Rozporządzenie 2016/156 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości boskalidu, klotianidyny, tiametoksamu, folpetu i tolklofosu metylowego w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.31.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 6 lutego 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/156
z dnia 18 stycznia 2016 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości boskalidu, klotianidyny, tiametoksamu, folpetu i tolklofosu metylowego w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a), art. 18 ust. 1 lit. b) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) boskalidu, klotianidyny, tiametoksamu i tolklofosu metylowego zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP folpetu zostały określone w załączniku II oraz w części B załącznika III do tego rozporządzenia.

(2) W odniesieniu do boskalidu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej "Urzędem") przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 2 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Urząd stwierdził, że w przypadku wszystkich NDP będących przedmiotem oceny brakuje pewnych informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Urząd wskazał, że należy spodziewać się istnienia potencjału akumulacji pozostałości boskalidu w odniesieniu do roślin uprawianych zmianowo. Obliczył NDP uwzględniające taki potencjał i NDP nieuwzględniające takiego potencjału, pozostawiając osobom zarządzającym ryzykiem wybór odpowiedniego wariantu. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd uwzględniającym potencjał akumulacji. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(3) W odniesieniu do klotianidyny Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 3 . Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do orzechów pekan, papai, ziemniaków, pomidorów, papryki, oberżyn, kukurydzy cukrowej, kalafiorów, kapustnych liściowych, sałaty, trybuli, fasoli (świeżej, bez strąków), grochu (świeżego, bez strąków), świeżej soczewicy, nasion bawełny, nasion sorgo, kakao i cykorii podróżnik (korzeni). W odniesieniu do innych produktów zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP w odniesieniu do owoców cytrusowych, czereśni, winogron stołowych, winogron do produkcji wina, truskawek, ananasów, melonów, arbuzów, kalarepy i endywii brakuje pewnych informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(4) W odniesieniu do tiametoksamu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 4 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości oraz zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do orzechów pekan, owoców ziarnkowych, brzoskwiń, oliwek stołowych, bananów, papai, ziemniaków, brukwi, kukurydzy cukrowej, kalafiorów, brukselki/kapusty brukselskiej, kapusty głowiastej, kapustnych liściowych, fasoli (świeżej, w strąkach i bez strąków), grochu (świeżego, bez strąków), świeżej soczewicy, jadalnych nasion roślin strączkowych, siemienia lnianego, orzeszków ziemnych, nasion maku, ziaren sezamu, ziaren słonecznika, ziaren rzepaku, ziaren soi zwyczajnej, nasion gorczycy, nasion bawełny, nasion dyni, krokoszu barwierskiego, ogórecznika lekarskiego, lnicznika siewnego, nasion konopi siewnych, rącznika pospolitego, oliwek do produkcji oliwy, ziaren owsa zwyczajnego, ziaren żyta zwyczajnego, kakao, korzeni buraka cukrowego, świń (mięśni, wątroby, nerki), bydła (mięśni, wątroby, nerki), owiec (mięśni, wątroby, nerki), kóz (mięśni, wątroby, nerki). W odniesieniu do innych produktów zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP w odniesieniu do owoców cytrusowych, moreli, czereśni, winogron stołowych, winogron do produkcji wina, truskawek, ananasów, melonów, arbuzów i endywii brakuje pewnych informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(5) W odniesieniu do folpetu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 5 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP w odniesieniu do określonych produktów. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP w odniesieniu do truskawek, oliwek stołowych, ziemniaków, rzodkwi, kozibrodu porolistnego/salsefii, pomidorów, melonów, oliwek do produkcji oliwy, ziaren jęczmienia, ziaren pszenicy zwyczajnej, chmielu (suszonego), drobiu (mięsa, tłuszczu, nerki) i jaj ptasich brakuje pewnych informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących czosnku, cebuli, szalotki, dymki, kalarepy, sałaty, endywii, szpinaku i fasoli (świeżej, bez strąków) nie są dostępne żadne informacje i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności.

(6) W odniesieniu do tolklofosu metylowego Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 6 . Urząd zalecił utrzymanie NDP w odniesieniu do ziemniaków. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP w odniesieniu do rzodkwi, brokułów, kalafiorów, brukselki/kapusty brukselskiej, kapusty głowiastej, roszpunki warzywnej, sałaty, endywii o liściach szerokich, rzeżuchy, gorczycznika wiosennego, rokietty siewnej/rukoli, gorczycy sarepskiej oraz liści i kiełków Brassica spp. brakuje pewnych informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Urząd stwierdził, że - w przypadku NDP w odniesieniu do brukwi, rzepy białej/rzepy jadalnej, kapusty pekińskiej, jarmużu, kalarepy, selera, świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerki), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerki), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerki), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerki), drobiu (mięśni, tłuszczu, wątroby), mleka (krowiego, owczego, koziego) oraz jaj ptasich - brak jest informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności.

