Rozporządzenie 1961/2005 ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2005.315.7

Akt utracił moc
Wersja od: 1 grudnia 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1961/2005
z dnia 29 listopada 2005 r.
ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny(1),

uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93(2)

ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92, a w szczególności jego art. 173, ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 173 do 177 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 przewidują, że Komisja okresowo ustala wartości jednostkowe dla produktów wskazanych w klasyfikacji w załączniku 26 do tego rozporządzenia.

(2) Stosowanie zasad i kryteriów określonych w wyżej wymienionych artykułach do elementów przekazanych Komisji zgodnie z art. 173 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 prowadzi do ustanowienia wartości jednostkowych określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia w stosunku do produktów, o których mowa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wartości jednostkowe określone w art. 173 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 ustanawia się zgodnie z tabelą zawartą w Załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 2 grudnia 2005 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 29 listopada 2005 r.

W imieniu Komisji
Günter VERHEUGEN
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 648/2005 (Dz.U. L 117 z 4.5.2005, str. 13).

(2) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 883/2005 (Dz.U. L 148 z 11.6.2005, str. 5).

ZAŁĄCZNIK

WyszczególnienieLiczba wartości jednostkowych na 100 kg
PozycjaGatunki, Odmiany, Kod CNEUR

LTL

SEK

CYP

LVL

GBP

CZK

MTL

DKK

PLN

EEK

SIT

HUF

SKK

1.10Ziemniaki młode------
0701 90 50------
--
1.30Cebula 23,69 13,59 689,00 176,73 370,67 5.959,69
(inna niż do sadzenia) 81,80 16,49 10,17 92,76 5.674,47 911,00
0703 10 19 224,22 16,19
1.40Czosnek 154,28 88,48 4.487,06 1.150,93 2.413,95 38.812,09
0703 20 00 532,70 107,39 66,23 604,10 36.954,57 5.932,82
1.460,21 105,43
1.50Pory 70,37 40,36 2.046,64 524,96 1.101,05 17.702,98
ex 0703 90 00 242,97 48,98 30,21 275,54 16.855,73 2.706,08
666,03 48,09
1.60Kalafior

0704 10 00

------
1.80Kapusta biała i czerwona 56,64 32,48 1.647,32 422,53 886,22 14.248,92
0704 90 10 195,57 39,43 24,32 221,78 13.566,98 2.178,09
536,08 38,71
1.90Brokuly lub kalarepa
(Brassica oleracea. var.------
italica)------
ex 0704 90 90--
1.100Kapusta pekińska 104,01 59,65 3.025,03 775,91 1.627,40 26.165,80
ex 0704 90 90 359,13 72,40 44,65 407,26 24.913,52 3.999,70
984,42 71,08
1.110Salata glowiasta

0705 11 00

------
1.130Marchew 30,30 17,38 881,25 226,04 474,09 7.622,57
ex 0706 10 00 104,62 21,09 13,01 118,64 7.257,76 1.165,19
286,78 20,71
1.140Rzodkiewka 117,45 67,36 3.415,92 876,18 1.837,69 29.546,90
ex 0706 90 90 405,53 81,76 50,42 459,89 28.132,80 4.516,54
1.111,63 80,27
1.160Groch 464,53 266,4113.510,30 3.465,37 7.268,27116.861,01
(Pisum sativum) 1.603,92 323,36 199,42 1.818,90111.268,10 17.863,38
0708 10 00 4.396,61 317,46
1.170Fasola
1.170.1- Fasola
(Vigna spp., Phaseolus 119,30 68,42 3.469,71 889,98 1.866,63 30.012,23
spp.) 411,92 83,04 51,22 467,13 28.575,86 4.587,67
ex 0708 20 00 1.129,14 81,53
1.170.2- Fasola (Phaseolus ssp., 151,09 86,65 4.394,30 1.127,13 2.364,04 38.009,71
vulgaris var. Compressus

Savi)

