Rozporządzenie 2021/1807 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acibenzolaru-S-metylu, wyciągu wodnego z kiełkujących nasion łubinu białego słodkiego (Lupinus albus), azoksystrobiny, klopyralidu, cyflufenamidu, fludioksonilu, fluopyramu, fosetylu, metazachloru, oksatiapiproliny, tebufenozydu i tiabendazolu w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2021.365.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 14 października 2021 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/1807
z dnia 13 października 2021 r.
zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acibenzolaru-S- metylu, wyciągu wodnego z kiełkujących nasion łubinu białego słodkiego (Lupinus albus), azoksystrobiny, klopyralidu, cyflufenamidu, fludioksonilu, fluopyramu, fosetylu, metazachloru, oksatiapiproliny, tebufenozydu i tiabendazolu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) acibenzolaru-S-metylu, azoksystrobiny, cyflufenamidu, flu- dioksonilu, fluopyramu, metazachloru, oksatiapiproliny, tebufenozydu i tiabendazolu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP klopyralidu i fosetylu określono w części A załącznika III do tego rozporządzenia. W przypadku wyciągu wodnego z kiełkujących nasion łubinu białego słodkiego (Lupinus albus) w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 nie określono NDP ani nie włączono tej substancji do załącznika IV do tego rozporządzenia, wobec czego stosuje się do niej wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną aci- benzolar-S-metylu na powierzchni orzechów laskowych/orzechów leszczyny pospolitej, fasoli i grochu (w strąkach) złożono wniosek zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w sprawie zmiany obowiązujących NDP.

(3) W przypadku klopyralidu wniosek taki złożono w odniesieniu do pszenicy zwyczajnej, owsa zwyczajnego i produktów pochodzenia zwierzęcego po zastosowaniu klopyralidu na powierzchni zbóż, na pastwiskach i użytkach zielonych. W przypadku fludioksonilu wniosek taki złożono w odniesieniu do borówek amerykańskich, żurawin, porzeczek i agrestu. W przypadku fosetylu wniosek taki złożono w odniesieniu do migdałów, kasztanów jadalnych, orzechów laskowych/orzechów leszczyny pospolitej, orzeszków pistacjowych, orzechów włoskich, granatów/jabłek granatu, ziół i kwiatów jadalnych, borówek amerykańskich, agrestu, porzeczek, czosnku, szalotki, winogron do produkcji wina, awokado, oliwek stołowych, oliwek do produkcji oliwy, ziemniaków, chrzanu pospolitego, kapustnych kwitnących, kapusty pekińskiej/kapusty petsai, jarmużu, szpinaku, pszenicy zwyczajnej i produktów pochodzenia zwierzęcego po zastosowaniu fosfonianów potasu. W przypadku metazachloru wniosek taki złożono w odniesieniu do chrzanu pospolitego, brukwi/karpieli, rzepy białej/rzepy jadalnej i wątroby bydła. W przypadku oksatiapiproliny wniosek taki złożono w odniesieniu do chmielu. W przypadku tebufenozydu wniosek taki złożono w odniesieniu do moreli i brzoskwiń. W przypadku tiabendazolu wniosek taki złożono w odniesieniu do owoców cytrusowych i cykorii warzywnej/cykorii liściastej/cykorii brukselskiej.

(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wnioski dotyczące tolerancji importowych dla azoksystrobiny stosowanej w Stanach Zjednoczonych na powierzchni korzeni buraka cukrowego, cyflufenamidu stosowanego w Stanach Zjednoczonych na powierzchni chmielu, fluopyramu stosowanego w Stanach Zjednoczonych na powierzchni ziaren soi zwyczajnej, oksatiapiproliny stosowanej w Chinach na powierzchni winogron oraz stosowanej w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych na powierzchni owoców cytrusowych, jeżyn, jeżyn popielic, malin, kapusty pekiń- skiej/kapusty petsai, bazylii pospolitej i kwiatów jadalnych, szparagów, ziemniaków, kartofla słodkiego/batata, warzyw cebulowych, "Solanaceae i Malvaceae", dyniowatych, kapustnych kwitnących, brukselki/kapusty brukselskiej, kapusty głowiastej, "sałat i warzyw sałatowych", szpinaku i podobnych liści", grochu (w strąkach i bez strąków), porów i żeńszenia oraz dla tiabendazolu stosowanego w Stanach Zjednoczonych na powierzchni kartofla słodkiego/batata oraz stosowanego w Gwatemali, Belize, Hondurasie, Panamie, Republice Dominikańskiej, Nikaragui i Kostaryce na powierzchni mango. Wnioskodawcy twierdzą, że dozwolone zastosowania tych substancji na wspomnianych uprawach w powyższych krajach skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP wskazane w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw.

(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7) W odniesieniu do oksatiapiproliny Urząd stwierdził, że w przypadku jeżyn popielic, ziemniaków, kartofla słodkiego/ batata, brukselki/kapusty brukselskiej i grochu (bez strąków) przedłożone dane były niewystarczające, aby określić nowe NDP. W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(8) W przypadku fluopyramu niektóre NDP zostały zmienione rozporządzeniem Komisji (UE) 2021/618 3 . Rozporządzeniem tym obniżono NDP dla ziaren soi zwyczajnej od dnia 6 listopada 2021 r. Ze względu na pewność prawa NDP przewidziany w niniejszym rozporządzeniu powinien mieć zastosowanie od tej samej daty.

