Rozporządzenie 2021/1110 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny, biksafenu, fenazachiny, spinetoramu, teflutryny i tienkarbazonu metylowego w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2021.239.4

Akt jednorazowy
Wersja od: 27 lipca 2021 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/1110
z dnia 6 lipca 2021 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny, biksafenu, fenazachiny, spinetoramu, teflutryny i tienkarbazonu metylowego w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) i art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) ametoktradyny, biksafenu, fenazachiny, spinetoramu i teflutryny określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 nie określono NDP tienkarbazonu metylowego, a ponieważ ta substancja czynna nie jest włączona do załącznika IV do tego rozporządzenia, stosuje się wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W przypadku ametoktradyny Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2 . Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do papryki rocznej. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących dymki/cebuli szczypiorowej i cebuli siedmiolatki, jęczmienia, owsa zwyczajnego, żyta zwyczajnego, pszenicy zwyczajnej, chmielu, świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, mleka), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, mleka), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, mleka), koniowatych (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, mleka), drobiu (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek) oraz jaj ptasich pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(3) W odniesieniu do biksafenu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 3 . Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do siemienia lnianego, nasion gorczycy, jęczmienia i owsa zwyczajnego. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. Na podstawie badań roślin uprawianych zmianowo oraz z uwagi na to, że nie można całkowicie uniknąć wchłaniania pozostałości przez rośliny uprawiane następczo, określono NDP odzwierciedlające wchłanianie pozostałości z gleby w odniesieniu do buraków, marchwi, selera korzeniowego, chrzanu pospolitego, słonecznika bulwiastego, pasternaku, korzenia pietruszki zwyczajnej, rzodkwi zwyczajnej, kozibrodu porolistnego/ salsefii, brukwi/karpieli, rzepy białej/rzepy jadalnej, naparów ziołowych z korzeni, korzeni buraka cukrowego oraz korzeni cykorii podróżnika. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd.

(4) W odniesieniu do fenazachiny Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 4 . Zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do ogórków, melonów i arbuzów. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących owoców cytrusowych, owoców ziarnkowych, truskawek, pomidorów i herbat pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(5) W odniesieniu do spinetoramu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 5 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Urząd zalecił obniżenie NDP dotyczących pomarańczy, mandarynek, śliwek, liczi (śliwy chińskiej), mango, ziemniaków, cebuli, pomidorów, papryki rocznej, oberżyn/bakłażanów, ogórków, korniszonów, cukinii, melonów, dyni, arbuzów, kukurydzy cukrowej, brokułów, kalafiorów, brukselki/kapusty brukselskiej, kapusty głowiastej, sałat, szpinaku, fasoli (w strąkach), porów i korzeni buraka cukrowego. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. W świetle dodatkowych informacji na temat dobrych praktyk rolniczych przekazanych przez Belgię oraz ze względu na fakt, iż konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące rzeżuchy i innych kiełków i pędów oraz gorczycznika wiosennego należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie. Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących orzechów z drzew orzechowych, owoców ziarnkowych, moreli, winogron stołowych i winogron do produkcji wina, jeżyn, jeżyn popielic, żurawin, agrestu (zielonego, czerwonego i żółtego), owoców dzikiej róży, morwy (czarnej i białej), głogu włoskiego, owoców bzu czarnego, oliwek stołowych, ziaren soi zwyczajnej, nasion bawełny, oliwek do produkcji oliwy, kukurydzy, ryżu siewnego, bydła (tłuszczu, wątroby, nerek), koniowatych (tłuszczu, wątroby, nerek), drobiu (tłuszczu, wątroby) oraz jaj ptasich pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(6) W odniesieniu do teflutryny Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 6 . Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do cykorii warzywnej/cykorii liś- ciastej/cykorii brukselskiej i korzeni cykorii podróżnika. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących selera korzeniowego, rzodkwi zwyczajnej, brukwi/karpieli, rzepy białej/rzepy jadalnej, pomidorów, oberżyn/bakłażanów, melonów, arbuzów, kukurydzy cukrowej, roszpunki warzywnej, rzeżuchy i innych kiełków i pędów, gorczycznika wiosennego, rokietty siewnej/rukoli, gorczycy sarepskiej, warzyw o młodych/drobnych liściach (w tym gatunków warzyw kapustnych), selera, fenkułu włoskiego/kopru włoskiego, rabarbaru, ziaren słonecznika, ziaren rzepaku, ziaren soi zwyczajnej, nasion bawełny, jęczmienia, kukurydzy, prosa zwyczajnego, owsa zwyczajnego, żyta zwyczajnego, sorgo, pszenicy zwyczajnej, drobiu (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych) oraz jaj ptasich pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(7) W odniesieniu do tienkarbazonu metylowego Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 7 . Urząd zalecił ustalenie NDP na poziomie granicy oznaczalności ("GO"). Te NDP należy ustalić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8) W uzasadnionych opiniach Urzędu uwzględniono obecne kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ("CXL"). Przy wyznaczaniu NDP uwzględniono CXL, które są bezpieczne dla konsumentów w Unii.