521,68 105,17 64,86 591,61 36.190,59 5.810,17
ex 0708 20 00 1.430,02 103,25
1.180Bób------
ex 0708 90 00
1.190Karczochy------
0709 10 00
1.200Szparagi
1.200.1- zielone 235,65 135,15 6.853,78 1.757,98 3.687,19 59.283,63
ex 0709 20 00 813,67 164,04 101,17 922,73 56.446,35 9.062,10
2.230,40 161,05
1.200.2- pozostałe 498,74 286,0314.505,47 3.720,63 7.803,65125.469,03
ex 0709 20 00 1.722,06 347,18 214,11 1.952,88119.464,15 19.179,20
4.720,46 340,84
1.210Oberzyny (baklazany) 106,53 61,09 3.098,32 794,71 1.666,83 26.799,75
0709 30 00 367,83 74,16 45,73 417,13 25.517,13 4.096,61
1.008,27 72,80
1.220Seler naciowy (Apium 138,52 79,44 4.028,72 1.033,36 2.167,37 34.847,48
graveolens L., var. dulce) 478,28 96,42 59,47 542,39 33.179,70 5.326,79
ex 0709 40 00 1.311,05 94,66
1.230Pieprznik jadalny 334,34 191,74 9.723,94 2.494,18 5.231,28 84.109,91
0709 59 10 1.154,41 232,73 143,53 1.309,14 80.084,46 12.857,04
3.164,43 228,49
1.240Papryka słodka 133,88 76,78 3.893,74 998,74 2.094,75 33.679,97
0709 60 10 462,26 93,19 57,47 524,22 32.068,06 5.148,32
1.267,13 91,49
1.250Koper

0709 90 50

------
1.270Słodkie ziemniaki, całe, świeże(przeznaczone do 83,07 47,64 2.416,07 619,72 1.299,80 20.898,47
spożycia przez ludzi) 286,83 57,83 35,66 325,28 19.898,28 3.194,54
0714 20 10 786,25 56,77
2.10Kasztany (Castanea spp.),

świeze

ex 0802 40 00

------
2.30Ananas, świeży 46,27 26,54 1.345,72 345,18 723,97 11.640,19
ex 0804 30 00 159,76 32,21 19,86 181,18 11.083,10 1.779,32
437,93 31,62
2.40Awokado, świeże 161,39 92,56 4.693,85 1.203,97 2.525,20 40.600,76
ex 0804 40 00 557,25 112,34 69,28 631,94 38.657,63 6.206,23
1.527,50 110,29
2.50Guawa, mango, świeże

ex 0804 50

------
2.60Słodkie pomarańcze, świeże:
2.60.1- Krwiste i półkrwiste------
ex 0805 10 20------
--
2.60.2- Nawele, Naweliny, Nawelaty,

Salustiany, Vernasy,

Valencjany, Maltańskie,

Szamutiasy, Ovalisy,

------
Trovita i Hamliny------
ex 0805 10 20--
2.60.3- Pozostałe------
ex 0805 10 20------
--
2.70Mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże, klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże
2.70.1- Klementynki------
ex 0805 20 10------
--
2.70.2- Monrealesy i satsumas------
ex 0805 20 30------
--
2.70.3- Mandarynki i wilkingi------
ex 0805 20 50------
--
2.70.4- Tangeryny i pozostałe ------
ex 0805 20 70------
ex 0805 20 90--
2.85Limy (Citrus aurantifolia), 107,37 61,58 3.122,81 801,00 1.680,01 27.011,60
świeże 370,73 74,74 46,09 420,43 25.718,84 4.128,99
0805 50 90 1.016,24 73,38
2.90Grejpfruty, świeże
2.90.1- białe 73,57 42,19 2.139,76 548,84 1.151,15 18.508,41
ex 0805 40 00 254,03 51,21 31,58 288,08 17.622,61 2.829,20
696,33 50,28
2.90.2- różowe 82,20 47,14 2.390,81 613,24 1.286,21 20.679,93
ex 0805 40 00 283,83 57,22 35,29 321,88 19.690,20 3.161,14
778,03 56,18
2.100Winogrona stołowe 208,65 119,66 6.068,25 1.556,50 3.264,59 52.488,95
0806 10 10 720,41 145,24 89,57 816,97 49.976,86 8.023,46
1.974,77 142,59
2.110Arbuzy 40,20 23,05 1.169,18 299,89 628,99 10.113,11
0807 11 00 138,80 27,98 17,26 157,41 9.629,11 1.545,89
380,48 27,47
2.120Melony (inne niż arbuzy)
2.120.1- Amarillo, cuper, honey dew