(9) W kontekście zatwierdzania substancji czynnej wyciąg wodny z kiełkujących nasion łubinu białego słodkiego (Lupinus albus) do dokumentacji skróconej włączono wniosek w sprawie NDP zgodnie z art. 8 ust. 1 lit. g) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 4 . Zainteresowane państwo członkowskie dokonało oceny tego wniosku zgodnie z art. 11 ust. 2 wspomnianego rozporządzenia. Urząd dokonał oceny wniosku i przedstawił wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej 5 , w których zalecił włączenie wyciągu wodnego z kiełkujących nasion łubinu białego słodkiego (Lupinus albus) do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Na podstawie uzasadnionych opinii i wniosków Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 6 listopada 2021 r. w odniesieniu do NDP fluopyramu w ziarnach soi zwyczajnej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 13 października 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumny dotyczące acibenzolaru-S-metylu, azoksystrobiny, cyflufenamidu, fludioksonilu, fluopyramu, metazachloru, oksatiapiproliny, tebufenozydu i tiabendazolu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Acibenzolar-S-metylu (suma acibenzolaru-S-metylu i kwasu acibenzolarowego (wolnego i skoniugowanego) wyrażona jako acibenzolar-S-metylu)AzoksystrobinaCyflufenamid (suma cyflufenamidu (izomer Z) i jego izomeru E, wyrażona jako cyflufenamid)

(R) (A)

Fludioksonil (R) (F)Fluopyram (R)Metazachlor (suma metabolitów 479M04, 479M08 i 479M16 wyrażona jako

metazachlor) (R)

