Rozporządzenie 2022/1264 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fludioksonilu w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2022.192.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 21 lipca 2022 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/1264
z dnia 20 lipca 2022 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fludioksonilu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a), a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) fludioksonilu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Na podstawie art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek w sprawie tolerancji importowych w odniesieniu do fludioksonilu stosowanego w Stanach Zjednoczonych na powierzchni korzeni buraka cukrowego oraz w Gwatemali, Hondurasie i Kolumbii na powierzchni bananów. Wnioskodawca twierdzi, że dozwolone zastosowania tej substancji na wspomnianych uprawach w powyższych krajach skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP ustanowione w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby zapobiec barierom handlowym w odniesieniu do przywozu tych upraw.

(3) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek ten został poddany ocenie przez państwo członkowskie, którego dotyczył, a sprawozdanie z oceny przekazano Komisji.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") ocenił wniosek i sprawozdanie z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanych NDP 2 . Przekazał tę opinię wnioskodawcy, Komisji i państwom członkowskim oraz podał ją do publicznej wiadomości.

(5) Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące kompletności przedłożonych danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpił wnioskodawca, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Stwierdzając to, Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowej substancji. Długotrwałe narażenie na działanie substancji w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych, które mogą ją zawierać, wykazało, że nie istnieje ryzyko przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia. Ponadto w oparciu o niski profil ostrej toksyczności przedmiotowej substancji czynnej Urząd stwierdził, że ustanowienie ostrej dawki referencyjnej nie jest konieczne.

