0252010Szpinak(+)
0252020Portulaka pospolita(+)
0252030Boćwina(+)
0252990Pozostałe (2)(+)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,2(+)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,2(+)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cy- koria liściasta/cykoria brukselska0,2(+)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,02 (*)0,02 (*)0,02 (*)
0256010Trybula0,2(+)
0256020Szczypiorek0,2(+)
0256030Liście selera0,2(+)
0256040Pietruszka - nać0,2(+)
0256050Szałwia lekarska0,2(+)
0256060Rozmaryn lekarski0,2(+)
0256070Tymianek pospolity/

Macierzanka tymianek

0,2(+)
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne2(+)
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny0,2(+)
0256100Estragon0,2(+)
0256990Pozostałe (2)0,2(+)
0260000Warzywa strączkowe0,2(+)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)0,01 (*)
0260010Fasola (w strąkach)(+)
0260020Fasola (bez strąków)(+)
0260030Groch (w strąkach)(+)
0260040Groch (bez strąków)(+)
0260050Soczewica(+)
0260990Pozostałe (2)(+)
0270000Warzywa łodygowe0,2(+)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)0,01 (*)
0270010Szparagi(+)
0270020Karczochy hiszpańskie(+)
0270030Seler(+)
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski(+)
0270050Karczochy zwyczajne(+)
0270060Pory(+)
0270070Rabarbar(+)
0270080Pędy bambusa(+)
0270090Rdzenie palmowe(+)
0270990Pozostałe (2)(+)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,2(+)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne(+)
0280020Grzyby dzikie(+)
0280990Mchy i porosty(+)
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,2(+)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA

ROŚLIN

STRĄCZKOWYCH

2(+)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)0,01 (*)
0300010Fasola(+)
0300020Soczewica(+)
0300030Groch(+)
0300040Łubin biały(+)
0300990Pozostałe (2)(+)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE2(+)0,01 (*)0,15 (*)0,01 (*)
0401000Nasiona oleiste(+)0,01 (*)
0401010Siemię lniane(+)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe(+)
0401030Nasiona maku(+)
0401040Ziarna sezamu(+)
0401050Ziarna słonecznika(+)
0401060Ziarna rzepaku(+)
0401070Ziarna soi zwyczajnej(+)
0401080Nasiona gorczycy(+)
0401090Nasiona bawełny(+)
0401100Nasiona dyni(+)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego(+)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego(+)
0401130Nasiona lnicznika siewnego(+)
0401140Nasiona konopi siewnych(+)
0401150Rącznik pospolity(+)
0401990Pozostałe (2)(+)
0402000Owoce oleiste(+)
0402010Oliwki do produkcji oliwy(+)1
0402020Nasiona palm olejowych(+)0,01 (*)
0402030Owoce palm olejowych(+)0,01 (*)
0402040Puchowiec

pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

(+)0,01 (*)
0402990Pozostałe (2)(+)0,01 (*)
0500000ZBOŻA2(+)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)0,01 (*)
0500010Jęczmień(+)
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome(+)
0500030Kukurydza(+)
0500040Proso zwyczajne(+)
0500050Owies zwyczajny(+)
0500060Ryż siewny(+)
0500070Żyto zwyczajne(+)
0500080Sorgo japońskie(+)
0500090Pszenica zwyczajna(+)
0500990Pozostałe (2)(+)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY

ZIOŁOWE, KAKAO

I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0610000Herbaty400(+)0,05 (*)
0620000Ziarna kawy5(+)0,05 (*)
0630000Napary ziołowe z10(+)0,05 (*)
0631000a) kwiatów(+)
0631010Rumian szlachetny/ Rumianek rzymski(+)
0631020Ketmia szczawiowa(+)
0631030Róża(+)
0631040Jaśmin(+)
0631050Lipa(+)
0631990Pozostałe (2)(+)
0632000b) liści i ziół(+)
0632010Truskawka(+)
0632020Aspalat prosty(+)
0632030Ostrokrzew paragwajski(+)
0632990Pozostałe (2)(+)
0633000c) korzeni(+)
0633010Kozłek lekarski(+)
0633020Żeń-szeń(+)
0633990Pozostałe (2)(+)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny(+)
0640000Ziarna kakaowe5(+)0,03(+)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański10(+)0,05 (*)
0700000CHMIEL10(+)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0800000PRZYPRAWY5(+)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0810000Przyprawy nasienne(+)
0810010Anyż/Anyżek/