(9) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje importowe ani kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL), NDP należy ustalić na poziomie określonej granicy oznaczalności lub należy stosować wartość wzorcową NDP, jak przewidziano w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej do spraw pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do kilku substancji objętych zakresem niniejszego rozporządzenia laboratoria te stwierdziły, że w wyniku rozwoju technicznego w przypadku niektórych towarów konieczne jest ustalenie określonych granic oznaczalności.

(11) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(12) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(13) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(14) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepis przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(15) Należy przewidzieć rozsądny termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(16) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2  8  

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 27 stycznia 2022 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 27 stycznia 2022 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 6 lipca 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II dodaje się kolumny dotyczące ametoktradyny, biksafenu, fenazachiny, spinetoramu, teflutryny i tienkar- bazonu metylowego w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Ametoktradyna (R) (F)Biksafen (R) (F)Fenazachina (F)Spinetoram (suma spinetoramu- J i spinetoramu-L) (F) (A)Teflutryna (teflutryna, w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów)) (F)Tienkarbazon metylowy
(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)(8)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0110000Owoce cytrusowe0,01 (*)0,3
0110010Grejpfruty(+)0,02 (*)
0110020Pomarańcze(+)0,07
0110030Cytryny(+)0,02 (*)
0110040Limy/limonki(+)0,02 (*)
0110050Mandarynki(+)0,15
0110990Pozostałe (2)0,02 (*)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,01 (*)0,02 (*)
0120010Migdały0,02(+)
0120020Orzechy brazylijskie0,01 (*)(+)
0120030Orzechy nerkowca0,01 (*)(+)
0120040Kasztany jadalne0,01 (*)(+)
0120050Orzechy kokosowe0,01 (*)(+)
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej0,01 (*)(+)
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej0,01 (*)(+)
0120080Orzechy pekan0,01 (*)(+)
0120090Orzeszki piniowe0,01 (*)(+)
0120100Orzeszki pistacjowe0,01 (*)(+)
0120110Orzechy włoskie0,01 (*)(+)
0120990Pozostałe (2)0,01 (*)
0130000Owoce ziarnkowe0,01 (*)0,150,15
0130010Jabłka(+)(+)
0130020Gruszki(+)(+)
0130030Pigwy(+)(+)
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej(+)(+)
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego(+)(+)
0130990Pozostałe (2)
0140000Owoce pestkowe0,01 (*)0,01 (*)
0140010Morele0,2(+)
0140020Czereśnie2
0140030Brzoskwinie0,3
0140040Śliwki0,02 (*)
0140990Pozostałe (2)0,02 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona60,01 (*)0,4
0151010Winogrona stołowe(+)
0151020Winogrona do produkcji wina(+)
0152000b) truskawki0,01 (*)0,4(+)0,2
0153000c) owoce leśne0,01 (*)0,01 (*)1
0153010Jeżyny(+)
0153020Jeżyny popielice(+)
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe (2)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,01 (*)0,01 (*)
0154010Borówki amerykańskie0,4
0154020Żurawiny0,4(+)
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)0,5
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)0,4(+)
0154050Róża dzika0,4(+)
0154060Morwy (czarne i białe)0,4(+)
0154070Głóg włoski0,4(+)
0154080Bez czarny0,4(+)
0154990Pozostałe (2)0,4
0160000Owoce różne z0,01 (*)0,01 (*)
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle0,02 (*)
0161020Figi0,02 (*)
0161030Oliwki stołowe0,07(+)
0161040Kumkwat0,02 (*)
0161050Karambola0,02 (*)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,02 (*)
0161070Czapetka kuminowa0,02 (*)
0161990Pozostałe (2)0,02 (*)
0162000b) niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)0,02 (*)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska0,015
0162030Marakuja/Męczennica jadalna0,4
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska0,02 (*)
0162050Caimito0,02 (*)
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc0,02 (*)
hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe (2)0,02 (*)
0163000c) niejadalną skórką, duże0,02 (*)
0163010Awokado
0163020Banany
0163030Mango
0163040Papaja
0163050Granaty/Jabłka granatu
0163060Czerymoja
0163070Gujawa/Gruszla
0163080Ananasy
0163090Owoce chlebowca
0163100Owoce duriana właściwego
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990Pozostałe (2)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0211000a) ziemniaki0,050,01 (*)0,01 (*)
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,050,01 (*)0,01 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe (2)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,01 (*)0,09
