Rozporządzenie 2021/644 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluksapyroksadu, hymeksazolu, metamitronu, penflufenu i spirotetramatu w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2021.133.9

Akt jednorazowy
Wersja od: 20 kwietnia 2021 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/644
z dnia 15 kwietnia 2021 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluksapyroksadu, hymeksazolu, metamitronu, penflufenu i spirotetramatu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) i art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) fluksapyroksadu, hymeksazolu, metamitronu i spirotetramatu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 nie określono NDP penflufenu, a ponieważ ta substancja czynna nie jest włączona do załącznika IV do tego rozporządzenia, stosuje się wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W odniesieniu do fluksapyroksadu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przedłożył uzasadnioną opinię dotyczącą przeglądu obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2 . W odniesieniu do niektórych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących warzyw korzeniowych i bulwiastych, warzyw cebulowych, warzyw kapustnych, warzyw liściowych, ziół i kwiatów jadalnych, karczochów hiszpańskich, selerów, fenkułu włoskiego/kopru włoskiego, karczochów zwyczajnych, porów, rabarbaru, jadalnych nasion roślin strączkowych, zbóż, naparów ziołowych z liści i ziół, naparów ziołowych z korzeni i roślin cukrodajnych pewne informacje nie są dostępne i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Wszystkie te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(3) W odniesieniu do hymeksazolu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie przeglądu obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 3 . Zalecił obniżenie NDP dotyczących korzeni buraka cukrowego. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, ten NDP należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(4) W odniesieniu do metamitronu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie przeglądu obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 4 . Zalecił obniżenie obecnych NDP dotyczących jabłek, gruszek, buraków, marchwi, chrzanu pospolitego, pasternaku, korzenia pietruszki zwyczajnej, rzepy białej/rzepy jadalnej, cebuli i korzeni buraka cukrowego. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących truskawek, rokietty siewnej/rukoli, warzyw o młodych/drobnych liściach (w tym gatunków warzyw kapustnych), szpinaku i podobnych liści, naparów ziołowych z liści i ziół, naparów ziołowych z korzeni, przypraw nasiennych i przypraw owocowych pewne informacje nie są dostępne i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy również wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Wszystkie te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(5) W odniesieniu do penflufenu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie przeglądu obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 5 . Urząd zalecił utrzymanie obecnego NDP dotyczącego ziemniaków. Ten NDP należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(6) W odniesieniu do spirotetramatu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie przeglądu obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 6 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Urząd zalecił obniżenie obecnych NDP dotyczących owoców cytrusowych, owoców ziarnkowych, truskawek, oliwek stołowych, kiwi, awokado, bananów, granatów/jabłek granatu, ananasów, pozostałych warzyw korzeniowych i bulwiastych oprócz buraka cukrowego, czosnku, szalotki, Solanaceae i Malvaceae, cykorii warzywnej/cykorii liściastej/cykorii brukselskiej, oliwek do produkcji oliwy i cykorii podróżnik, korzeni. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących brukselki/kapusty brukselskiej i kalarepy pewne informacje nie są dostępne i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy również wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Wszystkie te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(7) W uzasadnionych opiniach Urzędu uwzględniono obecne kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL). Przy wyznaczaniu NDP uwzględniono CXL, które są bezpieczne dla konsumentów w Unii.

(8) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje importowe ani CXL, NDP należy ustalić na poziomie określonej granicy oznaczal- ności lub wartości wzorcowej NDP, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do wszystkich substancji objętych zakresem niniejszego rozporządzenia laboratoria te stwierdziły, że w wyniku rozwoju technicznego w przypadku niektórych towarów konieczne jest ustalenie określonych granic oznaczalności.