OksatiapiprolinaTebufenozyd (F)Tiabendazol (R)
(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)(8)(9)(10)(11)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH0,02 (*)
0110000Owoce cytrusowe0,01 (*)150,01 (*)100,0527
0110010Grejpfruty0,5
0110020Pomarańcze0,5
0110030Cytryny0,9(+)
0110040Limy/limonki0,01 (*)
0110050Mandarynki0,9(+)
0110990Pozostałe (2)0,01 (*)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,01 (*)0,030,01 (*)0,02 (*)
0120010Migdały0,01 (*)0,010,01 (*)0,05
0120020Orzechy brazylijskie0,01 (*)0,010,01 (*)0,01 (*)
0120030Orzechy nerkowca0,01 (*)0,010,01 (*)0,01 (*)
0120040Kasztany jadalne0,01 (*)0,010,01 (*)0,01 (*)
0120050Orzechy kokosowe0,01 (*)0,010,01 (*)0,01 (*)
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej0,20,010,01 (*)0,01 (*)
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej0,01 (*)0,010,01 (*)0,01 (*)
0120080Orzechy pekan0,01 (*)0,010,01 (*)0,01 (*)
0120090Orzeszki piniowe0,01 (*)0,010,01 (*)0,01 (*)
0120100Orzeszki pistacjowe0,01 (*)10,20,01 (*)
0120110Orzechy włoskie0,01 (*)0,010,01 (*)0,05
0120990Pozostałe (2)0,01 (*)0,010,01 (*)0,01 (*)
0130000Owoce ziarnkowe0,01 (*)0,0650,80,01 (*)1
0130010Jabłka0,34(+)
0130020Gruszki0,24
0130030Pigwy0,23
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej0,23
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego0,23
0130990Pozostałe (2)0,20,01 (*)
0140000Owoce pestkowe20,01 (*)0,01 (*)
0140010Morele0,20,0651,51,5
0140020Czereśnie0,01 (*)0,1520,01 (*)(+)
0140030Brzoskwinie0,20,06101,51,5
0140040Śliwki0,01 (*)0,0750,60,01 (*)
0140990Pozostałe (2)0,01 (*)0,060,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce0,01 (*)
0151000a) winogrona0,01 (*)30,20,74
0151010Winogrona stołowe52
0151020Winogrona do produkcji wina41,5
0152000b) truskawki0,15100,04420,01 (*)0,01 (*)
0153000c) owoce leśne0,01 (*)50,01 (*)55
0153010Jeżyny0,50,01 (*)
0153020Jeżyny popielice0,01 (*)0,01 (*)
0153030Maliny (czerwone i żółte)0,52
0153990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,01 (*)0,01 (*)
0154010Borówki amerykańskie0,01 (*)5473
0154020Żurawiny0,150,5440,5
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)0,01 (*)5440,01 (*)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)0,01 (*)5440,01 (*)
0154050Róża dzika0,01 (*)50,01 (*)30,01 (*)
0154060Morwy (czarne i białe)0,01 (*)50,01 (*)40,01 (*)
0154070Głóg włoski0,01 (*)50,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0154080Bez czarny0,01 (*)5440,01 (*)
0154990Pozostałe (2)0,01 (*)50,01 (*)30,01 (*)
0160000Owoce różne z0,01 (*)0,01 (*)
0161000a) jadalną skórką0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161010Daktyle0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161020Figi0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161030Oliwki stołowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161040Kumkwat0,01 (*)27
0161050Karambola0,10,01 (*)0,01 (*)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161070Czapetka kuminowa0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0162000b) niejadalną skórką, małe0,01 (*)0,01 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)0,40,01 (*)150,5
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0162030Marakuja/Męczennica jadalna0,01 (*)40,01 (*)0,01 (*)
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska0,01 (*)0,30,01 (*)0,01 (*)
0162050Caimito0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0162990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,01 (*)0,01 (*)1,50,01 (*)120(+)
0163020Banany0,0820,01 (*)0,8(+)0,01 (*)6
0163030Mango0,6(+)0,720,01 (*)0,01 (*)5
0163040Papaja0,01 (*)0,30,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)10
0163050Granaty/Jabłka granatu0,01 (*)0,01 (*)30,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163060Czerymoja0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163070Gujawa/Gruszla0,01 (*)0,01 (*)0,50,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163080Ananasy0,01 (*)0,01 (*)70,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163090Owoce chlebowca0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/ Owoce guanabany0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0211000a) ziemniaki750,080,02 (*)0,04(+)
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste10,02 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy0,01 (*)0,06(+)0,01 (*)
0212020Kartofel słodki/Batat100,15(+)3
0212030Pochrzyn100,15(+)0,01 (*)
0212040Maranta trzcinowata0,01 (*)0,06(+)0,01 (*)
0212990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,01 (*)
0213010Buraki110,2(+)0,02 (*)
0213020Marchew110,4(+)0,02 (*)
0213030Seler zwyczajny10,20,4(+)0,02 (*)
0213040Chrzan pospolity110,4(+)0,9
0213050Słonecznik bulwiasty10,01 (*)0,4(+)0,02 (*)
0213060Pasternak110,4(+)0,02 (*)
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej110,4(+)0,02 (*)
0213080Rzodkiew zwyczajna1,50,30,4(+)0,4(+)
0213090Kozibród porolistny/Salsefia110,4(+)0,02 (*)
0213100Brukiew/Karpiel10,01 (*)0,4(+)0,9
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna10,01 (*)0,4(+)0,9
0213990Pozostałe (2)10,01 (*)0,40,02 (*)
0220000Warzywa cebulowe100,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0220010Czosnek0,150,50,070,06 (*)0,04
0220020Cebula0,150,50,070,02 (*)0,04
0220030Szalotka0,150,50,070,02 (*)0,04
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka0,01 (*)53(+)0,02 (*)2
0220990Pozostałe (2)0,01 (*)0,50,070,02 (*)0,04
0230000Warzywa owocowe0,02 (*)0,01 (*)
0231000a) Solanaceae i Malvaceae3
0231010Pomidory0,30,0430,5(+)0,41,5
0231020Papryka roczna0,01 (*)0,06120,21,5
0231030Oberżyny/Bakłażany0,150,02 (*)0,40,40,41,5
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,20,01 (*)
0231990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,20,01 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,410,050,40,60,20,01 (*)
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe (2)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,1510,050,30,20,01 (*)
0233010Melony0,9(+)
0233020Dynie olbrzymie0,4
0233030Arbuzy0,4(+)
0233990Pozostałe (2)0,01 (*)
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02(+)0,01 (*)0,01 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0241000a) kapustne kwitnące50,4(+)1,5
0241010Brokuły0,70,5(+)(+)0,5
0241020Kalafiory0,01 (*)0,3(+)(+)0,01 (*)
0241990Pozostałe (2)0,01 (*)0,3(+)0,01 (*)
0242000b) kapustne głowiaste5
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,01 (*)0,4(+)0,06 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0242020Kapusta głowiasta20,3(+)0,4(+)0,75
0242990Pozostałe (2)0,01 (*)0,30,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0243000c) kapustne liściowe610
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai102(+)0,69
0243020Jarmuż0,01 (*)0,15(+)0,2(+)0,01 (*)
0243990Pozostałe (2)0,01 (*)20,2(+)0,01 (*)
0244000d) kalarepa50,01 (*)0,15(+)0,3(+)0,01 (*)0,01 (*)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe150,01 (*)0,02 (*)5100,01 (*)
0251010Roszpunka warzywna0,3(+)2020
0251020Sałaty0,44015
0251030Endywia o liściach szerokich0,3(+)202(+)
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy0,3(+)2020
0251050Gorczycznik wiosenny0,3(+)202(+)
0251060Rokietta siewna/rukola0,3(+)2020
0251070Gorczyca sarepska0,3(+)202(+)
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)0,3(+)2020
0251990Pozostałe (2)0,3200,01 (*)
0252000b) szpinak i podobne liście150,01 (*)0,02 (*)15100,01 (*)
0252010Szpinak0,6302(+)
0252020Portulaka pospolita0,01 (*)2020
0252030Boćwina0,01 (*)202(+)
0252990Pozostałe (2)0,01 (*)200,01 (*)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)40100,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)100,15(+)0,02 (*)0,01 (*)100,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cy- koria brukselska0,01 (*)0,30,01 (*)0,020,30,02 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,15
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,3700,02 (*)200,1 (*)0,02 (*)
0256010Trybula60,02 (*)10
0256020Szczypiorek60,02 (*)0,01 (*)
0256030Liście selera60,02 (*)0,01 (*)
0256040Pietruszka - nać60,02 (*)0,01 (*)
0256050Szałwia lekarska60,02 (*)0,01 (*)
0256060Rozmaryn lekarski60,02 (*)0,01 (*)
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek60,02 (*)0,01 (*)
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne601020
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny60,02 (*)0,01 (*)
0256100Estragon60,02 (*)0,01 (*)