0213010Buraki(+)0,08
0213020Marchew(+)0,08
0213030Seler zwyczajny(+)0,08(+)
0213040Chrzan pospolity(+)0,01 (*)
0213050Słonecznik bulwiasty(+)0,01 (*)
0213060Pasternak(+)0,01 (*)
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej(+)0,01 (*)
0213080Rzodkiew zwyczajna(+)0,1(+)
0213090Kozibród porolistny/Salsefia(+)0,01 (*)
0213100Brukiew/Karpiel(+)0,08(+)
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna(+)0,08(+)
0213990Pozostałe (2)0,01 (*)
0220000Warzywa cebulowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0220010Czosnek1,50,02 (*)0,07
0220020Cebula1,50,02 (*)0,07
0220030Szalotka1,50,02 (*)0,5
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka20(+)0,80,01 (*)
0220990Pozostałe (2)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0230000Warzywa owocowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0231000a) Solanaceae i Malvaceae
0231010Pomidory20,05(+)0,06(+)
0231020Papryka roczna1,50,01 (*)0,4
0231030Oberżyny/Bakłażany20,01 (*)0,05(+)
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra1,50,01 (*)0,02 (*)
0231990Pozostałe (2)1,50,01 (*)0,02 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,06
0232010Ogórki20,15
0232020Korniszony30,01 (*)
0232030Cukinie30,01 (*)
0232990Pozostałe (2)30,01 (*)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką30,03
0233010Melony0,07(+)
0233020Dynie olbrzymie0,01 (*)
0233030Arbuzy0,07(+)
0233990Pozostałe (2)0,01 (*)
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)(+)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/ drobnych liściach)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0241000a) kapustne kwitnące9
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe (2)
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska9
0242020Kapusta głowiasta15
0242990Pozostałe (2)0,01 (*)
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai60
0243020Jarmuż50
0243990Pozostałe (2)0,01 (*)
0244000d) kalarepa9
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0251010Roszpunka warzywna7040,09(+)
0251020Sałaty501,50,01 (*)
0251030Endywia o liściach szerokich500,02 (*)0,01 (*)
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy5040,09(+)
0251050Gorczycznik wiosenny5040,09(+)
0251060Rokietta siewna/rukola5040,09(+)
0251070Gorczyca sarepska5040,09(+)
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)5040,09(+)
0251990Pozostałe (2)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0252000b) szpinak i podobne liście600,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0252010Szpinak0,9
0252020Portulaka pospolita1,5
0252030Boćwina1,5
0252990Pozostałe (2)0,02 (*)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki500,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna500,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cyko- ria brukselska0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,02 (*)0,02 (*)40,02 (*)0,02 (*)
0256010Trybula50
0256020Szczypiorek40
0256030Liście selera40
0256040Pietruszka - nać40
0256050Szałwia lekarska40
0256060Rozmaryn lekarski40
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek40
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne40
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny40
0256100Estragon40
0256990Pozostałe (2)40
0260000Warzywa strączkowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0260010Fasola (w strąkach)0,05
0260020Fasola (bez strąków)0,02 (*)
0260030Groch (w strąkach)0,02 (*)
0260040Groch (bez strąków)0,02 (*)
0260050Soczewica0,02 (*)
0260990Pozostałe (2)0,02 (*)
0270000Warzywa łodygowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0270010Szparagi0,01 (*)0,02 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,01 (*)0,02 (*)
0270030Seler200,02 (*)(+)
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski200,02 (*)(+)
0270050Karczochy zwyczajne0,01 (*)0,02 (*)
0270060Pory50,05
0270070Rabarbar0,01 (*)0,02 (*)(+)
0270080Pędy bambusa0,01 (*)0,02 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)0,02 (*)
0270990Pozostałe (2)0,01 (*)0,02 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe (2)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0401000Nasiona oleiste0,02 (*)
0401010Siemię lniane0,05
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,01 (*)
0401030Nasiona maku0,01 (*)
0401040Ziarna sezamu0,01 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,01 (*)(+)
0401060Ziarna rzepaku0,08(+)
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,01 (*)(+)(+)
0401080Nasiona gorczycy0,05
0401090Nasiona bawełny0,01 (*)(+)(+)
0401100Nasiona dyni0,01 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,01 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,01 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,01 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,01 (*)
0401150Rącznik pospolity0,01 (*)