(7) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje przywozowe ani kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL), NDP należy ustalić na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej NDP, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8) Komisja zasięgnęła rady laboratoriów referencyjnych UE do spraw pozostałości pestycydów odnośnie do potrzeby dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do kilku substancji laboratoria te stwierdziły, że w przypadku niektórych towarów rozwój techniczny wymaga ustalenia określonych granic oznaczalności.

(9) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi uwzględniono.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(13) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(14) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem jest nadal stosowane w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane przed dniem 26 sierpnia 2016 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 26 sierpnia 2016 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 18 stycznia 2016 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II wprowadza się następujące zmiany:

a) kolumna dotycząca folpetu otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Suma folpetu

i ftalimidu wyrażona

jako folpet (R)

(1)(2)(3)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe0,03 (*)
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,07 (*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000Owoce ziarnkowe0,03 (*)
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe
0140000Owoce pestkowe0,03 (*)
0140010Morele
0140020Czereśnie
0140030Brzoskwinie
0140040Śliwki
0140990Pozostałe
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona
0151010Winogrona stołowe6
0151020Winogrona do produkcji wina20
0152000b) truskawki5 (+)
0153000c) owoce leśne0,03 (*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,03 (*)
0154010Borówki amerykańskie
0154020Żurawiny
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (czarne i białe)
0154070Głóg włoski
0154080Bez czarny
0154990Pozostałe
0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle0,03 (*)
0161020Figi0,03 (*)
0161030Oliwki stołowe0,15 (*) (+)
0161040Kumkwat0,03 (*)
0161050Karambola0,03 (*)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,03 (*)
0161070Czapetka kuminowa0,03 (*)
0161990Pozostałe0,03 (*)
0162000b) niejadalną skórką, małe0,03 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe
0163000c) niejadalną skórką, duże0,03 (*)
0163010Awokado
0163020Banany
0163030Mango
0163040Papaja
0163050Granaty/Jabłka granatu
0163060Czerymoja
0163070Gujawa/Gruszla
0163080Ananasy
0163090Owoce chlebowca
0163100Owoce duriana właściwego
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990Pozostałe
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) ziemniaki0,06 (*) (+)
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,03 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,03 (*)
0213020Marchew0,03 (*)
0213030Seler zwyczajny0,03 (*)
0213040Chrzan pospolity0,03 (*)
0213050Słonecznik bulwiasty0,03 (*)
0213060Pasternak0,03 (*)
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,03 (*)
0213080Rzodkiew0,04 (*) (+)
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,04 (*) (+)
0213100Brukiew/Karpiel0,03 (*)
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,03 (*)
0213990Pozostałe0,03 (*)
0220000Warzywa cebulowe0,03 (*)
0220010Czosnek
0220020Cebula
0220030Szalotka
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990Pozostałe
0230000Warzywa owocowe
0231000a) rośliny psiankowate
0231010Pomidory5 (+)
0231020Papryka roczna0,03 (*)
0231030Oberżyny/Bakłażany0,03 (*)
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,03 (*)
0231990Pozostałe0,03 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,03 (*)
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010Melony0,4 (+)
0233020Dynie olbrzymie0,03 (*)
0233030Arbuzy0,03 (*)
0233990Pozostałe0,03 (*)
0234000d) kukurydza cukrowa0,03 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,03 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,03 (*)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
0242990Pozostałe
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe
0244000d) kalarepa
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,03 (*)
0251010Roszpunka warzywna
0251020Sałaty
0251030Endywia o liściach szerokich
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050Gorczycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna/rukola
0251070Gorczyca sarepska
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990Pozostałe
0252000b) szpinak i podobne liście0,03 (*)
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,03 (*)
0254000d) rukiew wodna0,03 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,03 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,06 (*)
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe
0260000Warzywa strączkowe0,03 (*)
0260010Fasola (w strąkach)
0260020Fasola (bez strąków)
0260030Groch (w strąkach)
0260040Groch (bez strąków)
0260050Soczewica
0260990Pozostałe
0270000Warzywa łodygowe0,03 (*)
0270010Szparagi
0270020Karczochy hiszpańskie
0270030Seler
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050Karczochy zwyczajne
0270060Pory
0270070Rabarbar
0270080Pędy bambusa
0270090Rdzenie palmowe
0270990Pozostałe
0280000Grzyby, mchy i porosty0,03 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,03 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,07 (*)
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000Nasiona oleiste0,07 (*)
0401010Siemię lniane
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030Nasiona maku
0401040Ziarna sezamu
0401050Ziarna słonecznika
0401060Ziarna rzepaku
0401070Ziarna soi zwyczajnej
0401080Nasiona gorczycy
0401090Nasiona bawełny
0401100Nasiona dyni
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130Nasiona lnicznika siewnego
0401140Nasiona konopi siewnych
0401150Rącznik pospolity
0401990Pozostałe
0402000Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,15 (*) (+)
0402020Nasiona palm olejowych0,07 (*)
0402030Owoce palm olejowych0,07 (*)
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe0,07 (*)
0402990Pozostałe0,07 (*)
0500000ZBOŻA
0500010Jęczmień1 (+)
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,07 (*)
0500030Kukurydza0,07 (*)
0500040Proso zwyczajne0,07 (*)
0500050Owies zwyczajny0,07 (*)
0500060Ryż siewny0,07 (*)
0500070Żyto zwyczajne0,07 (*)
0500080Sorgo japońskie0,07 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,4 (+)
0500990Pozostałe0,07 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,1 (*)
0610000Herbaty
0620000Ziarna kawy
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe
0632000b) liści i ziół
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) korzeni
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeńszeń
0633990Pozostałe
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000Ziarna kakaowe
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000CHMIEL400 (+)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,1 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000Przyprawy owocowe0,1 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000Przyprawy korowe0,1 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,1 (*)
0840020Imbir0,1 (*)
0840030Kurkuma0,1 (*)
0840040Chrzan pospolity(+)
0840990Pozostałe0,1 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,1 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,1 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,1 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,03 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik, korzenie
0900990Pozostałe
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE0,05 (*)
1010000Tkanki z
1011000a) świń
1011010Mięśnie
1011020Tkanka tłuszczowa
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990Pozostałe
1012000b) bydła
1012010Mięśnie
1012020Tkanka tłuszczowa
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990Pozostałe
1013000c) owiec
1013010Mięśnie
1013020Tkanka tłuszczowa
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990Pozostałe
1014000d) kóz
1014010Mięśnie
1014020Tkanka tłuszczowa
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990Pozostałe
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie
1015020Tkanka tłuszczowa
1015030Wątroba
1015040Nerka
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990Pozostałe
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie(+)
1016020Tkanka tłuszczowa(+)
1016030Wątroba(+)
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990Pozostałe
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie
1017020Tkanka tłuszczowa
1017030Wątroba
1017040Nerka
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990Pozostałe
1020000Mleko
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie(+)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele
1050000Płazy i gady
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Suma folpetu i ftalimidu wyrażona jako folpet (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