(10) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną spirotetramat na powierzchni pozostałych drobnych owoców i jagód złożono - zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 - wniosek w sprawie zmiany obowiązujących NDP. Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek ten został poddany ocenie przez Niemcy, a sprawozdanie oceniające przekazano Urzędowi i Komisji. Urząd ocenił sprawozdanie oceniające i wydał uzasadnioną opinię 7  dotyczącą proponowanych NDP. Urząd zalecił podwyższenie obecnych NDP dotyczących tych produktów. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(11) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wnioski dotyczące tolerancji importowych dla fluksapyroksadu stosowanego w Stanach Zjednoczonych na powierzchni "pozostałych warzyw korzeniowych i bulwiastych oprócz buraka cukrowego" oraz w Brazylii na powierzchni ziaren kawy. Wnioskodawcy twierdzą, że dozwolone zastosowania tej substancji na wspomnianych uprawach w tych krajach skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP wskazany w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższego NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw. Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania oceniające przekazano Urzędowi i Komisji. Urząd ocenił wnioski i sprawozdania oceniające, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 8 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(12) W odniesieniu do wszystkich wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wspomnianych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(13) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(14) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(15) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(16) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepis przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(17) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(18) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 10 listopada 2021 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 10 listopada 2021 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 15 kwietnia 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II dodaje się kolumny dotyczące fluksapyroksadu, hymeksazolu, metamitronu, penflufenu i spirotetramatu w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Fluksapyroksad (F)HymeksazolMetamitronPenflufen (suma izomerów) (F)Suma spirotetramatu i spirotetramatenolu wyrażona jako spirotetramat (R)
(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH0,01 *
0110000Owoce cytrusowe0,02 *0,01 *0,5
0110010Grejpfruty0,4
0110020Pomarańcze0,3
0110030Cytryny0,01 *
0110040Limy/limonki0,01 *
0110050Mandarynki0,01 *
0110990Pozostałe0,01 *
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,040,05 *0,01 *0,5
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000Owoce ziarnkowe0,90,02 *0,7
0130010Jabłka0,02
0130020Gruszki0,02
0130030Pigwy0,01 *
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej0,01 *
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego0,01 *
0130990Pozostałe0,01 *
0140000Owoce pestkowe0,02 *0,01 *3
0140010Morele1,5
0140020Czereśnie3
0140030Brzoskwinie1,5
0140040Śliwki1,5
0140990Pozostałe0,01 *
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce0,02 *
0151000a) winogrona30,01 *2
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki40,05 (+)0,3
0153000c) owoce leśne0,01 *0,01 *0,02 *
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,01 *1,5
0154010Borówki amerykańskie7
0154020Żurawiny0,01 *
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)0,01 *
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)0,01 *
0154050Róża dzika0,01 *
0154060Morwy (czarne i białe)0,01 *
0154070Głóg włoski0,01 *
0154080Bez czarny0,01 *
0154990Pozostałe0,01 *
0160000Owoce różne z0,01 *
0161000a) jadalną skórką0,01 *0,02 *
0161010Daktyle0,02 *
0161020Figi0,02 *
0161030Oliwki stołowe1,5
0161040Kumkwat0,02 *
0161050Karambola0,02 *
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,4
0161070Czapetka kuminowa0,02 *
0161990Pozostałe0,02 *
0162000b) niejadalną skórką, małe0,01 *0,02 *
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)3
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska15
0162030Marakuja/Męczennica jadalna0,02 *
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska0,02 *
0162050Caimito0,02 *
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/ Owoc hurmy wirginijskiej0,02 *
0162990Pozostałe0,02 *
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,01 *0,05 *0,4
0163020Banany30,02 *0,4
0163030Mango0,70,02 *0,3
0163040Papaja10,02 *0,4
0163050Granaty/Jabłka granatu0,01 *0,02 *0,4
0163060Czerymoja0,01 *0,02 *0,02 *
0163070Gujawa/Gruszla0,01 *0,02 *2
0163080Ananasy0,01 *0,02 *0,15
0163090Owoce chlebowca0,01 *0,02 *0,02 *
0163100Owoce duriana właściwego0,01 *0,02 *0,02 *
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/ Owoce guanabany0,01 *0,02 *0,02 *
0163990Pozostałe0,01 *0,02 *0,02 *
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE0,02 *
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 *0,01 *
0211000a) ziemniaki0,3 (+)0,8
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,2 (+)0,02 *
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,9 (+)0,07
0213010Buraki
0213020Marchew
0213030Seler zwyczajny
0213040Chrzan pospolity
0213050Słonecznik bulwiasty
0213060Pasternak
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080Rzodkiew
0213090Kozibród porolistny/Salsefia
0213100Brukiew/Karpiel
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990Pozostałe
0220000Warzywa cebulowe(+)0,01 *0,01 *
0220010Czosnek0,20,3
0220020Cebula0,20,4
0220030Szalotka0,20,3
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka0,70,02 *
0220990Pozostałe0,01 *0,02 *
0230000Warzywa owocowe0,01 *0,01 *
0231000a) rośliny psiankowate0,61
0231010Pomidory
