Rozporządzenie 2020/856 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyjanotraniliprolu, cyjazofamidu, cyprodynilu, fenpiroksymatu, fludioksonilu, fluksapyroksadu, imazalilu, izofetamidu, krezoksymu metylu, lufenuronu, mandipropamidu, propamokarbu, piraklostrobiny, pyriofenonu, piryproksyfenu i spinetoramu w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2020.195.9

Akt jednorazowy
Wersja od: 19 czerwca 2020 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2020/856
z dnia 9 czerwca 2020 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyjanotraniliprolu, cyjazofamidu, cyprodynilu, fenpiroksymatu, fludioksonilu, fluksapyroksadu, imazalilu, izofetamidu, krezoksymu metylu, lufenuronu, mandipropamidu, propamokarbu, piraklostrobiny, pyriofenonu, piryproksyfenu i spinetoramu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 12 lipca 2019 r. Komisja Kodeksu Żywnościowego przyjęła nowe kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL) abamektyny, bentazonu, benzowyndiflupyru, chlorfenapyru, cyjanotraniliprolu, cyjazofamidu, cyprodynilu, dikwatu, etiprolu, fenpikoksamidu, fenpiroksymatu, fludioksonilu, fluopyramu, fluksapy- roksadu, imazalilu, izofetamidu, krezoksymu metylu, lufenuronu, mandipropamidu, norflurazonu, oksamylu, oksa- tiapiproliny, profenofosu, propamokarbu, propikonazolu, pydiflumetofenu, piraklostrobiny, pyriofenonu, piryproksyfenu, spinetoramu i tioksazafenu 2 .

(2) W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 określono najwyższe dopuszczalne poziomy (NDP) tych substancji z wyjątkiem etiprolu, norflurazonu, pydiflumetofenu i tioksazafenu, dla których nie określono szczególnego NDP, ani nie włączono tych substancji do załącznika IV do wspomnianego rozporządzenia, wobec czego stosuje się do nich wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia.

(3) Zgodnie z art. 5 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady 3 , jeżeli istnieją normy międzynarodowe lub jeżeli spodziewane jest ich wprowadzenie, mają one zostać wzięte pod uwagę podczas opracowywania lub dostosowywania prawa żywnościowego, z wyjątkiem sytuacji, w których normy takie - lub ich część - nie stanowiłyby skutecznego lub odpowiedniego środka realizacji celów prawa żywnościowego; sytuacji, w których ich niestosowanie jest uzasadnione naukowo, oraz gdyby miały one spowodować zmianę poziomu ochrony w stosunku do poziomu określonego jako właściwy w Unii. Ponadto - zgodnie z art. 13 lit. e) tego rozporządzenia - Unia ma wspierać spójność międzynarodowych norm technicznych i prawa żywnościowego, dbając jednocześnie o to, aby wysoki poziom ochrony przyjęty w Unii nie został obniżony.

(4) Unia zgłosiła do Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów zastrzeżenie 4  dotyczące CXL zaproponowanych dla następujących kombinacji pestycydów i produktów: abamektyna (owoce leśne; winogrona; dymka; zioła), bentazon (wszystkie produkty), chlorfenapyr (wszystkie produkty), cyjazofamid (dymka), dikwat (wszystkie produkty), etiprol (wszystkie produkty), fludioksonil (seler; dymka; liście warzyw kapustnych (Brassicaceae); ananasy; granaty), fluopy- ram (ryż łuskany), imazalil (cytryny; limy (limonki); pomarańcze; banany; ziemniaki; podroby jadalne ze ssaków), norflurazon (wszystkie produkty), oksatiapiprolina (wszystkie produkty), propamokarb (produkty pochodzenia zwierzęcego), propikonazol (wszystkie produkty), pydiflumetofen (wszystkie produkty), piraklostrobina (sałata; owoce ziarnkowe; produkty pochodzenia zwierzęcego; herbata) oraz tioksazafen (wszystkie produkty).

(5) Wartości CXL odnoszące się do abamektyny, benzowyndiflupyru, cyjanotraniliprolu, cyjazofamidu, cyprodynilu, fenpikoksamidu, fenpiroksymatu, fludioksonilu, fluopyramu, fluksapyroksadu, imazalilu, izofetamidu, krezoksymu metylu, lufenuronu, mandipropamidu, oksamylu, profenofosu, propamokarbu, piraklostrobiny, pyriofenonu, piry- proksyfenu i spinetoramu, których nie wymieniono w motywie 4, powinny zatem zostać uwzględnione w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 jako NDP z wyjątkiem przypadków, w których odnoszą się one do produktów nieujętych w załączniku I do tego rozporządzenia lub w których zostały ustalone na poziomie niższym niż obecne NDP. W związku z tym nie wprowadza się żadnych zmian w odniesieniu do NDP abamektyny, benzowyndiflupyru, fenpi- koksamidu, fluopyramu, oksamylu i profenofosu. Wspomniane CXL są bezpieczne dla konsumentów w Unii 5 .