kod 1000000 oprócz 1040000: Ftalimid wyrażony jako folpet

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0152000 b) truskawki

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0161030 Oliwki stołowe

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0211000 a) ziemniaki

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0213080 Rzodkiew

0213090 Kozibród porolistny/Salsefia

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0231010 Pomidory

0233010 Melony

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0402010 Oliwki do produkcji oliwy

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0500010 Jęczmień

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0500090 Pszenica zwyczajna

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0700000 CHMIEL

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące rodzaju i ilości pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1016010 Mięśnie

1016020 Tkanka tłuszczowa

1016030 Wątroba

1030000 Jaja ptasie

1030010 Kury

1030020 Kaczki

1030030 Gęsi

1030040 Przepiórki"

b) dodaje się kolumny dotyczące boskalidu, chlotianidyny, tiametoksamu i tolklofosu metylowego w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Boskalid

(F) (R) (A)

ChlotianidynaTiametoksamTolklofos metylowy (F)
(1)(2)(3)(4)(5)(6)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH0,01 (*)
0110000Owoce cytrusowe2 (+)0,06 (+)0,15 (+)
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe
0120000Orzechy z drzew orzechowych(+)0,01 (*)
0120010Migdały0,05 (*)0,01 (*)
0120020Orzechy brazylijskie0,05 (*)0,01 (*)
0120030Orzechy nerkowca0,05 (*)0,01 (*)
0120040Kasztany jadalne0,05 (*)0,01 (*)
0120050Orzechy kokosowe0,05 (*)0,01 (*)
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej0,05 (*)0,01 (*)
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej0,05 (*)0,01 (*)
0120080Orzechy pekan0,05 (*)0,02 (*)
0120090Orzeszki piniowe0,05 (*)0,01 (*)
0120100Orzeszki pistacjowe10,01 (*)
0120110Orzechy włoskie0,05 (*)0,01 (*)
0120990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)
0130000Owoce ziarnkowe0,40,3
0130010Jabłka2 (+)
0130020Gruszki1,5 (+)
0130030Pigwy1,5 (+)
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej0,01 (*)
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego0,01 (*)
0130990Pozostałe0,01 (*)
0140000Owoce pestkowe
0140010Morele5 (+)0,150,07 (+)
0140020Czereśnie4 (+)0,03 (+)0,6 (+)
0140030Brzoskwinie5 (+)0,150,07
0140040Śliwki3 (+)0,01 (*)0,01 (*)
0140990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona5 (+)0,7 (+)0,4 (+)
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki6 (+)0,02 (*) (+)0,3 (+)
0153000c) owoce leśne10 (+)0,01 (*)0,01 (*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody15 (+)0,01 (*)0,01 (*)
0154010Borówki amerykańskie
0154020Żurawiny
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (czarne i białe)
0154070Głóg włoski
0154080Bez czarny
0154990Pozostałe
0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką0,01 (*)
0161010Daktyle0,01 (*)0,01 (*)
0161020Figi0,01 (*)0,01 (*)
0161030Oliwki stołowe0,090,4
0161040Kumkwat0,01 (*)0,01 (*)
0161050Karambola0,01 (*)0,01 (*)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,01 (*)0,01 (*)
0161070Czapetka kuminowa0,01 (*)0,01 (*)
0161990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)
0162000b) niejadalną skórką, małe0,01 (*)0,01 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)5 (+)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska0,01 (*)
0162030Marakuja/Męczennica jadalna0,01 (*)
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska0,01 (*)
0162050Caimito0,01 (*)
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej0,01 (*)
0162990Pozostałe0,01 (*)
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163020Banany0,6 (+)0,020,02 (*)
0163030Mango0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163040Papaja0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0163050Granaty/Jabłka granatu0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163060Czerymoja0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163070Gujawa/Gruszla0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163080Ananasy0,01 (*)0,02 (*) (+)0,02 (*) (+)
0163090Owoce chlebowca0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) ziemniaki2 (+)0,030,070,01 (*)
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste20,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy(+)
0212020Kartofel słodki/Batat(+)
0212030Pochrzyn(+)
0212040Maranta trzcinowata(+)
0212990Pozostałe
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego(+)