Biedrzeniec anyż

(+)
0810020Kminek czarny/Czarny kmin(+)
0810030Seler(+)
0810040Kolendra siewna(+)
0810050Kmin rzymski(+)
0810060Koper ogrodowy(+)
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski(+)
0810080Kozieradka pospolita(+)
0810090Gałka muszkatołowa(+)
0810990Pozostałe (2)(+)
0820000Przyprawy owocowe(+)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski(+)
0820020Pieprz syczuański(+)
0820030Kminek zwyczajny(+)
0820040Kardamon malabarski(+)
0820050Jagody jałowca(+)
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)(+)
0820070Wanilia(+)
0820080Tamarynd(+)
0820990Pozostałe (2)(+)
0830000Przyprawy korowe(+)
0830010Cynamon(+)
0830990Pozostałe (2)(+)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe(+)
0840010Lukrecja(+)
0840020Imbir lekarski (10)(+)
0840030Kurkuma(+)
0840040Chrzan pospolity (11)(+)
0840990Pozostałe (2)(+)
0850000Przyprawy pączkowe(+)
0850010Goździki(+)
0850020Kapary(+)
0850990Pozostałe (2)(+)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych(+)
0860010Szafran(+)
0860990Pozostałe (2)(+)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona(+)
0870010Kwiat muszkatołowy(+)
0870990Pozostałe (2)(+)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE2(+)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego(+)0,15 (*)
0900020Trzcina cukrowa(+)0,1 (*)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie(+)0,1 (*)
0900990Pozostałe (2)(+)0,1 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Towary z0,3(+)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1011000a) świń(+)0,02 (*)
1011010Mięśnie(+)
1011020Tłuszcz(+)
1011030Wątroba(+)
1011040Nerka(+)
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)(+)
1011990Pozostałe (2)(+)
1012000b) bydła(+)
1012010Mięśnie(+)0,02 (*)
1012020Tłuszcz(+)0,02 (*)
1012030Wątroba(+)0,07(+)
1012040Nerka(+)0,05(+)
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)(+)0,07(+)
1012990Pozostałe (2)(+)0,02 (*)
1013000c) owiec(+)
1013010Mięśnie(+)0,02 (*)
1013020Tłuszcz(+)0,02 (*)
1013030Wątroba(+)0,05(+)
1013040Nerka(+)0,05(+)
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)(+)0,05(+)
1013990Pozostałe (2)(+)0,02 (*)
1014000d) kóz(+)
1014010Mięśnie(+)0,02 (*)
1014020Tłuszcz(+)0,02 (*)
1014030Wątroba(+)0,05(+)
1014040Nerka(+)0,05(+)
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)(+)0,05(+)
1014990Pozostałe (2)(+)0,02 (*)
1015000e) koniowatych(+)
1015010Mięśnie(+)0,02 (*)
1015020Tłuszcz(+)0,02 (*)
1015030Wątroba(+)0,07(+)
1015040Nerka(+)0,05(+)
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)(+)0,07(+)
1015990Pozostałe (2)(+)0,02 (*)
1016000f) drobiu(+)0,02 (*)
1016010Mięśnie(+)
1016020Tłuszcz(+)
1016030Wątroba(+)
1016040Nerka(+)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)(+)
1016990Pozostałe (2)(+)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych(+)0,02 (*)
1017010Mięśnie(+)
1017020Tłuszcz(+)
1017030Wątroba(+)
1017040Nerka(+)
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)(+)
1017990Pozostałe (2)(+)
1020000Mleko0,2(+)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
1020010Bydło(+)
1020020Owce(+)
1020030Kozy(+)
1020040Konie(+)
1020990Pozostałe (2)(+)
1030000Jaja ptasie0,2(+)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
1030010Kury(+)
1030020Kaczki(+)
1030030Gęsi(+)
1030040Przepiórki(+)
1030990Pozostałe (2)(+)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,5 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,3(+)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,3(+)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,3(+)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY

SPOŻYWCZE (9)

