Rozporządzenie 2021/155 zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tetrachlorku węgla, chlorotalonilu, chloroprofamu, dimetoatu, etoprofosu, fenamidonu, metiokarbu, ometoatu, propikonazolu i pimetrozyny w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2021.46.5

Akt jednorazowy
Wersja od: 10 lutego 2021 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/155
z dnia 9 lutego 2021 r.
zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tetrachlorku węgla, chlorotalonilu, chloroprofamu, dimetoatu, etoprofosu, fenamidonu, metiokarbu, ometoatu, propikonazolu i pimetrozyny w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 18 ust. 1 lit. b),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) chlorotalonilu, chloroprofamu, dimetoatu, fenamidonu, ome- toatu, propikonazolu i pimetrozyny określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP tetrachlorku węgla określono w załączniku II oraz w części B załącznika III do tego rozporządzenia. NDP etoprofosu i metiokarbu określono w części A załącznika III do tego rozporządzenia.

(2) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/677 2  nie odnowiono zatwierdzenia substancji czynnej chlo- rotalonil. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/989 3  nie odnowiono zatwierdzenia substancji czynnej chloroprofam. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/1090 4  nie odnowiono zatwierdzenia substancji czynnej dimetoat. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/344 5  nie odnowiono zatwierdzenia substancji czynnej etoprofos. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1043 6  nie odnowiono zatwierdzenia substancji czynnej fenamidon. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/1606 7  nie odnowiono zatwierdzenia substancji czynnej metiokarb. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1865 8  nie odnowiono zatwierdzenia substancji czynnej propikonazol. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1501 9  nie odnowiono zatwierdzenia substancji czynnej pimetrozyna.

(3) Substancje czynne tetrachlorek węgla i ometoat nie zostały nigdy zatwierdzone w Unii do stosowania w środkach ochrony roślin. Tymczasowy NDP tetrachlorku węgla w zbożach został określony rozporządzeniem Komisji (WE) nr 149/2008 10 , natomiast ometoatu w kilku produktach - rozporządzeniem Komisji (UE) 2017/1135 11 .

(4) Wszystkie obowiązujące zezwolenia dla środków ochrony roślin zawierających te substancje czynne zostały cofnięte. Należy zatem skreślić obecne NDP określone w odniesieniu do tych substancji w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zgodnie z art. 17 tego rozporządzenia w związku z jego art. 14 ust. 1 lit. a).

(5) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. Laboratoria te stwierdziły, że w przypadku niektórych produktów rozwój techniczny umożliwia ustalenie niższych granic oznaczalności. W przypadku substancji czynnych, których wszystkie NDP powinny zostać obniżone do odpowiednich granic oznaczalności, należy ująć wartości wzorcowe w wykazie w załączniku V zgodnie z art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(6) Zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek o zmianę obecnego NDP w odniesieniu do ziemniaków, dołączając do niego badania pozostałości i dane z monitorowania. Celem wniosku było uwzględnienie potencjalnego zanieczyszczenia ziemniaków powyżej wartości wzorcowej NDP wynoszącej 0,01 mg/kg w przypadku przechowywania w obiektach przechowalniczych, w których wcześniej był stosowany chloroprofam. Wnioskodawca twierdzi, że ze względu na szczególne właściwości chloroprofamu stosowane obecnie metody czyszczenia w tych obiektach przechowalniczych nie mogą w pełni zapobiec występowaniu pozostałości. Przedłożone dane z monitorowania potwierdzają obecność pozostałości chloroprofamu w niepoddanych obróbce ziemniakach.

(7) Niderlandy oceniły przedmiotowy wniosek zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 i przekazały Komisji sprawozdanie oceniające.

(8) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") ocenił wniosek i sprawozdanie oceniające, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał opinię naukową dotyczącą proponowanego NDP 12 . Przekazał tę opinię wnioskodawcy, Komisji i państwom członkowskim oraz podał ją do publicznej wiadomości.

