Rozporządzenie 2018/960 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości lambda-cyhalotryny w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Dz.U.UE.L.2018.169.27
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/960
z dnia 5 lipca 2018 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości lambda- cyhalotryny w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,
(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) lambda-cyhalotryny zostały określone w części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(2) W odniesieniu do lambda-cyhalotryny Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie przeglądu obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 2 . Następnie Urząd przedłożył wnioski z wzajemnej weryfikacji dotyczącej lambda-cyhalotryny 3 , w ramach których zaktualizowano analityczne punkty końcowe dla tej substancji. Zgodnie z art. 43 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Komisja zwróciła się do Urzędu o zweryfikowanie oceny lambda-cyhalotryny, biorąc pod uwagę nowe punkty końcowe. W dniu 2 grudnia 2015 r. Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie zmiany przeglądu obecnych NDP dla lambda-cyhalotryny 4 . Definicja pozostałości lambda-cyhalotryny obejmuje również substancję gamma-cyhalotryna. Komisja zwróciła się do Urzędu, zgodnie z art. 43 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, o dokonanie przeglądu NDP dla lambda-cyhalotryny, biorąc pod uwagę również możliwe zastosowania gamma-cyhalotryny W dniu 26 lipca 2017 r. Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie ukierunkowanego przeglądu obecnych NDP dla lambda-cyhalotryny w świetle nieswoistej definicji pozostałości 5 .
(3) Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości w odniesieniu do wszystkich produktów. Zidentyfikował ryzyko dla konsumentów dotyczące NDP w odniesieniu do jarmużu i ziarna ryżu. Należy zatem obniżyć te NDP. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP w odniesieniu do wszystkich produktów brakuje pewnych informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził również, że w przypadku NDP w odniesieniu do nasion słonecznika, ziaren soi i herbaty brakuje pewnych informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej NDP, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(4) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje importowe ani kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL), NDP należy ustalić na poziomie określonej granicy oznaczalności lub stosować wartość wzorcową NDP, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(5) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej do spraw pozostałości pestycydów w kwestii potrzeby dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do kilku substancji laboratoria te stwierdziły, że w wyniku rozwoju technicznego w przypadku niektórych towarów konieczne jest ustalenie określonych granic oznaczalności.
(6) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(7) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(9) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.
(10) Należy przewidzieć odpowiednią ilość czasu przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
W odniesieniu do substancji czynnej lambda-cyhalotryna we wszystkich produktach oraz na ich powierzchni, z wyjątkiem jarmużu i ziarna ryżu, rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem jest nadal stosowane w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w UE lub wwiezione do UE przed dniem 26 stycznia 2019 r.
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 26 stycznia 2019 r.
W imieniu Komisji | |
Jean-Claude JUNCKER | |
Przewodniczący |
ZAŁĄCZNIK
"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) | Lambdacyhalotryna (obejmuje gammacyhalotrynę) (suma izomerów R,S i S,R) (F) |
(1) | (2) | (3) |
0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH | |
0110000 | Owoce cytrusowe | 0,2 (+) |
0110010 | Grejpfruty | |
0110020 | Pomarańcze | |
0110030 | Cytryny | |
0110040 | Limy/limonki | |
0110050 | Mandarynki | |
0110990 | Pozostałe (2) | |
0120000 | Orzechy z drzew orzechowych | 0,01 (*) (+) |
0120010 | Migdały | |
0120020 | Orzechy brazylijskie | |
0120030 | Orzechy nerkowca | |
0120040 | Kasztany jadalne | |
0120050 | Orzechy kokosowe | |
0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej | |
0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej | |
0120080 | Orzechy pekan | |
0120090 | Orzeszki piniowe | |
0120100 | Orzeszki pistacjowe | |
0120110 | Orzechy włoskie | |