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Jony fluorkowe

A) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 0,2 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. B) Ustalono najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynoszący 3 mg/kg, aby odzwierciedlić dozwolone stosowanie jonów fluorkowych do fumigacji rodzynków. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz ogólnej toksyczności są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0151000 a) winogrona
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
A) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz profilu ogólnej toksyczności są niedostępne. Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 2 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. B) Ustalono najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynoszący 0,5 mg/kg, 2 mg/kg i 4 mg/kg, aby odzwierciedlić dozwolone stosowanie jonów fluorkowych do fumigacji - odpowiednio - polerowanego ryżu, mąki zbożowej i otrębów zbożowych. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz ogólnej toksyczności są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0500060 Ryż siewny
A) EuropejskiUrząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz profilu ogólnej toksyczności są niedostępne. Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 2 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. B) Ustalono najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynoszący 1 mg/kg, 2 mg/kg i 4 mg/kg, aby odzwierciedlić dozwolone stosowanie jonów fluorkowych do fumigacji - odpowiednio - skrobi kukurydzianej, mąki zbożowej i otrębów zbożowych. Ustalono najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynoszący 0,5 mg/kg, aby odzwierciedlić dozwolone stosowanie jonów fluorkowych do fumigacji grysu kukurydzianego, oleju kukurydzianego i mączki kukurydzianej. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz ogólnej toksyczności są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0500030 Kukurydza
A) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz profilu ogólnej toksyczności są niedostępne. Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 2 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. B) Ustalono najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynoszący 1 mg/kg, 2 mg/kg i 4 mg/kg, aby odzwierciedlić dozwolone stosowanie jonów fluorkowych do fumigacji - odpowiednio - kiełków pszenicy, mąki zbożowej i otrębów zbożowych. Ustalono najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynoszący 0,5 mg/kg, aby odzwierciedlić dozwolone stosowanie jonów fluorkowych do fumigacji semoliny i śruty pszennej. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz ogólnej toksyczności są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0500090 Pszenica zwyczajna
A) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz profilu ogólnej toksyczności są niedostępne. Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 2 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. B) Ustalono najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynoszący 2 mg/kg i 4 mg/kg, aby odzwierciedlić dozwolone stosowanie jonów fluorkowych do fumigacji - odpowiednio - mąki zbożowej i otrębów zbożowych. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz ogólnej toksyczności są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0500000 ZBOŻA
0500010 Jęczmień
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500040 Proso zwyczajne
0500050 Owies zwyczajny
0500070 Żyto zwyczajne
0500080 Sorgo japońskie
0500990 Pozostałe (2)
Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 0,2 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0161030 Oliwki stołowe
0163010 Awokado
1020000 Mleko
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 0,3 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
1010000 Towary z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990 Pozostałe (2)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990 Pozostałe (2)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990 Pozostałe (2)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990 Pozostałe (2)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990 Pozostałe (2)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe (2)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990 Pozostałe (2)
1050000 Płazy i gady
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe
Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 10 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000 CHMIEL
Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 2 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030 Nasiona maku
0401040 Ziarna sezamu
0401050 Ziarna słonecznika
0401060 Ziarna rzepaku
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
0401080 Nasiona gorczycy
0401090 Nasiona bawełny
0401100 Nasiona dyni
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130 Nasiona lnicznika siewnego
0401140 Nasiona konopi siewnych
0401150 Rącznik pospolity
0401990 Pozostałe (2)
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe (2)
Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 2 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
0900990 Pozostałe (2)
Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 400 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0610000 Herbaty
Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 5 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0620000 Ziarna kawy
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2)
0850000 Przyprawy pączkowe
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych i profilu ogólnej toksyczności są niedostępne. Dowody naukowe nie wskazują w sposób rozstrzygający, że jony fluorkowe występują naturalnie w przedmiotowej uprawie, ani nie wyjaśniają definitywnie mechanizmu ich powstawania. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 0,2 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0110000 Owoce cytrusowe
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe
0140010 Morele
0140020 Czereśnie
0140030 Brzoskwinie
0140040 Śliwki
0140990 Pozostałe (2)
0152000 b) truskawki
0153000 c) owoce leśne
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie
0154020 Żurawiny
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154060 Morwy (czarne i białe)
0154070 Głóg włoski
0154990 Pozostałe (2)
0160000 Owoce różne z
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070 Czapetka kuminowa
0161990 Pozostałe (2)
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163020 Banany
0163030 Mango
0163040 Papaja
0163050 Granaty/Jabłka granatu
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163080 Ananasy
0163090 Owoce chlebowca
0163100 Owoce duriana właściwego
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990 Pozostałe (2)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000 a) ziemniaki
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew zwyczajna
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990 Pozostałe (2)
0220000 Warzywa cebulowe
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0220030 Szalotka
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990 Pozostałe (2)
0230000 Warzywa owocowe
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory
0231020 Papryka roczna
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990 Pozostałe (2)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0242990 Pozostałe (2)
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałaty
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990 Pozostałe (2)
0252000 b) szpinak i podobne liście
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki
0254000 d) rukiew wodna
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
0260000 Warzywa strączkowe
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0260030 Groch (w strąkach)
0260040 Groch (bez strąków)
0260050 Soczewica
0260990 Pozostałe (2)
0270000 Warzywa łodygowe
0270010 Szparagi
0270020 Karczochy hiszpańskie
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050 Karczochy zwyczajne
0270060 Pory
0270070 Rabarbar
0270080 Pędy bambusa
0270090 Rdzenie palmowe
0270990 Pozostałe (2)
0280000 Grzyby, mchy i porosty
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 10 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 2 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0154050 Róża dzika
0154080 Bez czarny
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz profilu ogólnej toksyczności są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0640000 Ziarna kakaowe
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz profilu ogólnej toksyczności są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0120000 Orzechy z drzew orzechowych
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
Oksyfluorofen (F)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
Chinomerak (suma chinomeraku i jego metabolitów BH 518-2 i BH 518-4 wyrażona jako chinomerak) (R)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: chinomerak
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości na wierzchołkach buraków cukrowych i buraków pastewnych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
Fluorek sulfurylu
Ustalono najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynoszący 0,06 mg/kg, aby odzwierciedlić dozwolone stosowanie fluorku sulfurylu do fumigacji rodzynków. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0151000 a) winogrona
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz toksyczności jonów fluorkowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0120000 Orzechy z drzew orzechowych
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0640000 Ziarna kakaowe"
2)
w załączniku III część A skreśla się kolumny dotyczące jonów fluorkowych, oksyfluorofenu, pyroksulamu, chinome- raku i fluorku sulfurylu.
1 Dz.U. L 070 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for oxyfluorfen according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oksyfluorofenu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(10):6269.
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for pyroxsu- lam according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pyroksulamu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18 (10):6260.
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for quinme- rac according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chinomeraku zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(10):6257.
5 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for sulfuryl fluoride according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluorku sulfurylu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2021;19(1):6390.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.