Rozporządzenie 2021/1842 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2021.373.76

Akt jednorazowy
Wersja od: 21 października 2021 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/1842
z dnia 20 października 2021 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środka ochrony roślin zawierającego substancję czynną flupiradifuron na powierzchni truskawek, oliwek stołowych, piżmianu jadalnego/ketmii jadalnej/okry, kalafiorów, brokułów, brukselki/kapusty brukselskiej, kapusty głowiastej, jarmużu, kalarepy, "sałat i warzyw sałatowych", "szpinaku i podobnych liści", "ziół i kwiatów jadalnych", fasoli, grochu, ziaren rzepaku, nasion gorczycy i oliwek do produkcji oliwy złożono wniosek zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w sprawie zmiany obecnych NDP dotyczących flupiradifuronu i jego głównego metabolitu kwasu difluorooctowego.

(3) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący tolerancji importowych w odniesieniu do flupiradifuronu stosowanego w Stanach Zjednoczonych na owocach cytrusowych, owocach opun- cji figowej/figach indyjskich, nasionach bawełny, kukurydzy cukrowej, jęczmieniu, kukurydzy, sorgo japońskim i pszenicy, w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie - na orzechach z drzew orzechowych, owocach ziarnkowych, winogronach, borówkach amerykańskich, "warzywach korzeniowych i bulwiastych", pomidorach, papryce rocznej, oberżynach/bakłażanach, melonach, selerze, jadalnych nasionach roślin strączkowych, orzeszkach ziemnych/orze- chach arachidowych, ziarnach soi zwyczajnej i chmielu, w Brazylii - na ziarnach kawy oraz w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej - na ziarnach kakaowych. Wnioskodawcy twierdzą, że dozwolone zastosowania tej substancji na wspomnianych uprawach w tych państwach skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP wskazane w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 w odniesieniu do flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw.

(4) W kontekście tych wniosków wnioskodawca - w terminie określonym w rozporządzeniu Komisji (UE) 2016/486 2  - przedłożył Niderlandom, państwu członkowskiemu pełniącemu rolę sprawozdawcy, dodatkowe badania polowe nad roślinami uprawianymi zmianowo oraz badania żywienia zwierząt gospodarskich.

(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez Niderlandy, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 3 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7) W odniesieniu do flupiradifuronu w owocach ziarnkowych, melonach, pomidorach i chmielu Urząd stwierdził, że przedłożone dane są niewystarczające do ustalenia nowych NDP. W odniesieniu do flupiradifuronu w selerze nie można było wykluczyć obaw związanych z nadmiernym spożyciem. W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wspomnianych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(8) W następstwie oceny dodatkowych badań polowych nad roślinami uprawianymi zmianowo i badań żywienia zwierząt gospodarskich Urząd zalecił podniesienie, obniżenie lub utrzymanie obecnych NDP flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego w roślinach uprawianych zmianowo i produktach pochodzenia zwierzęcego. W szczególności Urząd zaproponował obniżenie NDP flupiradifuronu w liściach winorośli oraz kwasu difluorooctowego w kukurydzy, ziarnach kakaowych i wątrobie świń. Te NDP należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowych poziomach lub na poziomach określonych przez Urząd.

(9) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć środek przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(13) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(14) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do flupiradifuronu w liściach winorośli oraz kwasu difluorooctowego w kukurydzy, ziarnach kakaowych i wątrobie świń w przypadku produktów wyprodukowanych w Unii lub przywiezionych do Unii przed dniem 10 maja 2022 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