(6) Na podstawie sprawozdania naukowego Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 9 czerwca 2020 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumny dotyczące cyjanotraniliprolu, cyjazofamidu, cyprodynilu, fenpiroksymatu, fludioksonilu, imazalilu, izofetamidu, krezoksymu metylu, lufenuronu, mandipro-pamidu, propamokarbu i piraklostrobiny otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer

kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)CyjanotraniliproCyjazofamidCyprodynil (F) (R)Fenpiroksymat (A) (F) (RFludioksonil (F) (RImazalil (wszelkie proporcje

izomerów składowych) (R)

IzofetamidKrezoksym metylu (R)Lufenuron (wszelkie proporcje

izomerów składowych) (F)

Mandipropamid (wszelkie

proporcje izomerów składowych)

Propamokarb (suma

propamokarbu i jego soli

wyrażona jako propamokarb) (R)

Piraklostrobina (F)
(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)(8)(9)(10)(11)(12)(13)(14)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH0,01 (*)
0110000Owoce cytrusowe0,90,01 (*)0,02 (*)0,5 (+)100,01 (*)0,01 (*)2
0110010Grejpfruty4 (+)0,50,01 (*)
0110020Pomarańcze4 (+)0,50,3
0110030Cytryny5 (+)0,01 (*)0,01 (*)
0110040Limy/limonki5 (+)0,01 (*)0,4
0110050Mandarynki5 (+)0,01 (*)0,01 (*)
0110990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,040,02 (*)0,050,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0120010Migdały0,02 (*) (+)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0120020Orzechy brazylijskie0,040,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0120030Orzechy nerkowca0,040,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0120040Kasztany jadalne0,040,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0120050Orzechy kokosowe0,040,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej0,040,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy maka- damii trójlistnej0,040,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0120080Orzechy pekan0,040,01 (*)0,050,02 (*)
0120090Orzeszki piniowe0,040,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0120100Orzeszki pistacjowe0,02 (*)0,20,01 (*)1
0120110Orzechy włoskie0,040,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0120990Pozostałe (2)0,040,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0130000Owoce ziarnkowe0,80,01 (*)250,01 (*)0,60,210,01 (*)0,5
0130010Jabłka0,3 (+)
0130020Gruszki0,3 (+)
0130030Pigwy0,2 (+)
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej0,2 (+)
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego0,2 (+)
0130990Pozostałe (2)0,01 (*)
0140000Owoce pestkowe0,01 (*)20,01 (*)0,01 (*)
0140010Morele0,01 (*)0,3 (+)530,01 (*)0,2 (+)1
0140020Czereśnie62 (+)540,01 (*)0,01 (*)3
0140030Brzoskwinie1,50,3 (+)1031,50,2 (+)0,3
0140040Śliwki0,70,1 (+)50,80,01 (*)0,01 (*)0,8
0140990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona1,5230,30,01 (*)41,50,01 (*)2
0151010Winogrona stołowe(+)51
0151020Winogrona do produkcji wina(+)42
0152000b) truskawki1,50,01 (*)50,34 (+)241,50,01 (*)0,01 (*)1,5
0153000c) owoce leśne0,01 (*)530,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0153010Jeżyny0,9 (+)30,7 (+)23
0153020Jeżyny popielice0,01 (*)0,02 (*)0,5 (+)0,01 (*)2
0153030Maliny (czerwone i żółte)0,9 (+)31,5 (+)23
0153990Pozostałe (2)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)2
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,01 (*)30,01 (*)0,01 (*)
0154010Borówki amerykańskie40,4 (+)20,01 (*)0,90,01 (*)4
0154020Żurawiny0,080,5 (+)240,90,01 (*)3
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)40,4 (+)30,01 (*)0,90,01 (*)3
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)40,4 (+)20,01 (*)0,90,01 (*)3
0154050Róża dzika40,4 (+)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)3
0154060Morwy (czarne i białe)0,01 (*)0,4 (+)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)3
0154070Głóg włoski0,80,4 (+)0,01 (*)0,60,913
0154080Bez czarny0,01 (*)0,4 (+)0,80,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)3
0154990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)3
0160000Owoce różne z0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161000a) jadalną skórką0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0161010Daktyle0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161020Figi0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161030Oliwki stołowe1,50,02 (*)0,01 (*)0,20,01 (*)
0161040Kumkwat0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161050Karambola0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma

wschodnia

0,820,60,01 (*)1
0161070Czapetka kuminowa0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161990Pozostałe (2)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0162000b) niejadalną skórką, małe0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)150,02 (*)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska0,01 (*)0,02 (*)
0162030Marakuja/Męczennica jadalna0,01 (*)0,2
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska0,01 (*)0,02 (*)
0162050Caimito0,01 (*)0,02 (*)
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/O- woc hurmy wirginijskiej0,01 (*)0,02 (*)
0162990Pozostałe (2)0,01 (*)0,02 (*)
0163000c) niejadalną skórką, duże0,01 (*)0,01 (*)
0163010Awokado0,01 (*)10,21,50,01 (*)0,2
0163020Banany0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0163030Mango0,70,02 (*)0,01 (*)20,10,6
0163040Papaja0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,07
0163050Granaty/Jabłka granatu0,01 (*)50,01 (*)30,01 (*)0,02 (*)
0163060Czerymoja0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0163070Gujawa/Gruszla0,01 (*)1,50,01 (*)0,50,01 (*)0,02 (*)
0163080Ananasy0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)70,01 (*)0,3
0163090Owoce chlebowca0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkocierniste- go/Owoce guanabany0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0163990Pozostałe (2)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,050,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0211000a) ziemniaki0,01 (*)0,02 (*)0,0550,01 (*)0,10,30,02 (*)
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy0,01 (*)
0212020Kartofel słodki/Batat10
0212030Pochrzyn10
0212040Maranta trzcinowata0,01 (*)
0212990Pozostałe (2)0,01 (*)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowe- g°0,01 (*)
0213010Buraki0,01 (*)1,510,050,10,01 (*)0,1
0213020Marchew0,01 (*)1,510,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,5
0213030Seler zwyczajny0,01 (*)0,30,20,01 (*)0,01 (*)0,090,5
0213040Chrzan pospolity0,11,510,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,3
0213050Słonecznik bulwiasty0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,06
0213060Pasternak0,01 (*)1,510,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,3
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,01 (*)1,510,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,1
0213080Rzodkiew zwyczajna0,01 (*)0,30,30,01 (*)0,330,5
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,01 (*)1,510,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,1
0213100Brukiew/Karpiel0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,09
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,050,01 (*)0,01 (*)0,09
0213990Pozostałe (2)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0220000Warzywa cebulowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0220010Czosnek0,051,50,070,50,30,01 (*)20,3
0220020Cebula0,051,50,30,50,30,1 (+)21,5
0220030Szalotka0,051,50,070,50,30,01 (*)20,3
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka80,01 (*)0,850,01 (*)7 (+)301,5
0220990Pozostałe (2)0,051,50,02 (*)0,50,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0230000Warzywa owocowe
0231000a) Solanaceae i Malvaceae
0231010Pomidory10,61,50,330,31,50,60,43 (+)40,3
0231020Papryka roczna1,50,01 (*)1,50,3 (+)10,01 (*)30,80,8130,5
0231030Oberżyny/Bakłażany10,31,50,30,40,01 (*)1,50,60,3340,3
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra1,50,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)30,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0231990Pozostałe (2)1,50,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)30,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,40,20,50,080,410,550,5
0232010Ogórki(+)0,50,150,2
0232020Korniszony(+)0,50,150,01 (*)
0232030Cukinie(+)0,1 (+)0,150,2 (+)
0232990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,30,150,60,01 (*)0,30,01 (*)0,550,5
0233010Melony2 (+)0,40,5
0233020Dynie olbrzymie0,01 (*)0,40,3
0233030Arbuzy0,01 (*)0,40,3
0233990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,3
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0241000a) kapustne kwitnące220,5
0241010Brokuły0,723
0241020Kalafiory0,01 (*)0,310 (+)
0241990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0242000b) kapustne głowiaste2
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,02 (*)0,01 (*)0,220,3
0242020Kapusta głowiasta0,72310,4
0242990Pozostałe (2)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0243000c) kapustne liściowe0,01 (*)0,02 (*)251,5
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai1020
0243020Jarmuż0,01 (*)20
0243990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
0244000d) kalarepa20,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,30,02 (*)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,01 (*)150,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)25
