Rozporządzenie 2020/1565 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1,4-diaminobutanu, 1-metylocyklopropenu, octanu amonu, bifenazatu, chlorantraniliprolu, chloromekwatu, cyprodynilu, wapienia, mandipropamidu, pieprzu, pirydabenu, środków odstraszających: mączki z krwi, wyciągu z wodorostów i chlorowodorku trimetyloaminy w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2020.358.3

Akt jednorazowy
Wersja od: 28 października 2020 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2020/1565
z dnia 27 października 2020 r.
zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1,4-diaminobutanu, 1- metylocyklopropenu, octanu amonu, bifenazatu, chlorantraniliprolu, chloromekwatu, cyprodynilu, wapienia, mandipropamidu, pieprzu, pirydabenu, środków odstraszających: mączki z krwi, wyciągu z wodorostów i chlorowodorku trimetyloaminy w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a), a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) 1-metylocyklopropenu, bifenazatu, cyprodynilu, mandipropamidu i pirydabenu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP chlorantraniliprolu i chloromekwatu określono w części A załącznika III do tego rozporządzenia. 1,4-diaminobutan, octan amonu, wapień, pieprz, środki odstraszające: mączka z krwi, wyciąg z wodorostów i chlorowodorek trimetyloaminy są włączone do załącznika IV do tego rozporządzenia.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną 1-metylocyklopropen w odniesieniu do jabłek i bananów złożono wniosek zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w sprawie zmiany obecnych NDP.

(3) W przypadku bifenazatu wniosek taki złożono w odniesieniu do bzu czarnego. W przypadku chloromekwatu wniosek taki złożono w odniesieniu do jęczmienia. W przypadku cyprodynilu wniosek taki złożono w odniesieniu do rabarbaru. W przypadku mandipropamidu wniosek taki złożono w odniesieniu do kalarepy oraz "ziół, kwiatów jadalnych". W przypadku pirydabenu wniosek taki złożono w odniesieniu do papryki rocznej.

(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wnioski dotyczące tolerancji importowej dla chlorantraniliprolu stosowanego w Malezji w odniesieniu do nasion palm olejowych i owoców palm olejowych oraz pirydabenu stosowanego w Stanach Zjednoczonych w odniesieniu do orzechów z drzew orzechowych. Wnioskodawcy twierdzą, że dozwolone zastosowania tych substancji na wspomnianych uprawach w powyższych krajach skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP wskazane w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw.

(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7) W odniesieniu do 1-metylocyklopropenu wnioskodawca przedłożył informacje wcześniej niedostępne w trakcie przeglądu przeprowadzonego zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Informacje te dotyczą badań pozostałości i badań metabolizmu.

(8) W odniesieniu do chloromekwatu Urząd zalecił podwyższenie NDP dla niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego w związku z zastosowaniem tej substancji na jęczmieniu.

(9) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(10) 1,4-diaminobutan, octan amonu, wapień, pieprz, środki odstraszające: mączka z krwi, wyciąg z wodorostów i chlorowodorek trimetyloaminy 3  zostały tymczasowo włączone do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 do czasu zakończenia ich oceny zgodnie z dyrektywą Rady 91/414/EWG 4  lub rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 5 . Urząd ocenił te substancje i stwierdził, że wapień, pieprz, środki odstraszające: mączkę z krwi, wyciąg z wodorostów i chlorowodorek trimetyloaminy należy zatrzymać na stałe w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 6 ( 7 . W odniesieniu do 1,4-diaminobutanu i octanu amonu Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Z punktu widzenia zarządzania ryzykiem należy zatrzymać te substancje na stałe w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 ze względu na ich naturalne występowanie w środowisku.

