Rozporządzenie 2018/1497 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do kategorii żywności 17 i stosowania dodatków do żywności w suplementach diety

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2018.253.36

Akt jednorazowy
Wersja od: 29 października 2018 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/1497
z dnia 8 października 2018 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do kategorii żywności 17 i stosowania dodatków do żywności w suplementach diety
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Tylko dodatki do żywności uwzględnione w unijnym wykazie w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 mogą być jako takie wprowadzane do obrotu i stosowane w żywności na warunkach określonych w tym załączniku.

(3) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(4) W unijnym wykazie ujęto dodatki do żywności według kategorii żywności, do której te dodatki mogą być dodane. W części D tego wykazu w kategorii żywności 17 ujęto suplementy żywnościowe w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 3  z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci. Kategoria żywności 17 obejmuje trzy podkategorie: 17.1 "Suplementy diety w postaci stałej, w tym w postaci kapsułek i tabletek oraz w podobnych postaciach, z wyłączeniem postaci do żucia", 17.2 "Suplementy diety w postaci płynnej" i 17.3 "Suplementy diety w postaci syropu lub do żucia". W części E unijnego wykazu określono dopuszczone dodatki do żywności oraz warunki ich stosowania dla każdej z tych podkategorii.

(5) Z rozmów z państwami członkowskimi przeprowadzonych podczas posiedzenia grupy roboczej ekspertów rządowych ds. dodatków wynika, że istnieją trudności z wykonywaniem przepisów załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności, w szczególności w odniesieniu do podkategorii żywności 17.3 "Suplementy diety w postaci syropu lub do żucia". Klasyfikacja ta prowadzi do błędnej interpretacji, a w celu jej uniknięcia postacie syropu i postacie do żucia powinny być sklasyfikowane jako, odpowiednio, płynne i stałe.

(6) Z tego powodu należy skreślić podkategorię żywności 17.3 oraz zmienić tytuły podkategorii żywności 17.1 i 17.2 odpowiednio na: "Suplementy diety w postaci stałej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci" i "Suplementy diety w postaci płynnej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci". Zmienione tytuły będą lepiej odzwierciedlać, które produkty są uwzględnione w każdej z podkategorii żywności. Ze względu na skreślenie podkategorii żywności 17.3 pozycje dodatków do żywności, które ujęto w tej podkategorii żywności, powinny zostać przeniesione do podkategorii żywności 17.1 albo 17.2 w celu zapewnienia przejrzystości i pewności prawa w odniesieniu do stosowania dodatków do żywności w tej żywności. Do celów jasności i egzekwowania przepisów również tytuł kategorii żywności 17 należy zmienić na "Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE".

(7) Ponadto z rozmów prowadzonych z państwami członkowskimi wynika, że należy wyjaśnić, czy maksymalny poziom (stosowania) dla dodatków do żywności w żywności kategorii 17 ma zastosowanie do żywności wprowadzonej do obrotu, czy do żywności gotowej do spożycia. Dlatego należy uwzględnić sekcję wprowadzającą, odnoszącą się do niektórych dodatków do żywności dopuszczonych w tej kategorii żywności. Jest to zgodne z wcześniejszymi wpisami dotyczącymi tych dodatków do żywności w dyrektywach Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE 4 , 94/36/WE 5  i 95/2/WE 6 .

(8) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja musi zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ unijny wykaz dodatków jest zmieniany w celu doprecyzowania aktualnie dopuszczonych zastosowań dodatków, zmiana ta stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka. W związku z tym zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 8 października 2018 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK 7  

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w części D pozycje dotyczące kategorii żywności 17. "Suplementy żywnościowe w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci" otrzymują brzmienie:
"17.Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE
17.1Suplementy diety w postaci stałej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci
17.2Suplementy diety w postaci płynnej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci"
2)
w części E wprowadza się następujące zmiany:
a)
pozycja dotycząca kategorii żywności 17. "Suplementy żywnościowe w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci' otrzymuje brzmienie:
"17.Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE
CZĘŚĆ WPROWADZAJĄCA, MAJĄCA ZASTOSOWANIE DO WSZYSTKICH PODKATEGORII
Maksymalne poziomy stosowania wskazane dla barwników, polioli, substancji słodzących i E 200-213, E 338-452, E 405, E 416, E 426, E 432-436, E 459, E 468, E 473-475, E 491-495, E 551-553, E 901-904, E 961, E 1201-1204, E 1505 oraz E 1521 odnoszą się do suplementów diety gotowych do spożycia, przygotowanych zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi stosowania podanymi przez producenta.