0120990 | Pozostałe (2) | |
0130000 | Owoce ziarnkowe | (+) |
0130010 | Jabłka | 0,08 |
0130020 | Gruszki | 0,08 |
0130030 | Pigwy | 0,2 |
0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej | 0,2 |
0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego | 0,2 |
0130990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
0140000 | Owoce pestkowe | |
0140010 | Morele | 0,15 (+) |
0140020 | Czereśnie | 0,3 (+) |
0140030 | Brzoskwinie | 0,15 (+) |
0140040 | Śliwki | 0,2 (+) |
0140990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) (+) |
0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce | (+) |
0151000 | a) winogrona | |
0151010 | Winogrona stołowe | 0,08 |
0151020 | Winogrona do produkcji wina | 0,2 |
0152000 | b) truskawki | 0,2 |
0153000 | c) owoce leśne | 0,2 |
0153010 | Jeżyny | |
0153020 | Jeżyny popielice | |
0153030 | Maliny (czerwone i żółte) | |
0153990 | Pozostałe (2) | |
0154000 | d) pozostałe drobne owoce i jagody | |
0154010 | Borówki amerykańskie | 0,2 |
0154020 | Żurawiny | 0,2 |
0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) | 0,2 |
0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) | 0,2 |
0154050 | Róża dzika | 0,2 |
0154060 | Morwy (czarne i białe) | 0,2 |
0154070 | Głóg włoski | 0,2 |
0154080 | Bez czarny | 0,2 |
0154990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
0160000 | Owoce różne z | |
0161000 | a) jadalną skórką | (+) |
0161010 | Daktyle | 0,01 (*) |
0161020 | Figi | 0,01 (*) |
0161030 | Oliwki stołowe | 1 |
0161040 | Kumkwat | 0,01 (*) |
0161050 | Karambola | 0,01 (*) |
0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia | 0,09 |
0161070 | Czapetka kuminowa | 0,01 (*) |
0161990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
0162000 | b) niejadalną skórką, małe | (+) |
0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) | 0,05 |
0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska | 0,01 (*) |
0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna | 0,01 (*) |
0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska | 0,01 (*) |
0162050 | Caimito | 0,01 (*) |
0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej | 0,01 (*) |
0162990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
0163000 | c) niejadalną skórką, duże | (+) |
0163010 | Awokado | 0,01 (*) |
0163020 | Banany | 0,15 |
0163030 | Mango | 0,2 |
0163040 | Papaja | 0,01 (*) |
0163050 | Granaty/Jabłka granatu | 0,01 (*) |
0163060 | Czerymoja | 0,01 (*) |
0163070 | Gujawa/Gruszla | 0,01 (*) |
0163080 | Ananasy | 0,01 (*) |
0163090 | Owoce chlebowca | 0,01 (*) |
0163100 | Owoce duriana właściwego | 0,01 (*) |
0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany | 0,01 (*) |
0163990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE | (+) |
0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
0211000 | a) ziemniaki | 0,01 (*) |
0212000 | b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,01 (*) |
0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy | |
0212020 | Kartofel słodki/Batat | |
0212030 | Pochrzyn | |
0212040 | Maranta trzcinowata | |
0212990 | Pozostałe (2) | |
0213000 | c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | |
0213010 | Buraki | 0,04 |
0213020 | Marchew | 0,04 |
0213030 | Seler zwyczajny | 0,07 |
0213040 | Chrzan pospolity | 0,04 |
0213050 | Słonecznik bulwiasty | 0,04 |
0213060 | Pasternak | 0,04 |
0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej | 0,04 |
0213080 | Rzodkiew zwyczajna | 0,15 |
0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia | 0,04 |
0213100 | Brukiew/Karpiel | 0,04 |
0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna | 0,04 |
0213990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
0220000 | Warzywa cebulowe | 0,2 |
0220010 | Czosnek | |
0220020 | Cebula | |
0220030 | Szalotka | |
0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka | |
0220990 | Pozostałe (2) | |
0230000 | Warzywa owocowe | |
0231000 | a) Solanaceae i Malvaceae | |
0231010 | Pomidory | 0,07 |
0231020 | Papryka roczna | 0,1 |
0231030 | Oberżyny/Bakłażany | 0,3 |
0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra | 0,3 |
0231990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
0232000 | b) dyniowate z jadalną skórką | |
0232010 | Ogórki | 0,05 |
0232020 | Korniszony | 0,15 |
0232030 | Cukinie | 0,15 |
0232990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
0233000 | c) dyniowate z niejadalną skórką | 0,06 |
0233010 | Melony | |
0233020 | Dynie olbrzymie | |
0233030 | Arbuzy | |
0233990 | Pozostałe (2) | |