(11) Na podstawie uzasadnionych opinii, oświadczenia i wniosków Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(12) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 27 października 2020 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumny dotyczące 1-metylocyklopropenu, bifenazatu, cyprodynilu, mandipropamidu i pirydabenu otrzymują brzmienie:

[Załącznik II]

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)1-metylocyklopropenBifenazat (suma bifenazatu i diazenu bifenazatu wyrażona jako bifenazat) (F)Cyprodynil (F) (R)Mandipropamid (wszelkie proporcje izomerów składowych)Pirydaben (F)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE;

ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0110000Owoce cytrusowe0,01 (*)0,90,02 (*)0,01 (*)0,3
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe (2)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,02 (*)0,20,01 (*)0,05
0120010Migdały0,02 (*) (+)
0120020Orzechy brazylijskie0,04
0120030Orzechy nerkowca0,04
0120040Kasztany jadalne0,04
0120050Orzechy kokosowe0,04
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej0,04
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy maka- damii trójlistnej0,04
0120080Orzechy pekan0,04
0120090Orzeszki piniowe0,04
0120100Orzeszki pistacjowe0,02 (*)
0120110Orzechy włoskie0,04
0120990Pozostałe (2)0,04
0130000Owoce ziarnkowe0,01 (*)0,7 (+)20,01 (*)0,9
0130010Jabłka(+)
0130020Gruszki(+)
0130030Pigwy(+)
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej(+)
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego(+)
0130990Pozostałe (2)
0140000Owoce pestkowe0,01 (*)220,01 (*)
0140010Morele0,3 (+)
0140020Czereśnie0,01 (*)
0140030Brzoskwinie0,3 (+)
0140040Śliwki0,01 (*)
0140990Pozostałe (2)0,01 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce0,01 (*)
0151000a) winogrona0,7320,01 (*)
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki350,01 (*)0,9
0153000c) owoce leśne70,01 (*)0,01 (*)
0153010Jeżyny3
0153020Jeżyny popielice0,02 (*)
0153030Maliny (czerwone i żółte)3
0153990Pozostałe (2)0,02 (*)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody30,01 (*)0,01 (*)
0154010Borówki amerykańskie0,7
0154020Żurawiny0,7
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)0,7
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)0,7
0154050Róża dzika0,02 (*)
0154060Morwy (czarne i białe)0,02 (*)
0154070Głóg włoski0,7
0154080Bez czarny0,4
0154990Pozostałe (2)0,02 (*)
0160000Owoce różne z0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle0,02 (*)
0161020Figi0,02 (*)
0161030Oliwki stołowe0,02 (*)
0161040Kumkwat0,02 (*)
0161050Karambola0,02 (*)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia2
0161070Czapetka kuminowa0,02 (*)
0161990Pozostałe (2)0,02 (*)
0162000b) niejadalną skórką, małe0,02 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/O- woc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe (2)
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado1
0163020Banany0,02 (*)
0163030Mango0,02 (*)
0163040Papaja0,02 (*)
0163050Granaty/Jabłka granatu5
0163060Czerymoja0,02 (*)
0163070Gujawa/Gruszla1,5
0163080Ananasy0,02 (*)
0163090Owoce chlebowca0,02 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,02 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkocierniste- go/Owoce guanabany0,02 (*)
0163990Pozostałe (2)0,02 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0211000a) ziemniaki0,02 (*)0,1
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,02 (*)0,01 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe (2)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki1,50,1
0213020Marchew1,50,01 (*)
0213030Seler zwyczajny0,30,01 (*)
0213040Chrzan pospolity1,50,01 (*)
0213050Słonecznik bulwiasty0,02 (*)0,01 (*)
0213060Pasternak1,50,01 (*)
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej1,50,01 (*)
0213080Rzodkiew zwyczajna0,30,3
0213090Kozibród porolistny/Salsefia1,50,01 (*)
0213100Brukiew/Karpiel0,02 (*)0,01 (*)
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,02 (*)0,01 (*)
0213990Pozostałe (2)0,02 (*)0,01 (*)
0220000Warzywa cebulowe0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0220010Czosnek0,070,01 (*)
0220020Cebula0,30,1 (+)
0220030Szalotka0,070,01 (*)
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka0,87 (+)
0220990Pozostałe (2)0,02 (*)0,01 (*)
0230000Warzywa owocowe0,01 (*)
0231000a) Solanaceae i Malvaceae
0231010Pomidory0,51,53 (+)0,15
0231020Papryka roczna31,510,3
0231030Oberżyny/Bakłażany0,51,530,15
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,02 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0231990Pozostałe (2)0,02 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,50,50,15
0232010Ogórki0,2
0232020Korniszony0,01 (*)
0232030Cukinie0,2 (+)
0232990Pozostałe (2)0,01 (*)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,50,60,01 (*)
0233010Melony0,5
0233020Dynie olbrzymie0,3
0233030Arbuzy0,3
0233990Pozostałe (2)0,3
0234000d) kukurydza cukrowa0,02 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,02 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0241000a) kapustne kwitnące2
0241010Brokuły2
0241020Kalafiory0,3
0241990Pozostałe (2)0,01 (*)
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,02 (*)0,2
0242020Kapusta głowiasta0,73
0242990Pozostałe (2)0,02 (*)0,01 (*)
0243000c) kapustne liściowe0,02 (*)25
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe (2)
0244000d) kalarepa0,02 (*)0,1
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,01 (*)0,02 (*)15250,01 (*)
0251010Roszpunka warzywna
0251020Sałaty
0251030Endywia o liściach szerokich
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050Gorczycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna/rukola
0251070Gorczyca sarepska
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990Pozostałe (2)
0252000b) szpinak i podobne liście0,01 (*)0,02 (*)15250,01 (*)
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe (2)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)0,02 (*)0,02 (*)250,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)0,02 (*)0,02 (*)250,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liścias- ta/cykoria brukselska0,01 (*)0,02 (*)0,060,150,01 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,02 (*)40300,02 (*)
0256010Trybula0,05 (*)
0256020Szczypiorek0,05 (*)
0256030Liście selera0,05 (*)
0256040Pietruszka - nać0,05 (*)
0256050Szałwia lekarska0,05 (*)