(9) W swojej opinii naukowej Urząd stwierdził, że zalecane przez Niderlandy NDP wynoszące 0,3 mg/kg lub 0,4 mg/kg są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych substancji i uwzględnił obecność 3-chloroaniliny, która powstaje w warunkach odzwierciedlających pieczenie ziemniaków. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na chloroprofam w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych, które mogą go zawierać, ani krótkotrwałego narażenia na chloroprofam i jego główny metabolit - 3-chloroanilinę - w wyniku dużej konsumpcji ziemniaków nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(10) W świetle wniosków Urzędu dotyczących ryzyka dla konsumentów oraz biorąc pod uwagę, że poziomy powinny być ustalone na najniższym racjonalnie osiągalnym poziomie, NDP w odniesieniu do ziemniaków należy ustalić na poziomie 0,4 mg/kg wynikającym z badań dobrej praktyki laboratoryjnej (DPL) i odpowiadającym 97,5. percenty- lowi wszystkich wyników próby. Ponadto, ponieważ Urząd stwierdził, że obecne praktyki czyszczenia są nieodpowiednie, należy zapewnić podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostateczny okres na opracowanie i wprowadzenie nowej metodyki czyszczenia.

(11) Tymczasowy NDP zostanie poddany przeglądowi na podstawie danych z monitorowania przedłożonych Komisji do dnia 31 grudnia 2021 r., a następnie przedkładanych do dnia 31 grudnia każdego kolejnego roku. Umożliwi to Komisji regularną ponowną ocenę sytuacji i stopniowe zmniejszanie NDP, w stosownych przypadkach, w miarę postępów we wdrażaniu lepszej metodyki czyszczenia. Do dnia 31 grudnia 2021 r. należy przedłożyć Komisji sprawozdanie na temat rozwoju i wdrażania praktyk czyszczenia, dołączając do niego dane z monitorowania, a następnie należy przedkładać Komisji jego wersje aktualizowane w kolejnych latach.

(12) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

"Reasoned opinion on the setting of a temporary maximum residue level for chlorpropham in potatoes" (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tymczasowego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości chloroprofamu w ziemniakach). Dziennik EFSA 2020;18(6):6061.

(13) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(14) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(15) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 2 września 2021 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich pań stwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 9 lutego 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II skreśla się kolumny dotyczące tetrachlorku węgla, chlorotalonilu, chloroprofamu, dimetoatu, fenami- donu, ometoatu, propikonazolu i pimetrozyny;
2)
w załączniku III wprowadza się następujące zmiany:
a)
w części A wprowadza się następujące zmiany:
(i)
skreśla się kolumny dotyczące etoprofosu i metiokarbu;
(ii)
dodaje się kolumnę dotyczącą chloroprofamu w brzmieniu:

ANNEX IIIA

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Chloroprofam (F) (R)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH0,01 (*)
0110000Owoce cytrusowe
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe (2)
0120000Orzechy z drzew orzechowych
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe (2)
0130000Owoce ziarnkowe
0130010Jabłka
0130020

0130030

Gruszki

Pigwy

0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe (2)
0140000Owoce pestkowe
0140010Morele
0140020Czereśnie
0140030Brzoskwinie
0140040Śliwki
0140990Pozostałe (2)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki
0153000c) owoce leśne
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe (2)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie
0154020Żurawiny
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (czarne i białe)
0154070Głóg włoski
0154080Bez czarny
0154990Pozostałe (2)
0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat
0161050Karambola
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070

0161990

Czapetka kuminowa

Pozostałe (2)

0162000b) niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe (2)
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado
0163020Banany
0163030Mango
0163040Papaja
0163050Granaty/Jabłka granatu
0163060Czerymoja
0163070Gujawa/Gruszla
0163080Ananasy
0163090Owoce chlebowca
0163100Owoce duriana właściwego
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990Pozostałe (2)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) ziemniaki0,4 (+)
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe (2)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,01 (*)
0213010Buraki
0213020Marchew
0213030Seler zwyczajny
0213040Chrzan pospolity
0213050Słonecznik bulwiasty
0213060

0213070

0213080

0213090

Pasternak

Korzeń pietruszki zwyczajnej

Rzodkiew zwyczajna

Kozibród porolistny/Salsefia

0213100Brukiew/Karpiel
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990Pozostałe (2)
0220000Warzywa cebulowe0,01 (*)
0220010Czosnek
0220020Cebula
0220030Szalotka
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990Pozostałe (2)
0230000Warzywa owocowe0,01 (*)
0231000a) Solanaceae i Malvaceae
0231010Pomidory
0231020Papryka roczna
0231030Oberżyny/Bakłażany
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990Pozostałe (2)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe (2)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe (2)
0234000d) kukurydza cukrowa
0239000e) pozostałe warzywa owocowe
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,01 (*)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe (2)
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
0242990Pozostałe (2)
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe (2)
0244000d) kalarepa
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,01 (*)
0251010Roszpunka warzywna
0251020Sałaty
0251030Endywia o liściach szerokich
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050Gorczycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna/rukola
0251070Gorczyca sarepska
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990Pozostałe (2)
0252000b) szpinak i podobne liście0,01 (*)
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe (2)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,01 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,02 (*)
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100

