Rozporządzenie 2015/1832 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania erytrytolu (E 968) jako wzmacniacza smaku w napojach z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
Dz.U.UE.L.2015.266.27
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2015/1832
z dnia 12 października 2015 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania erytrytolu (E 968) jako wzmacniacza smaku w napojach z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,
(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .
(3) Dnia 28 maja 2014 r. złożony został wniosek o zezwolenie na stosowanie erytrytolu (E 968) jako wzmacniacza smaku w napojach z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, kategoria żywności 14.1.4 w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Następnie wniosek udostępniono państwom członkowskim zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(4) Stosowanie erytrytolu (E 968) ma poprawiać profil smakowy i aromatyczny napojów o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru oraz posmak, który napoje te pozostawiają w ustach, tak by smakowały podobnie do wyrobów o pełnej zawartości cukru. Erytrytol w małym stężeniu działa jako wzmacniacz smaku i pomaga złagodzić posmak i słodycz pozostającą w ustach, które wynikają z zastosowania w tych napojach substancji intensywnie słodzących. Konsumenci skorzystaliby zatem z dostępności napojów o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru o lepszym smaku.
(5) W 2003 r. Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF) stwierdził, że stosowanie erytrytolu (E 968) w żywności jest bezpieczne. Zatwierdzenie erytrytolu (E 968) przez Unię nie obejmuje jednak jego stosowania w napojach, gdyż w opinii SCF stwierdzono, że wskutek spożywania erytrytolu w napojach może dojść do przekroczenia progu, powyżej którego występuje działanie przeczyszczające, zwłaszcza u młodych konsumentów.
(6) Dnia 12 lutego 2015 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") wydał opinię 3 w sprawie bezpieczeństwa proponowanego rozszerzenia zastosowania erytrytolu (E 968) jako dodatku do żywności. Urząd stwierdził, że jednorazowe spożycie dużej ilości erytrytolu w napojach bezalkoholowych w maksymalnym stężeniu 1,6 % nie wywołuje działania przeczyszczającego. Wnioski Urzędu są oparte na danych obejmujących szacunkowe narażenie przy uwzględnieniu proponowanego maksymalnego 1,6 % stężenia erytrytolu w napojach bezalkoholowych, historii stosowania erytrytolu, właściwości wchłaniania tej substancji oraz braku niekorzystnych ustaleń, w tym działania przeczyszczającego, po narażeniu na erytrytol.
(7) Z tego względu należy zezwolić na stosowanie erytrytolu (E 968) jako wzmacniacza smaku w napojach z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, kategoria żywności 14.1.4 w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, w maksymalnym stężeniu 1,6 %.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1333/2008.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 12 października 201 5 r.
W imieniu Komisji | |
Jean-Claude JUNCKER | |
Przewodniczący |