Rozporządzenie 186/2004 zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 oraz rozporządzenie (WE) nr 2571/97 w odniesieniu do kodów nomenklatury scalonej dla słodkich herbatników, gofrów i wafli

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.29.6

Akt jednorazowy
Wersja od: 1 stycznia 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 186/2004
z dnia 2 lutego 2004 r.
zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 oraz rozporządzenie (WE) nr 2571/97 w odniesieniu do kodów nomenklatury scalonej dla słodkich herbatników, gofrów i wafli.

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(1), w szczególności jego art. 10 i 15 oraz art. 31 ust.14,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) art. 31 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999 wprowadza refundację wywozową dla niektórych produktów objętych zakresem stosowania tego rozporządzenia, jeżeli produkty te są wywożone w formie towarów wymienionych w załączniku II do tego rozporządzenia.

(2) art. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2571/97 z dnia 15 grudnia 1997 r. w sprawie sprzedaży masła po obniżonych cenach oraz przyznawania pomocy do śmietany, masła i koncentratu masła, przeznaczonych do wykorzystania w produkcji ciast, lodów i innych środków spożywczych(2) odnosi się do kodów CN produktów końcowych kwalifikujących się do objęcia ich środkami przewidzianymi w tym rozporządzeniu.

(3) W wyniku przyjęcia rozporządzenia Komisji (WE) nr 1789/2003(3), zmieniającego załącznik I do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(4) w przypadku niektórych produktów do nomenklatury scalonej wprowadzono zmiany.

(4) Załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1255/1999 oraz art. 4 rozporządzenia (WE) nr 2571/97 muszą zostać odpowiednio zmienione.

(5) Powyższe zmiany powinny być stosowane w tym samym czasie co rozporządzenie (WE) nr 1789/2003.

(6) W związku z powyższym rozporządzenie (WE) nr 1255/1999 oraz rozporządzenie (WE) nr 2571/97 muszą zostać zmienione.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mleka i Przetworów Mlecznych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1255/1999 skreśla się następujący wiersz:

"1905 90 40

- - - Gofry i wafle o zawartości wody w masie powyżej 10 %"

Artykuł  2

W art. 4 ust. 1, receptura A, punkt A1 rozporządzenia (WE) nr 2571/97, kody CN "1905 30, 1905 90 40" zastępuje się kodami "1905 31, 1905 32".

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2004 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 2 lutego 2004 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 160 z 26. 6.1999, str. 48. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1787/2003 (Dz.U. L 270 z 21.10.2003, str. 121).

(2) Dz.U. L 350 z 20.12.1997, str. 3. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1851/2001 (Dz.U. L 253 z 21.9.2001, str. 16).

(3) Dz.U. L 281 z 30.10.2003, str. 1.

(4) Dz.U. L 256 z 7. 9.1987, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1949/2003 (Dz.U. L 287 z 5.11.2003, str. 15).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.