Rozporządzenie 2017/324 zmieniające załącznik do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 ustanawiającego specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do specyfikacji dla zasadowego kopolimeru metakrylanu
Dz.U.UE.L.2017.49.4
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/324
z dnia 24 lutego 2017 r.
zmieniające załącznik do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 ustanawiającego specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do specyfikacji dla zasadowego kopolimeru metakrylanu (E 1205)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 14,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,
(1) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 3 określono specyfikacje dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(2) Specyfikacje te mogą zostać uaktualnione zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.
(3) W dniu 21 listopada 2014 r. złożono wniosek o zmianę specyfikacji dotyczących dodatku do żywności zasadowy kopolimer metakrylanu (E 1205). Wniosek ten udostępniono państwom członkowskim zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(4) Wnioskodawca zwrócił się o zmianę definicji dodatku do żywności w odniesieniu do krótkiego opisu procesu wytwarzania wskutek modernizacji tego procesu. Po szczegółowej kontroli wielkości cząstek w obecnej specyfikacji wnioskodawca zwrócił się o zmianę wielkości cząsteczek proszku.
(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") wydał opinię w sprawie bezpieczeństwa proponowanej zmiany specyfikacji zasadowego kopolimeru metakrylanu (E 1205) jako dodatku do żywności 4 . W oparciu o dane przekazane przez wnioskodawcę i z uwzględnieniem pierwotnej oceny substancji z 2010 r. 5 Urząd uznał, że proponowane zmiany specyfikacji dodatku do żywności zasadowy kopolimer metakrylanu (E 1205) nie budzą obaw co do bezpieczeństwa.
(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) nr 231/2012.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 24 lutego 2017 r.
W imieniu Komisji | |
Jean-Claude JUNCKER | |
Przewodniczący |