0256990Pozostałe (2)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0260000Warzywa strączkowe30,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0260010Fasola (w strąkach)1130,01 (*)
0260020Fasola (bez strąków)0,01 (*)0,40,150,01 (*)
0260030Groch (w strąkach)1131
0260040Groch (bez strąków)0,01 (*)0,30,150,01 (*)
0260050Soczewica0,01 (*)0,050,150,01 (*)
0260990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0270000Warzywa łodygowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0270010Szparagi0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)2
0270020Karczochy hiszpańskie150,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0270030Seler150,01 (*)1,5200,02 (*)0,01 (*)
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski100,01 (*)1,50,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0270050Karczochy zwyczajne50,040,01 (*)4(+)0,06 (*)0,01 (*)
0270060Pory100,01 (*)0,01 (*)0,8(+)0,06 (*)2
0270070Rabarbar0,60,01 (*)0,70,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0270080Pędy bambusa0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0270990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,01 (*)0,150,01 (*)0,50,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0300010Fasola0,5
0300020Soczewica0,4
0300030Groch0,4
0300040Łubin biały0,4
0300990Pozostałe (2)0,4
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,40,30,01 (*)0,06 (*)0,01 (*)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,20,01 (*)0,020,02 (*)0,01 (*)
0401030Nasiona maku0,50,01 (*)0,40,02 (*)0,01 (*)
0401040Ziarna sezamu0,01 (*)0,30,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,50,01 (*)0,70,06 (*)0,01 (*)
0401060Ziarna rzepaku0,50,310,06 (*)2
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,50,20,20,02 (*)0,01 (*)
0401080Nasiona gorczycy0,50,30,40,06 (*)0,01 (*)
0401090Nasiona bawełny0,70,01 (*)0,80,02 (*)0,01 (*)
0401100Nasiona dyni0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,40,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,40,30,01 (*)0,06 (*)0,01 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,50,30,01 (*)0,06 (*)0,01 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,01 (*)0,30,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0401150Rącznik pospolity0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0401990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0402000Owoce oleiste0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe (2)
0500000ZBOŻA0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0500010Jęczmień0,051,50,10,20,01 (*)
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,01 (*)0,01 (*)0,10,02(+)0,01 (*)
0500030Kukurydza0,01 (*)0,020,01 (*)0,02(+)0,01 (*)
0500040Proso zwyczajne0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02(+)0,01 (*)
0500050Owies zwyczajny0,01 (*)1,50,10,20,01 (*)
0500060Ryż siewny0,01 (*)50,01 (*)0,023(+)
0500070Żyto zwyczajne0,01 (*)0,50,040,070,01 (*)
0500080Sorgo japońskie0,01 (*)100,01 (*)40,01 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,050,50,04(+)0,90,01 (*)
0500990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0610000Herbaty0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0620000Ziarna kawy0,030,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów600,05 (*)400,05 (*)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół600,05 (*)400,05 (*)
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni0,31
0633010Kozłek lekarski1(+)0,05 (*)
0633020Żeń-szeń4(+)0,15
0633990Pozostałe (2)10,05 (*)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0700000CHMIEL0,05 (*)3050,05 (*)600,1 (*)80,05 (*)0,05 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (*)0,30,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż0,05 (*)
0810020Kminek czarny/Czarny kmin0,05 (*)
0810030Seler0,05 (*)
0810040Kolendra siewna0,05 (*)
0810050Kmin rzymski0,05 (*)
0810060Koper ogrodowy70
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski0,05 (*)
0810080Kozieradka pospolita0,05 (*)
0810090Gałka muszkatołowa0,05 (*)
0810990Pozostałe (2)0,05 (*)
0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)0,30,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)11(+)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0840020Imbir lekarski (10)
0840030Kurkuma0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)11(+)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)110,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego50,1(+)0,01 (*)
0900020Trzcina cukrowa0,050,01 (*)1
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,090,1(+)0,01 (*)
0900990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Towary z0,02 (*)0,02 (*)0,01 (*)(+)
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,01 (*)(+)0,020,10,05 (*)0,050,05 (*)(+)
1011020Tłuszcz0,05(+)0,020,090,05 (*)0,050,05 (*)(+)
1011030Wątroba0,07(+)0,10,50,20,05(+)0,15(+)
1011040Nerka0,07(+)0,10,080,05 (*)0,02 (*)(+)0,3(+)
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,07(+)0,10,50,05 (*)0,05(+)0,3(+)
1011990Pozostałe (2)0,01 (*)(+)0,020,02 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)(+)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,01 (*)(+)0,020,150,05 (*)0,050,1(+)
1012020Tłuszcz0,05(+)0,020,150,05 (*)0,050,1(+)
1012030Wątroba0,07(+)0,10,80,40,05(+)0,3(+)
1012040Nerka0,07(+)0,10,150,05 (*)0,02 (*)(+)1(+)
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,07(+)0,10,80,05 (*)0,05(+)1(+)
1012990Pozostałe (2)0,01 (*)(+)0,020,02 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)(+)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,01 (*)(+)0,020,150,05 (*)0,050,05 (*)(+)
1013020Tłuszcz0,05(+)0,020,150,05 (*)0,05(+)0,05 (*)(+)
1013030Wątroba0,07(+)0,10,80,30,05(+)0,15(+)
1013040Nerka0,07(+)0,10,150,05 (*)0,02 (*)(+)0,3(+)
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,07(+)0,10,80,05 (*)0,05(+)0,3(+)
1013990Pozostałe (2)0,01 (*)(+)0,020,02 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)(+)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,01 (*)(+)0,020,150,05 (*)0,050,1(+)
1014020Tłuszcz0,05(+)0,020,150,05 (*)0,05(+)0,1(+)
1014030Wątroba0,07(+)0,10,80,30,05(+)0,15(+)
1014040Nerka0,07(+)0,10,150,05 (*)0,02 (*)(+)0,3(+)
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,07(+)0,10,80,05 (*)0,05(+)0,3(+)
1014990Pozostałe (2)0,01 (*)(+)0,020,02 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)(+)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,01 (*)0,020,150,05 (*)0,050,05 (*)(+)
1015020Tłuszcz0,050,020,150,05 (*)0,050,05 (*)(+)
1015030Wątroba0,070,10,80,30,05(+)0,15(+)
1015040Nerka0,070,10,150,05 (*)0,02 (*)(+)0,3(+)
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,070,10,80,05 (*)0,05(+)0,3(+)
1015990Pozostałe (2)0,01 (*)0,020,02 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)(+)
1016000f) drobiu0,01 (*)(+)0,05 (*)0,02 (*)
1016010Mięśnie(+)0,01 (*)0,07(+)0,05(+)
1016020Tłuszcz(+)0,01 (*)0,07(+)0,05(+)
1016030Wątroba(+)0,10,3(+)0,2(+)
1016040Nerka(+)0,10,02 (*)(+)0,2(+)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)(+)0,10,3(+)0,2(+)
1016990Pozostałe (2)(+)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)(+)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,01 (*)0,020,150,05 (*)0,01 (*)0,05 (*)(+)
1017020Tłuszcz0,050,020,150,05 (*)0,02 (*)0,05 (*)(+)
1017030Wątroba0,070,10,80,30,02 (*)0,15(+)
1017040Nerka0,070,10,150,05 (*)0,02 (*)0,3(+)
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,070,10,80,05 (*)0,02 (*)0,3(+)
1017990Pozostałe (2)0,01 (*)0,020,02 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)(+)
1020000Mleko0,01 (*)0,01 (*)(+)0,02 (*)0,040,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,2(+)
1020010Bydło(+)0,07(+)(+)
1020020Owce(+)0,06(+)(+)
1020030Kozy(+)0,06(+)(+)
1020040Konie(+)0,07(+)(+)
1020990Pozostałe (2)(+)0,02 (*)(+)
1030000Jaja ptasie0,02 (*)0,01 (*)(+)0,02 (*)0,020,150,05 (*)0,01 (*)0,02 (*)2(+)
1030010Kury(+)(+)(+)
1030020Kaczki(+)(+)(+)
1030030Gęsi(+)(+)(+)
1030040Przepiórki(+)(+)(+)
1030990Pozostałe (2)(+)(+)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,02 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)(+)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,02 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)(+)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,02 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,020,02 (*)0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)(+)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW

UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Acibenzolar-S-metylu (suma acibenzolaru-S-metylu i kwasu acibenzolarowego (wolnego i skoniugowanego) wyrażona jako acibenzolar-S-metylu)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 26 czerwca 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0163030 Mango

Azoksystrobina
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0251010 Roszpunka warzywna
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990 Pozostałe (2)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990 Pozostałe (2)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990 Pozostałe (2)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990 Pozostałe (2)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe (2)
1020000 Mleko
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
Cyflufenamid (suma cyflufenamidu (izomer Z) i jego izomeru E, wyrażona jako cyflufenamid) (R) (A)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Cyflufenamid - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: suma cyflufenamidu (izomeru Z), jego izomeru E i metabolitu 149-F1, wyrażona jako cyflufenamid
(A) Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla izomeru E oraz dla metabolitu 149-F1 jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w zdaniu pierwszym, do dnia 17 września 2020 r., lub, jeśli wzorzec odniesienia nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego brak.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań żywieniowych w odniesieniu do drobiu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 września 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0500090 Pszenica zwyczajna
Fludioksonil (R) (F)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Fludioksonil - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: suma fludioksonilu i jego metabolitów utlenionych do postaci metabolitu kwas 2,2-difluoro-benzo[1,3]dioksol-4 karboksylowy, wyrażona jako fludioksonil
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
Fluopyram (R)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Fluopyram - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: suma fluopyramu i fluopyramu-benzamidu (M25) wyrażona jako fluopyram
NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew zwyczajna
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0234000 d) kukurydza cukrowa
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0243020 Jarmuż
0244000 d) kalarepa
0254000 d) rukiew wodna
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0840010 Lukrecja
0840030 Kurkuma
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo.
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0252030 Boćwina
0270050 Karczochy zwyczajne
0270060 Pory
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0110030 Cytryny
0110050 Mandarynki
0163020 Banany
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0231010 Pomidory
0233010 Melony
0233030 Arbuzy
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251070 Gorczyca sarepska
0252010 Szpinak
Metazachlor (suma metabolitów 479M04, 479M08 i 479M16 wyrażona jako metazachlor) (R)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Metazachlor - kod 1000000 oprócz 1040000: suma metazachloru i wszystkich jego metabolitów zawierających grupę funkcyjną 2,6-dimetyloaniliny wyrażona jako metazachlor
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 14 marca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0213080 Rzodkiew zwyczajna
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242020 Kapusta głowiasta
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa
Tebufenozyd (F)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące potwierdzających metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 14 czerwca 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 14 czerwca 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0140020 Czereśnie
0500060 Ryż siewny
Tiabendazol (R)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Tiabendazol - kod 100000 z wyjątkiem 1020000 i 1040000: suma tiabendazolu i 5-hydroksytiabendazolu, wyrażona jako tiabendazol
Tiabendazol - kod 1020000: suma tiabendazolu, 5-hydroksytiabendazolu i jego koniugatu siarczanowego, wyrażona jako tiabendazol