W odniesieniu do NDP dotyczących flupiradifuronu w liściach winorośli oraz kwasu difluorooctowego w kukurydzy, ziarnach kakaowych i wątrobie świń niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 10 maja 2022 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 20 października 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II dodaje się kolumny dotyczące kwasu difluorooctowego i flupiradifuronu w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Kwas difluorooctowyFlupiradifuron
(1)(2)(3)(4)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe
0110010Grejpfruty0,053
0110020Pomarańcze0,053
0110030Cytryny0,051,5
0110040Limy/limonki0,051,5
0110050Mandarynki0,051,5
0110990Pozostałe (2)0,02 (*)0,01 (*)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,040,02
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe (2)
0130000Owoce ziarnkowe0,20,6
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe (2)
0140000Owoce pestkowe0,02 (*)0,01 (*)
0140010Morele
0140020Czereśnie
0140030Brzoskwinie
0140040Śliwki
0140990Pozostałe (2)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona0,153
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki0,30,4
0153000c) owoce leśne
0153010Jeżyny0,071,5
0153020Jeżyny popielice0,02 (*)0,01 (*)
0153030Maliny (czerwone i żółte)0,071,5
0153990Pozostałe (2)0,02 (*)0,01 (*)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie0,054
0154020Żurawiny0,02 (*)0,01 (*)
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)0,02 (*)0,01 (*)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)0,02 (*)0,01 (*)
0154050Róża dzika0,02 (*)0,01 (*)
0154060Morwy (czarne i białe)0,02 (*)0,01 (*)
0154070Głóg włoski0,02 (*)0,01 (*)
0154080Bez czarny0,02 (*)0,01 (*)
0154990Pozostałe (2)0,02 (*)0,01 (*)
0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle0,02 (*)0,01 (*)
0161020Figi0,02 (*)0,01 (*)
0161030Oliwki stołowe0,155
0161040Kumkwat0,02 (*)0,01 (*)
0161050Karambola0,02 (*)0,01 (*)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,02 (*)0,01 (*)
0161070Czapetka kuminowa0,02 (*)0,01 (*)
0161990Pozostałe (2)0,02 (*)0,01 (*)
0162000b) niejadalną skórką, małe0,02 (*)0,01 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe (2)
0163000c) niejadalną skórką, duże0,02 (*)0,01 (*)
0163010Awokado
0163020Banany
0163030Mango
0163040Papaja
0163050Granaty/Jabłka granatu
0163060Czerymoja
0163070Gujawa/Gruszla
0163080Ananasy
0163090Owoce chlebowca
0163100Owoce duriana właściwego
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990Pozostałe (2)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) ziemniaki0,20,05
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,20,05
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe (2)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,40,9
0213010Buraki
0213020Marchew
0213030Seler zwyczajny
0213040Chrzan pospolity
0213050Słonecznik bulwiasty
0213060Pasternak
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080Rzodkiew zwyczajna
0213090Kozibród porolistny/Salsefia
0213100Brukiew/Karpiel
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990Pozostałe (2)
0220000Warzywa cebulowe0,150,01 (*)
0220010Czosnek
0220020Cebula
0220030Szalotka
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990Pozostałe (2)
0230000Warzywa owocowe
0231000a) Solanaceae i Malvaceae
0231010Pomidory0,40,7
0231020Papryka roczna0,90,9
0231030Oberżyny/Bakłażany0,91
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,40,9
0231990Pozostałe (2)0,150,01 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,70,6
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe (2)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010Melony0,30,01 (*)
0233020Dynie olbrzymie0,30,01 (*)
0233030Arbuzy0,150,15
0233990Pozostałe (2)0,150,01 (*)
0234000d) kukurydza cukrowa0,20,05
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,150,01 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000a) kapustne kwitnące0,70,6
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe (2)
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,40,09
0242020Kapusta głowiasta0,40,3
0242990Pozostałe (2)0,02 (*)0,01 (*)
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai0,02 (*)0,01 (*)
0243020Jarmuż0,65
0243990Pozostałe (2)0,02 (*)0,01 (*)
0244000d) kalarepa0,40,09
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010Roszpunka warzywna0,36
0251020Sałaty0,26
0251030Endywia o liściach szerokich0,080,07
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy0,36
0251050Gorczycznik wiosenny0,36
0251060Rokietta siewna/rukola0,36
0251070Gorczyca sarepska0,36
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)0,36
0251990Pozostałe (2)0,36
0252000b) szpinak i podobne liście0,36
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe (2)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,040,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,080,07
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,080,07
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,36
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe (2)
0260000Warzywa strączkowe
0260010Fasola (w strąkach)0,90,5
0260020Fasola (bez strąków)10,4
0260030Groch (w strąkach)0,90,5
0260040Groch (bez strąków)10,4
0260050Soczewica10,4
0260990Pozostałe (2)0,40,01 (*)
0270000Warzywa łodygowe0,20,01 (*)
0270010Szparagi
0270020Karczochy hiszpańskie
0270030Seler
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050Karczochy zwyczajne
0270060Pory
0270070Rabarbar
0270080Pędy bambusa
0270090Rdzenie palmowe
0270990Pozostałe (2)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,02 (*)0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,02 (*)0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH33
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe (2)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,050,01 (*)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,060,04
0401030Nasiona maku0,050,01 (*)