(w tym cantalene),

onteniente, piel de sapo

(w tym verde liso), rochet,

tendral, futuro

53,41 30,63 1.553,28 398,41 835,63 13.435,55
ex 0807 19 00 184,40 37,18 22,93 209,12 12.792,53 2.053,76
505,48 36,50
2.120.2- Pozostałe 88,07 50,51 2.561,37 656,99 1.377,96 22.155,24
ex 0807 19 00 304,08 61,30 37,81 344,84 21.094,90 3.386,65
833,54 60,19
2.140Gruszki
2.140.1- Gruszki - Nashi (Pyrus

pyrifolia), Pears - Ya

(Pyrus bretscheideri)

------
ex 0808 20 50------
--
2.140.2- Pozostałe------
ex 0808 20 50------
--
2.150Morele 359,79 206,3410.464,00 2.684,00 5.629,42 90.511,19
0809 10 00 1.242,27 250,45 154,46 1.408,78 86.179,37 13.835,54
3.405,26 245,88
2.160Wiśnie i czereśnie 882,30 506,0025.660,81 6.581,96 13.805,00221.960,21
0809 20 95 3.046,41 614,17 378,17 3.454,73211.337,32 33.928,85
0809 20 05 8.350,70 602,96
2.170Brzoskwinie 178,74 102,51 5.198,44 1.333,39 2.799,65 44.965,29
0809 30 90 617,15 124,42 76,73 699,87 42.813,28 6.873,40
1.691,71 122,15
2.180Nektaryny 377,00 216,2110.964,59 2.812,40 5.898,73 94.841,24
ex 0809 30 10 1.301,70 262,43 161,84 1.476,17 90.302,19 14.497,44
3.568,17 257,64
2.190Śliwki 343,34 196,91 9.985,69 2.561,31 5.372,10 86.373,99
0809 40 05 1.185,48 239,00 147,40 1.344,38 82.240,18 13.203,13
3.249,61 234,64
2.200Truskawki i poziomki 425,49 244,0212.374,96 3.174,16 6.657,47107.040,57
0810 10 00 1.469,13 296,18 182,66 1.666,05101.917,67 16.362,23
4.027,14 290,78
2.205Maliny 915,45 525,0126.625,01 6.829,27 14.323,71230.300,31
0810 20 10 3.160,87 637,25 393,00 3.584,54219.278,27 35.203,71
8.664,48 625,62
2.210Owoce z gatunku Vaccinium 1.455,44 834,6942.330,0210.857,58 22.772,69366.145,04
myrtillus 5.025,341.013,13 624,82 5.698,92348.621,54 55.968,95
0810 40 3013.775,30 994,65
2.220Owoce kiwi (Actinidia 129,54 74,29 3.767,53 966,37 2.026,85 32.588,28
chinensis Planch.) 447,27 90,17 55,61 507,23 31.028,62 4.981,45
0810 50 00 1.226,05 88,53
2.230Granaty 189,30 108,56 5.505,51 1.412,16 2.961,85 47.621,45
ex 0810 90 95 653,60 131,77 81,27 741,21 45.342,31 7.279,42
1.791,64 129,37
2.240Khakis (w tym owoce sharon) 183,70 105,35 5.342,71 1.370,40 2.874,27 46.213,21
ex 0810 90 95 634,28 127,87 78,86 719,29 44.001,47 7.064,15
1.738,66 125,54
2.250 - Liczi (śliwki chińskie)

ex 0810 90

-----

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.