Współczynnik rozcieńczenia dla tych suplementów diety, które muszą być rozcieńczone lub rozpuszczone, musi być podawany wraz ze wskazówkami dotyczącymi stosowania."

b)
w pozycji dotyczącej podkategorii żywności 17.1 wprowadza się następujące zmiany:
(i)
tytuł otrzymuje brzmienie:
"17.1Suplementy diety w postaci stałej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci"
(ii)
wszystkie pozycje w obrębie tego tytułu zastępuje się następującymi pozycjami w porządku numerycznym:
"Grupa IDodatkiE 410, E 412, E 415, E 417 i E 425 nie mogą być stosowane do produkcji odwodnionych suplementów diety przeznaczonych do uwodnienia w momencie spożywania.
Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satisOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satis(69)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r.
Grupa IIIBarwniki o łącznym maksymalnym poziomie300Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIIBarwniki o łącznym maksymalnym poziomie300(69)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r.
Grupa IVPoliolequantum satis
E 104Żółcień chinolinowa35(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104Żółcień chinolinowa35(61) (69)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r.

Z wyjątkiem suplementów diety w postaci do żucia

E 104Żółcień chinolinowa10(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104Żółcień chinolinowa10(61) (69)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r. Tylko suplementy diety w postaci do żucia
E 110Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S10(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S10(61) (69)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r.
E 124Pąs 4R, czerwień koszenilowa A35(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124Pąs 4R, czerwień koszenilowa A35(61) (69)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r.