0213010Buraki40,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0213020Marchew20,060,30,01 (*)
0213030Seler zwyczajny20,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0213040Chrzan pospolity20,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0213050Słonecznik bulwiasty20,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0213060Pasternak20,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej20,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0213080Rzodkiew20,01 (*)0,01 (*)0,1 (+)
0213090Kozibród porolistny/Salsefia20,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0213100Brukiew/Karpiel20,02 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna20,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0213990Pozostałe20,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0220000Warzywa cebulowe(+)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0220010Czosnek5
0220020Cebula5
0220030Szalotka5
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka6
0220990Pozostałe0,5
0230000Warzywa owocowe0,1 (*)
0231000a) rośliny psiankowate3(+)
0231010Pomidory0,040,2
0231020Papryka roczna0,040,7
0231030Oberżyny/Bakłażany0,040,2
0231040Pizmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,01 (*)0,01 (*)
0231990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórkę4(+)
0232010Ogórki0,02 (*)0,5
0232020Korniszony0,01 (*)0,01 (*)
0232030Cukinie0,02 (*)0,5
0232990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórkę3(+)
0233010Melony0,02 (*) (+)0,15 (+)
0233020Dynie olbrzymie0,01 (*)0,01 (*)
0233030Arbuzy0,02 (*) (+)0,15 (+)
0233990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)
0234000d) kukurydza cukrowa0,05 (+)0,01 (*)0,02 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,90,01 (*)0,01 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,01 (*)
0241000a) kapustne kwitnęce50,02 (*)
0241010Brokuły(+)0,3(+)
0241020Kalafiory(+)0,02 (*)(+)
0241990Pozostałe0,01 (*)
0242000b) kapustne głowiaste50,02 (*)0,02 (*)
0242010Brukselka/Kapusta brukselska(+)(+)
0242020Kapusta głowiasta(+)(+)
0242990Pozostałe
0243000c) kapustne liściowe90,30,02 (*)
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai(+)
0243020Jarmuż(+)
0243990Pozostałe
0244000d) kalarepa5 (+)0,04 (+)0,01 (*)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe50 (+)(+)
0251010Roszpunka warzywna0,01 (*)0,01 (*)0,9
0251020Sałaty0,152
0251030Endywia o liściach szerokich0,1 (+)5 (+)0,9
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy0,01 (*)0,01 (*)0,9
0251050Gorczycznik wiosenny0,01 (*)0,01 (*)0,9
0251060Rokietta siewna/rukola0,01 (*)0,01 (*)0,9
0251070Gorczyca sarepska0,01 (*)0,01 (*)0,9
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)0,01 (*)0,01 (*)0,9
0251990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,9
0252000b) szpinak i podobne liście0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0252010Szpinak50 (+)
0252020Portulaka pospolita0,9 (+)
0252030Boćwina30 (+)
0252990Pozostałe0,9
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*) (+)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*) (+)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska7 (+)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne50 (+)1,50,02 (*)0,02 (*)
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe
0260000Warzywa strączkowe0,01 (*)
0260010Fasola (w strąkach)5 (+)0,20,3
0260020Fasola (bez strąków)3 (+)0,01 (*)0,02 (*)
0260030Groch (w strąkach)5 (+)0,20,3
0260040Groch (bez strąków)3 (+)0,01 (*)0,02 (*)
0260050Soczewica3 (+)0,01 (*)0,02*
0260990Pozostałe0,060,01*0,01*
0270000Warzywa łodygowe0,01 (*)
0270010Szparagi0,9 (+)0,01 (*)0,01 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,9 (+)0,01 (*)0,01 (*)
0270030Seler9 (+)0,041
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski9 (+)0,01 (*)0,01 (*)
0270050Karczochy zwyczajne5 (+)0,050,5
0270060Pory9 (+)0,01 (*)0,01 (*)
0270070Rabarbar0,9 (+)0,01 (*)0,01 (*)
0270080Pędy bambusa0,01 (*) (+)0,01 (*)0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*) (+)0,01 (*)0,01 (*)
0270990Pozostałe0,50,01 (*)0,01 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH3 (+)0,020,040,01 (*)
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,01 (*)
0401000Nasiona oleiste(+)0,02 (*)
0401010Siemię lniane10,02 (*)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe10,02 (*)
0401030Nasiona maku10,02 (*)
0401040Ziarna sezamu10,02 (*)
0401050Ziarna słonecznika10,02 (*)
0401060Ziarna rzepaku10,02 (*)
0401070Ziarna soi zwyczajnej30,04
0401080Nasiona gorczycy10,02 (*)
0401090Nasiona bawełny10,02 (*)
