Rozporządzenie 2021/976 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cykloksydymu, mepikwatu, szczepu Metschnikowia fructicola NRRL Y-27328 i proheksadionu w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2021.216.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 18 czerwca 2021 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/976
z dnia 4 czerwca 2021 r.
zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cykloksydymu, mepikwatu, szczepu Metschnikowia fructicola NRRL Y-27328 i proheksadionu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) proheksadionu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP cykloksydymu i mepikwatu określono w części A załącznika III do tego rozporządzenia. W przypadku szczepu Metschnikowia fructicola NRRL Y-27328 nie określono NDP, ani nie włączono tej substancji do załącznika IV do tego rozporządzenia, wobec czego stosuje się do niej wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(2) W ramach procedury udzielania zezwolenia na stosowanie środka ochrony roślin zawierającego substancję czynną cykloksydym na powierzchni truskawek złożono wniosek, zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, w sprawie zmiany obowiązującego NDP.

(3) W przypadku mepikwatu wniosek taki złożono w odniesieniu do nasion bawełny. W przypadku proheksadionu wniosek taki złożono w odniesieniu do siemienia lnianego, nasion maku, ziaren słonecznika, ziaren rzepaku, nasion gorczycy oraz nasion lnicznika siewnego.

(4) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(6) W odniesieniu do mepikwatu Urząd zalecił podwyższenie NDP dla niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego w związku z zastosowaniem tej substancji na powierzchni nasion bawełny.

(7) W odniesieniu do wszystkich wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wspomnianych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(8) W kontekście zatwierdzania substancji czynnej szczep Metschnikowia fructicola NRRL Y-27328 do dokumentacji skróconej włączono wniosek w sprawie NDP zgodnie z art. 8 ust. 1 lit. g) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 3 . Zainteresowane państwo członkowskie dokonało oceny tego wniosku zgodnie z art. 11 ust. 2 wspomnianego rozporządzenia. Urząd dokonał oceny wniosku i wydał wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy 4 . Urząd nie mógł przedstawić wniosków na temat oceny ryzyka dla konsumentów związanego ze spożyciem, ponieważ pewne informacje nie są dostępne, a osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Taka dalsza analiza znalazła odzwierciedlenie w sprawozdaniu z przeglądu 5 , w którym stwierdzono, że organizm nie jest chorobotwórczy dla ludzi, a po zastosowaniu substancji czynnej nie oczekuje się obecności toksyn ani toksycznych metabolitów w żywności. W świetle tych wniosków Komisja uznaje za stosowne włączenie szczepu Metschnikowia fructicola NRRL Y-27328 do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9) W przypadku mepikwatu w nasionach bawełny tymczasowy NDP obowiązujący do dnia 30 czerwca 2021 r. został określony w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2018/832 6 , Ze względu na pewność prawa NDP określony w niniejszym rozporządzeniu powinien obowiązywać od dnia 1 lipca 2021 r.

