Rozporządzenie 2022/1037 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania glikolipidów jako środków konserwujących w napojach

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2022.173.52

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 czerwca 2022 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/1037
z dnia 29 czerwca 2022 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania glikolipidów jako środków konserwujących w napojach
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 14,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) W załączniku do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 3  ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(3) Unijny wykaz dodatków do żywności i specyfikacje dodatków do żywności mogą być aktualizowane zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek państwa członkowskiego lub zainteresowanej strony.

(4) W grudniu 2019 r. do Komisji wpłynął wniosek o zezwolenie na stosowanie glikolipidów jako środków konserwujących w napojach z dodatkami smakowymi i środkami aromatyzującymi, niektórych innych produktach należących do kategorii 14.1 "napoje bezalkoholowe" oraz piwie bezalkoholowym i napojach słodowych.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") ocenił bezpieczeństwo proponowanego stosowania glikolipidów jako dodatku do żywności. W opinii Urzędu 4  przyjętej w dniu 4 maja 2021 r. ustalono dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) na poziomie 10 mg/kg masy ciała. Urząd odnotował, że najwyższy szacunek narażenia w wysokości 3,1 mg/kg masy ciała dziennie u małych dzieci mieści się w ustalonym ADI i stwierdził, że narażenie na glikolipidy nie budzi obaw co do bezpieczeństwa w przypadku zastosowań i poziomów stosowania proponowanych przez wnioskodawcę.

(6) Glikolipidy są wytwarzane przez grzyby Dacryopinax spathularia w procesie fermentacji. Glikolipidy, stosowane jako środek konserwujący, przedłużają okres trwałości napojów, chroniąc je przed pogorszeniem jakości spowodowanym przez mikroorganizmy i hamują wzrost mikroorganizmów chorobotwórczych. Glikolipidy wykazują aktywność przeciwko drożdżom, pleśni i bakteriom Gram-dodatnim i mogą służyć jako alternatywa dla innych środków konserwujących obecnie dopuszczonych w napojach.

(7) Należy zatem zezwolić na stosowanie glikolipidów jako środków konserwujących w napojach objętych wnioskiem i nadać temu dodatkowi numer E 246.

(8) Specyfikacje glikolipidów (E 246) należy włączyć do rozporządzenia (UE) nr 231/2012, ponieważ dodatek ten jest po raz pierwszy uwzględniany w unijnym wykazie dodatków do żywności ustanowionym w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 i (UE) nr 231/2012.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 29 czerwca 2022 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
a)
w części B w pkt 3 "Dodatki inne niż barwniki i substancje słodzące" po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 243 dodaje się pozycję w brzmieniu:
"E 246Glikolipidy"
b)
w części E wprowadza się następujące zmiany:
1)
w kategorii 14.1.4 (Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi) po pozycji dotyczącej dodatku E 242 dodaje się pozycję dotyczącą dodatku E 246 (Glikolipidy) w brzmieniu:
"E 246Glikolipidy50Z wyłączeniem napojów na bazie produktów mlecznych"
2)
w kategorii 14.1.5.2 (Inne) po pozycji dotyczącej dodatku E 242 dodaje się pozycję dotyczącą dodatku E 246 (Glikolipidy) w brzmieniu:
"E 246Glikolipidy2093Tylko płynne koncentraty herbaty i płynne koncentraty naparów owocowych i ziołowych"
3)
w kategorii 14.2.1 (Piwo i napoje słodowe) po pozycji dotyczącej dodatków E 220-228 dodaje się pozycję dotyczącą dodatku E 246 (Glikolipidy) w brzmieniu:
"E 246Glikolipidy50Tylko piwo bezalkoholowe i napoje słodowe"

ZAŁĄCZNIK  II

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 243 dodaje się pozycję w brzmieniu:

"E 246 glikolipidy
Nazwy synonimowe
DefinicjaNaturalnie występujące glikolipidy uzyskuje się w procesie fermentacji przy użyciu szczepu typu dzikiego MUCL 53181 grzyba Dacryopinax spathularia (jadalny grzyb galaretowaty, "ucho osmantusa"). Glukoza jest wykorzystywana jako źródło węgla. Proces wydzielania, oczyszczania i utrwalania (downstream processing) bez udziału rozpuszczalników obejmuje filtrację i mikrofiltrację w celu usunięcia komórek drobnoustrojów, strącanie i przemywanie wodą buforowaną w celu oczyszczenia. Produkt jest pasteryzowany i suszony rozpyłowo. Proces produkcji nie modyfikuje chemicznie glikolipidów ani nie zmienia ich naturalnego składu.
Numer CAS2205009-17-0
Nazwa chemicznaGlikolipidy pozyskiwane z Dacryopinax spathularia
Oznaczenie zawartościNie mniej niż 93 % całkowitej zawartości glikolipidów w przeliczeniu na suchą masę.
OpisBeżowy lub jasnobrązowy proszek, słaby charakterystyczny zapach
Identyfikacja
RozpuszczalnośćSpełnia wymagania (10 g/l w wodzie)
pHMiędzy 5,0 a 7,0 (10 g/l w wodzie)
MętnośćNie więcej niż 28 NTU (10 g/l w wodzie)
Czystość
Zawartość wodyNie więcej niż 5 % (metoda Karla Fischera)
BiałkoNie więcej niż 3 % (współczynnik N x 6,25)
TłuszczNie więcej niż 2 % (wagowo)
SódNie więcej niż 3,3 %
ArsenNie więcej niż 1 mg/kg
OłówNie więcej niż 0,7 mg/kg
KadmNie więcej niż 0,1 mg/kg
RtęćNie więcej niż 0,1 mg/kg
NikielNie więcej niż 2 mg/kg
Kryteria mikrobiologiczne
Łączna liczba bakterii tlenowych:Nie więcej niż 100 kolonii na gram
Drożdże i pleśńNie więcej niż 10 kolonii na gram
Bakterie z grupy coliNie więcej niż 3 NPL na gram
Bakterie Salmonella spp.Nieobecne w 25 g"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
4 Dziennik EFSA 2021; 19(6):6609.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.