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych i ilości pozostałości metabolitu benzimidazolu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990 Pozostałe (2)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990 Pozostałe (2)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990 Pozostałe (2)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990 Pozostałe (2)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990 Pozostałe (2)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe (2)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990 Pozostałe (2)
1020000 Mleko
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1050000 Płazy i gady
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0163010 Awokado
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu i ilości pozostałości metabolitu benzimidazolu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0211000 a) ziemniaki
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące ilości pozostałości metabolitu benzimidazolu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130010 Jabłka"
2)
w załączniku III część A kolumny dotyczące klopyralidu i fosetylu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)KlopyralidFosetyl-Al (suma fosetylu, kwasu fosfonowego i ich soli, wyrażona jako fosetyl)
(1)(2)(3)(4)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe0,575
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe (2)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,5
0120010Migdały1 500
0120020Orzechy brazylijskie500
0120030Orzechy nerkowca500
0120040Kasztany jadalne1 500
0120050Orzechy kokosowe500
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej1 500
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej500
0120080Orzechy pekan500
0120090Orzeszki piniowe500
0120100Orzeszki pistacjowe1 500
0120110Orzechy włoskie1 500
0120990Pozostałe (2)500
0130000Owoce ziarnkowe0,5150
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe (2)
0140000Owoce pestkowe0,5
0140010Morele2 (*)
0140020Czereśnie2 (*)
0140030Brzoskwinie50
0140040Śliwki2 (*)
0140990Pozostałe (2)2 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona0,5
0151010Winogrona stołowe100
0151020Winogrona do produkcji wina200
0152000b) truskawki0,5100
0153000c) owoce leśne0,5
0153010Jeżyny300
0153020Jeżyny popielice2 (*)
0153030Maliny (czerwone i żółte)300
0153990Pozostałe (2)2 (*)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie0,5200
0154020Żurawiny42 (*)
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)0,5200
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)0,5200
0154050Róża dzika0,52 (*)
0154060Morwy (czarne i białe)0,52 (*)
0154070Głóg włoski0,550
0154080Bez czarny0,580
0154990Pozostałe (2)0,52 (*)
0160000Owoce różne z0,5
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle2 (*)
0161020Figi2 (*)
0161030Oliwki stołowe100
0161040Kumkwat2 (*)
0161050Karambola2 (*)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia50
0161070Czapetka kuminowa2 (*)
0161990Pozostałe (2)2 (*)
0162000b) z niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)150
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska2 (*)
0162030Marakuja/Męczennica jadalna2 (*)
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska2 (*)
0162050Caimito2 (*)
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej2 (*)
0162990Pozostałe (2)2 (*)
0163000c) z niejadalną skórką, duże
0163010Awokado70
0163020Banany2 (*)
0163030Mango2 (*)
0163040Papaja2 (*)
0163050Granaty/Jabłka granatu90
0163060Czerymoja2 (*)
0163070Gujawa/Gruszla2 (*)
0163080Ananasy50
0163090Owoce chlebowca2 (*)
0163100Owoce duriana właściwego2 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany2 (*)
0163990Pozostałe (2)2 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) ziemniaki0,5200
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste12 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe (2)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki12 (*)
0213020Marchew0,52 (*)
0213030Seler zwyczajny0,58
0213040Chrzan pospolity0,5200
0213050Słonecznik bulwiasty0,52 (*)
0213060Pasternak0,52 (*)
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,52 (*)
0213080Rzodkiew zwyczajna0,525
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,52 (*)
0213100Brukiew/Karpiel1,52 (*)
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna1,52 (*)
0213990Pozostałe (2)0,52 (*)
0220000Warzywa cebulowe
0220010Czosnek0,530
0220020Cebula0,550
0220030Szalotka0,530
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka0,730
0220990Pozostałe (2)0,52 (*)
0230000Warzywa owocowe0,5
0231000a) Solanaceae i Malvaceae
0231010Pomidory100
0231020Papryka roczna130
0231030Oberżyny/Bakłażany100
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra2 (*)
0231990Pozostałe (2)2 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką
0232010Ogórki80
0232020Korniszony75
0232030Cukinie100
0232990Pozostałe (2)75
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką75
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe (2)
0234000d) kukurydza cukrowa5
0239000e) pozostałe warzywa owocowe5
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/ drobnych liściach)
0241000a) kapustne kwitnące70
0241010Brokuły1,5
0241020Kalafiory3
0241990Pozostałe (2)0,5
0242000b) kapustne głowiaste10
0242010Brukselka/kapusta brukselska0,5
0242020