(10) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

W odniesieniu do NDP dla mepikwatu niniejsze rozporządzenie stosuje się jednak od dnia 1 lipca 2021 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 4 czerwca 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumna dotycząca proheksadionu otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Proheksadion (proheksadion (kwas) i jego sole wyrażone jako proheksadion wapnia)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe0,01 (*)
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe (2)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,01 (*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe (2)
0130000Owoce ziarnkowe0,1
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe (2)
0140000Owoce pestkowe
0140010Morele0,01 (*)
0140020Czereśnie0,4
0140030Brzoskwinie0,01 (*)
0140040Śliwki0,05
0140990Pozostałe (2)0,01 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona0,01 (*)
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki0,15
0153000c) owoce leśne0,01 (*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe (2)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,01 (*)
0154010Borówki amerykańskie
0154020Żurawiny
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (czarne i białe)
0154070Głóg włoski
0154080Bez czarny
0154990Pozostałe (2)
0160000Owoce różne z0,01 (*)
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat
0161050Karambola
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070Czapetka kuminowa
0161990Pozostałe (2)
0162000b) niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe (2)
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado
0163020Banany
0163030Mango
0163040Papaja
0163050Granaty/Jabłka granatu
0163060Czerymoja
0163070Gujawa/Gruszla
0163080Ananasy
0163090Owoce chlebowca
0163100Owoce duriana właściwego
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990Pozostałe (2)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)
0211000a) ziemniaki
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe (2)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki
0213020Marchew
0213030Seler zwyczajny
0213040Chrzan pospolity
0213050Słonecznik bulwiasty
0213060Pasternak
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080Rzodkiew zwyczajna
0213090Kozibród porolistny/Salsefia
0213100Brukiew/Karpiel
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990Pozostałe (2)
0220000Warzywa cebulowe0,01 (*)
0220010Czosnek
0220020Cebula
0220030Szalotka
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990Pozostałe (2)
0230000Warzywa owocowe0,01 (*)
0231000a) Solanaceae i Malvaceae
0231010Pomidory
0231020Papryka roczna
0231030Oberżyny/Bakłażany
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990Pozostałe (2)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe (2)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe (2)
0234000d) kukurydza cukrowa
0239000e) pozostałe warzywa owocowe
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/ drobnych liściach)0,01 (*)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe (2)
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
0242990Pozostałe (2)
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe (2)
0244000d) kalarepa
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,01 (*)
0251010Roszpunka warzywna
0251020Sałaty
0251030Endywia o liściach szerokich
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050Gorczycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna/rukola
0251070Gorczyca sarepska
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990Pozostałe (2)
0252000b) szpinak i podobne liście0,01 (*)
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe (2)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,01 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,02 (*)
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe (2)
0260000Warzywa strączkowe0,01 (*)
0260010Fasola (w strąkach)
0260020Fasola (bez strąków)
0260030Groch (w strąkach)
0260040Groch (bez strąków)
0260050Soczewica
0260990Pozostałe (2)
0270000Warzywa łodygowe0,01 (*)
0270010Szparagi
0270020Karczochy hiszpańskie
0270030Seler
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050Karczochy zwyczajne
0270060Pory
0270070Rabarbar
0270080Pędy bambusa
0270090Rdzenie palmowe
0270990Pozostałe (2)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,02 (*)
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe (2)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,05
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,9
0401030Nasiona maku0,05
0401040Ziarna sezamu0,01 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,06
0401060Ziarna rzepaku0,015
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,01 (*)
0401080Nasiona gorczycy0,05
0401090Nasiona bawełny0,01 (*)
0401100Nasiona dyni0,01 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,01 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,01 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,05
0401140Nasiona konopi siewnych0,01 (*)
0401150Rącznik pospolity0,01 (*)
0401990Pozostałe (2)0,01 (*)
0402000Owoce oleiste0,01 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe (2)
0500000ZBOŻA
0500010Jęczmień0,1
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,02 (*)
0500030Kukurydza0,02 (*)
0500040Proso zwyczajne0,02 (*)
0500050Owies zwyczajny0,1
0500060Ryż siewny0,02 (*)
0500070Żyto zwyczajne0,1
0500080Sorgo japońskie0,02 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,1
0500990Pozostałe (2)0,02 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,05 (*)
0610000Herbaty
0620000Ziarna kawy
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe (2)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000Ziarna kakaowe
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000CHMIEL0,01 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,05 (*)
0840020Imbir lekarski (10)0,05 (*)
0840030Kurkuma0,05 (*)
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)0,05 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik, korzenie
0900990Pozostałe (2)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Towary z0,01 (*)
1011000a) świń
1011010Mięśnie
1011020Tłuszcz
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990Pozostałe (2)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie
1012020Tłuszcz
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990Pozostałe (2)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990Pozostałe (2)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990Pozostałe (2)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie
1015020Tłuszcz
1015030Wątroba
1015040Nerka
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990Pozostałe (2)
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990Pozostałe (2)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie
1017020Tłuszcz
1017030Wątroba
1017040Nerka
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990Pozostałe (2)
1020000Mleko0,01 (*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe (2)
1030000Jaja ptasie0,01 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe (2)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW

UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I."