0251010Roszpunka warzywna0,01 (*)200,01 (*)20 (+)10
0251020Sałaty54020402
0251030Endywia o liściach szerokich0,01 (*)200,01 (*)20 (+)0,4
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy0,01 (*)200,01 (*)20 (+)10
0251050Gorczycznik wiosenny0,01 (*)200,01 (*)20 (+)10
0251060Rokietta siewna/rukola0,01 (*)200,01 (*)3010
0251070Gorczyca sarepska0,01 (*)200,01 (*)20 (+)10
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)0,01 (*)200,01 (*)20 (+)10
0251990Pozostałe (2)0,01 (*)200,01 (*)0,01 (*)10
0252000b) szpinak i podobne liście0,01 (*)0,01 (*)150,01 (*)0,01 (*)200,01 (*)0,01 (*)2540
0252010Szpinak300,6
0252020Portulaka pospolita200,02 (*)
0252030Boćwina201,5
0252990Pozostałe (2)200,02 (*)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)150,01 (*)250,01 (*)0,02 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)100,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)250,01 (*)0,02 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liścias- ta/cykoria brukselska0,01 (*)0,01 (*)0,060,01 (*)0,020,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,15150,09
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,02 (*)0,02 (*)400,02 (*)200,02 (*)200,02 (*)0,02 (*)2530 (+)2
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachet- ny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe (2)
0260000Warzywa strączkowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0260010Fasola (w strąkach)1,520,7 (+)10,610,10,6
0260020Fasola (bez strąków)0,30,080,01 (*)0,40,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,3
0260030Groch (w strąkach)220,01 (*)10,60,01 (*)0,01 (*)0,6
0260040Groch (bez strąków)0,30,080,01 (*)0,30,01 (*)0,30,01 (*)0,15
0260050Soczewica0,01 (*)0,20,01 (*)0,050,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0260990Pozostałe (2)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0270000Warzywa łodygowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0270010Szparagi0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0270030Seler15301,50,01 (*)200,01 (*)1,5
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,01 (*)41,50,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)1,5
0270050Karczochy zwyczajne0,140,01 (*)0,01 (*)0,30,01 (*)3
0270060Pory0,6 (+)0,02 (*)0,01 (*)100,01 (*)200,8
0270070Rabarbar0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0270080Pędy bambusa0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0270990Pozostałe (2)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0300010Fasola0,30,20,50,3
0300020Soczewica0,01 (*)0,02 (*)0,40,5
0300030Groch0,01 (*)0,10,40,3
0300040Łubin biały0,01 (*)0,10,40,05
0300990Pozostałe (2)0,01 (*)0,02 (*)0,40,3
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,2
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,04
0401030Nasiona maku0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,2
0401040Ziarna sezamu0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,2
0401050Ziarna słonecznika0,50,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,3
0401060Ziarna rzepaku0,80,020,01 (*)0,0150,01 (*)0,2
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,40,02 (*)0,20,01 (*)0,01 (*)0,2
0401080Nasiona gorczycy0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,2
0401090Nasiona bawełny1,50,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,3
0401100Nasiona dyni0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,2
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,2
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,2
0401140Nasiona konopi siewnych0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0401150Rącznik pospolity0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,2
0401990Pozostałe (2)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0402000Owoce oleiste0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy1,50,2
0402020Nasiona palm olejowych0,01 (*)0,01 (*)
0402030Owoce palm olejowych0,01 (*)0,01 (*)
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe0,01 (*)0,01 (*)
0402990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
0500000ZBOŻA0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0500010Jęczmień40,151
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,02 (*)0,150,02 (*)
0500030Kukurydza0,02 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0500040Proso zwyczajne0,02 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0500050Owies zwyczajny40,151
0500060Ryż siewny0,02 (*)0,01 (*)0,09
0500070Żyto zwyczajne0,50,080,2
0500080Sorgo japońskie0,02 (*)0,01 (*)0,5
0500090Pszenica zwyczajna0,50,080,2
0500990Pozostałe (2)0,02 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0610000Herbaty0,05 (*)0,1 (*)80,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0620000Ziarna kawy0,050,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,070,05 (*)0,3
0630000Napary ziołowe z0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0631000a) kwiatów0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni0,21,5 (+)
