Rozporządzenie 214/2006 ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2006.38.5

Akt utracił moc
Wersja od: 9 lutego 2006 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 214/2006
z dnia 7 lutego 2006 r.
ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny(1),

uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93(2) ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92, a w szczególności jego art. 173, ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 173 do 177 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 przewidują, że Komisja okresowo ustala wartości jednostkowe dla produktów wskazanych w klasyfikacji w załączniku 26 do tego rozporządzenia.

(2) Stosowanie zasad i kryteriów określonych w wyżej wymienionych artykułach do elementów przekazanych Komisji zgodnie z art. 173 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 prowadzi do ustanowienia wartości jednostkowych określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia w stosunku do produktów, o których mowa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wartości jednostkowe określone w art. 173 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 ustanawia się zgodnie z tabelą zawartą w Załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 10 lutego 2006 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 7 lutego 2006 r.

W imieniu Komisji
Günter VERHEUGEN
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 648/2005 (Dz.U. L 117 z 4.5.2005, str. 13).

(2) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 883/2005 (Dz.U. L 148 z 11.6.2005, str. 5).

ZAŁĄCZNIK

WyszczególnienieLiczba wartości jednostkowych na 100 kg
PozycjaGatunki, Odmiany, Kod CNEUR

LTL

SEK

CYP

LVL

GBP

CZK

MTL

DKK

PLN

EEK

SIT

HUF

SKK

1.10Ziemniaki młode 42,82 24,57 1.221,30 319,61 669,93 10.749,96
0701 90 50 147,84 29,80 18,38 164,12 10.252,86 1.599,84
397,25 29,08
1.30Cebula 23,69 13,60 675,73 176,84 370,67 5.947,85
(inna niż do sadzenia) 81,80 16,49 10,17 90,80 5.672,81 885,18
0703 10 19 219,80 16,09
1.40Czosnek 166,64 95,64 4.753,271.243,91 2.607,36 41.838,53
0703 20 00 575,38115,98 71,54 638,73 39.903,83 6.226,54
1.546,09113,17
1.50Pory 73,65 42,27 2.100,72 549,75 1.152,33 18.490,65
ex 0703 90 00 254,29 51,26 31,62 282,29 17.635,61 2.751,84
683,30 50,01
1.60Kalafior

0704 10 00

------
1.80Kapusta biała i czerwona 48,65 27,92 1.387,69 363,15 761,21 12.214,56
0704 90 10 167,98 33,86 20,89 186,48 11.649,73 1.817,81
451,37 33,04
1.90Brokuły lub kalarepa
(Brassica oleracea. var.------
italica)------
ex 0704 90 90--
1.100Kapusta pekińska 100,54 57,70 2.867,80 750,49 1.573,11 25.242,58
ex 0704 90 90 347,14 69,98 43,16 385,37 24.075,31 3.756,68
932,81 68,28
1.110Sałata głowiasta

0705 11 00

------
1.130Marchew 38,44 22,06 1.096,46 286,94 601,46 9.651,13
ex 0706 10 00 132,73 26,75 16,50 147,34 9.204,84 1.436,31
356,65 26,10
1.140Rzodkiewka 69,15 39,69 1.972,51 516,20 1.082,01 17.362,19
ex 0706 90 90 238,77 48,13 29,69 265,06 16.559,33 2.583,89
641,60 46,96
1.160Groch 426,42244,7212.163,243.183,06 6.672,04107.061,55
(Pisum sativum)1.472,35296,79 183,061.634,47102.110,80 15.933,22
0708 10 003.956,33289,58
1.170Fasola
1.170.1- fasola 191,84110,10 5.471,961.431,99 3.001,60 48.164,49
(Vigna spp., Phaseolus 662,37133,52 82,36 735,31 45.937,26 7.167,99
spp.)1.779,86130,28
ex 0708 20 00
1.170.2- fasola (Phaseolus ssp., 432,00247,9212.322,373.224,71 6.759,33108.462,24
vulgaris var. Compressus

