Rozporządzenie 1989/2003 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy
Dz.U.UE.L.2003.295.57
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1989/2003
z dnia 6 listopada 2003 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1) ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1513/2001(2), w szczególności jego art. 35a,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2568/91(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 796/2002(4), określa fizyczne, chemiczne i organoleptyczne właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz ustanawia metody oceny tych właściwości. Właściwości oliwy, o której mowa, muszą być dostosowane w celu uwzględnienia nowych opisów i definicji oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek, stosowanych od dnia 1 listopada 2003 r. po zmianie Załącznika do rozporządzenia nr 136/66/EWG, w szczególności włączenia kategorii oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia do kategorii oliwy z oliwek typu lampante oraz zmniejszenia wolnej kwasowości wszystkich kategorii.
(2) Niektóre limity dotyczące właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek ustanowione w rozporządzeniu (EWG) nr 2568/91 należy dostosować w celu kontynuowania procesu harmonizacji z międzynarodowymi normami ustanowionymi przez Międzynarodową Radę ds. Oliwy z Oliwek i Kodeks Żywnościowy.
(3) W celu zmniejszenia ilości analiz wymaganych do klasyfikowania próbek danej oliwy z oliwek, pożądane jest, aby laboratoria kontrolne przeprowadzały analizy jakości i czystości oliwy zgodnie z kolejnością ustanowioną w schemacie decyzyjnym do przyjęcia w celu sprawdzenia, czy dana próbka jest zgodna ze zgłoszoną kategorią. Niezbędne jest również zniesienie metod analiz przewidzianych w załączniku VIII i XIII do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91, które zostały zastąpione innymi analizami, bardziej wiarygodnymi i określonymi już w tym rozporządzeniu.
(4) Pobieranie próbek partii oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek w małych opakowaniach, zgodnie z załącznikiem Ia do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91, powoduje powstanie szeregu praktycznych trudności dla laboratoriów kontrolnych. Aby rozwiązać te trudności i zmniejszyć jak tylko jest to możliwe ilości pobrane, należy zmienić zawartość podstawowej próbki.
(5) W celu dopuszczenia okresu dostosowania do nowych norm i udzielenia czasu na wprowadzenie środków niezbędnych do ich stosowania oraz w celu uniknięcia zakłóceń w transakcjach handlowych, nie należy stosować zmian do niniejszego rozporządzenia do dnia 1 listopada 2003 r. Z tych samych przyczyn należy ustanowić, aby oliwa z oliwek i oliwa z wytłoczyn oliwek pakowana przed tą datą mogła być sprzedawana aż do wykorzystania danych zapasów.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 6 listopada 2003 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/1966.
(2) Dz.U. 201 z 26.7.2001, str. 4.
(3) Dz.U. 248 z 5.9.1991, str. 1.
(4) Dz.U. 128 z 15.5.2002, str. 8.