0401990Pozostałe (2)0,01 (*)
0402000Owoce oleiste0,01 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,06(+)
0402020Nasiona palm olejowych0,02 (*)
0402030Owoce palm olejowych0,02 (*)
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/

Drzewo kapokowe

0,02 (*)
0402990Pozostałe (2)0,02 (*)
0500000ZBOŻA0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0500010Jęczmień(+)0,40,02(+)
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,01 (*)0,01 (*)
0500030Kukurydza0,01 (*)(+)0,02(+)
0500040Proso zwyczajne0,01 (*)0,02(+)
0500050Owies zwyczajny(+)0,40,02(+)
0500060Ryż siewny0,01 (*)(+)0,01 (*)
0500070Żyto zwyczajne(+)0,050,02(+)
0500080Sorgo japońskie0,01 (*)0,02(+)
0500090Pszenica zwyczajna(+)0,050,02(+)
0500990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0610000Herbaty0,05 (*)9(+)
0620000Ziarna kawy0,05 (*)0,05 (*)
0630000Napary ziołowe z0,05 (*)
0631000a) kwiatów0,05 (*)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół0,05 (*)
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni0,9
0633010Kozłek lekarski(+)
0633020Żeń-szeń(+)
0633990Pozostałe (2)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,05 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,05 (*)0,05 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 (*)0,05 (*)
0700000CHMIEL90(+)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0840020Imbir lekarski (10)
0840030Kurkuma0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego0,09(+)0,08
0900020Trzcina cukrowa0,01 (*)0,01 (*)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,09(+)0,02
0900990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Towary z0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
1011000a) świń0,03 (*)
1011010Mięśnie(+)0,80,01
1011020Tłuszcz(+)20,01
1011030Wątroba(+)40,01
1011040Nerka(+)40,01
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)40,01
1011990Pozostałe (2)0,02 (*)0,01
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,03 (*)(+)0,80,01
1012020Tłuszcz0,03 (*)(+)2(+)0,01
1012030Wątroba0,04(+)4(+)0,01
1012040Nerka0,03 (*)(+)4(+)0,01
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,03 (*)40,01
1012990Pozostałe (2)0,03 (*)0,02 (*)0,01
1013000c) owiec0,03 (*)
1013010Mięśnie(+)0,80,015
1013020Tłuszcz(+)20,02
1013030Wątroba(+)40,02
1013040Nerka(+)40,01
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)40,01
1013990Pozostałe (2)0,02 (*)0,01
1014000d) kóz0,03 (*)
1014010Mięśnie(+)0,80,015
1014020Tłuszcz(+)20,02
1014030Wątroba(+)40,02
1014040Nerka(+)40,01
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)40,01
1014990Pozostałe (2)0,02 (*)0,01
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,03 (*)(+)0,80,01
1015020Tłuszcz0,03 (*)(+)2(+)0,01
1015030Wątroba0,04(+)4(+)0,01
1015040Nerka0,03 (*)(+)4(+)0,01
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,03 (*)40,01
1015990Pozostałe (2)0,03 (*)0,02 (*)0,01
1016000f) drobiu0,03 (*)
1016010Mięśnie(+)0,02 (*)0,05(+)
1016020Tłuszcz(+)0,05(+)0,05(+)
1016030Wątroba(+)0,05(+)0,05(+)
1016040Nerka(+)0,02 (*)0,05(+)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,050,05(+)
1016990Pozostałe (2)0,02 (*)0,01
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych0,03 (*)
1017010Mięśnie0,80,01
1017020Tłuszcz20,01
1017030Wątroba40,01
1017040Nerka40,01
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)40,01
1017990Pozostałe (2)0,02 (*)0,01
1020000Mleko0,03 (*)0,20,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
1020010Bydło(+)0,01
1020020Owce(+)0,01
1020030Kozy(+)0,01
1020040Konie(+)0,01
1020990Pozostałe (2)0,01
1030000Jaja ptasie0,03 (*)0,050,01 (*)0,02 (*)0,050,01 (*)
1030010Kury(+)(+)(+)
1030020Kaczki(+)(+)(+)
1030030Gęsi(+)(+)(+)
1030040Przepiórki(+)(+)(+)
1030990Pozostałe (2)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,03 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,010,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,03 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,010,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,03 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,010,01 (*)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Ametoktradyna (R) (F)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Ametoktradyna - kod 1000000 oprócz 1040000: ametoktradyna, metabolit kwasu 4-(7-amino- 5-etylo [1,2,4]triazolo, [1,5-a]pirymidyn-6-ylo) masłowego (M650F01) oraz metabolit kwasu 6-(7-amino-5-etylo [1,2,4]triazolo [1,5-a]pirymidyn-6-ylo) heksanowego (M650F06), wyrażone jako ametoktradyna
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0500070 Żyto zwyczajne
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0700000 CHMIEL
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0500010 Jęczmień
0500050 Owies zwyczajny
0500090 Pszenica zwyczajna
