Rozporządzenie 2021/1810 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyprodynilu w borówkach amerykańskich, żurawinach, porzeczkach i agreście

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2021.366.2

Akt jednorazowy
Wersja od: 15 października 2021 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/1810
z dnia 14 października 2021 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyprodynilu w borówkach amerykańskich, żurawinach, porzeczkach i agreście
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) cyprodynilu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W ramach procedury udzielania zezwolenia na stosowanie środka ochrony roślin zawierającego substancję czynną cyprodynil na powierzchni borówek amerykańskich, żurawin, porzeczek i agrestu złożono wniosek zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w sprawie zmiany obowiązujących NDP.

(3) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek ten został poddany ocenie przez państwo członkowskie, którego dotyczył, a sprawozdanie z oceny przekazano Komisji.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") ocenił wniosek i sprawozdanie z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał tę opinię wnioskodawcy, Komisji i państwom członkowskim oraz podał ją do publicznej wiadomości.

(5) Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiana NDP, o którą wystąpił wnioskodawca, jest dopuszczalna z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowej substancji. Długotrwałe narażenie na przedmiotową substancję w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących ją zawierać wykazało, że nie istnieje ryzyko przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia. Ponadto w oparciu o niski profil ostrej toksyczności przedmiotowej substancji czynnej Urząd stwierdził, że ustanowienie ostrej dawki referencyjnej nie jest konieczne.

