Rozporządzenie 1876/2006 dotyczące tymczasowego i stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2006.360.126

Akt obowiązujący
Wersja od: 4 lutego 2024 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1876/2006
z dnia 18 grudnia 2006 r.
dotyczące tymczasowego i stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotyczącą dodatków paszowych(1), w szczególności jej art. 3 oraz art. 9d ust. 1 i art. 9e ust. 1,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt(2), w szczególności jego art. 25,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 przewiduje wydawanie zezwoleń na stosowanie dodatków paszowych w żywieniu zwierząt.

(2) Artykuł 25 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 ustanawia środki przejściowe odnoszące się do wniosków o zezwolenie na dodatki paszowe złożonych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG przed terminem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3) Wnioski o dopuszczenie dodatków paszowych określonych w załącznikach do niniejszego rozporządzenia zostały złożone przed terminem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(4) Wstępne uwagi na temat tych wniosków, zgodnie z art. 4 ust. 4 dyrektywy 70/524/EWG, zostały przekazane Komisji przed terminem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Wnioski te powinny zatem być nadal traktowane zgodnie z art. 4 dyrektywy 70/524/EWG.

(5) Przedłożono dane na poparcie wniosku o wydanie zezwolenia na stosowanie preparatu zawierającego mikroorganizmy z grupy Lactobacillus farciminis CNCM MA 67/4R dla kurcząt przeznaczonych na tucz, indyków przeznaczonych na tucz i kur niosek. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał opinię na temat stosowania tego preparatu w dniu 11 lipca 2006 r. Z przeprowadzonej oceny wynika, że spełnione zostały warunki wydania takiego zezwolenia określone w art. 9e ust. 1 dyrektywy 70/524/EWG. Należy zatem zezwolić na stosowanie preparatu zawierającego mikroorganizmy, określonego w załączniku I do niniejszego rozporządzenia, przez okres czterech lat.

(6) Przedłożono dane na poparcie wniosku o wydanie zezwolenia na stosowanie preparatu enzymatycznego z endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105), endo-1,3(4)-beta-glukanazy i alfa-amylazy wytwarzanej przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553), subtylizyny wytwarzanej przez Bacillus subtilis (ATCC 2107) oraz poligalakturonazy wytwarzanej przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94) dla indyków przeznaczonych na tucz. W dniu 15 czerwca 2006 r. EFSA wydał opinię na temat stosowania preparatu, która stwierdza, że nie stwarza on zagrożenia dla konsumenta, użytkownika, danej kategorii zwierząt lub środowiska. Z przeprowadzonej oceny wynika, że spełnione zostały warunki dopuszczenia określone w art. 9e ust. 1 dyrektywy 70/524/EWG. Należy zatem zezwolić na stosowanie preparatu enzymatycznego określonego w załączniku II do niniejszego rozporządzenia przez okres czterech lat.

(7) Stosowanie preparatu enzymatycznego z endo-1,4-betaglukanazy, endo-1,3(4)-beta-glukanazy i endo-1,4-betaksylanazy wytwarzanych przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 74.252) zostało po raz pierwszy tymczasowo dopuszczone rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2188/2002(3) dla kur niosek i prosiąt. Przedłożono nowe dane dla poparcia wniosku o wydanie zezwolenia na stosowanie tego preparatu enzymatycznego bez ograniczeń czasowych. Z przeprowadzonej oceny wynika, że spełnione zostały warunki określone w art. 3a dyrektywy 70/524/EWG, dotyczące wydania takiego zezwolenia. Należy zatem zezwolić na stosowanie tego preparatu enzymatycznego określonego w załączniku III do niniejszego rozporządzenia bez ograniczeń czasowych.

(8) Stosowanie preparatu zawierającego benzoesan sodu, kwas priopionowy i propionian sodu zostało po raz pierwszy tymczasowo dopuszczone rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1252/2002(4) dla świń i krów mlecznych. Przedłożono nowe dane dla poparcia wniosku o dopuszczenie tego środka konserwującego bez ograniczeń czasowych. Z przeprowadzonej oceny wynika, że spełnione zostały warunki określone w art. 3a dyrektywy 70/524/EWG dotyczące wydania takiego zezwolenia. Należy zatem zezwolić na stosowanie środka konserwującego określonego w załączniku IV do niniejszego rozporządzenia bez ograniczeń czasowych.