0256060Rozmaryn lekarski0,05 (*)
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek0,05 (*)
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne40
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachet- ny/Laur szlachetny0,05 (*)
0256100Estragon0,05 (*)
0256990Pozostałe (2)0,05 (*)
0260000Warzywa strączkowe0,01 (*)
0260010Fasola (w strąkach)7210,2 (+)
0260020Fasola (bez strąków)0,40,080,01 (*)0,01 (*)
0260030Groch (w strąkach)720,01 (*)0,01 (*)
0260040Groch (bez strąków)0,40,080,30,01 (*)
0260050Soczewica0,40,20,01 (*)0,01 (*)
0260990Pozostałe (2)0,02 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0270000Warzywa łodygowe0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0270010Szparagi0,01 (*)0,02 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,02 (*)0,01 (*)
0270030Seler3020
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski40,01 (*)
0270050Karczochy zwyczajne40,3
0270060Pory0,02 (*)0,01 (*)
0270070Rabarbar20,01 (*)
0270080Pędy bambusa0,02 (*)0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,02 (*)0,01 (*)
0270990Pozostałe (2)0,02 (*)0,01 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)0,02 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0300010Fasola0,30,2
0300020Soczewica0,02 (*)0,02 (*)
0300030Groch0,02 (*)0,1
0300040Łubin biały0,02 (*)0,1
0300990Pozostałe (2)0,02 (*)0,02 (*)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,05 (*)0,02 (*)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,05 (*)0,02 (*)
0401030Nasiona maku0,05 (*)0,02 (*)
0401040Ziarna sezamu0,05 (*)0,02 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,05 (*)0,02 (*)
0401060Ziarna rzepaku0,05 (*)0,02
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,05 (*)0,02 (*)
0401080Nasiona gorczycy0,05 (*)0,02 (*)
0401090Nasiona bawełny0,30,02 (*)
0401100Nasiona dyni0,05 (*)0,02 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,05 (*)0,02 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,05 (*)0,02 (*)
0401130Nasiona Inicznika siewnego0,05 (*)0,02 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,05 (*)0,02 (*)
0401150Rącznik pospolity0,05 (*)0,02 (*)
0401990Pozostałe (2)0,05 (*)0,02 (*)
0402000Owoce oleiste0,05 (*)0,02 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe (2)
0500000ZBOŻA0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0500010Jęczmień4
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,02 (*)
0500030Kukurydza0,02 (*)
0500040Proso zwyczajne0,02 (*)
0500050Owies zwyczajny4
0500060Ryż siewny0,02 (*)
0500070Żyto zwyczajne0,5
0500080Sorgo japońskie0,02 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,5
0500990Pozostałe (2)0,02 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0610000Herbaty0,1 (*)0,05 (*)
0620000Ziarna kawy0,1 (*)0,05 (*)
0630000Napary ziołowe z0,05 (*)
0631000a) kwiatów0,1 (*)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół0,1 (*)
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni1,5 (+)
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe (2)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,1 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,1 (*)0,06
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,1 (*)0,05 (*)
0700000CHMIEL0,05 (*)200,1 (*)900,05 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (*)0,1 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)0,1 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)0,1 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,05 (*)0,1 (*)1,5 (+)0,05 (*)0,05 (*)
0840020Imbir lekarski (10)
0840030Kurkuma0,05 (*)0,1 (*)1,5 (+)0,05 (*)0,05 (*)
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)0,05 (*)0,1 (*)1,5 (+)0,05 (*)0,05 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)0,1 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)0,1 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)0,1 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)0,02 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik, korzenie
0900990Pozostałe (2)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE(+)
1010000Towary z0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)
1011000a) świń0,02 (*)
1011010Mięśnie0,02 (*)
1011020Tłuszcz0,05
1011030Wątroba0,02 (*)
1011040Nerka0,02 (*)
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02 (*)
1011990Pozostałe (2)0,02 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,02 (*)0,02 (*)(+)
1012020Tłuszcz0,050,02 (*)(+)
1012030Wątroba0,02 (*)0,05(+)
1012040Nerka0,02 (*)0,05(+)
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02 (*)0,02 (*)
1012990Pozostałe (2)0,02 (*)0,02 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,02 (*)0,02 (*)(+)
1013020Tłuszcz0,050,02 (*)(+)
1013030Wątroba0,02 (*)0,05(+)
1013040Nerka0,02 (*)0,05(+)
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02 (*)0,02 (*)
1013990Pozostałe (2)0,02 (*)0,02 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,02 (*)0,02 (*)(+)
1014020Tłuszcz0,050,02 (*)(+)
1014030Wątroba0,02 (*)0,05(+)
1014040Nerka0,02 (*)0,05(+)
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02 (*)0,02 (*)
1014990Pozostałe (2)0,02 (*)0,02 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,02 (*)0,02 (*)(+)
1015020Tłuszcz0,050,02 (*)(+)
1015030Wątroba0,02 (*)0,05(+)
1015040Nerka0,02 (*)0,05(+)
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02 (*)0,02 (*)
1015990Pozostałe (2)0,02 (*)0,02 (*)
1016000f) drobiu0,02 (*)0,02 (*)
1016010Mięśnie
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990Pozostałe (2)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,02 (*)0,02 (*)
1017020Tłuszcz0,050,02 (*)
1017030Wątroba0,02 (*)0,05
1017040Nerka0,02 (*)0,05
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02 (*)0,02 (*)
1017990Pozostałe (2)0,02 (*)0,02 (*)
1020000Mleko0,01 (*)0,02 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1020010Bydło(+)
1020020Owce(+)
1020030Kozy(+)
1020040Konie(+)
1020990Pozostałe (2)
1030000Jaja ptasie0,01 (*)0,02 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe (2)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,01 (*)0,02 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,05 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,02 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,05 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,02 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,05 (*)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻY

WCZE (9)

(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = = Rozpuszczalny w tłuszczach
Bifenazat (suma bifenazatu i diazenu bifenazatu wyrażona jako bifenazat) (F)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące hydrolizy są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 30 sty cznia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130000 Owoce ziarnkowe
Cyprodynil (F) (R)
(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:
Cyprodynil - kod 1000000 z wyjątkiem 1020000, 1040000: cyprodynil (suma cyprodynilu oraz CGA 304075 (wolnego), wyrażona jako cyprodynil)
Cyprodynil - 1020000: cyprodynil (suma cyprodynilu oraz CGA 304075 (wolnego i skoniugowanego), wyrażona jako cyprodynil)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych lub potwierdzających są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 14 marca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0120010Migdały
0633000c) korzeni
0840010Lukrecja
0840030Kurkuma
0840990Pozostałe (2)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
Mandipropamid (wszelkie proporcje izomerów składowych)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 11 lipca 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0220020Cebula
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 11 lipca 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0231010Pomidory
0232030Cukinie
Pirydaben (F)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 24 stycznia 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0140010Morele
0140030Brzoskwinie
0260010Fasola (w strąkach)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu, badań żywieniowych i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 24 stycznia 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1012010Mięśnie
1012020Tłuszcz
1012030Wątroba
1012040Nerka
1013010Mięśnie
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1014010Mięśnie
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
1015010Mięśnie
1015020Tłuszcz
1015030Wątroba
1015040Nerka
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
2)
w załączniku III część A kolumny dotyczące chlorantraniliprolu i chloromekwatu otrzymują brzmienie:

[Załącznik IIIA]