0234000 | d) kukurydza cukrowa | 0,05 |
0239000 | e) pozostałe warzywa owocowe | 0,01 (*) |
0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) | |
0241000 | a) kapustne kwitnące | 0,1 |
0241010 | Brokuły | |
0241020 | Kalafiory | |
0241990 | Pozostałe (2) | |
0242000 | b) kapustne głowiaste | |
0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska | 0,04 |
0242020 | Kapusta głowiasta | 0,15 |
0242990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
0243000 | c) kapustne liściowe | |
0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai | 0,3 |
0243020 | Jarmuż | 0,01 (*) |
0243990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
0244000 | d) kalarepa | 0,01 (*) |
0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne | |
0251000 | a) sałaty i warzywa sałatowe | |
0251010 | Roszpunka warzywna | 1,5 |
0251020 | Sałaty | 0,15 |
0251030 | Endywia o liściach szerokich | 0,07 |
0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy | 0,7 |
0251050 | Gorczycznik wiosenny | 0,7 |
0251060 | Rokietta siewna/rukola | 0,7 |
0251070 | Gorczyca sarepska | 0,01 (*) |
0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) | 0,7 |
0251990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
0252000 | b) szpinak i podobne liście | |
0252010 | Szpinak | 0,6 |
0252020 | Portulaka pospolita | 0,01 (*) |
0252030 | Boćwina | 0,2 |
0252990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
0253000 | c) liście winorośli lub podobne gatunki | 0,01 (*) |
0254000 | d) rukiew wodna | 0,01 (*) |
0255000 | e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska | 0,01 (*) |
0256000 | f) zioła, kwiaty jadalne | 0,7 |
0256010 | Trybula | |
0256020 | Szczypiorek | |
0256030 | Liście selera | |
0256040 | Pietruszka - nać | |
0256050 | Szałwia lekarska | |
0256060 | Rozmaryn lekarski | |
0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek | |
0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne | |
0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny | |
0256100 | Estragon | |
0256990 | Pozostałe (2) | |
0260000 | Warzywa strączkowe | |
0260010 | Fasola (w strąkach) | 0,4 |
0260020 | Fasola (bez strąków) | 0,2 |
0260030 | Groch (w strąkach) | 0,2 |
0260040 | Groch (bez strąków) | 0,2 |
0260050 | Soczewica | 0,2 |
0260990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
0270000 | Warzywa łodygowe | |
0270010 | Szparagi | 0,02 |
0270020 | Karczochy hiszpańskie | 0,01 (*) |
0270030 | Seler | 0,03 |
0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski | 0,2 |
0270050 | Karczochy zwyczajne | 0,15 |
0270060 | Pory | 0,07 |
0270070 | Rabarbar | 0,01 (*) |
0270080 | Pędy bambusa | 0,01 (*) |
0270090 | Rdzenie palmowe | 0,01 (*) |
0270990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
0280000 | Grzyby, mchy i porosty | |
0280010 | Grzyby uprawne | 0,01 (*) |
0280020 | Grzyby dzikie | 0,5 |
0280990 | Mchy i porosty | 0,01 (*) |
0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,01 (*) |
0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | 0,05 (+) |
0300010 | Fasola | |
0300020 | Soczewica | |
0300030 | Groch | |
0300040 | Łubin biały | |
0300990 | Pozostałe (2) | |
0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE | (+) |
0401000 | Nasiona oleiste | |
0401010 | Siemię lniane | 0,2 |
0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe | 0,2 |
0401030 | Nasiona maku | 0,2 |
0401040 | Ziarna sezamu | 0,2 |
0401050 | Ziarna słonecznika | 0,01 (*) |
0401060 | Ziarna rzepaku | 0,2 |
0401070 | Ziarna soi zwyczajnej | 0,01 (*) |
0401080 | Nasiona gorczycy | 0,2 |
0401090 | Nasiona bawełny | 0,2 |
0401100 | Nasiona dyni | 0,2 |
0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego | 0,2 |
0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego | 0,2 |
0401130 | Nasiona lnicznika siewnego | 0,2 |
0401140 | Nasiona konopi siewnych | 0,2 |
0401150 | Rącznik pospolity | 0,2 |
0401990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
0402000 | Owoce oleiste | |
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | 0,5 |
0402020 | Nasiona palm olejowych | 0,01 (*) |
0402030 | Owoce palm olejowych | 0,01 (*) |
0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe | 0,01 (*) |
0402990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
0500000 | ZBOŻA | (+) |
0500010 | Jęczmień | 0,5 |
0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome | 0,01 (*) |
0500030 | Kukurydza | 0,02 |
0500040 | Proso zwyczajne | 0,01 (*) |
0500050 | Owies zwyczajny | 0,3 |
0500060 | Ryż siewny | 0,01 (*) |
0500070 | Żyto zwyczajne | 0,01 (*) |