0633010Kozłek lekarski1
0633020Żeń-szeń4
0633990Pozostałe (2)1
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,060,1 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0700000CHMIEL0,05 (*)200,1 (*)15 (+)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)900,05 (*)15
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,20,05 (*)1,5 (+)0,05 (*)10,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0840020Imbir lekarski (10)
0840030Kurkuma0,20,05 (*)1,5 (+)0,05 (*)10,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)0,20,05 (*)1,5 (+)0,05 (*)10,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego0,050,050,2
0900020Trzcina cukrowa0,01 (*)0,01 (*)0,08
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,050,01 (*)0,08
0900990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE(+)
1010000Towary z0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)
1011000a) świń0,02 (*)
1011010Mięśnie0,20,020,020,020,05 (*)0,080,01 (+)
1011020Tłuszcz0,50,10,05 (*)0,020,05 (*)20,01 (+)
1011030Wątroba1,50,50,10,02 (*) (+)0,050,150,1 (+)
1011040Nerka1,50,50,10,02 (*) (+)0,050,150,02 (+)
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)1,50,50,10,02 (*)0,050,70,1
1011990Pozostałe (2)0,010,01 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)
1012000b) bydła(+)
1012010Mięśnie0,20,02 (*)0,020,040,020,05 (*)0,080,01 (+)
1012020Tłuszcz0,50,02 (*)0,10,20,020,05 (*)20,01 (+)
1012030Wątroba1,50,050,50,20,03 (+)0,050,150,2 (+)
1012040Nerka1,50,050,50,20,02 (*) (+)0,050,150,05 (+)
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)1,50,02 (*)0,50,10,02 (*)0,050,70,2
1012990Pozostałe (2)0,010,02 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)
1013000c) owiec(+)
1013010Mięśnie0,20,02 (*)0,020,040,020,05 (*)0,080,01 (+)
1013020Tłuszcz0,50,02 (*)0,10,20,020,05 (*)20,01 (+)
1013030Wątroba1,50,050,50,20,01 (*)0,050,150,2 (+)
1013040Nerka1,50,050,50,20,01 (*)0,050,150,05 (+)
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)1,50,02 (*)0,50,10,01 (*)0,050,70,2
1013990Pozostałe (2)0,010,02 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)
1014000d) kóz(+)
1014010Mięśnie0,20,02 (*)0,020,040,020,05 (*)0,080,01 (+)
1014020Tłuszcz0,50,02 (*)0,10,20,020,05 (*)20,01 (+)
1014030Wątroba1,50,050,50,20,01 (*)0,050,150,2 (+)
1014040Nerka1,50,050,50,20,01 (*)0,050,150,05 (+)
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)1,50,02 (*)0,50,10,01 (*)0,050,70,2
1014990Pozostałe (2)0,010,02 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,20,02 (*)0,020,020,020,05 (*)0,080,01
1015020Tłuszcz0,50,02 (*)0,10,20,020,05 (*)20,01
1015030Wątroba1,50,050,50,20,03 (+)0,050,150,2
1015040Nerka1,50,050,50,20,02 (*) (+)0,050,150,05
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)1,50,02 (*)0,50,10,02 (*)0,050,70,2
1015990Pozostałe (2)0,010,02 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)
1016000f) drobiu0,02 (*)0,01 (*)0,020,05 (*)
1016010Mięśnie0,020,01 (*)0,02 (*)0,02 (+)
1016020Tłuszcz0,040,05 (*)0,040,01 (+)
1016030Wątroba0,150,10,02 (*) (+)0,05 (+)
1016040Nerka0,150,10,02 (*) (+)0,01 (*)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,150,10,040,05
1016990Pozostałe (2)0,010,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,20,02 (*)0,020,020,020,05 (*)0,080,01
1017020Tłuszcz0,50,02 (*)0,10,20,020,05 (*)20,01
1017030Wątroba1,50,050,50,20,01 (*)0,050,150,2
1017040Nerka1,50,050,50,20,01 (*)0,050,150,05
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)1,50,02 (*)0,50,10,01 (*)0,050,70,2
1017990Pozostałe (2)0,010,02 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)
1020000Mleko0,020,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,040,020,01 (*)0,020,150,01 (*)0,01 (+)0,01 (*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe (2)
1030000Jaja ptasie0,150,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,05 (+)0,05 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe (2)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,010,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,010,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,010,01 (*)0,02 (*)0,020,020,020,01 (*)0,05 (*)0,080,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*)Granica oznaczalności
(a)Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach
Cyjanotraniliprol
(+) NDP obowiązujący do dnia 30 czerwca 2021 r. Po tej dacie obowiązywać będzie poziom 0,01 (*) mg/kg, chyba że zostanie on zmieniony rozporządzeniem.
0153010 Jeżyny
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0270060 Pory
Cyprodynil (F) (R)
(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Cyprodynil - kod 1000000 oprócz 1020000, 1040000: cyprodynil (suma cyprodynilu oraz CGA 304075 (wolnego), wyrażona jako cyprodynil) Cyprodynil - 1020000: cyprodynil (suma cyprodynilu oraz CGA 304075 (wolnego i skoniugowanego), wyrażona jako cyprodynil)