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Chlorantraniliprol (DPX E-2Y45) (F)Chloromekwat (suma chloromekwatu i jego soli, wyrażona jako chlorek chloromekwatu)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe0,70,01 (*)
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe (2)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,050,01 (*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe (2)
0130000Owoce ziarnkowe0,5
0130010Jabłka0,01 (*)
0130020Gruszki0,07 (+)
0130030Pigwy0,01 (*)
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej0,01 (*)
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego0,01 (*)
0130990Pozostałe (2)0,01 (*)
0140000Owoce pestkowe10,01 (*)
0140010Morele
0140020Czereśnie
0140030Brzoskwinie
0140040Śliwki
0140990Pozostałe (2)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona10,05
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki10,01 (*)
0153000c) owoce leśne10,01 (*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe (2)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,01 (*)
0154010Borówki amerykańskie1,5
0154020Żurawiny1
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)1
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)1
0154050Róża dzika1
0154060Morwy (czarne i białe)1
0154070Głóg włoski0,01 (*)
0154080Bez czarny1
0154990Pozostałe (2)1
0160000Owoce różne z0,01 (*)
0161000a) jadalną skórką0,01 (*)
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat
0161050Karambola
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070Czapetka kuminowa
0161990Pozostałe (2)
0162000b) niejadalną skórką, małe0,01 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe (2)
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,01 (*)
0163020Banany0,01 (*)
0163030Mango0,01 (*)
0163040Papaja0,01 (*)
0163050Granaty/Jabłka granatu0,4
0163060Czerymoja0,01 (*)
0163070Gujawa/Gruszla0,01 (*)
0163080Ananasy0,01 (*)
0163090Owoce chlebowca0,01 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,01 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,01 (*)
0163990Pozostałe (2)0,01 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)
0211000a) ziemniaki0,02
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,02
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe (2)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,06
0213020Marchew0,08
0213030Seler zwyczajny0,06
0213040Chrzan pospolity0,06
0213050Słonecznik bulwiasty0,06
0213060Pasternak0,06
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,06
0213080Rzodkiew zwyczajna0,5
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,06
0213100Brukiew/Karpiel0,06
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,06
0213990Pozostałe (2)0,06
0220000Warzywa cebulowe0,01 (*)0,01 (*)
0220010Czosnek
0220020Cebula
0220030Szalotka
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990Pozostałe (2)
0230000Warzywa owocowe0,01 (*)
0231000a) Solanaceae i Malvaceae
0231010Pomidory0,6
0231020Papryka roczna1
0231030Oberżyny/Bakłażany0,6
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,6
0231990Pozostałe (2)0,6
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,3
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe (2)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,3
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe (2)
0234000d) kukurydza cukrowa0,2
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,2
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,01 (*)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły1
0241020Kalafiory0,6
0241990Pozostałe (2)0,6
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,01 (*)
0242020Kapusta głowiasta2
0242990Pozostałe (2)0,01 (*)
0243000c) kapustne liściowe20
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe (2)
0244000d) kalarepa0,01 (*)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne200,01 (*)
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010Roszpunka warzywna
0251020Sałaty
0251030Endywia o liściach szerokich
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050Gorczycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna/rukola
0251070Gorczyca sarepska
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990Pozostałe (2)
0252000b) szpinak i podobne liście
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe (2)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki
0254000d) rukiew wodna
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska
0256000f) zioła, kwiaty jadalne
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe (2)
0260000Warzywa strączkowe0,01 (*)
0260010Fasola (w strąkach)0,8
0260020Fasola (bez strąków)0,01 (*)
0260030Groch (w strąkach)2
0260040Groch (bez strąków)0,01 (*)
0260050Soczewica0,01 (*)
0260990Pozostałe (2)0,01 (*)
0270000Warzywa łodygowe0,01 (*)
0270010Szparagi0,01 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,01 (*)
0270030Seler10
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,01 (*)
0270050Karczochy zwyczajne2
0270060Pory0,01 (*)
0270070Rabarbar0,01 (*)
0270080Pędy bambusa0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)
0270990Pozostałe (2)0,01 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne0,9 (+)
0280020Grzyby dzikie0,01 (*)
0280990Mchy i porosty0,01 (*)
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,01 (*)0,01 (*)
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe (2)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,01 (*)0,01 (*)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,060,01 (*)
0401030Nasiona maku0,01 (*)0,01 (*)
0401040Ziarna sezamu0,01 (*)0,01 (*)
0401050Ziarna słonecznika20,01 (*)
0401060Ziarna rzepaku27 (+)
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,050,01 (*)