0231020Papryka roczna
0231030Oberżyny/Bakłażany
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990Pozostałe
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,20,2
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,150,2
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe
0234000d) kukurydza cukrowa0,151,5
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 *0,02 *
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)(+)0,01 *0,01 *
0241000a) kapustne kwitnące1
0241010Brokuły2
0241020Kalafiory0,2
0241990Pozostałe0,01 *
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,40,3 (+)
0242020Kapusta głowiasta0,52
0242990Pozostałe0,01 *0,02 *
0243000c) kapustne liściowe7
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai4
0243020Jarmuż0,15
0243990Pozostałe0,01 *
0244000d) kalarepa0,151,5 (+)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe4 (+)0,01 *7
0251010Roszpunka warzywna0,01 *
0251020Sałaty0,01 *
0251030Endywia o liściach szerokich0,01 *
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy0,01 *
0251050Gorczycznik wiosenny0,01 *
0251060Rokietta siewna/rukola0,03 (+)
0251070Gorczyca sarepska0,01 *
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)0,03 (+)
0251990Pozostałe0,01 *
0252000b) szpinak i podobne liście3 (+)(+)0,01 *7
0252010Szpinak0,08
0252020Portulaka pospolita0,03
0252030Boćwina0,08
0252990Pozostałe0,01 *
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 *0,01 *0,01 *0,02 *
0254000d) rukiew wodna0,01 *0,01 *0,01 *7
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/ cykoria brukselska6 (+)0,01 *0,01 *0,03
0256000f) zioła, kwiaty jadalne3 (+)0,02 *4
0256010Trybula0,01 *
0256020Szczypiorek0,01 *
0256030Liście selera0,01 *
0256040Pietruszka - nać0,01 *
0256050Szałwia lekarska0,01 *
0256060Rozmaryn lekarski0,01 *
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek0,15
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne0,01 *
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny0,01 *
0256100Estragon0,01 *
0256990Pozostałe0,01 *
0260000Warzywa strączkowe0,01 *0,01 *
0260010Fasola (w strąkach)22
0260020Fasola (bez strąków)0,091,5
0260030Groch (w strąkach)22
0260040Groch (bez strąków)0,31,5
0260050Soczewica0,01 *1,5
0260990Pozostałe0,01 *0,02 *
0270000Warzywa łodygowe0,01 *0,01 *
0270010Szparagi0,01 *0,02 *
0270020Karczochy hiszpańskie9 (+)0,02 *
0270030Seler9 (+)4
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski9 (+)4
0270050Karczochy zwyczajne0,4 (+)1
0270060Pory0,7 (+)0,02 *
0270070Rabarbar9 (+)4
0270080Pędy bambusa0,01 *0,02 *
0270090Rdzenie palmowe0,01 *0,02 *
0270990Pozostałe0,01 *0,02 *
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 *0,01 *0,01 *0,02 *
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 *0,01 *0,01 *0,02 *
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH(+)0,02 *0,01 *0,01 *2
0300010Fasola0,3
0300020Soczewica0,4
0300030Groch0,4
0300040Łubin biały0,2
0300990Pozostałe0,01 *
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,05 *0,01 *0,01 *
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,90,02 *
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,01 *0,02 *
0401030Nasiona maku0,90,02 *
0401040Ziarna sezamu0,90,02 *
0401050Ziarna słonecznika0,90,02 *
0401060Ziarna rzepaku0,90,02 *
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,154
0401080Nasiona gorczycy0,90,02 *
0401090Nasiona bawełny0,50,4
0401100Nasiona dyni0,90,02 *
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,90,02 *
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,90,02 *
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,90,02 *
0401140Nasiona konopi siewnych0,90,02 *
0401150Rącznik pospolity0,90,02 *
0401990Pozostałe0,01 *0,02 *
0402000Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,01 *1,5
0402020Nasiona palm olejowych0,01 *0,02 *
0402030Owoce palm olejowych0,80,02 *
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe0,80,02 *
0402990Pozostałe0,01 *0,02 *
0500000ZBOŻA(+)0,02 *0,01 *0,01 *0,02 *
0500010Jęczmień3
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,01 *
0500030Kukurydza0,01 *
0500040Proso zwyczajne0,01 *
0500050Owies zwyczajny3
0500060Ryż siewny5
0500070Żyto zwyczajne0,4
0500080Sorgo japońskie0,8
0500090Pszenica zwyczajna0,4
0500990Pozostałe0,01 *
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,1 *0,05 *
0610000Herbaty0,05 *0,05 *0,1 *
0620000Ziarna kawy0,20,05 *0,1 *
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów0,05 *0,05 *0,1 *
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe
0632000b) liści i ziół30 (+)0,15 (+)50
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) korzeni2 (+)0,05 (+)0,1 *
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,05 *0,05 *0,1 *
0640000Ziarna kakaowe0,05 *0,05 *0,1 *
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 *0,05 *0,1 *
0700000CHMIEL0,05 *0,1 *0,05 *0,05 *15
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 *0,1 *0,05 (+)0,05 *0,1 *
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000Przyprawy owocowe0,05 *0,1 *0,05 (+)0,05 *0,1 *
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000Przyprawy korowe0,05 *0,1 *0,05 *0,05 *0,1 *
0830010Cynamon
0830990Pozostałe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,05 *0,1 *0,05 *0,05 *0,1 *
0840020Imbir
0840030Kurkuma0,05 *0,1 *0,05 *0,05 *0,1 *
0840040Chrzan pospolity
0840990Pozostałe0,05 *0,1 *0,05 *0,05 *0,1 *
0850000Przyprawy pączkowe0,05 *0,1 *0,05 *0,05 *0,1 *
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 *0,1 *0,05 *0,05 *0,1 *
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 *0,1 *0,05 *0,05 *0,1 *
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE(+)0,02 *0,01 *0,01 *
0900010Korzenie buraka cukrowego0,40,02 *
0900020Trzcina cukrowa30,02 *
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,30,07
0900990Pozostałe0,01 *0,02 *
1000000PRODUKTY POCHODZENIA

ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000Tkanki z0,01 *0,01 *
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,0150,02 *0,05
1011020Tkanka tłuszczowa0,20,01 *0,02 *
1011030Wątroba0,10,02 *0,7
1011040Nerka0,10,01 *0,7
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,20,02 *0,7
1011990Pozostałe0,01 *0,02 *0,02 *
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,0150,02 *0,05
1012020Tkanka tłuszczowa0,20,01 *0,02 *
1012030Wątroba0,10,02 *0,7
1012040Nerka0,10,01 *0,7
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,20,02 *0,7
1012990Pozostałe0,01 *0,02 *0,02 *
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,0150,02 *0,05
1013020Tkanka tłuszczowa0,20,01 *0,02 *
1013030Wątroba0,10,02 *0,7
1013040Nerka0,10,01 *0,7
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,20,02 *0,7
1013990Pozostałe0,01 *0,02 *0,02 *
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,0150,02 *0,05
1014020Tkanka tłuszczowa0,20,01 *0,02 *
1014030Wątroba0,10,02 *0,7
1014040Nerka0,10,01 *0,7
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,20,02 *0,7
1014990Pozostałe0,01 *0,02 *0,02 *
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,0150,02 *0,05
1015020Tkanka tłuszczowa0,20,01 *0,02 *
1015030Wątroba0,10,02 *0,7
1015040Nerka0,10,01 *0,7
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,20,02 *0,7
1015990Pozostałe0,01 *0,02 *0,02 *
1016000f) drobiu0,02 *
1016010Mięśnie0,020,02 *
1016020Tkanka tłuszczowa0,050,01 *
1016030Wątroba0,020,02 *
1016040Nerka0,01 *0,01 *
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,050,02 *
1016990Pozostałe0,01 *0,02 *
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,0150,02 *0,05
1017020Tkanka tłuszczowa0,20,01 *0,02 *
1017030Wątroba0,10,02 *0,7
1017040Nerka0,10,01 *0,7
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,20,02 *0,7
1017990Pozostałe0,01 *0,02 *0,02 *
1020000Mleko0,020,01 *0,01 *0,01 *0,01 *
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie0,020,02 *0,01 *0,01 *0,01 *
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele0,05 *0,05 *0,05 *0,05 *0,05 *
1050000Płazy i gady0,01 *0,02 *0,01 *0,01 *0,02 *
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 *0,02 *0,01 *0,01 *0,02 *
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 *0,02 *0,01 *0,01 *0,02 *
1100000PRODUKTY POCHODZENIA

ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY

SPOŻYWCZE (9)

* Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Fluksapyroksad (F)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w uprawach w pło- dozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0211000 a) ziemniaki

0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0212020 Kartofel słodki/Batat

0212030 Pochrzyn

0212040 Maranta trzcinowata

0212990 Pozostałe (2)

0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010 Buraki

0213020 Marchew

0213030 Seler zwyczajny

0213040 Chrzan pospolity

0213050 Słonecznik bulwiasty

0213060 Pasternak

0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej

0213080 Rzodkiew zwyczajna

0213090 Kozibród porolistny/Salsefia

0213100 Brukiew/Karpiel

0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna

0213990 Pozostałe (2)

0220000 Warzywa cebulowe

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i pozostałości w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0220010 Czosnek

0220020 Cebula

0220030 Szalotka

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w uprawach w pło- dozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0220990 Pozostałe (2)

0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0241000 a) kapustne kwitnące

0241010 Brokuły

0241020 Kalafiory

0241990 Pozostałe (2)

0242000 b) kapustne głowiaste

0242010 Brukselka/Kapusta brukselska

0242020 Kapusta głowiasta

0242990 Pozostałe (2)

0243000 c) kapustne liściowe

0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai

0243020 Jarmuż

0243990 Pozostałe (2)

0244000 d) kalarepa

0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe

0251010 Roszpunka warzywna

0251020 Sałaty

0251030 Endywia o liściach szerokich

0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0251050 Gorczycznik wiosenny

0251060 Rokietta siewna/rukola

0251070 Gorczyca sarepska

0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0251990 Pozostałe (2)

0252000 b) szpinak i podobne liście

0252010 Szpinak

0252020 Portulaka pospolita

0252030 Boćwina

0252990 Pozostałe (2)

0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0256000 f) zioła, kwiaty jadalne