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych lub potwierdzających są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 14 marca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0120010 Migdały
0633000 c) korzeni
0840010 Lukrecja
0840030 Kurkuma
0840990 Pozostałe (2)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
Fenpiroksymat (A) (F) (R)
(A)Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla metabolitu M-3 jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w zdaniu pierwszym, do dnia 7 kwietnia 2018 r., lub, jeśli wzorzec ten nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego niedostępność.(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Fenpiroksymat - kody 1012030, 1012040, 1013030, 1013040, 1014030, 1014040, 1015030, 1015040, 1017030, 1017040: fenpiroksymat (metabolit M-3, wyrażony jako fenpiroksymat (F))

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0110000 Owoce cytrusowe
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0140010 Morele
0140020 Czereśnie
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0140030 Brzoskwinie
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0140040 Śliwki
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu roślin uprawianych zmianowo i rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0153010 Jeżyny
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, metabolizmu roślin uprawianych zmianowo i rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0153020 Jeżyny popielice
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu roślin uprawianych zmianowo i rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0154010 Borówki amerykańskie
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, metabolizmu roślin uprawianych zmianowo i rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0154020 Żurawiny
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu roślin uprawianych zmianowo i rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050 Róża dzika
0154060 Morwy (czarne i białe)
0154070 Głóg włoski
0154080 Bez czarny
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, metabolizmu roślin uprawianych zmianowo i rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0231020 Papryka roczna
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu roślin uprawianych zmianowo i rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0260010 Fasola (w strąkach)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu, metod analitycznych, metabolizmu roślin uprawianych zmianowo i rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0700000 CHMIEL
Fludioksonil (F) (R)
(R) =Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Fludioksonil - kod 1000000, oprócz 1040000: suma fludioksonilu i jego metabolitów utlenionych do postaci metabolitu kwas 2,2-difluoro-benzo[1,3]dioksolo-4-karboksylowy

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 30 stycznia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0152000 b) Truskawki

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badania żywieniowego w odniesieniu do zwierząt gospodarskich są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 30 stycznia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1012000 b) bydła
1013000 c) owiec
1014000 d) kóz
Imazalil (wszelkie proporcje izomerów składowych) (R)
(R) =Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Imazalil - kod 1000000, z wyjątkiem 1040000: suma imazalilu i metabolitu FK-772 (wszelkie proporcje izomerów składowych), wyrażona jako imazalil

(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 26 września 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 26 września 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0232030 Cukinie
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 26 września 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0233010 Melony
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 26 września 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
Krezoksym metylu (R)
(R) =Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Krezoksym metylu - kod 1000000 oprócz 1040000: krezoksym metylu (BF-490-9, wyrażony jako związek macierzysty) Metabolit BF 490-9 = kwas 2-[2-(4-hydroksy-2-metylofenoksymetylo)fenylo]-2-metoksy-iminooctowy

Lufenuron (wszelkie proporcje izomerów składowych) (F)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 marca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0140010 Morele
0140030 Brzoskwinie
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 marca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
Mandipropamid (wszelkie proporcje izomerów składowych)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 11 lipca 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0220020 Cebula
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 11 lipca 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0231010 Pomidory
0232030 Cukinie
Propamokarb (suma propamokarbu i jego soli wyrażona jako propamokarb) (R)
(R)= Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: kod 1000000 z wyjątkiem 1016000, 1030000 i 1040000: N-tlenek propamokarbu; kody 1016000 i 1030000: N-dezmetylo-propamokarb
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 22 marca 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0241020Kalafiory
0251010Roszpunka warzywna
0251030Endywia o liściach szerokich
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050Gorczycznik wiosenny
0251070Gorczyca sarepska
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 22 marca 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1011010Mięśnie
1011020Tłuszcz
1011030Wątroba
1011040Nerka
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 22 marca 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1012010Mięśnie
1012020Tłuszcz
1012030Wątroba
1012040Nerka
1013010Mięśnie
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1014010Mięśnie
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badań żywieniowych na kurach domowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 22 marca 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1016010Mięśnie
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 22 marca 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1020000Mleko
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badań żywieniowych na kurach domowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 22 marca 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1030000 Jaja ptasie"
2)
w załączniku III część A kolumny dotyczące fluksapyroksadu, pyriofenonu, piryproksyfenu i spinetoramu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer

kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)FluksapyroksadPyriofenonPiryproksyfen (F)Spinetoram

(XDE-175)