0500080 | Sorgo japońskie | 0,01 (*) |
0500090 | Pszenica zwyczajna | 0,05 |
0500990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY | 0,01 (*) (+) |
0610000 | Herbaty | |
0620000 | Ziarna kawy | |
0630000 | Napary ziołowe z | |
0631000 | a) kwiatów | |
0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski | |
0631020 | Ketmia szczawiowa | |
0631030 | Róża | |
0631040 | Jaśmin | |
0631050 | Lipa | |
0631990 | Pozostałe (2) | |
0632000 | b) liści i ziół | |
0632010 | Truskawka | |
0632020 | Aspalat prosty | |
0632030 | Ostrokrzew paragwajski | |
0632990 | Pozostałe (2) | |
0633000 | c) korzeni | |
0633010 | Kozłek lekarski | |
0633020 | Żeń-szeń | |
0633990 | Pozostałe (2) | |
0639000 | d) wszelkich pozostałych części rośliny | |
0640000 | Ziarna kakaowe | |
0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański | |
0700000 | CHMIEL | 10 (+) |
0800000 | PRZYPRAWY | (+) |
0810000 | Przyprawy nasienne | 0,01 (*) |
0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż | |
0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin | |
0810030 | Seler | |
0810040 | Kolendra siewna | |
0810050 | Kmin rzymski | |
0810060 | Koper ogrodowy | |
0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski | |
0810080 | Kozieradka pospolita | |
0810090 | Gałka muszkatołowa | |
0810990 | Pozostałe (2) | |
0820000 | Przyprawy owocowe | |
0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski | 0,03 |
0820020 | Pieprz syczuański | 0,03 |
0820030 | Kminek zwyczajny | 0,03 |
0820040 | Kardamon malabarski | 2 |
0820050 | Jagody jałowca | 0,03 |
0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) | 0,03 |
0820070 | Wanilia | 0,03 |
0820080 | Tamarynd | 0,03 |
0820990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
0830000 | Przyprawy korowe | 0,01 (*) |
0830010 | Cynamon | |
0830990 | Pozostałe (2) | |
0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe | |
0840010 | Lukrecja | 0,05 |
0840020 | Imbir lekarski (10) | 0,05 (+) |
0840030 | Kurkuma | 0,05 |
0840040 | Chrzan pospolity (11) | (+) |
0840990 | Pozostałe (2) | 0,05 |
0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,01 (*) |
0850010 | Goździki | |
0850020 | Kapary | |
0850990 | Pozostałe (2) | |
0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,01 (*) |
0860010 | Szafran | |
0860990 | Pozostałe (2) | |
0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,01 (*) |
0870010 | Kwiat muszkatołowy | |
0870990 | Pozostałe (2) | |
0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | (+) |
0900010 | Korzenie buraka cukrowego | 0,01 (*) |
0900020 | Trzcina cukrowa | 0,05 |
0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie | 0,01 (*) |
0900990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE | (+) |
1010000 | Towary z | |
1011000 | a) świń | |
1011010 | Mięśnie | 0,15 |
1011020 | Tłuszcz | 3 |
1011030 | Wątroba | 0,05 |
1011040 | Nerka | 0,2 |
1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 3 |
1011990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
1012000 | b) bydła | |
1012010 | Mięśnie | 0,02 |
1012020 | Tłuszcz | 3 |
1012030 | Wątroba | 0,05 |
1012040 | Nerka | 0,2 |
1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 3 |
1012990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
1013000 | c) owiec | |
1013010 | Mięśnie | 0,02 |
1013020 | Tłuszcz | 3 |
1013030 | Wątroba | 0,05 |
1013040 | Nerka | 0,2 |
1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 3 |
1013990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
1014000 | d) kóz | |
1014010 | Mięśnie | 0,15 |
1014020 | Tłuszcz | 3 |
1014030 | Wątroba | 0,05 |
1014040 | Nerka | 0,2 |
1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 3 |
1014990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
1015000 | e) koniowatych | |
1015010 | Mięśnie | 0,02 |
1015020 | Tłuszcz | 3 |
1015030 | Wątroba | 0,05 |
1015040 | Nerka | 0,2 |
1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 3 |
1015990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
1016000 | f) drobiu | 0,01 (*) |
1016010 | Mięśnie | |
1016020 | Tłuszcz | |
1016030 | Wątroba | |
1016040 | Nerka | |
1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | |
1016990 | Pozostałe (2) | |
1017000 | g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych | |
1017010 | Mięśnie | 0,02 |
1017020 | Tłuszcz | 3 |
1017030 | Wątroba | 0,05 |
1017040 | Nerka | 0,2 |
1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 3 |
1017990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
1020000 | Mleko | 0,02 |
