Rozporządzenie 2009/92 określające wspólnotowe metody analiz alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, wykorzystywanego w produkcji napojów spirytusowych, win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych oraz aromatyzowanych koktaili winopodobnych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1992.203.10

Akt obowiązujący
Wersja od: 21 lipca 1992 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 2009/92
z dnia 20 lipca 1992 r.
określające wspólnotowe metody analiz alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, wykorzystywanego w produkcji napojów spirytusowych, win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych oraz aromatyzowanych koktaili winopodobnych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89 z dnia 29 maja 1989 r. ustanawiające ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji napojów spirytusowych(1), w szczególności jego art. 4 ust. 8,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91 z dnia 10 czerwca 1991 r. określające ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych oraz aromatyzowanych koktajli winopodobnych(2), w szczególności jego art. 4 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

w celu umożliwienia właściwym organom przeprowadzania kontroli alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, zdefiniowanego w art. 1 ust. 3 lit. h) rozporządzenia (EWG) nr 1576/89 oraz określonego w art. 3 lit. d) tiret trzecie rozporządzenia (EWG) nr 1601/91, należy przyjąć wspólnotowe metody analiz;

właściwości alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego są określone w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 1576/89 oraz w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 1601/91; właściwości te są identyczne z elementami stanowiącymi definicję alkoholu obojętnego zawartą w załączniku I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2046/89 z dnia 19 czerwca 1989 r. ustanawiającego ogólne zasady destylacji wina oraz produktów ubocznych winiarstwa(3); wspólnotowe metody analiz alkoholu obojętnego stosowane w sektorze winiarskim, podane w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 1238/92(4), powinny być również uznane jako wspólnotowe metody analizy do celów stosowania rozporządzeń (EWG) nr 1576/89 i 1601/91;

w celu zapewnienia porównywalności otrzymywanych wyników przy użyciu metod analizy przyjętych w niniejszym rozporządzenia, należy zdefiniować wymagania w odniesieniu do porównywalności i odtwarzalności wyników uzyskiwanych z zastosowaniem tych metod;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Wdrażającego ds. Napojów Spirytusowych i Komitetu Wdrażającego ds. Aromatyzowanych Napojów Winopochodnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wspólnotowe metody analiz alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, zdefiniowanego w art. 1 ust. 3 lit. h) rozporządzenia (EWG) nr 1576/89 oraz określonego w art. 3 lit. d) tiret trzecie rozporządzenia (EWG) nr 1601/91, są tymi, które zostały określone w załączniku do rozporządzenia (EWG) nr 1238/92.

Artykuł 2 rozporządzenia (EWG) nr 1238/92 stosuje się do porównywalności wyników analiz.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 20 lipca 1992 r.

W imieniu Komisji
Ray MAC SHARRY
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 160 z 12.6.1989, str. 1.

(2) Dz.U. L 149 z 14.6.1991, str. 1.

(3) Dz.U. L 202 z 14.7.1989, str. 14.

(4) Dz.U. L 130 z 15.5.1992, str. 13.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.