(6) Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że proponowana zmiana NDP spełnia wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 14 października 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca cyprodynilu otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Cyprodynil (R) (F)
(1)(2)(3)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe0,02 (*)
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe (2)
0120000Orzechy z drzew orzechowych
0120010Migdały0,02 (*)(+)
0120020Orzechy brazylijskie0,04
0120030Orzechy nerkowca0,04
0120040Kasztany jadalne0,04
0120050Orzechy kokosowe0,04
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej0,04
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej0,04
0120080Orzechy pekan0,04
0120090Orzeszki piniowe0,04
0120100Orzeszki pistacjowe0,02 (*)
0120110Orzechy włoskie0,04
0120990Pozostałe (2)0,04
0130000Owoce ziarnkowe2
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe (2)
0140000Owoce pestkowe2
0140010Morele
0140020Czereśnie
0140030Brzoskwinie
0140040Śliwki
0140990Pozostałe (2)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona3
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki5
0153000c) owoce leśne
0153010Jeżyny3
0153020Jeżyny popielice0,02 (*)
0153030Maliny (czerwone i żółte)3
0153990Pozostałe (2)0,02 (*)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie8
0154020Żurawiny8
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)8
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)8
0154050Róża dzika3
0154060Morwy (czarne i białe)3
0154070Głóg włoski3
0154080Bez czarny3
0154990Pozostałe (2)3
0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle0,02 (*)
0161020Figi0,02 (*)
0161030Oliwki stołowe0,02 (*)
0161040Kumkwat0,02 (*)
0161050Karambola0,02 (*)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia2
0161070Czapetka kuminowa0,02 (*)
0161990Pozostałe (2)0,02 (*)
0162000b) niejadalną skórką, małe0,02 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe (2)
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado1
0163020Banany0,02 (*)
0163030Mango0,02 (*)
0163040Papaja0,02 (*)
0163050Granaty/Jabłka granatu5
0163060Czerymoja0,02 (*)
0163070Gujawa/Gruszla1,5
0163080Ananasy0,02 (*)
0163090Owoce chlebowca0,02 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,02 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,02 (*)
0163990Pozostałe (2)0,02 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) ziemniaki0,02 (*)
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,02 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe (2)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki1,5
0213020Marchew1,5
0213030Seler zwyczajny0,3
0213040Chrzan pospolity1,5
0213050Słonecznik bulwiasty0,02 (*)
0213060Pasternak1,5
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej1,5
0213080Rzodkiew zwyczajna0,3
0213090Kozibród porolistny/Salsefia1,5
0213100Brukiew/Karpiel0,02 (*)
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,02 (*)
0213990Pozostałe (2)0,02 (*)
0220000Warzywa cebulowe
0220010Czosnek0,07
0220020Cebula0,3
0220030Szalotka0,07
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka0,8
0220990Pozostałe (2)0,02 (*)
0230000Warzywa owocowe
0231000a) Solanaceae i Malvaceae
0231010Pomidory1,5
0231020Papryka roczna1,5
0231030Oberżyny/Bakłażany1,5
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,02 (*)
0231990Pozostałe (2)0,02 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,5
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe (2)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,6
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe (2)
0234000d) kukurydza cukrowa0,02 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,02 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000a) kapustne kwitnące2
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe (2)
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,02 (*)
0242020Kapusta głowiasta0,7
0242990Pozostałe (2)0,02 (*)
0243000c) kapustne liściowe0,02 (*)
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe (2)
0244000d) kalarepa0,02 (*)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe15
0251010Roszpunka warzywna
0251020Sałaty
0251030Endywia o liściach szerokich
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050Gorczycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna/rukola
0251070Gorczyca sarepska
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990Pozostałe (2)
0252000b) szpinak i podobne liście15
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe (2)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,02 (*)
0254000d) rukiew wodna0,02 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,06
0256000f) zioła, kwiaty jadalne40
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe (2)
0260000Warzywa strączkowe
0260010Fasola (w strąkach)2
0260020Fasola (bez strąków)0,08
0260030Groch (w strąkach)2
0260040Groch (bez strąków)0,08
0260050Soczewica0,2
0260990Pozostałe (2)0,02 (*)
0270000Warzywa łodygowe
0270010Szparagi0,02 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,02 (*)
0270030Seler30
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski4
0270050Karczochy zwyczajne4
0270060Pory0,02 (*)
0270070Rabarbar2
0270080Pędy bambusa0,02 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,02 (*)
0270990Pozostałe (2)0,02 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,02 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,02 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
0300010Fasola0,2
0300020Soczewica0,02 (*)
0300030Groch0,1
0300040Łubin biały0,1
0300990Pozostałe (2)0,02 (*)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,02 (*)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,02 (*)
0401030Nasiona maku0,02 (*)
0401040Ziarna sezamu0,02 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,02 (*)
0401060Ziarna rzepaku0,02
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,02 (*)
0401080Nasiona gorczycy0,02 (*)
0401090Nasiona bawełny0,02 (*)
0401100Nasiona dyni0,02 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,02 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,02 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,02 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,02 (*)
0401150Rącznik pospolity0,02 (*)
0401990Pozostałe (2)0,02 (*)
0402000Owoce oleiste0,02 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe (2)
0500000ZBOŻA
0500010Jęczmień4
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,02 (*)
0500030Kukurydza0,02 (*)
0500040Proso zwyczajne0,02 (*)
0500050Owies zwyczajny4
0500060Ryż siewny0,02 (*)
0500070Żyto zwyczajne0,5
0500080Sorgo japońskie0,02 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,5
0500990Pozostałe (2)0,02 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000Herbaty0,1 (*)
0620000Ziarna kawy0,1 (*)
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów0,1 (*)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół0,1 (*)
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni1,5(+)
0633010Kozłek lekarski(+)
0633020Żeń-szeń(+)
0633990Pozostałe (2)(+)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,1 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,1 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,1 (*)
0700000CHMIEL0,1 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,1 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,1 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,1 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja1,5(+)
0840020Imbir lekarski (10)
0840030Kurkuma1,5(+)
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)1,5(+)
0850000Przyprawy pączkowe0,1 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,1 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,1 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,02 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik, korzenie
0900990Pozostałe (2)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Towary z(+)
1011000a) świń0,02 (*)(+)
1011010Mięśnie(+)
1011020Tłuszcz(+)
1011030Wątroba(+)
1011040Nerka(+)
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)(+)
1011990Pozostałe (2)(+)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,02 (*)(+)
1012020Tłuszcz0,02 (*)(+)
1012030Wątroba0,05(+)
1012040Nerka0,05(+)
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02 (*)(+)
1012990Pozostałe (2)0,02 (*)(+)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,02 (*)(+)
1013020Tłuszcz0,02 (*)(+)
1013030Wątroba0,05(+)
1013040Nerka0,05(+)
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02 (*)(+)
1013990Pozostałe (2)0,02 (*)(+)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,02 (*)(+)
1014020Tłuszcz0,02 (*)(+)
1014030Wątroba0,05(+)
1014040Nerka0,05(+)
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02 (*)(+)
1014990Pozostałe (2)0,02 (*)(+)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,02 (*)(+)
1015020Tłuszcz0,02 (*)(+)
1015030Wątroba0,05(+)
1015040Nerka0,05(+)
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02 (*)(+)
1015990Pozostałe (2)0,02 (*)(+)
1016000f) drobiu0,02 (*)(+)
1016010Mięśnie(+)
1016020Tłuszcz(+)
1016030Wątroba(+)
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)(+)
1016990Pozostałe (2)(+)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,02 (*)(+)
1017020Tłuszcz0,02 (*)(+)
1017030Wątroba0,05(+)
1017040Nerka0,05(+)
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02 (*)(+)
1017990Pozostałe (2)0,02 (*)(+)
1020000Mleko0,02 (*)(+)
1020010Bydło(+)
1020020Owce(+)
1020030Kozy(+)
1020040Konie
1020990Pozostałe (2)
1030000Jaja ptasie0,02 (*)(+)
1030010Kury(+)
1030020Kaczki(+)
1030030Gęsi(+)
1030040Przepiórki(+)
1030990Pozostałe (2)(+)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,02 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,02 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,02 (*)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Cyprodynil (R) (F)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: cyprodynil - kod 1000000 z wyjątkiem 1020000, 1040000: cyprodynil (suma cyprodynilu i CGA 304075 (wolnego), wyrażona jako cyprodynil); cyprodynil - kod 1020000: cyprodynil (suma cyprodynilu i CGA 304075 (wolnego i skoniugowanego), wyrażona jako cyprodynil)