0401100Nasiona dyni10,02 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego10,02 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego10,02 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego10,02 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych10,02 (*)
0401150Rącznik pospolity10,02 (*)
0401990Pozostałe0,060,01 (*)
0402000Owoce oleiste0,01 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,090,4
0402020Nasiona palm olejowych0,01 (*)0,01 (*)
0402030Owoce palm olejowych0,01 (*)0,01 (*)
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe0,01 (*)0,01 (*)
0402990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)
0500000ZBOŻA(+)0,01 (*)
0500010Jęczmień40,040,4
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,150,01 (*)0,01 (*)
0500030Kukurydza0,150,02 (*)0,05
0500040Proso zwyczajne0,150,01 (*)0,01 (*)
0500050Owies zwyczajny40,02 (*)0,02 (*)
0500060Ryż siewny0,150,50,01 (*)
0500070Żyto zwyczajne0,80,02 (*)0,02 (*)
0500080Sorgo japońskie0,150,01 (*)0,01 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,80,02 (*)0,05
0500990Pozostałe0,150,01 (*)0,01 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,05 (*)
0610000Herbaty0,01 (*)0,720
0620000Ziarna kawy0,05 (*) (+)0,050,2
0630000Napary ziołowe z0,05 (*)0,05 (*)
0631000a) kwiatów0,9 (+)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe
0632000b) liści i ziół0,9 (+)
0632010Truskawka3 (+)
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) korzeni
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeńszeń
0633990Pozostałe
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,01 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,01 (*)0,02 (*)0,02 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,01 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0700000CHMIEL80 (+)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0800000PRZYPRAWY(+)
0810000Przyprawy nasienne0,90,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000Przyprawy owocowe0,90,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000Przyprawy korowe0,90,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,40,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0840020Imbir0,40,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0840030Kurkuma0,40,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0840040Chrzan pospolity(+)(+)(+)(+)
0840990Pozostałe0,40,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,90,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,90,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,90,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego0,4 (+)0,02 (*)0,02 (*)
0900020Trzcina cukrowa7 (+)0,40,01 (*)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,4 (+)0,01 (*)0,01 (*)
0900990Pozostałe0,50,01 (*)0,01 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Tkanki z0,01 (*)
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,01 (*)0,02 (*)0,02
1011020Tkanka tłuszczowa0,070,02 (*)0,01 (*)
1011030Wątroba0,05 (*)0,20,01 (*)
1011040Nerka0,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,070,20,02
1011990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,01 (*)0,02 (*)0,02
1012020Tkanka tłuszczowa0,30,02 (*)0,01 (*)
1012030Wątroba0,2 (+)0,20,01 (*)
1012040Nerka0,20,02 (*)0,01 (*)
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,30,20,02
1012990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,01 (*)0,02 (*)0,02
1013020Tkanka tłuszczowa0,30,02 (*)0,01 (*)
1013030Wątroba0,2 (+)0,20,01 (*)
1013040Nerka0,20,02 (*)0,01 (*)
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,30,20,02
1013990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,20,02 (*)0,02
1014020Tkanka tłuszczowa0,30,02 (*)0,01 (*)
1014030Wątroba0,2 (+)0,20,01 (*)
1014040Nerka0,20,02 (*)0,01 (*)
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,30,20,02
1014990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,01 (*)0,02 (*)0,02
1015020Tkanka tłuszczowa0,30,02 (*)0,01 (*)
1015030Wątroba0,20,20,01 (*)
1015040Nerka0,20,02 (*)0,01 (*)
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,30,20,02
1015990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1016000f) drobiu0,01 (*)
1016010Mięśnie0,01 (*)0,01 (*)
1016020Tkanka tłuszczowa0,080,01 (*)
1016030Wątroba0,15 (+)0,1
1016040Nerka0,05 (*)0,01 (*)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,150,1
1016990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,01 (*)0,02 (*)0,02
1017020Tkanka tłuszczowa0,30,02 (*)0,01 (*)
1017030Wątroba0,20,20,01 (*)
1017040Nerka0,20,02 (*)0,01 (*)
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,30,20,02
1017990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1020000Mleko0,020,020,050,01 (*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Boskalid (F) (R) (A)

