Rozporządzenie 2021/618 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dichlofopu, fluopyramu, ipkonazolu i terbutyloazyny w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2021.131.55

Akt jednorazowy
Wersja od: 6 maja 2021 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/618
z dnia 15 kwietnia 2021 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dichlofopu, fluopyramu, ipkonazolu i terbutyloazyny w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) i art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dichlofopu, fluopyramu, ipkonazolu i terbutyloazyny określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W odniesieniu do dichlofopu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących jęczmienia i pszenicy zwyczajnej brakuje pewnych informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(3) W odniesieniu do fluopyramu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 3 . Urząd zalecił obniżenie NDP dotyczących morw (czarnych i białych), owoców bzu czarnego, manioku jadalnego/podpłomycza najużyteczniejszego, maranty trzcinowatej, buraków, czosnku, cebuli, szalotki, trybuli, szczypiorku, liści selera, pietruszki, szałwii lekarskiej, rozmarynu lekarskiego, macierzanki pospolitej/tymianku pospolitego, liści laurowych/wawrzynu szlachetnego/lauru szlachetnego, estragonu, soczewicy, gryki zwyczajnej i pozostałych zbóż rzekomych oraz naparów ziołowych z korzeni. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub pozostawienie dotychczasowych NDP. W oparciu o badania roślin uprawianych zmianowo i biorąc pod uwagę, że nie można całkowicie uniknąć wchłaniania pozostałości przez rośliny uprawiane następczo, określono NDP odzwierciedlające wchłanianie pozostałości z gleby w odniesieniu do manioku jadalnego/podpłomycza najużyteczniejszego, kartofla słodkiego/batatu, pochrzynu, maranty trzcinowatej, pozostałych warzyw korzeniowych i bulwiastych oprócz buraka cukrowego, korzeni cykorii podróżnika, brokułów, kalafiorów, brukselki/kapusty brukselskiej, kapusty głowiastej, jarmużu, kalarepy, rukwi wodnej, naparów ziołowych z korzeni, przypraw korzeniowych lub kłączowych, korzeni buraka cukrowego, kukurydzy cukrowej, kukurydzy, gryki zwyczajnej i pozostałych zbóż rzekomych oraz prosa zwyczajnego. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących cytryn, mandarynek, bananów, dymki/cebuli szczypiorowej i cebuli siedmiolatki, pomidorów, melonów, arbuzów, kapusty pekiń- skiej/kapusty petsai, endywii o liściach szerokich, gorczycznika wiosennego, gorczycy sarepskiej, szpinaku, boćwiny, karczochów zwyczajnych i porów pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(4) W odniesieniu do ipkonazolu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 4 . Urząd zalecił utrzymanie obecnych NDP. NDP dotyczące danych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd.

(5) W odniesieniu do terbutyloazyny Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 5 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości w odniesieniu do mleka. Zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do kukurydzy i sorgo japońskiego. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących kukurydzy cukrowej, łubinu białego, ziaren słonecznika, nasion bawełny, bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, mleka) i koniowatych (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, mleka) pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(6) W uzasadnionych opiniach Urzędu uwzględniono obecne kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL). Przy wyznaczaniu NDP uwzględniono CXL, które są bezpieczne dla konsumentów w Unii.

(7) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie w UE danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje importowe ani CXL, NDP należy ustalić na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej NDP, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do wszystkich substancji objętych zakresem niniejszego rozporządzenia laboratoria te stwierdziły, że w wyniku rozwoju technicznego w przypadku niektórych towarów konieczne jest ustalenie określonych granic oznaczalności.