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych lub potwierdzających są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 14 marca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0120010 Migdały

0633000 c) korzeni

0633010 Kozłek lekarski

0633020 Żeń-szeń

0633990 Pozostałe (2)

0840010 Lukrecja

0840030 Kurkuma

0840990 Pozostałe (2)

1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000 Towary z

1011000 a) świń

1011010 Mięśnie

1011020 Tłuszcz

1011030 Wątroba

1011040 Nerka

1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1011990 Pozostałe (2)

1012000 b) bydła

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1012990 Pozostałe (2)

1013000 c) owiec

1013010 Mięśnie

1013020 Tłuszcz

1013030 Wątroba

1013040 Nerka

1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1013990 Pozostałe (2)

1014000 d) kóz

1014010 Mięśnie

1014020 Tłuszcz

1014030 Wątroba

1014040 Nerka

1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1014990 Pozostałe (2)

1015000 e) koniowatych

1015010 Mięśnie

1015020 Tłuszcz

1015030 Wątroba

1015040 Nerka

1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1015990 Pozostałe (2)

1016000 f) drobiu

1016010 Mięśnie

1016020 Tłuszcz

1016030 Wątroba

1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1016990 Pozostałe (2)

1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1017010 Mięśnie

1017020 Tłuszcz

1017030 Wątroba

1017040 Nerka

1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1017990 Pozostałe (2)

1020000 Mleko

1020010 Bydło

1020020 Owce

1020030 Kozy

1030000 Jaja ptasie

1030010 Kury

1030020 Kaczki

1030030 Gęsi

1030040 Przepiórki

1030990 Pozostałe (2)"

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu: "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for cyprodinil in blueberries, cranberries, currants and gooseberries" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obowiązujących najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyprody- nilu w borówkach amerykańskich, żurawinach, porzeczkach i agreście). Dziennik EFSA 2021; 19(3):6499.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.