(A) = Przypis dotyczący definicji pozostałości: Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla 2-chloro-N-(4'-chloro-5-hydroksy-bifenylo-2-ylo)nikotynamidu jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w pierwszym zdaniu, do dnia 6 lutego 2017 r. lub, jeśli wzorzec ten nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego niedostępność.

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

kod 1000000 oprócz 1040000, 1011010, 1011020, 1011050, 1012010, 1012020, 1012050, 1013010, 1013020, 1013050, 1014010, 1014020, 1014050, 1015010, 1015020, 1015050, 1016010, 1016020, 1017010, 1017020, 1017050, 1020000, 1030000: Suma boskalidu i jego metabolitu wodorotlenowego 2-chloro-N-(4'-chloro-5-hydroksybifenylo-2-ylo)nikotynamidu (wolnego i sprzężonego) wyrażona jako boskalid

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości po wielokrotnym stosowaniu w uprawach trwałych oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0110000 Owoce cytrusowe

0110010 Grejpfruty

0110020 Pomarańcze

0110030 Cytryny

0110040 Limy/limonki

0110050 Mandarynki

0120000 Orzechy z drzew orzechowych

0120010 Migdały

0120020 Orzechy brazylijskie

0120030 Orzechy nerkowca

0120040 Kasztany jadalne

0120050 Orzechy kokosowe

0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0120080 Orzechy pekan

0120090 Orzeszki piniowe

0120100 Orzeszki pistacjowe

0120110 Orzechy włoskie

0130010 Jabłka

0130020 Gruszki

0130030 Pigwy

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości (po wielokrotnym stosowaniu w uprawach trwałych oraz w celu uzasadnienia zezwolenia) oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0140010 Morele

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości po wielokrotnym stosowaniu w uprawach trwałych oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie

zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0140020 Czereśnie

0140030 Brzoskwinie

0140040 Śliwki

0151000 a) winogrona

0151010 Winogrona stołowe

0151020 Winogrona do produkcji wina

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w odniesieniu do roślin uprawianych zmianowo oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0152000 b) truskawki

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości po wielokrotnym stosowaniu w uprawach trwałych oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie

zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0153000 c) owoce leśne

0153010 Jeżyny

0153020 Jeżyny popielice

0153030 Maliny (czerwone i żółte)

0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody

0154010 Borówki amerykańskie

0154020 Żurawiny

0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)

0154050 Róża dzika

0154060 Morwy (czarne i białe)

0154070 Głóg włoski

0154080 Bez czarny

0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

0163020 Banany

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w odniesieniu do roślin uprawianych zmianowo oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0211000 a) ziemniaki

0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0212020 Kartofel słodki/Batat

0212030 Pochrzyn

0212040 Maranta trzcinowata

0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010 Buraki

0213020 Marchew

0213030 Seler zwyczajny

0213040 Chrzan pospolity

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości (w odniesieniu do roślin uprawianych zmianowo oraz w celu uzasadnienia zezwolenia) oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0213050 Słonecznik bulwiasty