0401040Ziarna sezamu0,050,01 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,050,01 (*)
0401060Ziarna rzepaku0,30,3
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,71,5
0401080Nasiona gorczycy0,30,3
0401090Nasiona bawełny0,080,8
0401100Nasiona dyni0,050,01 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,050,01 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,050,01 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,050,01 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,050,01 (*)
0401150Rącznik pospolity0,050,01 (*)
0401990Pozostałe (2)0,050,01 (*)
0402000Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,155
0402020Nasiona palm olejowych0,02 (*)0,01 (*)
0402030Owoce palm olejowych0,02 (*)0,01 (*)
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe0,02 (*)0,01 (*)
0402990Pozostałe (2)0,02 (*)0,01 (*)
0500000ZBOŻA
0500010Jęczmień0,83
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,30,01 (*)
0500030Kukurydza0,10,02
0500040Proso zwyczajne0,30,01 (*)
0500050Owies zwyczajny0,30,01 (*)
0500060Ryż siewny0,30,01 (*)
0500070Żyto zwyczajne0,30,01 (*)
0500080Sorgo japońskie0,33
0500090Pszenica zwyczajna1,51
0500990Pozostałe (2)0,30,01 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000Herbaty0,1 (*)0,05 (*)
0620000Ziarna kawy0,21
0630000Napary ziołowe z0,05 (*)
0631000a) kwiatów0,1 (*)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół0,1 (*)
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni0,1 (*)
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe (2)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000Ziarna kakaowe0,060,05 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,1 (*)0,05 (*)
0700000CHMIEL0,34
0800000PRZYPRAWY
0 810000Przyprawy nasienne0,1 (*)0,05 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,1 (*)0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,1 (*)0,05 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,1 (*)0,05 (*)
0840020Imbir lekarski (10)
0840030Kurkuma0,1 (*)0,05 (*)
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)0,1 (*)0,05 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,1 (*)0,05 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,1 (*)0,05 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,1 (*)0,05 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,02 (*)0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik, korzenie
0900990Pozostałe (2)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Towary z
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,150,03
1011020Tłuszcz0,10,015
1011030Wątroba0,090,08
1011040Nerka0,20,09
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,20,09
1011990Pozostałe (2)0,20,09
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,40,3
1012020Tłuszcz0,50,2
1012030Wątroba0,41
1012040Nerka0,51
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,51
1012990Pozostałe (2)0,51
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,20,3
1013020Tłuszcz0,150,2
1013030Wątroba0,151
1013040Nerka0,31
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,31
1013990Pozostałe (2)0,31
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,20,3
1014020Tłuszcz0,150,2
1014030Wątroba0,151
1014040Nerka0,31
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,31
1014990Pozostałe (2)0,31
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,40,3
1015020Tłuszcz0,50,2
1015030Wątroba0,41
1015040Nerka0,51
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,51
1015990Pozostałe (2)0,51
1016000f) drobiu0,01 (*)
1016010Mięśnie0,15
1016020Tłuszcz0,03
1016030Wątroba0,3
1016040Nerka0,02 (*)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02 (*)
1016990Pozostałe (2)0,02 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,40,3
1017020Tłuszcz0,50,2
1017030Wątroba0,41
1017040Nerka0,51
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,51
1017990Pozostałe (2)0,51
1020000Mleko
1020010Bydło0,070,15
1020020Owce0,030,15
1020030Kozy0,030,15
1020040Konie0,030,01 (*)
1020990Pozostałe (2)0,030,01 (*)
1030000Jaja ptasie0,10,01 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe (2)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,02 (*)0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,02 (*)0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,02 (*)0,01 (*)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I."

2)
w części A załącznika III skreśla się kolumny dotyczące kwasu difluorooctowego i flupiradifuronu.
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (UE) 2016/486 z dnia 29 marca 2016 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyjazofamidu, cykloksy- dymu, kwasu difluorooctowego, fenoksykarbu, flumetraliny, fluopikolidu, flupiradifuronu, fluksapyroksadu, krezoksymu metylu, mandestrobiny, mepanipirymu, metalaksylu-M, pendimetalinu oraz teflutryny w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz.U. L 90 z 6.4.2016, s. 1).
3 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu: "Reasoned opinion on the setting of import tolerances, modification of existing maximum residue levels and evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for flupyradifurone and DFA" (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowych, zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oraz oceny danych potwierdzających w następstwie przeglądu NDP flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2020; 18(6):6133. "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for flupyradifurone and DFA in rapeseeds/canola seeds and mustard seeds" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flupiradi- furonu i kwasu difluorooctowego w ziarnach rzepaku i nasionach gorczycy). Dziennik EFSA 2020; 18(11):6298. "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for flupyradifurone and DFA in okra/lady's finger" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego w piżmianie jadalnym/ketmii jadalnej/okrze). Dziennik EFSA 2021; 19(5):6581.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.