(9) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepis przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(13) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(14) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 6 listopada 2021 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 6 listopada 2021 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 15 kwietnia 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK 6  

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II dodaje się kolumny dotyczące dichlofopu, fluopyramu, ipkonazolu i terbutyloazyny w brzmieniu:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Suma dichlofopu metylowego, kwasu dichlofopowego i jego soli wyrażona jako dichlofop metylowy (suma izomerów)Fluopyram (R)Ipkonazol (F)Terbuty-loazyna (F), (R)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE;

ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0110000Owoce cytrusowe
0110010Grejpfruty0,5
0110020Pomarańcze0,5
0110030Cytryny0,9 (+)
0110040Limy/limonki0,01 (*)
0110050Mandarynki0,9 (+)
0110990Pozostałe0,01 (*)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,03
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000Owoce ziarnkowe0,8
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe
0140000Owoce pestkowe
0140010Morele1,5
0140020Czereśnie2
0140030Brzoskwinie1,5
0140040Śliwki0,6
0140990Pozostałe0,01 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona
0151010Winogrona stołowe2
0151020Winogrona do produkcji wina1,5
0152000b) truskawki2
0153000c) owoce leśne5
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie7
0154020Żurawiny4
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)4
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)4
0154050Róża dzika3
0154060Morwy (czarne i białe)4
0154070Głóg włoski0,01 (*)
0154080Bez czarny4
0154990Pozostałe3
0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką0,01 (*)
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat
0161050Karambola
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070Czapetka kuminowa
0161990Pozostałe
0162000b) niejadalną skórką, małe0,01 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/ Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,01 (*)
0163020Banany0,8 (+)
0163030Mango0,01 (*)
0163040Papaja0,01 (*)
0163050Granaty/Jabłka granatu0,01 (*)
0163060Czerymoja0,01 (*)
0163070Gujawa/Gruszla0,01 (*)
0163080Ananasy0,01 (*)
0163090Owoce chlebowca0,01 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,01 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/ Owoce guanabany0,01 (*)
0163990Pozostałe0,01 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0211000a) ziemniaki0,08
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy0,06 (+)
0212020Kartofel słodki/Batat0,15 (+)
0212030Pochrzyn0,15 (+)
0212040Maranta trzcinowata0,06 (+)
0212990Pozostałe0,01 (*)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,2 (+)
0213020Marchew0,4 (+)
0213030Seler zwyczajny0,4 (+)
0213040Chrzan pospolity0,4 (+)
0213050Słonecznik bulwiasty0,4 (+)
0213060Pasternak0,4 (+)
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,4 (+)
0213080Rzodkiew0,4 (+)
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,4 (+)
0213100Brukiew/Karpiel0,4 (+)
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,4 (+)
0213990Pozostałe0,4
0220000Warzywa cebulowe0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0220010Czosnek0,07
0220020Cebula0,07
0220030Szalotka0,07
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka3 (+)
0220990Pozostałe0,07
0230000Warzywa owocowe0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0231000a) rośliny psiankowate
0231010Pomidory0,5 (+)
0231020Papryka roczna2
0231030Oberżyny/Bakłażany0,4
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,01 (*)
0231990Pozostałe0,01 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,6
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010Melony0,9 (+)
0233020Dynie olbrzymie0,4
0233030Arbuzy0,4 (+)
0233990Pozostałe0,01 (*)
0234000d) kukurydza cukrowa0,02 (+)(+)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły0,5 (+)
0241020Kalafiory0,3 (+)
0241990Pozostałe0,3
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,4 (+)
0242020Kapusta głowiasta0,3 (+)
0242990Pozostałe0,3
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai2 (+)
0243020Jarmuż0,15 (+)
0243990Pozostałe2
0244000d) kalarepa0,15 (+)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0251010Roszpunka warzywna20
0251020Sałaty15
0251030Endywia o liściach szerokich2 (+)
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy20
0251050Gorczycznik wiosenny2 (+)
0251060Rokietta siewna/rukola20
0251070Gorczyca sarepska2 (+)
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)20
0251990Pozostałe0,01 (*)
0252000b) szpinak i podobne liście0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0252010Szpinak2 (+)
0252020Portulaka pospolita20
0252030Boćwina2 (+)
0252990Pozostałe0,01 (*)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,02 (*)0,15 (+)0,01 (*)0,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liścias- ta/cykoria brukselska0,02 (*)0,30,01 (*)0,01 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,05 (*)0,02 (*)0,02 (*)
0256010Trybula6
0256020Szczypiorek6
0256030Liście selera6
0256040Pietruszka - nać6
0256050Szałwia lekarska6
0256060Rozmaryn lekarski6
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek6
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne60
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny6
0256100Estragon6
0256990Pozostałe0,01 (*)
0260000Warzywa strączkowe0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0260010Fasola (w strąkach)3
0260020Fasola (bez strąków)0,15
0260030Groch (w strąkach)3
0260040Groch (bez strąków)0,15
0260050Soczewica0,15
0260990Pozostałe0,01 (*)
0270000Warzywa łodygowe0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0270010Szparagi0,01 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,01 (*)
0270030Seler20
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,01 (*)
0270050Karczochy zwyczajne4 (+)
0270060Pory0,8 (+)
0270070Rabarbar0,01 (*)
0270080Pędy bambusa0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)
0270990Pozostałe0,01 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,02 (*)0,50,01 (*)0,01 (*)
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały(+)
0300990Pozostałe
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,01 (*)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,02
0401030Nasiona maku0,4
0401040Ziarna sezamu0,01 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,7(+)
0401060Ziarna rzepaku1
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,08
0401080Nasiona gorczycy0,4
0401090Nasiona bawełny0,8(+)
0401100Nasiona dyni0,01 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,01 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,01 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,01 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,01 (*)
0401150Rącznik pospolity0,01 (*)
0401990Pozostałe0,01 (*)
0402000Owoce oleiste0,01 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe
0500000ZBOŻA0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0500010Jęczmień(+)0,2
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,02 (+)
0500030Kukurydza0,02 (+)
0500040Proso zwyczajne0,02 (+)
0500050Owies zwyczajny0,2
0500060Ryż siewny0,02
0500070Żyto zwyczajne0,07
0500080Sorgo japońskie4
0500090Pszenica zwyczajna(+)0,9
0500990Pozostałe0,01 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0610000Herbaty0,05 (*)
0620000Ziarna kawy0,05 (*)
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów40
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe
0632000b) liści i ziół40
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) korzeni1
0633010Kozłek lekarski(+)
0633020Żeń-szeń(+)
0633990Pozostałe
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,05 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,05 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 (*)
0700000CHMIEL0,1 (*)600,05 (*)0,05 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż0,05 (*)
0810020Kminek czarny/Czarny kmin0,05 (*)
0810030Seler0,05 (*)
0810040Kolendra siewna0,05 (*)
0810050Kmin rzymski0,05 (*)
0810060Koper ogrodowy70
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski0,05 (*)
0810080Kozieradka pospolita0,05 (*)
0810090Gałka muszkatołowa0,05 (*)
0810990Pozostałe0,05 (*)
0820000Przyprawy owocowe0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000Przyprawy korowe0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,1 (*)1 (+)0,05 (*)0,05 (*)
0840020Imbir
0840030Kurkuma0,1 (*)1 (+)0,05 (*)0,05 (*)
0840040Chrzan pospolity
0840990Pozostałe0,1 (*)10,05 (*)0,05 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego0,1 (+)
0900020Trzcina cukrowa0,01 (*)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,1 (+)
0900990Pozostałe0,01 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA

ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000Tkanki z0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,1
1011020Tkanka tłuszczowa0,09
1011030Wątroba0,5
1011040Nerka0,08
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,5
1011990Pozostałe0,02 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,15(+)
1012020Tkanka tłuszczowa0,15(+)
1012030Wątroba0,8(+)
1012040Nerka0,15(+)
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,8
1012990Pozostałe0,02 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,15
1013020Tkanka tłuszczowa0,15
1013030Wątroba0,8
1013040Nerka0,15
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,8
1013990Pozostałe0,02 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,15
1014020Tkanka tłuszczowa0,15
1014030Wątroba0,8
1014040Nerka0,15
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,8
1014990Pozostałe0,02 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,15(+)
1015020Tkanka tłuszczowa0,15(+)
1015030Wątroba0,8(+)
1015040Nerka0,15(+)
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,8
1015990Pozostałe0,02 (*)
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie0,07
1016020Tkanka tłuszczowa0,07
1016030Wątroba0,3
1016040Nerka0,02 (*)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,3
1016990Pozostałe0,02 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,15
1017020Tkanka tłuszczowa0,15
1017030Wątroba0,8
1017040Nerka0,15
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,8
1017990Pozostałe0,02 (*)
1020000Mleko0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
1020010Bydło0,07(+)
1020020Owce0,06
1020030Kozy0,06
1020040Konie0,07(+)
1020990Pozostałe0,02 (*)
1030000Jaja ptasie0,01 (*)0,150,01 (*)0,01 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA

ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY

SPOŻYWCZE (9)

(*)Granica oznaczalności
(a)Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
Suma dichlofopu metylowego, kwasu dichlofopowego i jego soli wyrażona jako dichlofop metylowy (suma izomerów)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i dane toksykologiczne dotyczące koniugatów kwasu dichlofopowego, koniugatów Mx i metabolitu 6a są niedostępne. W oczekiwaniu na przedłożenie i ocenę danych potwierdzających zwierzęta gospodarskie nie powinny być karmione słomą z jęczmienia poddanego działaniu tej substancji. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0500010 Jęczmień
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i dane toksykologiczne dotyczące koniugatów kwasu dichlofopowego, koniugatów Mx i metabolitu 6aas są niedostępne. W oczekiwaniu na przedłożenie i ocenę danych potwierdzających zwierzęta gospodarskie nie powinny być karmione słomą z pszenicy zwyczajnej poddanej działaniu tej substancji. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0500090 Pszenica zwyczajna
Fluopyram (R)
(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Fluopyram - kod 1000000 oprócz 1040000: suma fluopyramu i fluopyramu-benzamidu (M25) wyrażona jako fluopyram

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0110030 Cytryny

0110050 Mandarynki

0163020 Banany

(+)NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
(+)NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo
0212020 Kartofel słodki/Batat

0212030 Pochrzyn

0212040 Maranta trzcinowata

0213010 Buraki

0213020 Marchew

0213030 Seler zwyczajny

0213040 Chrzan pospolity

0213050 Słonecznik bulwiasty

0213060 Pasternak

0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej

0213080 Rzodkiew zwyczajna

0213090 Kozibród porolistny/Salsefia

0213100 Brukiew/Karpiel

0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0231010 Pomidory

0233010 Melony

0233030 Arbuzy

(+)NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo

0234000 d) kukurydza cukrowa

0241010 Brokuły

0241020 Kalafiory

0242010 Brukselka/Kapusta brukselska

0242020 Kapusta głowiasta

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai

(+)NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo

0243020 Jarmuż

0244000 d) kalarepa

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0251030 Endywia o liściach szerokich

0251050 Gorczycznik wiosenny

0251070 Gorczyca sarepska

0252010 Szpinak

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0252030 Boćwina

(+)NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo 0254000 d) rukiew wodna
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0270050 Karczochy zwyczajne

0270060 Pory

(+)NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo

0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0500030 Kukurydza

0500040 Proso zwyczajne

0633010 Kozłek lekarski

0633020 Żeń-szeń

0840010 Lukrecja

0840030 Kurkuma

0900010 Korzenie buraka cukrowego

0900030 Cykoria podróżnik, korzenie

Ipkonazol (F)
(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach
Terbutyloazyna (F), (R)
(F) = Rozpuszczalna w tłuszczach
(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Terbutyloazyna - kod 1020000
Suma terbutyloazyny i desetyloterbutyloazyny wyrażona jako terbutyloazyna (F)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0234000 d) kukurydza cukrowa

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0300040 Łubin biały

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0401050 Ziarna słonecznika

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0401090 Nasiona bawełny

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu zwierząt gospodarskich i badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1015010 Mięśnie

1015020 Tłuszcz

1015030 Wątroba

1015040 Nerka

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1020010 Bydło

1020040 Konie

2)
w załączniku III część A skreśla się kolumny dotyczące dichlofopu, fluopyramu, ipkonazolu i terbutyloazyny.
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for diclofop according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dichlofopu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5981.
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for fluopy- ram according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluopyramu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18 (4):6059.
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for ipcona- zole according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ipkonazolu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18 (1):5961.
5 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for terbuthy- lazine according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości terbutyloazyny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5980.
6 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 28 października 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.382.56) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 maja 2021 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.