2)
w załączniku III część A kolumny dotyczące cykloksydymu i mepikwatu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Cykloksydym, w tym produkty rozpadu i reakcji, które można oznaczyć jako kwas 3-(3-tianylo)glutarowy S-dioksyd (BH 517-TGSO2) lub kwas 3-hydroksy- 3-(3-tianylo)glutarowy S-dioksyd (BH 517-5-OH- TGSO2) lub jego estry metylowe, obliczane łącznie jako cycloksydymMepikwat (suma mepikwatu i jego soli wyrażona jako chlorek mepikwatu)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE;

ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0110000Owoce cytrusowe0,05 (*)0,02 (*)
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe (2)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,05 (*)0,05 (*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe (2)
0130000Owoce ziarnkowe0,02 (*)
0130010Jabłka0,1
0130020Gruszki0,1
0130030Pigwy0,09
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej0,09
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego0,09
0130990Pozostałe (2)0,09
0140000Owoce pestkowe0,02 (*)
0140010Morele0,2
0140020Czereśnie0,09
0140030Brzoskwinie0,2
0140040Śliwki0,09
0140990Pozostałe (2)0,09
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce0,02 (*)
0151000a) winogrona0,5
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki4
0153000c) owoce leśne0,05 (*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe (2)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,05 (*)
0154010Borówki amerykańskie
0154020Żurawiny
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (czarne i białe)
0154070Głóg włoski
0154080Bez czarny
0154990Pozostałe (2)
0160000Owoce różne z0,02 (*)
0161000a) jadalną skórką0,05 (*)
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat
0161050Karambola
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070Czapetka kuminowa
0161990Pozostałe (2)
0162000b) niejadalną skórką, małe0,05 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe (2)
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,05 (*)
0163020Banany0,05 (*)
0163030Mango0,2
0163040Papaja0,05 (*)
0163050Granaty/Jabłka granatu0,05 (*)
0163060Czerymoja0,05 (*)
0163070Gujawa/Gruszla0,05 (*)
0163080Ananasy0,05 (*)
0163090Owoce chlebowca0,05 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,05 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,05 (*)
0163990Pozostałe (2)0,05 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,02 (*)
0211000a) ziemniaki3
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,2
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe (2)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,9
0213020Marchew5
0213030Seler zwyczajny5
0213040Chrzan pospolity0,9
0213050Słonecznik bulwiasty0,9
0213060Pasternak0,9
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,2
0213080Rzodkiew zwyczajna0,2
0213090Kozibród porolistny/Salsefia1,5
0213100Brukiew/Karpiel0,2
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna1
0213990Pozostałe (2)0,2
0220000Warzywa cebulowe0,02 (*)
0220010Czosnek1
0220020Cebula3
0220030Szalotka1
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka1
0220990Pozostałe (2)1
0230000Warzywa owocowe0,02 (*)
0231000a) Solanaceae i Malvaceae
0231010Pomidory1,5
0231020Papryka roczna9
0231030Oberżyny/Bakłażany1,5
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,05 (*)
0231990Pozostałe (2)0,05 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,05 (*)
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe (2)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,05 (*)
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe (2)
0234000d) kukurydza cukrowa0,05 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,05 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,02 (*)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły2
0241020Kalafiory5
0241990Pozostałe (2)2
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska6
0242020Kapusta głowiasta5
0242990Pozostałe (2)2
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai3
0243020Jarmuż3
0243990Pozostałe (2)2
0244000d) kalarepa2
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,02 (*)
0251010Roszpunka warzywna0,5
0251020Sałaty1,5
0251030Endywia o liściach szerokich1
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy0,5
