Rozporządzenie 2016/239 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów alkaloidów tropanowych w niektórych produktach zbożowych dla niemowląt i małych dzieci

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.45.3

Akt jednorazowy
Wersja od: 20 lutego 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/239
z dnia 19 lutego 2016 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów alkaloidów tropanowych w niektórych produktach zbożowych dla niemowląt i małych dzieci
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności 1 , w szczególności jego art. 2 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 2 określono najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.

(2) Panel naukowy ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym ("CONTAM") Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("EFSA") przyjął opinię dotyczącą obecności alkaloidów tropanowych w żywności i paszy 3 .

(3) Alkaloidy tropanowe są metabolitami wtórnymi występującymi naturalnie w roślinach kilku rodzin, w tym Brassicaceae, Solanaceae oraz Erythroxylaceae. Dotychczas zidentyfikowano ponad 200 alkaloidów tropanowych. Najlepiej zbadanymi alkaloidami tropanowymi są (-)-hioscyjamina i (-)-skopolamina. Atropina jest mieszaniną racemiczną (-)-hioscyjaminy i (+)-hioscyjaminy, z których tylko enancjomer (-)-hioscyjaminy wykazuje aktywność antycholinergiczną.

(4) Obecność alkaloidów tropanowych w rodzaju Datura jest dobrze znana. Datura stramonium jest szeroko rozpowszechniony w regionach o klimacie umiarkowanym i tropikalnym, w związku z czym zanieczyszczenie nasionami Datura stramonium stwierdzono w siemieniu lnianym, nasionach soi, sorgo, prosie, słoneczniku i gryce oraz ich produktach pochodnych. Datura stramonium nie można łatwo usunąć z sorgo, prosa i gryki w drodze sortowania i czyszczenia i dlatego w przypadku sorgo, prosa i gryki, ich produktów pochodnych oraz produktów zbożowych stwierdzono zanieczyszczenie alkaloidami tropanowymi.

(5) Panel CONTAM ustalił grupową ostrą dawkę referencyjną ("ARfD") wynoszącą 0,016 μg/kg masy ciała wyrażoną jako suma (-)-hioscyjaminy i (-)-skopolaminy, przyjmując założenie równoważnej siły działania. Panel CONTAM stwierdził, że - w oparciu o dostępne informacje, które są niepełne - narażenie z dietą w odniesieniu do małych dzieci może znacznie przekraczać grupowe ARfD.

(6) Należy zatem ustanowić najwyższe dopuszczalne poziomy (-)-hioscyjaminy i (-)-skopolaminy w produktach zbożowych dla niemowląt i małych dzieci, zawierających proso, sorgo i grykę lub ich produkty pochodne. Ponieważ jednak ze względów analitycznych nie zawsze jest możliwe odróżnienie od siebie enancjomerów hioscyjaminy, należy ustanowić najwyższe dopuszczalne poziomy atropiny i skopolaminy. Ponieważ synteza alkaloidów tropanowych w roślinach prowadzi do powstawania (-)-hioscyjaminy i (-)-skopolaminy, a nie (+)-hioscyjaminy, wyniki analityczne dotyczące atropiny w żywności odzwierciedlają występowanie (-)-hioscyjaminy.

(7) Należy ustanowić przepisy dotyczące pobierania próbek, które będą miały zastosowanie do kontroli przestrzegania najwyższych dopuszczalnych poziomów.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1881/2006.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Pobieranie próbek do celów kontroli zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami prowadzi się zgodnie z przepisami ustanowionymi w części J załącznika I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 401/2006 4 .

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 19 lutego 2016 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 wprowadza się następujące zmiany:

Środki spożywcze 5 Najwyższy dopuszczalny poziom (µg/kg)
"8.2Alkaloidy tropanowe (*)
AtropinaSkopolamina
8.2.1Produkty zbożowe przetworzone oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci, zawierające proso, sorgo, grykę zwyczajną lub ich produkty pochodne (29)1,0 µg/kg1,0 µg/kg
(*) Alkaloidy tropanowe, o których mowa, to atropina i skopolamina. Atropina jest mieszaniną racemiczną (-)-hioscyjaminy i (+)-hioscyjaminy, z których tylko enancjomer (-)-hioscyjaminy wykazuje aktywność antycholinergiczną. Ponieważ ze względów analitycznych nie zawsze jest możliwe odróżnienie od siebie enancjomerów hioscyjaminy, najwyższe dopuszczalne poziomy ustanawia się dla atropiny i skopolaminy."
1 Dz.U. L 37 z 13.2.1993, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5).
3 Panel EFSA ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym (CONTAM), 2013 r. Opinia naukowa dotycząca obecności alkaloidów tropanowych w żywności i paszach. Dziennik EFSA 2013; 11(10):3386, 113 s., doi:10.2903/j.efsa.2013.3386.
4 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn w środkach spożywczych (Dz.U. L 70 z 9.3.2006, s. 12).
5 RozporzRozporząądzeniedzenieKomisji (WE) nr 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn w środkach spożywczych (Dz.U. L 70 z 9.3.2006, s. 12).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.