(9) Z oceny wyżej wymienionych wniosków wynika, że należy wprowadzić wymóg stosowania pewnych procedur mających na celu ochronę pracowników przed kontaktem z dodatkami określonymi w załącznikach. Ochronę tę należy zapewnić poprzez zastosowanie dyrektywy Rady 89/391/EWG z dnia 12 czerwca 1989 r. w sprawie wprowadzenia środków w celu poprawy bezpieczeństwa i zdrowia pracowników w miejscu pracy(5).

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zezwala się na stosowanie przez okres czterech lat preparatu należącego do grupy "mikroorganizmy", opisanego w załączniku I, jako dodatku w żywieniu zwierząt na warunkach określonych w tym załączniku.

Artykuł  2

Zezwala się na stosowanie przez okres czterech lat preparatu należącego do grupy "enzymy", opisanego w załączniku II, jako dodatku w żywieniu zwierząt na warunkach określonych w tym załączniku.

Artykuł  3 1

(skreślony)

Artykuł  4 2

(skreślony)

Artykuł  5

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 18 grudnia 2006 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji
______

(1) Dz.U. L 270 z 14.12.1970, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1800/2004 (Dz.U. L 317 z 16.10.2004, str. 37).

(2) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, str. 29. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 378/2005 (Dz.U. L 59 z 5.3.2005, str. 8).

(3) Dz.U. L 333 z 10.12.2002, str. 5.

(4) Dz.U. L 183 z 12.7.2002, str. 10.

(5) Dz.U. L 183 z 29.6.1989, str. 1. Dyrektywa zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I  3

Nr (lub nr WE)DodatekWzór chemiczny, opisGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćPozostałe przepisyData ważności zezwolenia
Jednostek aktywnych na 1 kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej
Mikroorganizmy
12Lactobacillus farciminis

CNCM MA 67/4R

Preparat z Lactobacillus farciminis zawierający co najmniej 1 × 109 CFU/g dodatkuKury nioski-5 × 108W instrukcjach stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę przechowywania, dopuszczalny czas przechowywania oraz stabilność granulacji.8.1.2011

ZAŁĄCZNIK  II  4

Nr (lub nr WE)DodatekWzór chemiczny, opisGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćPozostałe przepisyData ważności zezwolenia
Jednostek aktywnych na 1 kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej
Enzymy
59Endo-1,4-betaksylanaza

EC 3.2.1.8

Endo-1,3(4)-betaglukanaza

EC 3.2.1.6

Subtylizyna

EC 3.4.21.62

Alfa-amylaza

EC 3.2.1.1

Poligalakturonaza

EC 3.2.1.15

Preparat z endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105), endo-1,3(4)- beta-glukanazy i alfa-amylazy wytwarzanej przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553), subtylizyny wytwarzanej przez Bacillus subtilis (ATCC 2107) oraz poligalakturonazy wytwarzanej przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94) o minimalnej aktywności:

Endo-1,4-beta-ksylanaza:

300 U(1)/g

Endo-1,3(4)-beta-glukanaza:

150 U(2)/g

Subtylizyna:

4.000 U(3)/g

Alfa-amylaza:

400 U(4)/g

Poligalakturonaza:

25 U(5)/g

Indyki przeznaczone na tucz-endo-1,4-betaksylanaza:

100 U

Endo-1,3(4)-

beta-glukanaza:

50 U

subtylizyna:

1.333 U

alfa-amylaza:

133 U

Poligalakturonaza:

8,3 U

-

-

-

-

-

1. W instrukcjach

stosowania dodatku i

premiksu wskazać

temperaturę

przechowywania,

dopuszczalny czas

przechowywania oraz

stabilność granulacji.