0251050Gorczycznik wiosenny0,5
0251060Rokietta siewna/rukola0,5
0251070Gorczyca sarepska0,2
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)0,2
0251990Pozostałe (2)0,5
0252000b) szpinak i podobne liście0,02 (*)
0252010Szpinak2
0252020Portulaka pospolita0,6
0252030Boćwina0,6
0252990Pozostałe (2)0,2
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,20,02 (*)
0254000d) rukiew wodna0,20,02 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cy- koria brukselska0,20,02 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,05 (*)
0256010Trybula0,2
0256020Szczypiorek0,2
0256030Liście selera1
0256040Pietruszka - nać0,2
0256050Szałwia lekarska0,2
0256060Rozmaryn lekarski0,2
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek0,2
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne0,2
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny0,2
0256100Estragon0,2
0256990Pozostałe (2)0,2
0260000Warzywa strączkowe0,02 (*)
0260010Fasola (w strąkach)15
0260020Fasola (bez strąków)2
0260030Groch (w strąkach)5
0260040Groch (bez strąków)15
0260050Soczewica1
0260990Pozostałe (2)1
0270000Warzywa łodygowe0,02 (*)
0270010Szparagi0,2
0270020Karczochy hiszpańskie0,2
0270030Seler1
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,2
0270050Karczochy zwyczajne2
0270060Pory4
0270070Rabarbar0,2
0270080Pędy bambusa0,2
0270090Rdzenie palmowe0,2
0270990Pozostałe (2)0,2
0280000Grzyby, mchy i porosty0,05 (*)
0280010Grzyby uprawne0,09 (+)
0280020Grzyby dzikie0,02 (*)
0280990Mchy i porosty0,02 (*)
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,05 (*)0,02 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,02 (*)
0300010Fasola30
0300020Soczewica5
0300030Groch30
0300040Łubin biały5
0300990Pozostałe (2)5
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane740
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,20,05 (*)
0401030Nasiona maku0,240
0401040Ziarna sezamu0,20,05 (*)
0401050Ziarna słonecznika640
0401060Ziarna rzepaku915
0401070Ziarna soi zwyczajnej800,05 (*)
0401080Nasiona gorczycy540
0401090Nasiona bawełny0,56
0401100Nasiona dyni0,20,05 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,20,05 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,20,05 (*)
0401130Nasiona Inicznika siewnego0,240
0401140Nasiona konopi siewnych0,20,05 (*)
0401150Rącznik pospolity0,20,05 (*)
0401990Pozostałe (2)0,20,05 (*)
0402000Owoce oleiste0,05 (*)0,05 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe (2)
0500000ZBOŻA
0500010Jęczmień0,05 (*)4
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,05 (*)0,02 (*)
0500030Kukurydza0,20,02 (*)
0500040Proso zwyczajne0,05 (*)0,02 (*)
0500050Owies zwyczajny0,05 (*)3
0500060Ryż siewny0,090,02 (*)
0500070Żyto zwyczajne0,05 (*)3
0500080Sorgo japońskie0,05 (*)0,02 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,05 (*)3
0500990Pozostałe (2)0,05 (*)0,02 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,1 (*)
0610000Herbaty0,05 (*)
0620000Ziarna kawy0,05 (*)
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów0,05 (*)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół0,05 (*)
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni7
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe (2)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,05 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,05 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 (*)
0700000CHMIEL0,05 (*)0,1 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (*)0,1 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)0,1 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)0,1 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,05 (*)0,1 (*)
0840020Imbir lekarski (10)0,05 (*)0,1 (*)
0840030Kurkuma0,05 (*)0,1 (*)
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)0,05 (*)0,1 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)0,1 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)0,1 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)0,1 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,02 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego0,5
0900020Trzcina cukrowa0,05 (*)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,05 (*)
0900990Pozostałe (2)0,05 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA

ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000Towary z
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,060,05
1011020Tłuszcz0,10,05
1011030Wątroba0,50,07
1011040Nerka0,50,07
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,50,05 (*)
1011990Pozostałe (2)0,05 (*)0,05 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,060,09
1012020Tłuszcz0,10,06
1012030Wątroba0,50,5
1012040Nerka0,50,8
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,50,8
1012990Pozostałe (2)0,05 (*)0,05 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,060,09
1013020Tłuszcz0,10,06
1013030Wątroba0,50,6
1013040Nerka0,50,8
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,50,8
1013990Pozostałe (2)0,05 (*)0,05 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,060,09
1014020Tłuszcz0,10,06
1014030Wątroba0,50,6
1014040Nerka0,50,8
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,50,8
1014990Pozostałe (2)0,05 (*)0,05 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,060,09
1015020Tłuszcz0,10,06
1015030Wątroba0,50,5
1015040Nerka0,50,8
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,50,8
1015990Pozostałe (2)0,05 (*)0,05 (*)
1016000f) drobiu0,05 (*)
1016010Mięśnie0,05
1016020Tłuszcz0,05
1016030Wątroba0,05
1016040Nerka0,05 (*)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,05 (*)
1016990Pozostałe (2)0,05 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,060,09
1017020Tłuszcz0,10,06
1017030Wątroba0,50,5
1017040Nerka0,50,8
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,50,8
1017990Pozostałe (2)0,05 (*)0,05 (*)
1020000Mleko0,05 (*)
1020010Bydło0,07
1020020Owce0,15
1020030Kozy0,15
1020040Konie0,07
1020990Pozostałe (2)0,07
1030000Jaja ptasie0,05 (*)0,07
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe (2)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,05 (*)0,05 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,05 (*)0,05 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,05 (*)0,05 (*)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY

SPOŻYWCZE (9)

(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Mepikwat (suma mepikwatu i jego soli wyrażona jako chlorek mepikwatu)

(+) Następujący NDP ma zastosowanie do boczniaków ostrygowatych: 0,7 mg/kg. Dane pochodzące z monitorowania wskazują, że może wystąpić zanieczyszczenie krzyżowe grzybów uprawnych niepoddanych działaniu substancji, pochodzące ze słomy poddanej w sposób zgodny z przepisami działaniu mepikwatu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni te informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 31 grudnia 2022 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0280010 Grzyby uprawne"

3)
w załączniku IV dodaje się następującą pozycję w porządku alfabetycznym: "Metschnikowia fructicola szczep NRRL Y-27328".
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for cycloxidim in strawberries" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości cykloksydymu w truskawkach). Dziennik EFSA 2018; 16(8):5404.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for mepiquat in cotton seeds and animal commodities" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości mepikwatu w nasionach bawełny i produktach pochodzenia zwierzęcego). Dziennik EFSA 2018; 16(10):5428.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for prohexadione in various oilseeds" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości proheksadionu w różnych nasionach oleistych). Dziennik EFSA 2018; 16(8):5397.

3 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).
4 "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance Metschnikowia fructicola strain NRRL Y-27328" (Wnioski z weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy dotyczącej substancji czynnej szczep Metschnikowia fructicola NRRL Y-27328). Dziennik EFSA 2017; 15(12):5084.
5 Review report for the active substance Metschnikowia fructicola strain NRRL Y-27328 (Sprawozdanie z przeglądu dotyczącego substancji czynnej szczep Metschnikowia fructicola NRRL Y-27328) (SANTE/10472/2018 Rev. 2).
6 Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/832 z dnia 5 czerwca 2018 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyjanotranili- prolu, cymoksanilu, deltametryny, difenokonazolu, fenamidonu, flubendiamidu, fluopikolidu, folpetu, fosetylu, mandestrobiny, mepikwatu, metazachloru, propamokarbu, propargitu, pirymetanilu, sulfoksafloru i trifloksystrobiny w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 140 z 6.6.2018, s. 38).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.