1020010 | Bydło | |
1020020 | Owce | |
1020030 | Kozy | |
1020040 | Konie | |
1020990 | Pozostałe (2) | |
1030000 | Jaja ptasie | 0,01 (*) |
1030010 | Kury | |
1030020 | Kaczki | |
1030030 | Gęsi | |
1030040 | Przepiórki | |
1030990 | Pozostałe (2) | |
1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,05 (*) |
1050000 | Płazy i gady | 0,01 (*) |
1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*) |
1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*) |
1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) | |
1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) | |
1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) | |
(*) Granica oznaczalności | ||
(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B. | ||
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I. | ||
(F) = rozpuszczalny w tłuszczach |
Lambda-cyhalotryna (obejmuje gamma-cyhalotrynę) (suma izomerów R,S i S,R) (F)
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu oraz niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0110000 | Owoce cytrusowe | |
0110010 | Grejpfruty | |
0110020 | Pomarańcze | |
0110030 | Cytryny | |
0110040 | Limy/limonki | |
0110050 | Mandarynki | |
0110990 | Pozostałe (2) | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0120000 | Orzechy z drzew orzechowych | |
0120010 | Migdały | |
0120020 | Orzechy brazylijskie | |
0120030 | Orzechy nerkowca | |
0120040 | Kasztany jadalne | |
0120050 | Orzechy kokosowe | |
0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej | |
0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej | |
0120080 | Orzechy pekan | |
0120090 | Orzeszki piniowe | |
0120100 | Orzeszki pistacjowe | |
0120110 | Orzechy włoskie | |
0120990 | Pozostałe (2) | |
0130000 | Owoce ziarnkowe | |
0130010 | Jabłka | |
0130020 | Gruszki | |
0130030 | Pigwy | |
0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej | |
0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego | |
0130990 | Pozostałe (2) | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości oraz niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0140010 | Morele | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0140020 | Czereśnie | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości oraz niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0140030 | Brzoskwinie | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0140040 | Śliwki | |
0140990 | Pozostałe (2) | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu oraz niektórych metabolitów (związków Ia i XI) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu oraz niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0151000 | a) winogrona | |
0151010 | Winogrona stołowe | |
0151020 | Winogrona do produkcji wina | |
0152000 | b) truskawki | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, stabilności przy przechowywaniu oraz niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0153000 | c) owoce leśne | |
0153010 | Jeżyny | |
0153020 | Jeżyny popielice | |
0153030 | Maliny (czerwone i żółte) | |
0153990 | Pozostałe (2) | |
0154000 | d) pozostałe drobne owoce i jagody | |
0154010 | Borówki amerykańskie | |
0154020 | Żurawiny | |
0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) | |
0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) | |
0154050 | Róża dzika | |
0154060 | Morwy (czarne i białe) | |
0154070 | Głóg włoski | |
0154080 | Bez czarny | |
0154990 | Pozostałe (2) | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0161000 | a) Z jadalną skórką | |
0161010 | Daktyle | |
0161020 | Figi | |
0161030 | Oliwki stołowe | |
0161040 | Kumkwat | |
0161050 | Karambola | |
0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia | |
0161070 | Czapetka kuminowa | |
0161990 | Pozostałe (2) | |
0162000 | b) Z niejadalną skórką, małe | |
0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) | |
0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska | |
0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna | |
0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska | |
0162050 | Caimito | |
0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej | |
0162990 | Pozostałe (2) | |
0163000 | c) Z niejadalną skórką, duże | |
0163010 | Awokado | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości oraz niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0163020 | Banany | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0163030 | Mango | |
0163040 | Papaja | |
0163050 | Granaty/Jabłka granatu | |
0163060 | Czerymoja | |
0163070 | Gujawa/Gruszla | |