0256010 Trybula

0256020 Szczypiorek

0256030 Liście selera

0256040 Pietruszka - nać

0256050 Szałwia lekarska

0256060 Rozmaryn lekarski

0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0256100 Estragon

0256990 Pozostałe (2)

0270020 Karczochy hiszpańskie

0270030 Seler

0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski

0270050 Karczochy zwyczajne

0270060 Pory

0270070 Rabarbar

0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0300010 Fasola

0300020 Soczewica

0300030 Groch

0300040 Łubin biały

0300990 Pozostałe (2)

0500000 ZBOŻA

0500010 Jęczmień

0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0500030 Kukurydza

0500040 Proso zwyczajne

0500050 Owies zwyczajny

0500060 Ryż siewny

0500070 Żyto zwyczajne

0500080 Sorgo japońskie

0500090 Pszenica zwyczajna

0500990 Pozostałe (2)

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych i pozostałości w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0632000 b) liści i ziół

0632010 Truskawka

0632020 Aspalat prosty

0632030 Ostrokrzew paragwajski

0632990 Pozostałe (2)

0633000 c) korzeni

0633010 Kozłek lekarski

0633020 Żeń-szeń

0633990 Pozostałe (2)

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w uprawach w pło- dozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE

0900010 Korzenie buraka cukrowego

0900020 Trzcina cukrowa

0900030 Cykoria podróżnik, korzenie

0900990 Pozostałe (2)

Metamitron
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych, badań pozostałości i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0152000 b) truskawki

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu upraw są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0251060 Rokietta siewna/rukola

0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0252000 b) szpinak i podobne liście

0252010 Szpinak

0252020 Portulaka pospolita

0252030 Boćwina

0252990 Pozostałe (2)

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych, metabolizmu upraw i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0632000 b) liści i ziół

0632010 Truskawka

0632020 Aspalat prosty

0632030 Ostrokrzew paragwajski

0632990 Pozostałe (2)

0633000 c) korzeni

0633010 Kozłek lekarski

0633020 Żeń-szeń

0633990 Pozostałe (2)

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, metod analitycznych i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0810000 Przyprawy nasienne

0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020 Kminek czarny/Czarny kmin

0810030 Seler

0810040 Kolendra siewna

0810050 Kmin rzymski

0810060 Koper ogrodowy

0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080 Kozieradka pospolita

0810090 Gałka muszkatołowa

0810990 Pozostałe (2)

0820000 Przyprawy owocowe

0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020 Pieprz syczuański

0820030 Kminek zwyczajny

0820040 Kardamon malabarski

0820050 Jagody jałowca

0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0820070 Wanilia

0820080 Tamarynd

0820990 Pozostałe (2)

Penflufen (suma izomerów) (F)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
Suma spirotetramatu i spirotetramat-enolu wyrażona jako spirotetramat (R)
(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Spirotetramat - kod 1000000 oprócz 1040000: spirotetramat-enol wyrażony jako spirotetramat
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0244000 d) kalarepa
0244000 d) kalarepa"
2)
w załączniku III część A skreśla się kolumny dotyczące fluksapyroksadu, hymeksazolu, metamitronu i spirotetramatu.
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for fluxapy- roxad according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluksapyroksadu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020; 18(1):5984.
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for hymexazol according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości hymeksazolu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2019; 17(11):5895.
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for metami- tron according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości metamitronu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020; 18(1):5959.
5 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for penflufen according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości penflufenu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2019; 17(10):5840.
6 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for spirotetramat according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości spirotetramatu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020; 18(1):5960.
7 "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for spirotetramat in small fruits and berries" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości spirotetramatu w drobnych owocach i jagodach). Dziennik EFSA 2019; 17(11):5904.
8 "Reasoned opinion on the setting of import tolerances for fluxapyroxad in certain root crops and coffee beans" (Uzasadniona opinia dotycząca ustanowienia tolerancji importowych dla fluksapyroksadu w niektórych roślinach okopowych i ziarnach kawy). Dziennik EFSA 2020; 18(1):5950.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.