0256990

Estragon

Pozostałe (2)

0260000Warzywa strączkowe0,01 (*)
0260010Fasola (w strąkach)
0260020Fasola (bez strąków)
0260030Groch (w strąkach)
0260040Groch (bez strąków)
0260050Soczewica
0260990Pozostałe (2)
0270000Warzywa łodygowe0,01 (*)
0270010Szparagi
0270020Karczochy hiszpańskie
0270030Seler
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050Karczochy zwyczajne
0270060Pory
0270070Rabarbar
0270080Pędy bambusa
0270090Rdzenie palmowe
0270990Pozostałe (2)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,01 (*)
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe (2)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,01 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030Nasiona maku
0401040Ziarna sezamu
0401050Ziarna słonecznika
0401060Ziarna rzepaku
0401070Ziarna soi zwyczajnej
0401080Nasiona gorczycy
0401090Nasiona bawełny
0401100Nasiona dyni
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130Nasiona lnicznika siewnego
0401140Nasiona konopi siewnych
0401150Rącznik pospolity
0401990Pozostałe (2)
0402000Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe (2)
0500000ZBOŻA0,01 (*)
0500010Jęczmień
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030Kukurydza
0500040Proso zwyczajne
0500050Owies zwyczajny
0500060Ryż siewny
0500070Żyto zwyczajne
0500080Sorgo japońskie
0500090Pszenica zwyczajna
0500990Pozostałe (2)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,05 (*)
0610000Herbaty
0620000Ziarna kawy
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050

0631990

Lipa

Pozostałe (2)

0632000b) liści i ziół
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe (2)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000Ziarna kakaowe
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000CHMIEL0,05 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,05 (*)
0840020Imbir lekarski (10)
0840030Kurkuma0,05 (*)
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)0,05 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik, korzenie
0900990Pozostałe (2)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE0,05 (*)
1010000Towary z
1011000a) świń
1011010Mięśnie
1011020Tłuszcz
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990Pozostałe (2)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie
1012020Tłuszcz
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990Pozostałe (2)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990Pozostałe (2)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990Pozostałe (2)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie
1015020Tłuszcz
1015030Wątroba
1015040Nerka
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990Pozostałe (2)
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990Pozostałe (2)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie
1017020Tłuszcz
1017030Wątroba
1017040Nerka
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990Pozostałe (2)
1020000Mleko
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe (2)
1030000Jaja ptasie
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe (2)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)
1050000Płazy i gady
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Chloroprofam (F) (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Chloroprofam - kod 1016000 i 1030000: koniugaty chloroprofamu i 3-chloro-4-hydroksyaniliny wyrażone jako chloroprofam; Chloroprofam - kod 1000000 oprócz 1016000, 1030000 i 1040000: chloroprofam i kwas 4'-hydroksychloroprofam- O-sulfonowy (4-HSA) wyrażony jako chloroprofam.

(+) Dane z monitorowania wskazują, że może wystąpić zanieczyszczenie ziemniaków powyżej wartości wzorcowej NDP wynoszącej 0,01 mg/kg w przypadku przechowywania w obiektach przechowalniczych, w których wcześniej był stosowany chloroprofam. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze powinny opracować nową metodykę czyszczenia w celu ograniczenia zanieczyszczenia niepoddanych obróbce ziemniaków. Tymczasowy NDP zostanie poddany przeglądowi na podstawie danych z monitorowania przedłożonych Komisji do dnia 31 grudnia 2021 r., a następnie przedkładanych do dnia 31 grudnia każdego kolejnego roku. Do dnia 31 grudnia 2021 r. należy przedłożyć Komisji sprawozdanie na temat rozwoju i wdrażania praktyk czyszczenia, dołączając do niego dane z monitorowania, a następnie należy przedkładać Komisji jego wersje aktualizowane w kolejnych latach.