0163080 | Ananasy | |
0163090 | Owoce chlebowca | |
0163100 | Owoce duriana właściwego | |
0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany | |
0163990 | Pozostałe (2) | |
0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE | |
0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
0211000 | a) ziemniaki | |
0212000 | b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy | |
0212020 | Kartofel słodki/Batat | |
0212030 | Pochrzyn | |
0212040 | Maranta trzcinowata | |
0212990 | Pozostałe (2) | |
0213000 | c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | |
0213010 | Buraki | |
0213020 | Marchew | |
0213030 | Seler zwyczajny | |
0213040 | Chrzan pospolity | |
0213050 | Słonecznik bulwiasty | |
0213060 | Pasternak | |
0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej | |
0213080 | Rzodkiew zwyczajna | |
0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia | |
0213100 | Brukiew/Karpiel | |
0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna | |
0213990 | Pozostałe (2) | |
0220000 | Warzywa cebulowe | |
0220010 | Czosnek | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości oraz niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0220020 | Cebula | |
0220030 | Szalotka | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka | |
0220990 | Pozostałe (2) | |
0230000 | Warzywa owocowe | |
0231000 | a) Solanaceae i Malvaceae | |
0231010 | Pomidory | |
0231020 | Papryka roczna | |
0231030 | Oberżyny/Bakłażany | |
0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra | |
0231990 | Pozostałe (2) | |
0232000 | b) dyniowate z jadalną skórką | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości oraz niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0232010 | Ogórki | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0232020 | Korniszony | |
0232030 | Cukinie | |
0232990 | Pozostałe (2) | |
0233000 | c) dyniowate z niejadalną skórką | |
0233010 | Melony | |
0233020 | Dynie olbrzymie | |
0233030 | Arbuzy | |
0233990 | Pozostałe (2) | |
0234000 | d) kukurydza cukrowa | |
0239000 | e) pozostałe warzywa owocowe | |
0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) | |
0241000 | a) kapustne kwitnące | |
0241010 | Brokuły | |
0241020 | Kalafiory | |
0241990 | Pozostałe (2) | |
0242000 | b) kapustne głowiaste | |
0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska | |
0242020 | Kapusta głowiasta | |
0242990 | Pozostałe (2) | |
0243000 | c) kapustne liściowe | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości oraz niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0243020 | Jarmuż | |
0243990 | Pozostałe (2) | |
0244000 | d) kalarepa | |
0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne | |
0251000 | a) sałaty i warzywa sałatowe | |
0251010 | Roszpunka warzywna | |
0251020 | Sałaty | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości oraz niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0251030 | Endywia o liściach szerokich | |
0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy | |
0251050 | Gorczycznik wiosenny | |
0251060 | Rokietta siewna/rukola | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0251070 | Gorczyca sarepska | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości oraz niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0251990 | Pozostałe (2) | |
0252000 | b) szpinak i podobne liście | |
0252010 | Szpinak | |
0252020 | Portulaka pospolita | |
0252030 | Boćwina | |
0252990 | Pozostałe (2) | |
0253000 | c) liście winorośli lub podobne gatunki | |
0254000 | d) rukiew wodna | |
0255000 | e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości oraz niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0256000 | f) zioła, kwiaty jadalne | |
0256010 | Trybula | |
0256020 | Szczypiorek | |
0256030 | Liście selera | |
0256040 | Pietruszka - nać | |
0256050 | Szałwia lekarska | |
0256060 | Rozmaryn lekarski | |
0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek | |
0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne | |
0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny | |
0256100 | Estragon | |
0256990 | Pozostałe (2) | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0260000 | Warzywa strączkowe | |
0260010 | Fasola (w strąkach) | |
0260020 | Fasola (bez strąków) | |
0260030 | Groch (w strąkach) | |
0260040 | Groch (bez strąków) | |
0260050 | Soczewica | |
0260990 | Pozostałe (2) | |
0270000 | Warzywa łodygowe | |
0270010 | Szparagi | |
0270020 | Karczochy hiszpańskie | |
0270030 | Seler | |
