Rozporządzenie 1807/2004 ustalające szacunkową produkcję oliwy z oliwek na rok gospodarczy 2003/2004 oraz wysokość zaliczki wypłaconej z tytułu jednostkowej kwoty pomocy produkcyjnej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.318.13

Akt utracił moc
Wersja od: 19 października 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1807/2004
z dnia 18 października 2004 r.
ustalające szacunkową produkcję oliwy z oliwek na rok gospodarczy 2003/2004 oraz wysokość zaliczki wypłaconej z tytułu jednostkowej kwoty pomocy produkcyjnej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1),

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2261/84 z dnia 17 lipca 1984 r. ustanawiające ogólne zasady przyznawania pomocy na produkcję oliwy z oliwek oraz organizacjom producentów(2), w szczególności jego art. 17a ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 5 rozporządzenia nr 136/66/EWG jednostkowa pomoc produkcyjna musi być dostosowana w każdym Państwie Członkowskim, w którym rzeczywista produkcja przekracza właściwą krajową ilość gwarantowaną, o której mowa w ust. 3 wymienionego artykułu. W celu oceny poziomu tego przekroczenia należy uwzględnić w odniesieniu do Grecji, Hiszpanii, Francji, Włoch i Portugalii, szacowaną wysokość produkcji oliwek jadalnych wyrażoną jako ilość oliwy z oliwek na podstawie związanych z tym współczynników określonych odpowiednio dla Grecji w decyzji Komisji nr 2001/649/WE(3), dla Hiszpanii w decyzji nr 2001/650/WE(4), dla Francji w decyzji Komisji nr 2001/648/WE(5), dla Włoch w decyzji Komisji nr 2001/658/WE(6) i dla Portugalii w decyzji Komisji nr 2001/670/WE(7).

(2) Artykuł 17a ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2261/84 przewiduje, że dla danego roku gospodarczego należy ustalić szacowaną produkcję w celu określenia wysokości zaliczki w ramach jednostkowej kwoty pomocy produkcyjnej w odniesieniu do oliwy z oliwek. Wysokość ta musi zostać ustalona na poziomie, który umożliwi uniknięcie wszelkiego ryzyka bezpodstawnego wypłacania pomocy plantatorom oliwek. Wysokość, o której mowa dotyczy również oliwek jadalnych i wyrażona jest ilością oliwy z oliwek.

(3) W celu ustalenia szacowanej produkcji Państwa Członkowskie muszą przekazać Komisji dane dotyczące prognozowanej produkcji oliwy z oliwek, a tam gdzie to właściwe, oliwek jadalnych dla każdego roku gospodarczego. Komisja może korzystać z innych źródeł informacji. Na podstawie tych informacji należy wyznaczyć dla każdego Państwa Członkowskiego szacowaną produkcję oliwy z oliwek i oliwek jadalnych wyrażoną ilością oliwy z oliwek.

(4) W celu określenia wysokości zaliczki należy uwzględnić potrącenia z tytułu działań związanych z poprawą jakości produkcji oliwy z oliwek i oliwek jadalnych, przewidziane w art. 5 ust. 9 rozporządzenia nr 136/66/EWG i w art. 4a ust. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 1638/98(8).

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
W odniesieniu do roku gospodarczego 2003/2004, szacowana produkcja oliwy z oliwek łącznie z produkcją, o której mowa w ust. 2 wynosi:

– 343.356 ton dla Grecji;

– 1.591.330 ton dla Hiszpanii;

– 3.335 ton dla Francji;

– 741.956 ton dla Włoch;

– 34.473 ton dla Portugalii.

2.
W odniesieniu do roku gospodarczego 2003/2004, szacowana produkcja oliwek jadalnych wyrażona ilością oliwy z oliwek wynosi:

– 13.000 ton dla Grecji na podstawie współczynnika równoważności 13 %;

– 65.994 ton dla Hiszpanii na podstawie współczynnika równoważności 11,5 %;

– 167 ton dla Francji na podstawie współczynnika równoważności 13 %;

– 1.829 ton dla Włoch na podstawie współczynnika równoważności 13 %;

– 787 ton dla Portugalii na podstawie współczynnika równoważności 11,5 %.

3.
W odniesieniu do roku gospodarczego 2003/2004, wysokość zaliczki z tytułu jednostkowej kwoty pomocy produkcyjnej wynosi:

– 117,36 EUR na 100 kilogramów dla Grecji;

– 56,62 EUR na 100 kilogramów dla Hiszpanii;

– 117,21 EUR na 100 kilogramów dla Francji;

– 86,26 EUR na 100 kilogramów dla Irlandii;

– 117,36 EUR na 100 kilogramów dla Portugalii.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 października 2004 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. 172 z dnia 30.9.1966, str. 3025/66. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 865/2004 (Dz.U. L 161 z 30.4.2004, str. 97).

(2) Dz.U. L 208 z 3.8.1984, str. 3. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1639/1998 (Dz.U. L 210 z 28.7.1998, str. 38).

(3) Dz.U. L 229 z 25.8.2001, str. 16. Decyzja ostatnio zmieniona decyzją (WE) nr 2004/607/WE (Dz.U. L 274 z 24.8.2004, str. 13).

(4) Dz.U. L 229 z 25.8.2001, str. 20. Decyzja ostatnio zmieniona decyzją (WE) nr 2004/607/WE.

(5) Dz.U. L 229 z 25.8.2001, str. 12. Decyzja ostatnio zmieniona decyzją (WE) nr 2004/607/WE.

(6) Dz.U. L 231 z 29.8.2001, str. 16. Decyzja ostatnio zmieniona decyzją (WE) nr 2004/607/WE.

(7) Dz.U. L 235 z 4.9.2001, str. 16. Decyzja ostatnio zmieniona decyzją (WE) nr 2004/607/WE.

(8) Dz.U. L 210 z 28.7.1998, str. 32. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 865/2004.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.