0401080Nasiona gorczycy0,01 (*)0,01 (*)
0401090Nasiona bawełny0,30,7
0401100Nasiona dyni0,01 (*)0,01 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,01 (*)0,01 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,01 (*)0,01 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,01 (*)0,01 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,01 (*)0,01 (*)
0401150Rącznik pospolity0,01 (*)0,01 (*)
0401990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
0402000Owoce oleiste0,01 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,01 (*)
0402020Nasiona palm olejowych0,01 (*)
0402030Owoce palm olejowych0,8
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe0,01 (*)
0402990Pozostałe (2)0,01 (*)
0500000ZBOŻA
0500010Jęczmień0,027
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,020,01 (*)
0500030Kukurydza0,020,01 (*)
0500040Proso zwyczajne0,020,01 (*)
0500050Owies zwyczajny0,0215
0500060Ryż siewny0,40,01 (*)
0500070Żyto zwyczajne0,028
0500080Sorgo japońskie0,020,01 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,027
0500990Pozostałe (2)0,020,01 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,02 (*)0,05 (*)
0610000Herbaty
0620000Ziarna kawy
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe (2)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000Ziarna kakaowe
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000CHMIEL400,05 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,02 (*)0,05 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,02 (*)0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,02 (*)0,05 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,02 (*)0,05 (*)
0840020Imbir lekarski (10)
0840030Kurkuma0,02 (*)0,05 (*)
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)0,02 (*)0,05 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,02 (*)0,05 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,02 (*)0,05 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,02 (*)0,05 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego0,02
0900020Trzcina cukrowa0,5
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,02
0900990Pozostałe (2)0,01 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Towary z
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,20,3
1011020Tłuszcz0,20,15
1011030Wątroba0,21,5
1011040Nerka0,21,5
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,21,5
1011990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,20,3
1012020Tłuszcz0,20,15
1012030Wątroba0,21,5
1012040Nerka0,21,5
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,21,5
1012990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,20,4
1013020Tłuszcz0,20,15
1013030Wątroba0,21,5
1013040Nerka0,22
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,21,5
1013990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,20,3
1014020Tłuszcz0,20,15
1014030Wątroba0,21,5
1014040Nerka0,21,5
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,21,5
1014990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,20,3
1015020Tłuszcz0,20,15
1015030Wątroba0,21,5
1015040Nerka0,21,5
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,21,5
1015990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie0,01 (*)0,05
1016020Tłuszcz0,080,05
1016030Wątroba0,070,15
1016040Nerka0,070,15
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,070,15
1016990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,20,3
1017020Tłuszcz0,20,15
1017030Wątroba0,21,5
1017040Nerka0,21,5
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,21,5
1017990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
1020000Mleko0,050,5
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe (2)
1030000Jaja ptasie0,20,15
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe (2)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,01 (*)0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,3
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = = Rozpuszczalny w tłuszczach
Chloromekwat (suma chloromekwatu i jego soli, wyrażona jako chlorek chloromekwatu)
(+) Najnowsze dane pochodzące z monitorowania wskazują, że poziomy chloromekwatu w gruszkach zmniejszają się, ale nadal znajdują się powyżej granicy oznaczalności z uwagi na wcześniejsze zastosowania. Należy zatem ustanowić tymczasowy NDP wynoszący 0,07 mg/kg w oczekiwaniu na przedłożenie dodatkowych danych z monitorowania. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni te informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 kwietnia 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130020Gruszki
(+) Następujący NDP ma zastosowanie do boczniaków ostrygowatych: 6 mg/kg. Dane pochodzące z monitorowania wskazują, że może wystąpić zanieczyszczenie krzyżowe grzybów uprawnych niepoddanych działaniu substancji, pochodzące ze słomy poddanej działaniu chloromekwatu w sposób zgodny z przepisami. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni te informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 kwietnia 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0280010 Grzyby uprawne
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu upraw są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0401060 Ziarna rzepaku
3)
w załączniku IV pozycje dotyczące "1,4-diaminobutanu (Putrescin) (1), "octanu amonu (1), "wapienia(1), "pieprzu (1), "środków odstraszających: mączki z krwi (1)", "wyciągu z wodorostów (1)" i "chlorowodorku trimetyloaminy (1)" otrzymują brzmienie, odpowiednio: "1,4-diaminobutan (putrescyna)", "octan amonu", "wapień", "pieprz", "środki odstraszające: mączka z krwi", "wyciągi z wodorostów" i "chlorowodorek trimetyloaminy".
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