Z wyjątkiem suplementów diety w postaci do żucia

E 124Pąs 4R, czerwień koszenilowa A10(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124Pąs 4R, czerwień koszenilowa A10(61) (69)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r. Tylko suplementy diety w postaci do żucia
E 160dLikopen30
E 200-213Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany1 000(1) (2)Tylko suplementy diety w postaci suchej i zawierające preparaty witaminy A lub połączenie witaminy A i D, z wyjątkiem postaci do żucia
E 310-321Galusan propylu, TBHQ, BHA i BHT400(1)
E 338-452Kwas fosforowy - fosforany - di-, tri-i polifosforanyquantum satis
E 392Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu)400(46)
E 405Alginian glikolu propylenowego1 000
E 416Guma karayaquantum satis
E 426Hemiceluloza sojowa1 500
E 432-436Polisorbatyquantum satis
E 459Beta-cyklodekstrynaquantum satisTylko suplementy diety w postaci tabletek i tabletek powlekanych
E 468Sól sodowa karboksymetylocelulozy, usieciowana30 000Z wyjątkiem suplementów diety w postaci do żucia
E 473-474Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych - sacharoglicerydyquantum satis(1)
E 475Estry kwasów tłuszczowych i poligliceroluquantum satis
E 491-495Estry sorbitoluquantum satis(1)
E 551-559Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satisOkres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551-553Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satisOkres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r.
E 900Dimetylopolisiloksan10(91)Tylko suplementy diety w postaci tabletek musujących
E 901Wosk pszczeli, biały i żółtyquantum satis
E 902Wosk candelillaquantum satis
E 903Wosk carnauba200
E 904Szelakquantum satis
E 950Acesulfam K500
E 950Acesulfam K2 000Tylko suplementy diety w postaci do żucia
E 951Aspartam2 000
E 951Aspartam5 500Tylko suplementy diety w postaci do żucia
E 952Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa500(51)
E 952Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa1 250(51)Tylko suplementy diety w postaci do żucia
E 954Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa500(52)
E 954Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa1 200(52)Tylko suplementy diety w postaci do żucia
E 955Sukraloza800
E 955Sukraloza2 400Tylko suplementy diety w postaci do żucia
E 957Taumatyna400Tylko suplementy diety w postaci do żucia
E 959Neohesperydyna DC100
E 959Neohesperydyna DC400Tylko suplementy diety w postaci do żucia
E 960Glikozydy stewiolowe670(60)
E 960Glikozydy stewiolowe1 800(60)Tylko suplementy diety w postaci do żucia
E 961Neotam60
E 961Neotam185Tylko suplementy diety w postaci do żucia
E 961Neotam2Tylko jako wzmacniacz smaku, z wyjątkiem suplementów diety w postaci do żucia
E 961Neotam2Tylko suplementy diety na bazie witamin lub mikroelementów w postaci do żucia, jako wzmacniacz smaku
E 962Sól aspartamu i acesulfamu500(11)a (49) (50)
E 962Sól aspartamu i acesulfamu2 000(11)a (49) (50)Tylko suplementy diety w postaci do żucia
E 969Adwantam20
E 969Adwantam55Tylko suplementy diety w postaci do żucia
E 1201Poliwinylopirolidonquantum satisTylko suplementy diety w postaci tabletek i tabletek powlekanych
E 1202Poliwinylopolipirolidonquantum satisTylko suplementy diety w postaci tabletek i tabletek powlekanych
E 1203Alkohol poliwinylowy (PVA)18 000Tylko suplementy diety w postaci kapsułek i tabletek
E 1204Pululanquantum satisTylko suplementy diety w postaci kapsułek i tabletek
E 1205Zasadowy kopolimer metakrylanu100 000Z wyjątkiem suplementów diety w postaci do żucia
E 1206Neutralny kopolimer metakrylanu200 000Z wyjątkiem suplementów diety w postaci do żucia
E 1207Anionowy kopolimer metakrylanu100 000Z wyjątkiem suplementów diety w postaci do żucia
E 1208Kopolimer poliwinylopirolidonu-octanu winylu100 000Z wyjątkiem suplementów diety w postaci do żucia
E 1209Kopolimer szczepiony alkoholu poliwinylowego i glikolu polietylenowego100 000Z wyjątkiem suplementów diety w postaci do żucia
E 1505Cytrynian trietylowy3 500Tylko suplementy diety w postaci kapsułek i tabletek
E 1521Glikol polietylenowy10 000Tylko suplementy diety w postaci kapsułek i tabletek"
c)
w pozycji dotyczącej podkategorii żywności 17.2 wprowadza się następujące zmiany:
(i)
tytuł otrzymuje brzmienie:
"17.2Suplementy diety w postaci płynnej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci"
(ii)
wszystkie pozycje w obrębie tego tytułu zastępuje się następującymi pozycjami w porządku numerycznym:
"Grupa IDodatki
Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satis
Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satisOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satis(69)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r. Tylko suplementy diety w postaci syropu
Grupa IIIBarwniki o łącznym maksymalnym poziomie100
Grupa IVPoliolequantum satis
E 104Żółcień chinolinowa10(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104Żółcień chinolinowa10(61) (69)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r.
E 110Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S10(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S10(61) (69)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r.
E 124Pąs 4R, czerwień koszenilowa A10(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124Pąs 4R, czerwień koszenilowa A10(61) (69)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r.
E 160dLikopen30
E 200-213Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany2 000(1) (2)Z wyjątkiem suplementów diety w postaci syropu
E 310-321Galusan propylu, TBHQ, BHA i BHT400(1)
E 338-452Kwas fosforowy - fosforany - di-, tri-i polifosforanyquantum satis
E 392Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu)400(46)
E 405Alginian glikolu propylenowego1 000
E 416Guma karayaquantum satis
E 426Hemiceluloza sojowa1 500
E 432-436Polisorbatyquantum satis
E 473-474Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych - sacharoglicerydyquantum satis(1)
E 475Estry kwasów tłuszczowych i poligliceroluquantum satis
E 491-495Estry sorbitoluquantum satis(1)
E 551-559Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satisOkres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551-553Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satisOkres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r.
E 950Acesulfam K350
E 950Acesulfam K2 000Tylko suplementy diety w postaci syropu
E 951Aspartam600
E 951Aspartam5 500Tylko suplementy diety w postaci syropu
E 952Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa400(51)
E 952Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa1 250(51)Tylko suplementy diety w postaci syropu
E 954Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa80(52)
E 954Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa1 200(52)Tylko suplementy diety w postaci syropu
E 955Sukraloza240
E 955Sukraloza2 400Tylko suplementy diety w postaci syropu
E 957Taumatyna400Tylko suplementy diety w postaci syropu
E 959Neohesperydyna DC50
E 959Neohesperydyna DC400Tylko suplementy diety w postaci syropu
E 960Glikozydy stewiolowe200(60)
E 960Glikozydy stewiolowe1 800(60)Tylko suplementy diety w postaci syropu
E 961Neotam20
E 961Neotam185Tylko suplementy diety w postaci syropu
E 961Neotam2Tylko jako wzmacniacz smaku, z wyjątkiem suplementów diety w postaci syropu
E 961Neotam2Tylko suplementy diety na bazie witamin lub mikroelementów w postaci syropu, jako wzmacniacz smaku
E 962Sól aspartamu i acesulfamu350(11)a (49) (50)
E 962Sól aspartamu i acesulfamu2 000(11)a (49) (50)Tylko suplementy diety w postaci syropu
E 969Adwantam6
E 969Adwantam55Tylko suplementy diety w postaci syropu
d)
skreśla się pozycję dotyczącą podkategorii żywności 17.3.
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51).
4 Dyrektywa 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych (Dz.U. L 237 z 10.9.1994, s. 3).
5 Dyrektywa 94/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych (Dz.U. L 237 z 10.9.1994, s. 13).
6 Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady nr 95/2/WE z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz.U. L 61 z 18.3.1995, s. 1).
7 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 28 lutego 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.60.35).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.