0242990

Kapusta głowiasta

Pozostałe (2)

3

0,5

0243000c) kapustne liściowe30
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai1
0243020Jarmuż1
0243990Pozostałe (2)0,5
0244000d) kalarepa0,510
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,5
0251010Roszpunka warzywna75
0251020Sałaty300
0251030Endywia o liściach szerokich75
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy75
0251050Gorczycznik wiosenny75
0251060Rokietta siewna/rukola75
0251070Gorczyca sarepska75
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)75
0251990Pozostałe (2)75
0252000b) szpinak i podobne liście
0252010Szpinak1300
0252020Portulaka pospolita0,52 (*)
0252030Boćwina115
0252990Pozostałe (2)0,52 (*)
0253000c) liście winorośli lub podobnych gatunków0,52 (*)
0254000d) rukiew wodna0,52 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,575
0256000f) zioła, kwiaty jadalne3400
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe (2)
0260000Warzywa strączkowe0,52 (*)
0260010Fasola (w strąkach)
0260020Fasola (bez strąków)
0260030Groch (w strąkach)
0260040Groch (bez strąków)
0260050Soczewica
0260990Pozostałe (2)
0270000Warzywa łodygowe
0270010Szparagi0,52 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,52 (*)
0270030Seler0,52 (*)
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,52 (*)
0270050Karczochy zwyczajne0,550
0270060Pory0,730
0270070Rabarbar0,52 (*)
0270080Pędy bambusa0,52 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,52 (*)
0270990Pozostałe (2)0,52 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,52 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,52 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,52 (*)
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe (2)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000Nasiona oleiste2 (*)
0401010Siemię lniane20
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,5
0401030Nasiona maku0,5
0401040Ziarna sezamu0,5
0401050Ziarna słonecznika0,5
0401060Ziarna rzepaku0,5
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,5
0401080Nasiona gorczycy0,5
0401090Nasiona bawełny0,5
0401100Nasiona dyni0,5
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,5
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,5
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,5
0401140Nasiona konopi siewnych0,5
0401150Rącznik pospolity0,5
0401990Pozostałe (2)0,5
0402000Owoce oleiste0,5
0402010Oliwki do produkcji oliwy100
0402020Nasiona palm olejowych2 (*)
0402030Owoce palm olejowych2 (*)
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe2 (*)
0402990Pozostałe (2)2 (*)
0500000ZBOŻA
0500010Jęczmień22 (*)
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome22 (*)
0500030Kukurydza22 (*)
0500040Proso zwyczajne22 (*)
0500050Owies zwyczajny32 (*)
0500060Ryż siewny22 (*)
0500070Żyto zwyczajne52 (*)
0500080Sorgo japońskie22 (*)
0500090Pszenica zwyczajna3150
0500990Pozostałe (2)22 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000Herbaty0,55 (*)
0620000Ziarna kawy0,55 (*)
0630000Napary ziołowe z5500
0631000a) kwiatów
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe (2)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000Ziarna kakaowe0,52 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,52 (*)
0700000CHMIEL52 000
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,5400
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Fenkuł włoski/Koper włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,5400
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,5400
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,5400
0840020Imbir lekarski (10)
0840030Kurkuma0,5400
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)0,5400
0850000Przyprawy pączkowe0,5400
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,5400
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,5400
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010Korzenie buraka cukrowego12 (*)
0900020Trzcina cukrowa0,05 (*)2 (*)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,05 (*)75
0900990Pozostałe (2)0,05 (*)2 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Towary z
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,05 (*)0,7
1011020Tłuszcz0,051,5
1011030Wątroba0,050,8
1011040Nerka0,66
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,05 (*)6
1011990Pozostałe (2)0,05 (*)0,5 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,080,7
1012020Tłuszcz0,151,5
1012030Wątroba0,151,5
1012040Nerka1,58
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,05 (*)8
1012990Pozostałe (2)0,05 (*)0,5 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,080,7
1013020Tłuszcz0,21,5
1013030Wątroba0,21,5
1013040Nerka28
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,05 (*)8
1013990Pozostałe (2)0,05 (*)0,5 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,080,7
1014020Tłuszcz0,21,5
1014030Wątroba0,21,5
1014040Nerka28
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,05 (*)8
1014990Pozostałe (2)0,05 (*)0,5 (*)
1015000e) koniowatych0,05 (*)
1015010Mięśnie0,5 (*)
1015020Tłuszcz0,5 (*)
1015030Wątroba0,5
1015040Nerka0,5
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,5
1015990Pozostałe (2)0,5 (*)
1016000f) drobiu0,05 (*)
1016010Mięśnie0,7
1016020Tłuszcz0,7
1016030Wątroba0,7
1016040Nerka0,5 (*)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,7
1016990Pozostałe (2)0,5 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych0,05 (*)
1017010Mięśnie0,5 (*)
1017020Tłuszcz0,5 (*)
1017030Wątroba0,5
1017040Nerka0,5
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,5
1017990Pozostałe (2)0,5 (*)
1020000Mleko0,05 (*)0,5
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe (2)
1030000Jaja ptasie0,05 (*)0,7
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe (2)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)0,5 (*)
1050000Płazy i gady0,05 (*)0,5 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,05 (*)0,5 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,05 (*)0,5 (*)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE

WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I."
3)
w załączniku IV dodaje się następującą pozycję w porządku alfabetycznym: "Wyciąg wodny z kiełkujących nasion łubinu białego słodkiego (Lupinus albus)".
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for acibenzolar-S-methyl in hazelnuts" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości acibenzolaru-S-metylu w orzechach lasko- wych/orzechach leszczyny pospolitej). Dziennik EFSA 2019; 17(6):5705.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for acibenzolar-S-methyl in beans with pods and peas with pods" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acibenzolaru-S- metylu w fasoli (w strąkach) i grochu (w strąkach)). Dziennik EFSA 2021; 19(2):6430.

"Reasoned opinion on the setting of import tolerance for azoxystrobin in sugar beet roots" (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowej w odniesieniu do azoksystrobiny w korzeniach buraka cukrowego). Dziennik EFSA 2021; 19(2):6401.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for clopyralid in various commodities" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości klopyralidu w różnych towarach). Dziennik EFSA 2021; 19(1):6389.

"Reasoned opinion on the setting of import tolerance for cyflufenamid in hops" (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowej w odniesieniu do cyflufenamidu w chmielu). Dziennik EFSA 2021; 19(3):6492.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for fludioxonil in certain small fruits and berries" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fludioksonilu w niektórych drobnych owocach i jagodach). Dziennik EFSA 2021; 19(3):6477.

"Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for fluopyram according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluopyramu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020; 18(4):6059.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for fosetyl/phosphonic acid for potatoes and wheat" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości fosetylu/kwasu fosfonowego w ziemniakach i pszenicy zwyczajnej). Dziennik EFSA 2019; 17(5):5703.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for fosetyl/phosphonic acid in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosetylu/kwasu fosfonowego w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2020; 18(1):5964.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for potassium phosphonates in flowering brassica, Chinese cabbages, kales and spinaches" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fos- fonianów potasu w kapustnych kwitnących, kapuście pekińskiej/kapuście petsai, jarmużu i szpinaku). Dziennik EFSA 2020; 18(5):6122.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for potassium phosphonates in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosfonianów potasu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2020; 18(9):6240.

"Reasoned opinion on the evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review and modification of the existing maximum residue levels for metazachlor in various commodities" (Uzasadniona opinia dotycząca oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP zgodnie z art. 12 i zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości metazachloru w różnych towarach). Dziennik EFSA 2019; 17(10):5819.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels and setting of import tolerances for oxathiapiprolin in various commodities" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oksatiapipro- liny i określenia tolerancji importowych w odniesieniu do oksatiapiproliny w różnych towarach). Dziennik EFSA 2019; 17(7):5759.

"Reasoned opinion on the setting of import tolerances for oxathiapiprolin in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowych w odniesieniu do oksatiapiproliny w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2020; 18(6):6155.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for tebufenozide in apricots and peaches" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tebufenozydu w morelach i brzoskwiniach). Dziennik EFSA 2021; 19(1):6400.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels and setting of import tolerances for thiabendazole in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tiabendazolu i określenia tolerancji importowych w odniesieniu do tiabendazolu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2021; 19(5):6586.

3 Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/618 z dnia 15 kwietnia 2021 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dichlofopu, fluopyramu, ipkonazolu i terbutyloazyny w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 131 z 16.4.2021, s. 55).
4 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).
5 "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance aqueous extract from the germinated seeds of sweet Lupinus albus" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej wyciąg wodny z kiełkujących nasion łubinu białego słodkiego (Lupinus albus)). Dziennik EFSA 2020; 18(7):6190.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.