0211000 a) ziemniaki

b)
w części B skreśla się kolumnę dotyczącą tetrachlorku węgla;

3) w załączniku V dodaje się kolumny dotyczące tetrachlorku węgla, chlorotalonilu, dimetoatu, etoprofosu, fenamidonu, metiokarbu, ometoatu, propikonazolu i pimetrozyny w brzmieniu:

ANNEX V

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Tetrachlorek węglaChlorotalonil (R)DimetoatEtoprofosFenamidonMetiokarb (suma metiokarbu z sulfotlenkiem i sulfonem metiokarbu wyrażona jako metiokarb)OmetoatPropikonazol

(suma izomerów) (F)

Pimetrozyna (R)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0110000Owoce cytrusowe
0110010

0110020

0110030

0110040

0110050

0110990

Grejpfruty Pomarańcze

Cytryny Limy/limonki Mandarynki Pozostałe (2)

0120000Orzechy z drzew orzechowych
0120010

0120020

0120030

0120040

0120050

0120060

0120070

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany jadalne

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trój- listnej

0120080

0120090

0120100

0120110

0120990

Orzechy pekan

Orzeszki piniowe

Orzeszki pistacjowe

Orzechy włoskie

Pozostałe (2)

0130000Owoce ziarnkowe
0130010

0130020

0130030

0130040

0130050

0130990

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Owoce nieszpułki zwyczajnej

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

Pozostałe (2)

0140000Owoce pestkowe
0140010

0140020

0140030

0140040

0140990

Morele

Czereśnie

Brzoskwinie Śliwki

Pozostałe (2)

0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona
0151010

0151020

Winogrona stołowe

Winogrona do produkcji wina

0152000b) truskawki
0153000c) owoce leśne
0153010

0153020

0153030

0153990

Jeżyny

Jeżyny popielice

Maliny (czerwone i żółte)

Pozostałe (2)

0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010

0154020

0154030

0154040

0154050

0154060

0154070

0154080

0154990

Borówki amerykańskie

Żurawiny

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

Róża dzika

Morwy (czarne i białe)

Głóg włoski

Bez czarny

Pozostałe (2)

0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką
0161010

0161020

0161030

0161040

0161050

0161060

0161070

0161990

Daktyle

Figi

Oliwki stołowe

Kumkwat

Karambola

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

Czapetka kuminowa

Pozostałe (2)

0162000b) niejadalną skórką, małe
0162010

0162020

0162030

0162040

0162050

0162060

0162990

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

Liczi chińskie/Śliwka chińska

Marakuja/Męczennica jadalna

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

Caimito

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

Pozostałe (2)

0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010

0163020

0163030

0163040

0163050

0163060

0163070

0163080

0163090

0163100

0163110

0163990

Awokado

Banany

Mango

Papaja

Granaty/Jabłka granatu

Czerymoja

Gujawa/Gruszla

Ananasy

Owoce chlebowca

Owoce duriana właściwego

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce gua- nabany

Pozostałe (2)

0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0211000a) ziemniaki
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010

0212020

0212030

0212040

0212990

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

Kartofel słodki/Batat

Pochrzyn

Maranta trzcinowata

Pozostałe (2)

0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010

0213020

0213030

0213040

Buraki

Marchew

Seler zwyczajny

Chrzan pospolity

0213050

0213060

0213070

0213080

0213090

0213100

0213110

0213990

Słonecznik bulwiasty

Pasternak

Korzeń pietruszki zwyczajnej

Rzodkiew zwyczajna

Kozibród porolistny/Salsefia

Brukiew/Karpiel

Rzepa biała/Rzepa jadalna

Pozostałe (2)

0220000Warzywa cebulowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0220010

0220020

0220030

0220040

0220990

Czosnek

Cebula

Szalotka

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

Pozostałe (2)

0230000Warzywa owocowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0231000a) Solanaceae i Malvaceae
0231010

0231020

0231030

0231040

0231990

Pomidory

Papryka roczna

Oberżyny/Bakłażany

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

Pozostałe (2)

0232000b) dyniowate z jadalną skórką
0232010

0232020

0232030

0232990

Ogórki Korniszony Cukinie

Pozostałe (2)

0233000c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010

0233020

0233030

0233990

Melony

Dynie olbrzymie

Arbuzy

Pozostałe (2)