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że nie są dostępne pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu i badań żywieniowych. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
Biksafen (R) (F)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Biksafen - kod 1000000 oprócz 1040000: suma biksafenu i desmetylo-biksafenu wyrażona jako biksafen
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo.
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew zwyczajna
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
Fenazachina (F)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości 2-(4-tert-butylofenylo)etanolu i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0610000 Herbaty
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0152000 b) truskawki
0231010 Pomidory
Spinetoram (suma spinetoramu-J i spinetoramu-L) (F) (A)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
(A) Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla spinetoramu-J i spinetoramu-L jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w zdaniu pierwszym, do dnia 7 lipca 2022 r., lub, jeśli wzorzec odniesienia nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego brak.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamia
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0161030 Oliwki stołowe
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
0401090 Nasiona bawełny
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0500030 Kukurydza
0500060 Ryż siewny
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0140010 Morele
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0154020 Żurawiny
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050 Róża dzika
0154060 Morwy (czarne i białe)
0154070 Głóg włoski
0154080 Bez czarny
Teflutryna (teflutryna, w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów)) (F)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu i badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1016020 Tłuszcz
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1030020 Kaczki
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu i badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1016010 Mięśnie
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0213080 Rzodkiew zwyczajna
1030010 Kury
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0213030 Seler zwyczajny
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiz metabolitów Ia, IV i VI, metod analitycznych i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0270070 Rabarbar
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiz metabolitów Ia, IV i VI, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0231010 Pomidory
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiz metabolitów Ia, IV i VI, i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0401050 Ziarna słonecznika
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiz metabolitów Ia, IV i VI, i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0401060 Ziarna rzepaku
0401090 Nasiona bawełny
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiz metabolitów Ia, IV i VI, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0233010 Melony
0233030 Arbuzy
0234000 d) kukurydza cukrowa
0251010 Roszpunka warzywna
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0500010 Jęczmień
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne
0500050 Owies zwyczajny
0500070 Żyto zwyczajne
0500080 Sorgo japońskie
0500090 Pszenica zwyczajna"
2)
w załączniku III część A skreśla się kolumny dotyczące ametoktradyny, biksafenu, fenazachiny, spinetoramu i teflu- tryny.
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for ametoctradin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5990.
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for bixafen according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości biksafenu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5998.
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for fenaza- quin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fenazachiny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5955.
5 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for spineto- ram according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości spinetoramu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(3):5997.
6 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for tefluthrin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości teflutryny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5995.
7 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for thiencar- bazone-methyl according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tienkarbazonu metylowego zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5957.
8 Art. 2 zmieniony przez sprostowanie z dnia 30 września 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.345.39).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.