Savi)

1.491,61300,67 185,461.655,86103.446,72 16.141,68
ex 0708 20 004.008,10293,37
1.180Bób------
ex 0708 90 00
1.190Karczochy------
0709 10 00
1.200Szparagi
1.200.1- zielone 263,01150,94 7.502,031.963,25 4.115,18 66.033,37
ex 0709 20 00 908,11183,05 112,911.008,11 62.979,85 9.827,29
2.440,19178,61
1.200.2- pozostałe 172,09 98,76 4.908,701.284,58 2.692,62 43.206,64
ex 0709 20 00 594,19119,77 73,88 659,62 41.208,67 6.430,14
1.596,65116,87
1.210Oberzyny (bakłażany) 186,94107,28 5.332,281.395,43 2.924,98 46.935,03
0709 30 00 645,47130,11 80,25 716,54 44.764,65 6.985,01
1.734,43126,95
1.220Seler naciowy (Apium 67,46 38,71 1.924,16 503,54 1.055,48 16.936,60
graveolens L., var. dulce) 232,92 46,95 28,96 258,57 16.153,42 2.520,56
ex 0709 40 00 625,87 45,81
1.230Pieprznik jadalny 334,34191,88 9.536,712.495,71 5.231,28 83.942,74
0709 59 101.154,41232,70 143,531.281,53 80.061,06 12.492,61
3.102,01227,05
1.240Papryka słodka 128,43 73,71 3.663,31 958,67 2.009,48 32.244,69
0709 60 10 443,44 89,39 55,13 492,27 30.753,63 4.798,75
1.191,57 87,22
1.250Koper

0709 90 50

------
1.270Słodkie ziemniaki, całe, świeże(przeznaczone do 78,30 44,94 2.233,55 584,51 1.225,19 19.659,81
spożycia przez ludzi) 270,37 54,70 33,62 300,14 18.750,70 2.925,83
0714 20 10 726,51 53,18
2.10Kasztany (Castanea spp.),

świeze

ex 0802 40 00

------
2.30Ananas, świeży 59,70 34,26 1.702,82 445,62 934,07 14.988,35
ex 0804 30 00 206,12 41,55 25,63 228,82 14.295,26 2.230,61
553,88 40,54
2.40Awokado, świeże 181,73104,29 5.183,581.356,52 2.843,41 45.626,20
ex 0804 40 00 627,47126,48 78,02 696,56 43.516,35 6.790,23
1.686,06123,41
2.50Guawa, mango, świeże

ex 0804 50

------
2.60Słodkie pomarańcze, świeże:
2.60.1- Krwiste i półkrwiste------
ex 0805 10 20------
2.60.2- nawele, Naweliny, Nawelaty,

Salustiany, Vernasy,

Valencjany, Maltańskie,

Szamutiasy, Ovalisy,

------
Trovita i Hamliny------
ex 0805 10 20--
2.60.3- Pozostałe------
ex 0805 10 20------
--
2.70Mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże, klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże
2.70.1- klementynki------
ex 0805 20 10------
--
2.70.2- monrealesy i satsumas------
ex 0805 20 30------
--
2.70.3- mandarynki i wilkingi------
ex 0805 20 50------
--
2.70.4- tangeryny i pozostałe ------
ex 0805 20 70------
ex 0805 20 90--
2.85Limy (Citrus aurantifolia), 75,00 43,04 2.139,20 559,82 1.173,44 18.829,35
świeże 258,95 52,20 32,20 287,46 17.958,64 2.802,24
0805 50 90 695,82 50,93
2.90Grejpfruty, świeże
2.90.1- białe 73,83 42,37 2.105,80 551,08 1.155,12 18.535,37
ex 0805 40 00 254,90 51,38 31,69 282,97 17.678,25 2.758,49
684,95 50,13
2.90.2- różowe 82,02 47,07 2.339,48 612,23 1.283,30 20.592,21
ex 0805 40 00 283,19 57,08 35,21 314,37 19.639,98 3.064,60
760,96 55,70
2.100Winogrona stołowe 163,85 94,04 4.673,791.223,11 2.563,77 41.138,97
0806 10 10 565,76114,04 70,34 628,05 39.236,62 6.122,43
1.520,24111,27
2.110Arbuzy 63,37 36,37 1.807,57 473,03 991,53 15.910,31
0807 11 00 218,80 44,11 27,20 242,90 15.174,58 2.367,82
587,95 43,03
2.120Melony (inne niż arbuzy)
2.120.1- amarillo, cuper, honey dew