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w odniesieniu do roślin uprawianych zmianowo oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0213060 Pasternak

0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej

0213080 Rzodkiew

0213090 Kozibród porolistny/Salsefia

0213100 Brukiew/Karpiel

0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna

0220000 Warzywa cebulowe

0220010 Czosnek

0220020 Cebula

0220030 Szalotka

0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0231000 a) rośliny psiankowate

0231010 Pomidory

0231020 Papryka roczna

0231030 Oberżyny/Bakłażany

0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

0232000 b) dyniowate z jadalną skórką

0232010 Ogórki

0232020 Korniszony

0232030 Cukinie

0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką

0233010 Melony

0233020 Dynie olbrzymie

0233030 Arbuzy

0234000 d) kukurydza cukrowa

0241010 Brokuły

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości (w odniesieniu do roślin uprawianych zmianowo oraz w celu uzasadnienia zezwolenia) oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0241020 Kalafiory

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w odniesieniu do roślin uprawianych zmianowo oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0242010 Brukselka/Kapusta brukselska

0242020 Kapusta głowiasta

0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai

0243020 Jarmuż

0244000 d) kalarepa

0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe

0251010 Roszpunka warzywna

0251020 Sałaty

0251030 Endywia o liściach szerokich

0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0251050 Gorczycznik wiosenny

0251060 Rokietta siewna/rukola

0251070 Gorczyca sarepska

0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0252010 Szpinak

0252020 Portulaka pospolita

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości (w odniesieniu do roślin uprawianych zmianowo oraz w celu uzasadnienia zezwolenia) oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0252030 Boćwina

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w odniesieniu do roślin uprawianych zmianowo oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki

0254000 d) rukiew wodna

0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0256000 f) zioła, kwiaty jadalne

0256010 Trybula

0256020 Szczypiorek

0256030 Liście selera

0256040 Pietruszka - nać

0256050 Szałwia lekarska

0256060 Rozmaryn lekarski

0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0256100 Estragon

0260010 Fasola (w strąkach)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości (w odniesieniu do roślin uprawianych zmianowo oraz w celu uzasadnienia zezwolenia) oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0260020 Fasola (bez strąków)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w odniesieniu do roślin uprawianych zmianowo oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0260030 Groch (w strąkach)

0260040 Groch (bez strąków)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości (w odniesieniu do roślin uprawianych zmianowo oraz w celu uzasadnienia zezwolenia) oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0260050 Soczewica

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w odniesieniu do roślin uprawianych zmianowo oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0270010 Szparagi

0270020 Karczochy hiszpańskie

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości (w odniesieniu do roślin uprawianych zmianowo oraz w celu uzasadnienia zezwolenia) oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0270030 Seler

0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w odniesieniu do roślin uprawianych zmianowo oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0270050 Karczochy zwyczajne

0270060 Pory

0270070 Rabarbar

0270080 Pędy bambusa

0270090 Rdzenie palmowe

0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0300010 Fasola

0300020 Soczewica

0300030 Groch

0300040 Łubin biały

0401000 Nasiona oleiste

0401010 Siemię lniane

0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0401030 Nasiona maku

0401040 Ziarna sezamu

0401050 Ziarna słonecznika

0401060 Ziarna rzepaku

0401070 Ziarna soi zwyczajnej

0401080 Nasiona gorczycy

0401090 Nasiona bawełny

0401100 Nasiona dyni

0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego

0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego

0401130 Nasiona lnicznika siewnego

0401140 Nasiona konopi siewnych

0401150 Rącznik pospolity

0500000 ZBOŻA

0500010 Jęczmień

0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0500030 Kukurydza

0500040 Proso zwyczajne

0500050 Owies zwyczajny

0500060 Ryż siewny

0500070 Żyto zwyczajne

0500080 Sorgo japońskie

0500090 Pszenica zwyczajna

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości po wielokrotnym stosowaniu w uprawach trwałych oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0620000 Ziarna kawy

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych, pozostałości po wielokrotnym stosowaniu w uprawach trwałych oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0631000 a) kwiatów

0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020 Ketmia szczawiowa

0631030 Róża

0631040 Jaśmin

0631050 Lipa

0632000 b) liści i ziół

0632010 Truskawka

0632020 Aspalat prosty

0632030 Ostrokrzew paragwajski

0633000 c) korzeni

0633010 Kozłek lekarski

0633020 Żeńszeń

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych, pozostałości po wielokrotnym stosowaniu w uprawach trwałych oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0700000 CHMIEL