(1)(2)(3)(4)(5)(6)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe0,60,2
0110010Grejpfruty0,3
0110020Pomarańcze0,3
0110030Cytryny0,01 (*)
0110040Limy/limonki0,01 (*)
0110050Mandarynki0,01 (*)
0110990Pozostałe (2)0,01 (*)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,040,05 (*)0,05 (*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe (2)
0130000Owoce ziarnkowe0,90,20,2
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe (2)
0140000Owoce pestkowe
0140010Morele10,05 (*)0,2
0140020Czereśnie312
0140030Brzoskwinie1,50,50,3
0140040Śliwki1,50,30,05 (*)
0140990Pozostałe (2)0,01 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona30,05 (*)0,5
0151010Winogrona stołowe0,9
0151020Winogrona do produkcji wina0,8
0152000b) truskawki40,50,05 (*)0,2
0153000c) owoce leśne0,01 (*)0,90,05 (*)1
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe (2)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie71,50,05 (*)0,4
0154020Żurawiny0,01 (*)0,510,4
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)0,01 (*)1,50,05 (*)0,5
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)0,01 (*)1,50,05 (*)0,4
0154050Róża dzika0,01 (*)1,50,05 (*)0,4
0154060Morwy (czarne i białe)0,01 (*)0,05 (*)0,4
0154070Głóg włoski0,01 (*)0,05 (*)0,4
0154080Bez czarny0,01 (*)0,05 (*)0,4
0154990Pozostałe (2)0,01 (*)0,05 (*)0,4
0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką0,01 (*)0,05 (*)
0161010Daktyle0,05 (*)
0161020Figi0,05 (*)
0161030Oliwki stołowe0,07
0161040Kumkwat0,05 (*)
0161050Karambola0,05 (*)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,05 (*)
0161070Czapetka kuminowa0,05 (*)
0161990Pozostałe (2)0,05 (*)
0162000b) niejadalną skórką, małe0,01 (*)0,05 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)0,05 (*)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska0,05 (*)
0162030Marakuja/Męczennica jadalna0,4
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska0,05 (*)
0162050Caimito0,05 (*)
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej0,05 (*)
0162990Pozostałe (2)0,05 (*)
0163000c) niejadalną skórką, duże0,05 (*)
0163010Awokado0,01 (*)0,05 (*)
0163020Banany30,7
0163030Mango0,60,05 (*)
0163040Papaja10,3
0163050Granaty/Jabłka granatu0,01 (*)0,05 (*)
0163060Czerymoja0,01 (*)0,05 (*)
0163070Gujawa/Gruszla0,01 (*)0,05 (*)
0163080Ananasy0,01 (*)0,05 (*)
0163090Owoce chlebowca0,01 (*)0,05 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,01 (*)0,05 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,01 (*)0,05 (*)
0163990Pozostałe (2)0,01 (*)0,05 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,05 (*)0,05 (*)
0211000a) ziemniaki0,1
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,1
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe (2)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,3
0213010Buraki
0213020Marchew
0213030Seler zwyczajny
0213040Chrzan pospolity
0213050Słonecznik bulwiasty
0213060Pasternak
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080Rzodkiew zwyczajna
0213090Kozibród porolistny/Salsefia
0213100Brukiew/Karpiel
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990Pozostałe (2)
0220000Warzywa cebulowe0,05 (*)
0220010Czosnek0,10,05 (*)
0220020Cebula0,10,05 (*)
0220030Szalotka0,10,05 (*)
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka0,60,8
0220990Pozostałe (2)0,10,05 (*)
0230000Warzywa owocowe
0231000a) Solanaceae i Malvaceae0,610,5
0231010Pomidory
0231020Papryka roczna
0231030Oberżyny/Bakłażany
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990Pozostałe (2)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,20,20,2
0232010Ogórki0,150,20,1
0232020Korniszony0,1
0232030Cukinie0,05 (*)
0232990Pozostałe (2)0,05 (*)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,05 (*)
0233010Melony0,07
0233020Dynie olbrzymie0,05 (*)
0233030Arbuzy0,05 (*)
0233990Pozostałe (2)0,05 (*)
0234000d) kukurydza cukrowa0,150,05 (*)0,05 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drob- nych liściach)0,05 (*)0,05 (*)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły2
0241020Kalafiory0,15
0241990Pozostałe (2)0,15
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,3
0242020Kapusta głowiasta0,4
0242990Pozostałe (2)0,07
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai4
0243020Jarmuż0,07
0243990Pozostałe (2)0,07
0244000d) kalarepa0,07
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne0,05 (*)
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe4
0251010Roszpunka warzywna4
0251020Sałaty10
0251030Endywia o liściach szerokich0,05 (*)
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy4
0251050Gorczycznik wiosenny4
0251060Rokietta siewna/rukola4
0251070Gorczyca sarepska4
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)4
0251990Pozostałe (2)4
0252000b) szpinak i podobne liście31,5
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe (2)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,030,05 (*)
0254000d) rukiew wodna0,030,05 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska60,05 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne34
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe (2)
0260000Warzywa strączkowe0,05 (*)
0260010Fasola (w strąkach)20,1
0260020Fasola (bez strąków)0,090,05 (*)
0260030Groch (w strąkach)20,1
0260040Groch (bez strąków)0,090,05 (*)
0260050Soczewica0,01 (*)0,05 (*)
0260990Pozostałe (2)0,01 (*)0,05 (*)
0270000Warzywa łodygowe0,05 (*)
0270010Szparagi0,01 (*)0,05 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie90,05 (*)
0270030Seler90,05 (*)