0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski | |
0270050 | Karczochy zwyczajne | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości oraz niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0270060 | Pory | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0270070 | Rabarbar | |
0270080 | Pędy bambusa | |
0270090 | Rdzenie palmowe | |
0270990 | Pozostałe (2) | |
0280000 | Grzyby, mchy i porosty | |
0280010 | Grzyby uprawne | |
0280020 | Grzyby dzikie | |
0280990 | Mchy i porosty | |
0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | |
0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | |
0300010 | Fasola | |
0300020 | Soczewica | |
0300030 | Groch | |
0300040 | Łubin biały | |
0300990 | Pozostałe (2) | |
0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE | |
0401000 | Nasiona oleiste | |
0401010 | Siemię lniane | |
0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe | |
0401030 | Nasiona maku | |
0401040 | Ziarna sezamu | |
0401050 | Ziarna słonecznika | |
0401060 | Ziarna rzepaku | |
0401070 | Ziarna soi zwyczajnej | |
0401080 | Nasiona gorczycy | |
0401090 | Nasiona bawełny | |
0401100 | Nasiona dyni | |
0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego | |
0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego | |
0401130 | Nasiona lnicznika siewnego | |
0401140 | Nasiona konopi siewnych | |
0401150 | Rącznik pospolity | |
0401990 | Pozostałe (2) | |
0402000 | Owoce oleiste | |
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | |
0402020 | Nasiona palm olejowych | |
0402030 | Owoce palm olejowych | |
0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe | |
0402990 | Pozostałe (2) | |
0500000 | ZBOŻA | |
0500010 | Jęczmień | |
0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome | |
0500030 | Kukurydza | |
0500040 | Proso zwyczajne | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości oraz niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0500050 | Owies zwyczajny | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0500060 | Ryż siewny | |
0500070 | Żyto zwyczajne | |
0500080 | Sorgo japońskie | |
0500090 | Pszenica zwyczajna | |
0500990 | Pozostałe (2) | |
0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY | |
0610000 | Herbaty | |
0620000 | Ziarna kawy | |
0630000 | Napary ziołowe z | |
0631000 | a) kwiatów | |
0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski | |
0631020 | Ketmia szczawiowa | |
0631030 | Róża | |
0631040 | Jaśmin | |
0631050 | Lipa | |
0631990 | Pozostałe (2) | |
0632000 | b) liści i ziół | |
0632010 | Truskawka | |
0632020 | Aspalat prosty | |
0632030 | Ostrokrzew paragwajski | |
0632990 | Pozostałe (2) | |
0633000 | c) korzeni | |
0633010 | Kozłek lekarski | |
0633020 | Żeń-szeń | |
0633990 | Pozostałe (2) | |
0639000 | d) wszelkich pozostałych części rośliny | |
0640000 | Ziarna kakaowe | |
0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości oraz niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0700000 | CHMIEL | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0800000 | PRZYPRAWY | |
0810000 | Przyprawy nasienne | |
0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż | |
0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin | |
0810030 | Seler | |
0810040 | Kolendra siewna | |
0810050 | Kmin rzymski | |
0810060 | Koper ogrodowy | |
0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski | |
0810080 | Kozieradka pospolita | |
0810090 | Gałka muszkatołowa | |
0810990 | Pozostałe (2) | |
0820000 | Przyprawy owocowe | |
0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski | |
0820020 | Pieprz syczuański | |
0820030 | Kminek zwyczajny | |
0820040 | Kardamon malabarski | |
0820050 | Jagody jałowca | |
0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) | |
0820070 | Wanilia | |
0820080 | Tamarynd | |
0820990 | Pozostałe (2) | |
0830000 | Przyprawy korowe | |
0830010 | Cynamon | |
0830990 | Pozostałe (2) | |
0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe | |
0840010 | Lukrecja | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. Od dnia 1 stycznia 2020 r. do imbiru lekarskiego (Zingiber officinale) w grupie przypraw (kod 0840020) stosuje się najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości ustanowiony dla korzeni imbiru lekarskiego (Zingiber officinale) w załączniku 1 część B (kod 0213040-006, równy najwyższemu poziomowi pozostałości ustanowionemu dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach wynikających z przetwarzania (suszenia), zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. | |