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych, pozostałości po wielokrotnym stosowaniu w uprawach trwałych oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0800000 PRZYPRAWY

0810000 Przyprawy nasienne

0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020 Kminek czarny/Czarny kmin

0810030 Seler

0810040 Kolendra siewna

0810050 Kmin rzymski

0810060 Koper ogrodowy

0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080 Kozieradka pospolita

0810090 Gałka muszkatołowa

0820000 Przyprawy owocowe

0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020 Pieprz syczuański

0820030 Kminek zwyczajny

0820040 Kardamon malabarski

0820050 Jagody jałowca

0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0820070 Wanilia

0820080 Tamarynd

0830000 Przyprawy korowe

0830010 Cynamon

0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0840010 Lukrecja

0840020 Imbir

0840030 Kurkuma

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych, pozostałości po wielokrotnym stosowaniu w uprawach trwałych oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0850000 Przyprawy pączkowe

0850010 Goździki

0850020 Kapary

0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych

0860010 Szafran

0870000 Przyprawy z osnówki nasiona

0870010 Kwiat muszkatołowy

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w odniesieniu do roślin uprawianych zmianowo oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0900010 Korzenie buraka cukrowego

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości po wielokrotnym stosowaniu w uprawach trwałych oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0900020 Trzcina cukrowa

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w odniesieniu do roślin uprawianych zmianowo oraz danych służących potwierdzeniu poziomu plateau w glebie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0900030 Cykoria podróżnik, korzenie

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące losów grupy funkcyjnej pirydyny są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1012030 Wątroba

1013030 Wątroba

1014030 Wątroba

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące losów grupy funkcyjnej pirydyny oraz rodzaju i ilości związanych pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1016030 Wątroba

Chlotianidyna

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0110000 Owoce cytrusowe

0110010 Grejpfruty

0110020 Pomarańcze

0110030 Cytryny

0110040 Limy/limonki

0110050 Mandarynki

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości tiametoksamu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0140020 Czereśnie

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0151000 a) winogrona

0151010 Winogrona stołowe

0151020 Winogrona do produkcji wina

0152000 b) truskawki

0163080 Ananasy

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości tiametoksamu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0233010 Melony

0233030 Arbuzy

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0244000 d) kalarepa

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości tiametoksamu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0251030 Endywia o liściach szerokich

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

Tiametoksam

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0110000 Owoce cytrusowe

0110010 Grejpfruty

0110020 Pomarańcze

0110030 Cytryny

0110040 Limy/limonki

0110050 Mandarynki

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0140010 Morele

0140020 Czereśnie

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0151000 a) winogrona

0151010 Winogrona stołowe

0151020 Winogrona do produkcji wina

0152000 b) truskawki

0163080 Ananasy

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0233010 Melony

0233030 Arbuzy

0251030 Endywia o liściach szerokich

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

Tolklofos metylowy (F)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu upraw są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0213080 Rzodkiew

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, danych toksykologicznych dotyczących koniugatów cukru metabolitów ph-CH3 i TM-CH2OH oraz badań pozostałości obejmujących analizę koniugatów cukru metabolitów ph-CH3 i TM-CH2OH są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0241010 Brokuły

0241020 Kalafiory

0242010 Brukselka/Kapusta brukselska

0242020 Kapusta głowiasta

0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe

0251010 Roszpunka warzywna

0251020 Sałaty

0251030 Endywia o liściach szerokich

0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0251050 Gorczycznik wiosenny

0251060 Rokietta siewna/rukola

0251070 Gorczyca sarepska

0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity"

2) w załączniku III wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A skreśla się kolumny dotyczące boskalidu, klotianidyny, tiametoksamu i tolklofosu metylowego;

b) w części B skreśla się kolumnę dotyczącą folpetu.

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), 2014 r. "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels (MRLs) for boscalid according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) boskalidu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2014;12(7):3799, 127 s.
3 EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), 2014 r. "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels (MRLs) for clothianidin and thiamethoxam according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) chlotianidyny i tiametoksamu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2014;12(12):3918, 120 s. doi:10.2903/j.efsa.2014.3918.
4 EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), 2014 r. "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels (MRLs) for clothianidin and thiamethoxam according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) chlotianidyny i tiametoksamu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2014;12(12):3918, 120 s. doi:10.2903/j.efsa.2014.3918.
5 EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), 2014 r. "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels (MRLs) for folpet according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) folpetu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2014;12(5):3700, 55 s.
6 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, 2014 r. "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels (MRLs) for tolclofos-methyl according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) tolklofosu metylowego zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2014;12(12):3920, 42 s.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.