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski90,05 (*)
0270050Karczochy zwyczajne0,30,05 (*)
0270060Pory0,60,06
0270070Rabarbar90,05 (*)
0270080Pędy bambusa0,01 (*)0,05 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)0,05 (*)
0270990Pozostałe (2)0,01 (*)0,05 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,05 (*)0,05 (*)
0300010Fasola0,3
0300020Soczewica0,4
0300030Groch0,4
0300040Łubin biały0,3
0300990Pozostałe (2)0,3
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,05 (*)0,05 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,9
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,01 (*)
0401030Nasiona maku0,9
0401040Ziarna sezamu0,9
0401050Ziarna słonecznika0,8
0401060Ziarna rzepaku0,9
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,15
0401080Nasiona gorczycy0,9
0401090Nasiona bawełny0,5
0401100Nasiona dyni0,9
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,9
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,9
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,9
0401140Nasiona konopi siewnych0,9
0401150Rącznik pospolity0,9
0401990Pozostałe (2)0,9
0402000Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,01 (*)
0402020Nasiona palm olejowych0,01 (*)
0402030Owoce palm olejowych0,8
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe0,8
0402990Pozostałe (2)0,01 (*)
0500000ZBOŻA0,05 (*)0,05 (*)
0500010Jęczmień20,03
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,01 (*)
0500030Kukurydza0,01 (*)
0500040Proso zwyczajne0,01 (*)
0500050Owies zwyczajny20,03
0500060Ryż siewny5
0500070Żyto zwyczajne0,40,01 (*)
0500080Sorgo japońskie0,7
0500090Pszenica zwyczajna0,40,01 (*)
0500990Pozostałe (2)0,01 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000Herbaty0,01 (*)150,1 (*)
0620000Ziarna kawy0,150,05 (*)0,1 (*)
0630000Napary ziołowe z0,05 (*)
0631000a) kwiatów0,01 (*)0,1 (*)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół0,01 (*)40
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni20,1 (*)
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe (2)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,01 (*)0,1 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,01 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,01 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0700000CHMIEL0,01 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,01 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,01 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,01 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,30,05 (*)0,1 (*)
0840020Imbir lekarski (10)
0840030Kurkuma0,30,05 (*)0,1 (*)
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)0,30,05 (*)0,1 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,01 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,01 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,01 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,05 (*)0,05 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego0,15
0900020Trzcina cukrowa3
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,3
0900990Pozostałe (2)0,01 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE0,05 (*)
1010000Towary z
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,020,01 (*)
1011020Tłuszcz0,20,2
1011030Wątroba0,10,1
1011040Nerka0,10,1
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,10,1
1011990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,020,01 (*)
1012020Tłuszcz0,20,2
1012030Wątroba0,10,1
1012040Nerka0,10,1
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,10,1
1012990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,020,01 (*)
1013020Tłuszcz0,20,2
1013030Wątroba0,10,1
1013040Nerka0,10,1
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,10,1
1013990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,020,01 (*)
1014020Tłuszcz0,20,2
1014030Wątroba0,10,1
1014040Nerka0,10,1
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,10,1
1014990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,020,01 (*)
1015020Tłuszcz0,20,2
1015030Wątroba0,10,1
1015040Nerka0,10,1
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,10,1
1015990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie0,020,01
1016020Tłuszcz0,050,01 (*)
1016030Wątroba0,020,01 (*)
1016040Nerka0,020,01 (*)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,020,01 (*)
1016990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,020,01 (*)
1017020Tłuszcz0,20,2
1017030Wątroba0,10,1
1017040Nerka0,10,1
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,10,1
1017990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
1020000Mleko0,020,01 (*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe (2)
1030000Jaja ptasie0,020,01 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe (2)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,01 (*)0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,01 (*)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Granica oznaczalności
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach"

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-701-42%252FReport%252FREP19_CACe_Final.pdf

Wspólny program FAO i WHO dotyczący norm żywnościowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego. Dodatek II. Sesja 42. CICG, Genewa, Szwajcaria, 8-12 lipca 2019 r.

3 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).
5 Wsparcie naukowe przy przygotowaniu stanowiska UE na 51. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów. Dziennik EFSA 2019;17(7):5797.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.