(6) Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 20 lipca 2022 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca fludioksonilu otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Fludioksonil (R) (F)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe10
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe (2)
0120000Orzechy z drzew orzechowych
0120010Migdały0,01 (*)
0120020Orzechy brazylijskie0,01 (*)
0120030Orzechy nerkowca0,01 (*)
0120040Kasztany jadalne0,01 (*)
0120050Orzechy kokosowe0,01 (*)
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej0,01 (*)
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej0,01 (*)
0120080Orzechy pekan0,01 (*)
0120090Orzeszki piniowe0,01 (*)
0120100Orzeszki pistacjowe0,2
0120110Orzechy włoskie0,01 (*)
0120990Pozostałe (2)0,01 (*)
0130000Owoce ziarnkowe5
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe (2)
0140000Owoce pestkowe
0140010Morele5
0140020Czereśnie5
0140030Brzoskwinie10
0140040Śliwki5
0140990Pozostałe (2)0,01 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona
0151010Winogrona stołowe5
0151020Winogrona do produkcji wina4
0152000b) truskawki4
0153000c) owoce leśne5
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe (2)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie4
0154020Żurawiny4
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)4
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)4
0154050Róża dzika0,01 (*)
0154060Morwy (czarne i białe)0,01 (*)
0154070Głóg włoski0,01 (*)
0154080Bez czarny4
0154990Pozostałe (2)0,01 (*)
0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką0,01 (*)
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat
0161050Karambola
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070Czapetka kuminowa
0161990Pozostałe (2)
0162000b) niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)15
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska0,01 (*)
0162030Marakuja/Męczennica jadalna0,01 (*)
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska0,01 (*)
0162050Caimito0,01 (*)
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej0,01 (*)
0162990Pozostałe (2)0,01 (*)
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado1,5
0163020Banany2
0163030Mango2
0163040Papaja0,01 (*)
0163050Granaty/Jabłka granatu3
0163060Czerymoja0,01 (*)
0163070Gujawa/Gruszla0,5
0163080Ananasy7
0163090Owoce chlebowca0,01 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,01 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,01 (*)
0163990Pozostałe (2)0,01 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) ziemniaki5
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy0,01 (*)
0212020Kartofel słodki/Batat10
0212030Pochrzyn10
0212040Maranta trzcinowata0,01 (*)
0212990Pozostałe (2)0,01 (*)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki1
0213020Marchew1
0213030Seler zwyczajny0,2
0213040Chrzan pospolity1
0213050Słonecznik bulwiasty0,01 (*)
0213060Pasternak1
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej1
0213080Rzodkiew zwyczajna0,3
0213090Kozibród porolistny/Salsefia1
0213100Brukiew/Karpiel0,01 (*)
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,01 (*)
0213990Pozostałe (2)0,01 (*)
0220000Warzywa cebulowe
0220010Czosnek0,5
0220020Cebula0,5
0220030Szalotka0,5
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka5
0220990Pozostałe (2)0,5
0230000Warzywa owocowe
0231000a) Solanaceae i Malvaceae
0231010Pomidory3
0231020Papryka roczna1
0231030Oberżyny/Bakłażany0,4
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,01 (*)
0231990Pozostałe (2)0,01 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,4
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe (2)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,3
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe (2)
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły0,7
0241020Kalafiory0,01 (*)
0241990Pozostałe (2)0,01 (*)
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,01 (*)
0242020Kapusta głowiasta2
0242990Pozostałe (2)0,01 (*)
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai10
0243020Jarmuż0,01 (*)
0243990Pozostałe (2)0,01 (*)
0244000d) kalarepa0,01 (*)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010Roszpunka warzywna20
0251020Sałaty40
0251030Endywia o liściach szerokich20
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy20
0251050Gorczycznik wiosenny20
0251060Rokietta siewna/rukola20
0251070Gorczyca sarepska20
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)20
0251990Pozostałe (2)20
0252000b) szpinak i podobne liście
0252010Szpinak30
0252020Portulaka pospolita20
0252030Boćwina20
0252990Pozostałe (2)20
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna10
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,02
0256000f) zioła, kwiaty jadalne20
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe (2)
0260000Warzywa strączkowe
0260010Fasola (w strąkach)1
0260020Fasola (bez strąków)0,4
0260030Groch (w strąkach)1
0260040Groch (bez strąków)0,3
0260050Soczewica0,05
0260990Pozostałe (2)0,01 (*)
0270000Warzywa łodygowe
0270010Szparagi0,01 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,01 (*)
0270030Seler1,5
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski1,5
0270050Karczochy zwyczajne0,01 (*)
0270060Pory0,01 (*)
0270070Rabarbar0,7
0270080Pędy bambusa0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)
0270990Pozostałe (2)0,01 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
0300010Fasola0,5
0300020Soczewica0,4
0300030Groch0,4
0300040Łubin biały0,4
0300990Pozostałe (2)0,4
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,3
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,01 (*)
0401030Nasiona maku0,01 (*)
0401040Ziarna sezamu0,3
0401050Ziarna słonecznika0,01 (*)
0401060Ziarna rzepaku0,3
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,2
0401080Nasiona gorczycy0,3
0401090Nasiona bawełny0,01 (*)
0401100Nasiona dyni0,01 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,01 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,3
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,3
0401140Nasiona konopi siewnych0,3
0401150Rącznik pospolity0,01 (*)
0401990Pozostałe (2)0,01 (*)
0402000Owoce oleiste0,01 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe (2)
0500000ZBOŻA0,01 (*)
0500010Jęczmień
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030Kukurydza
0500040Proso zwyczajne
0500050Owies zwyczajny
0500060Ryż siewny
0500070Żyto zwyczajne
0500080Sorgo japońskie
0500090Pszenica zwyczajna
0500990Pozostałe (2)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000Herbaty0,05 (*)
0620000Ziarna kawy0,05 (*)
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów0,05 (*)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół0,05 (*)
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni
0633010Kozłek lekarski1
0633020Żeńszeń4
0633990Pozostałe (2)1
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,05 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,05 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 (*)
0700000CHMIEL0,05 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja1
0840020Imbir lekarski (10)
0840030Kurkuma1
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)1
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010Korzenie buraka cukrowego4
0900020Trzcina cukrowa0,01 (*)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,01 (*)
0900990Pozostałe (2)0,01 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Towary z
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,02
1011020Tłuszcz0,02
1011030Wątroba0,1
1011040Nerka0,1
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,1
1011990Pozostałe (2)0,02
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,02
1012020Tłuszcz0,02
1012030Wątroba0,1
1012040Nerka0,1
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,1
1012990Pozostałe (2)0,02
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,02
1013020Tłuszcz0,02
1013030Wątroba0,1
1013040Nerka0,1
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,1
1013990Pozostałe (2)0,02
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,02
1014020Tłuszcz0,02
1014030Wątroba0,1
1014040Nerka0,1
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,1
1014990Pozostałe (2)0,02
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,02
1015020Tłuszcz0,02
1015030Wątroba0,1
1015040Nerka0,1
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,1
1015990Pozostałe (2)0,02
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie0,01 (*)
1016020Tłuszcz0,01 (*)
1016030Wątroba0,1
1016040Nerka0,1
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,1
1016990Pozostałe (2)0,01 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,02
1017020Tłuszcz0,02
1017030Wątroba0,1
1017040Nerka0,1
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,1
1017990Pozostałe (2)0,02
1020000Mleko0,04
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe (2)
1030000Jaja ptasie0,02
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe (2)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,02
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO

PRODUKCJI PASZ (8)

1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Fludioksonil (R) (F)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Fludioksonil - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: suma fludioksonilu i jego metabolitów utlenionych do postaci metabolitu kwas 2,2-difluoro- benzo[1,3]dioksol-4 karboksylowy, wyrażona jako fludioksonil

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach"

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 "Reasoned opinion on the setting of import tolerances for fludioxonil in sugar beet roots and bananas" (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowych w odniesieniu do fludioksonilu w korzeniach buraka cukrowego i bananach). Dziennik EFSA 2021;19(11):6919. Sprawozdania naukowe EFSA dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.