(w tym cantalene),

onteniente, piel de sapo

(w tym verde liso), rochet,

tendral, futuro

46,72 26,81 1.332,68 348,76 731,03 11.730,34
ex 0807 19 00 161,32 32,52 20,06 179,08 11.187,91 1.745,75
433,48 31,73
2.120.2- Pozostałe 92,06 52,83 2.625,91 687,19 1.440,42 23.113,40
ex 0807 19 00 317,86 64,07 39,52 352,86 22.044,59 3.439,81
854,13 62,52
2.140Gruszki
2.140.1- Gruszki - Nashi (Pyrus

pyrifolia), Pears - Ya

(Pyrus bretscheideri)

------
ex 0808 20 50------
--
2.140.2- Pozostałe------
ex 0808 20 50------
--
2.150Morele 149,08 85,56 4.252,441.112,84 2.332,64 37.430,22
0809 10 00 514,75103,76 64,00 571,43 35.699,37 5.570,48
1.383,19101,24
2.160Wiśnie i czereśnie 324,28186,10 9.249,712.420,61 5.073,85 81.416,50
0809 20 051.119,67225,70 139,211.242,96 77.651,63 12.116,65
0809 20 953.008,65220,22
2.170Brzoskwinie 188,34108,09 5.372,111.405,86 2.946,83 47.285,65
0809 30 90 650,29131,08 80,85 721,89 45.099,06 7.037,19
1.747,39127,90
2.180Nektaryny 150,11 86,15 4.281,851.120,54 2.348,77 37.689,10
ex 0809 30 10 518,31104,48 64,44 575,39 35.946,27 5.609,01
1.392,76101,94
2.190Śliwki 165,49 94,97 4.720,371.235,30 2.589,32 41.549,00
0809 40 05 571,40115,18 71,04 634,31 39.627,68 6.183,45
1.535,39112,38
2.200Truskawki i poziomki 254,12145,84 7.248,441.896,88 3.976,07 63.801,26
0810 10 00 877,42176,87 109,09 974,03 60.850,95 9.495,10
2.357,70172,57
2.205Maliny 530,81304,6315.140,823.962,28 8.305,37133.270,47
0810 20 101.832,78369,44 227,882.034,59127.107,76 19.833,72
4.924,86360,47
2.210Owoce z gatunku Vaccinium 1.068,17613,0230.468,487.973,46 16.713,23268.185,44
myrtillus3.688,18743,45 458,574.094,30255.783,99 39.912,17
0810 40 309.910,48725,39
2.220Owoce kiwi (Actinidia 178,63102,52 5.095,241.333,40 2.794,95 44.848,63
chinensis Planch.) 616,77124,33 76,69 684,69 42.774,74 6.674,51
0810 50 001.657,33121,31
2.230Granaty 140,90 80,86 4.019,031.051,76 2.204,61 35.375,76
ex 0810 90 95 486,50 98,07 60,49 540,07 33.739,91 5.264,73
1.307,27 95,69
2.240Khakis (w tym owoce sharon) 181,50104,16 5.177,031.354,80 2.839,82 45.568,53
ex 0810 90 95 626,67126,32 77,92 695,68 43.461,34 6.781,65
1.683,93123,25
2.250- Liczi (śliwki chińskie)

ex 0810 90

------

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.