0234000d) kukurydza cukrowa
0239000e) pozostałe warzywa owocowe
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/ drobnych liściach)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010

0241020

0241990

Brokuły

Kalafiory

Pozostałe (2)

0242000b) kapustne głowiaste
0242010

0242020

0242990

Brukselka/Kapusta brukselska

Kapusta głowiasta

Pozostałe (2)

0243000c) kapustne liściowe
0243010

0243020

0243990

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

Jarmuż

Pozostałe (2)

0244000d) kalarepa
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0251010

0251020

0251030

Roszpunka warzywna

Sałaty

Endywia o liściach szerokich

0251040

0251050

0251060

0251070

0251080

0251990

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

Gorczycznik wiosenny

Rokietta siewna/rukola

Gorczyca sarepska

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

Pozostałe (2)

0252000b) szpinak i podobne liście0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0252010

0252020

0252030

0252990

Szpinak

Portulaka pospolita

Boćwina

Pozostałe (2)

0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,02 (*)0,02 (*)0,02 (*)0,02 (*)0,06 (*)0,02 (*)0,02 (*)0,05 (*)
0256010

0256020

0256030

0256040

0256050

0256060

0256070

0256080

0256090

0256100

0256990

Trybula

Szczypiorek

Liście selera

Pietruszka - nać

Szałwia lekarska

Rozmaryn lekarski

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

Estragon

Pozostałe (2)

0260000Warzywa strączkowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0260010

0260020

0260030

0260040

0260050

0260990

Fasola (w strąkach) Fasola (bez strąków) Groch (w strąkach) Groch (bez strąków) Soczewica Pozostałe (2)
0270000Warzywa łodygowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0270010

0270020

0270030

0270040

0270050

0270060

0270070

0270080

0270090

0270990

Szparagi

Karczochy hiszpańskie

Seler

Fenkuł włoski/Koper włoski

Karczochy zwyczajne

Pory

Rabarbar

Pędy bambusa

Rdzenie palmowe

Pozostałe (2)

0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0280010

0280020

0280990

Grzyby uprawne

Grzyby dzikie Mchy i porosty

0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)
0300010

0300020

0300030

0300040

0300990

Fasola

Soczewica

Groch

Łubin biały

Pozostałe (2)

0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010

0401020

0401030

0401040

0401050

0401060

0401070

0401080

0401090

0401100

0401110

0401120

0401130

0401140

0401150

0401990

Siemię lniane

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

Nasiona maku

Ziarna sezamu

Ziarna słonecznika

Ziarna rzepaku

Ziarna soi zwyczajnej

Nasiona gorczycy

Nasiona bawełny

Nasiona dyni

Nasiona krokoszu barwierskiego

Nasiona ogórecznika lekarskiego

Nasiona lnicznika siewnego

Nasiona konopi siewnych

Rącznik pospolity

Pozostałe (2)

0402000Owoce oleiste
0402010

0402020

0402030

0402040

0402990

Oliwki do produkcji oliwy

Nasiona palm olejowych

Owoce palm olejowych

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

Pozostałe (2)

0500000ZBOŻA0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)
0500010

0500020

0500030

0500040

Jęczmień

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

Kukurydza

Proso zwyczajne

0500050

0500060

0500070

0500080

0500090

0500990

Owies zwyczajny Ryż siewny Żyto zwyczajne Sorgo japońskie Pszenica zwyczajna Pozostałe (2)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,05 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0610000Herbaty
0620000Ziarna kawy
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów
0631010

0631020

0631030

0631040

0631050

0631990

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

Ketmia szczawiowa

Róża

Jaśmin

Lipa

Pozostałe (2)

0632000b) liści i ziół
0632010

0632020

0632030

0632990

Truskawka

Aspalat prosty

Ostrokrzew paragwajski

Pozostałe (2)

0633000c) korzeni
0633010

0633020

0633990

Kozłek lekarski

Żeń-szeń

Pozostałe (2)

0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000Ziarna kakaowe
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000CHMIEL0,05 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0810010

0810020

0810030

0810040

0810050

0810060

0810070

0810080

0810090

0810990

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

Kminek czarny/Czarny kmin

Seler

Kolendra siewna

Kmin rzymski

Koper ogrodowy

Koper włoski/Fenkuł włoski

Kozieradka pospolita

Gałka muszkatołowa

Pozostałe (2)