0840020 | Imbir lekarski (10) | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0840030 | Kurkuma | |
(+) | Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. | |
0840040 | Chrzan pospolity (11) | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0840990 | Pozostałe (2) | |
0850000 | Przyprawy pączkowe | |
0850010 | Goździki | |
0850020 | Kapary | |
0850990 | Pozostałe (2) | |
0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | |
0860010 | Szafran | |
0860990 | Pozostałe (2) | |
0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | |
0870010 | Kwiat muszkatołowy | |
0870990 | Pozostałe (2) | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | |
0900010 | Korzenie buraka cukrowego | |
0900020 | Trzcina cukrowa | |
0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie | |
0900990 | Pozostałe (2) | |
1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE | |
1010000 | Towary z | |
1011000 | a) świń | |
1011010 | Mięśnie | |
1011020 | Tłuszcz | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji oraz dotyczące właściwości toksykologicznych niektórych innych metabolitów (związków Ia i XI) są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
1011030 | Wątroba | |
1011040 | Nerka | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | |
1011990 | Pozostałe (2) | |
1012000 | b) bydła | |
1012010 | Mięśnie | |
1012020 | Tłuszcz | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji oraz dotyczące właściwości toksykologicznych niektórych innych metabolitów (związków Ia i XI) są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
1012030 | Wątroba | |
1012040 | Nerka | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | |
1012990 | Pozostałe (2) | |
1013000 | c) owiec | |
1013010 | Mięśnie | |
1013020 | Tłuszcz | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji oraz dotyczące właściwości toksykologicznych niektórych innych metabolitów (związków Ia i XI) są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
1013030 | Wątroba | |
1013040 | Nerka | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | |
1013990 | Pozostałe (2) | |
1014000 | d) kóz | |
1014010 | Mięśnie | |
1014020 | Tłuszcz | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji oraz dotyczące właściwości toksykologicznych niektórych innych metabolitów (związków Ia i XI) są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
1014030 | Wątroba | |
1014040 | Nerka | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | |
1014990 | Pozostałe (2) | |
1015000 | e) koniowatych | |
1015010 | Mięśnie | |
1015020 | Tłuszcz | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji oraz dotyczące właściwości toksykologicznych niektórych innych metabolitów (związków Ia i XI) są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
1015030 | Wątroba | |
1015040 | Nerka | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | |
1015990 | Pozostałe (2) | |
1016000 | f) drobiu | |
1016010 | Mięśnie | |
1016020 | Tłuszcz | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji oraz dotyczące właściwości toksykologicznych niektórych innych metabolitów (związków Ia i XI) są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
1016030 | Wątroba | |
1016040 | Nerka | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | |
1016990 | Pozostałe (2) | |
1017000 | g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych | |
1017010 | Mięśnie | |
1017020 | Tłuszcz | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji oraz dotyczące właściwości toksykologicznych niektórych innych metabolitów (związków Ia i XI) są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
1017030 | Wątroba | |
1017040 | Nerka | |
(+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych metabolitów (związków Ia, IV i gamma-laktonu) powstałych w warunkach sterylizacji są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lipca 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |
1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | |
1017990 | Pozostałe (2) | |
1020000 | Mleko | |
1020010 | Bydło | |
1020020 | Owce | |
1020030 | Kozy | |
1020040 | Konie | |
1020990 | Pozostałe (2) | |
1030000 | Jaja ptasie | |
1030010 | Kury | |
1030020 | Kaczki | |
1030030 | Gęsi | |
1030040 | Przepiórki | |
1030990 | Pozostałe (2) | |
1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | |
1050000 | Płazy i gady | |
1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | |
1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe" | |
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.