2. Zalecana dawka na 1 kg

mieszanki paszowej

pełnoporcjowej:

- endo-1,4-beta-

ksylanaza:

100-300 U

- endo-1,3(4)-beta-

glukanaza:

50-150 U

- subtilizyna:

1.333-4.000 U

- alfa-amylaza:

133-400 U

- poligalakturonaza:

8,3-25 U

3. Do użycia w

mieszankach paszowych

bogatych w

polisacharydy

skrobiowe i

nieskrobiowe (głównie

beta-glukany i

arabinoksylany).

8.1.2011
(1) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol cukrów redukcyjnych (odpowiedników ksylozy) z ksylanu owsa w ciągu

minuty przy pH 5,3 oraz temperaturze 50 oC.

(2) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol cukrów redukcyjnych (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia

w ciągu minuty przy pH 5,0 oraz temperaturze 30 °C.

(3) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol związków fenolowych (odpowiedników tyrozyny) z podłoża kazeinowego

w ciągu minuty przy pH 7,5 oraz temperaturze 40 °C.

(4) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol wiązań glukozydowych z usieciowanego podłoża polimeru skrobi

nierozpuszczalnego w wodzie w ciągu minuty przy pH 6,5 i temperaturze 37 °C.

(5) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol materiału redukcyjnego (odpowiedników kwasu galakturonowego)

z podłoża poli D-galakturonowego w ciągu minuty przy pH 5,0 oraz temperaturze 40 °C.

ZAŁĄCZNIK  III  5

(skreślony)

ZAŁĄCZNIK  IV  6

(skreślony)

1 Art. 3 skreślony przez art. 4 pkt 1 rozporządzenia nr 403/2013 z dnia 2 maja 2013 r. dotyczącego zezwolenia na stosowanie preparatu z endo-1,4-beta-ksylanazy, endo-1,3(4)-beta-glukanazy i endo-1,4-beta-glukanazy wytwarzanych przez Trichoderma reesei (ATCC 74444) jako dodatku paszowego dla drobiu rzeźnego i nieśnego i dla prosiąt odstawionych od maciory oraz zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 1259/2004, (WE) nr 1206/2005 i (WE) nr 1876/2006 (posiadacz zezwolenia: DSM Nutritional Products) (Dz.U.UE.L.13.121.26) z dniem 23 maja 2013 r.
2 Art. 4 skreślony przez art. 2 rozporządzenia nr 159/2013 z dnia 21 lutego 2013 r. dotyczącego zezwolenia na stosowanie preparatu benzoesanu sodu, kwasu propionowego i propionianu sodu jako dodatku paszowego dla świń, drobiu, bydła, owiec, kóz, królików i koni oraz zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1876/2006 i (WE) nr 757/2007 (Dz.U.UE.L.13.49.47) z dniem 14 marca 2013 r.
3 Załącznik I:

- zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 lutego 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.43.42/1).

- zmieniony przez art. 14 rozporządzenia nr 1018/2012 z dnia 5 listopada 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.307.56) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 listopada 2012 r.

- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 2024/228 z dnia 12 stycznia 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.228) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 lutego 2024 r.

4 Załącznik II zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 lutego 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.43.42/1).
5 Załącznik III skreślony przez art. 4 pkt 2 rozporządzenia nr 403/2013 z dnia 2 maja 2013 r. dotyczącego zezwolenia na stosowanie preparatu z endo-1,4-beta-ksylanazy, endo-1,3(4)-beta-glukanazy i endo-1,4-beta-glukanazy wytwarzanych przez Trichoderma reesei (ATCC 74444) jako dodatku paszowego dla drobiu rzeźnego i nieśnego i dla prosiąt odstawionych od maciory oraz zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 1259/2004, (WE) nr 1206/2005 i (WE) nr 1876/2006 (posiadacz zezwolenia: DSM Nutritional Products) (Dz.U.UE.L.13.121.26) z dniem 23 maja 2013 r.
6 Załącznik IV skreślony przez art. 2 rozporządzenia nr 159/2013 z dnia 21 lutego 2013 r. dotyczącego zezwolenia na stosowanie preparatu benzoesanu sodu, kwasu propionowego i propionianu sodu jako dodatku paszowego dla świń, drobiu, bydła, owiec, kóz, królików i koni oraz zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1876/2006 i (WE) nr 757/2007 (Dz.U.UE.L.13.49.47) z dniem 14 marca 2013 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.