0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0820010

0820020

0820030

0820040

0820050

0820060

0820070

0820080

0820990

Ziele angielskie/pieprz angielski

Pieprz syczuański

Kminek zwyczajny

Kardamon malabarski

Jagody jałowca

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

Wanilia

Tamarynd

Pozostałe (2)

0830000Przyprawy korowe0,05 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0830010

0830990

Cynamon

Pozostałe (2)

0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010

0840020

0840030

0840040

0840990

Lukrecja

Imbir lekarski (10)

Kurkuma

Chrzan pospolity (11)

Pozostałe (2)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0,1 (*)

0,1 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0,1 (*)

0,1 (*)

0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0850010

0850020

0850990

Goździki

Kapary

Pozostałe (2)

0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0860010

0860990

Szafran

Pozostałe (2)

0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0870010

0870990

Kwiat muszkatołowy

Pozostałe (2)

0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0900010

0900020

0900030

0900990

Korzenie buraka cukrowego

Trzcina cukrowa

Cykoria podróżnik, korzenie

Pozostałe (2)

1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE0,01 (*)0,01 (*)
1010000Towary z0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1011000a) świń
1011010

1011020

1011030

1011040

1011050

1011990

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

1012000b) bydła
1012010

1012020

1012030

1012040

1012050

1012990

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

1013000c) owiec
1013010

1013020

1013030

1013040

1013050

1013990

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

1014000d) kóz
1014010

1014020

1014030

1014040

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

1014050

1014990

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

1015000e) koniowatych
1015010

1015020

1015030

1015040

1015050

1015990

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

1016000f) drobiu
1016010

1016020

1016030

1016040

1016050

1016990

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010

1017020

1017030

1017040

1017050

1017990

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

1020000Mleko0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1020010

1020020

1020030

1020040

1020990

Bydło

Owce

Kozy

Konie

Pozostałe (2)

1030000Jaja ptasie0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1030010

1030020

1030030

1030040

1030990

Kury Kaczki

Gęsi Przepiórki Pozostałe (2)

1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW

UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Chlorotalonil (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

chlorotalonil - kody 1000000 do 1070000, z wyjątkiem 1040000: 2,5,6-trichloro-4-hydroksyftalonitryl (SDS-3701)

Pimetrozyna (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Pimetrozyna - kod 1020000: pimetrozyna, 6-hydroksymetylopimetrozyna i jej koniugat fosforanowy, wyrażone jako pimetrozyna

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/677 z dnia 29 kwietnia 2019 r. w sprawie nieodnawiania zatwierdzenia substancji czynnej chlorotalonil, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 114 z 30.4.2019, s. 15).
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/989 z dnia 17 czerwca 2019 r. w sprawie nieodnowienia zatwierdzenia substancji czynnej chloroprofam, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 160 z 18.6.2019, s. 11).
4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/1090 z dnia 26 czerwca 2019 r. w sprawie nieodnowienia zatwierdzenia substancji czynnej dimetoat, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 173 z 27.6.2019, s. 39).
5 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/344 z dnia 28 lutego 2019 r. w sprawie nieodnowienia zatwierdzenia substancji czynnej etoprofos, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 62 z 1.3.2019, s. 7).
6 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/1043 z dnia 24 lipca 2018 r. w sprawie nieodnowienia zatwierdzenia substancji czynnej fenamidon, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 188 z 25.7.2018, s. 9).
7 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/1606 z dnia 27 września 2019 r. w sprawie nieodnowienia zatwierdzenia substancji czynnej metiokarb, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 250 z 30.9.2019, s. 53).
8 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/1865 z dnia 28 listopada 2018 r. w sprawie nieodnowienia zatwierdzenia substancji czynnej propikonazol, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 304 z 29.11.2018, s. 6).
9 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/1501 z dnia 9 października 2018 r. w sprawie nieodnowienia zatwierdzenia substancji czynnej pimetrozyna, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 254 z 10.10.2018, s. 4).
10 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 149/2008 z dnia 29 stycznia 2008 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady poprzez ustanowienie załączników II, III i IV ustalających najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla produktów wymienionych w załączniku I do wymienionego rozporządzenia (Dz.U. L 58 z 1.3.2008, s. 1).
11 Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1135 z dnia 23 czerwca 2017 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dimetoatu i ometoatu w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz.U. L 164 z 27.6.2017, s. 28).
12 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.