"Reasoned opinion on the evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for 1-methylcyclopropene" (Uzasadniona opinia dotycząca oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP 1-metylocyklopropenu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2020;18(1):5963.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for bifenazate in elderberries" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości bifenazatu w bzie czarnym). Dziennik EFSA 2019;17(11):5878.

"Reasoned opinion on the setting of import tolerances for chlorantraniliprole in oil palms fruits and oil palms kernels" (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowej dla chlorantraniliprolu w owocach palm olejowych i nasionach palm olejowych). Dziennik EFSA 2019;17(11):5877.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for chlormequat in barley and animal commodities" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chloromekwatu w jęczmieniu i towarach pochodzenia zwierzęcego). Dziennik EFSA 2020;18(1):5982.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for cyprodinil in rhubarbs" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości cyprodynilu w rabarbarze). Dziennik EFSA 2019;17(9):5813.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for mandipropamid in kohlrabies and herbs and edible flowers" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości mandipropamidu w kalarepie i w ziołach, kwiatach jadalnych). Dziennik EFSA 2020;18(1):5958.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for pyridaben in sweet pepper/bell pepper and setting of an import tolerance in tree nuts" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości piryda- benu w papryce rocznej i określenia tolerancji importowej dla orzechów z drzew orzechowych). Dziennik EFSA 2020;18(2):6035.

3 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 839/2008 z dnia 31 lipca 2008 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do załączników II, III i IV dotyczących najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz.U. L 234 z 30.8.2008, s. 1).
4 Dyrektywa Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotycząca wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1).
5 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).
6 "Statement on pesticide active substances that do not require a review of the existing maximum residue levels under Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Oświadczenie w sprawie substancji czynnych stosowanych w pestycydach, które nie wymagają przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2019;17(12):5954.
7 "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance blood meal" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej mączka z krwi). Dziennik EFSA 2020;18(2):6006.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.